• Sonuç bulunamadı

Kalkınma Ajansları (Bölge Planları)

Aylık Ortalama Yağış Miktarı (mm)

İSTİHDAM ORANI (%)

9 ÜST ÖLÇEKLİ PLAN KARARLARI

9.1 Kalkınma Bakanlığı

9.1.2 Kalkınma Ajansları (Bölge Planları)

KOP Bölgesi’ndeki Kalkınma Ajansları ve bölgede kapsadığı iller tabloda verilmiştir. Buna göre, Planlama Bölgesi içerisinde yer alan dört ilden üçü (Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir) TR71 Düzey 2 Bölgesi’nde, biri (Yozgat) ise TR72 Bölgesi’nde yer almaktadır.

Tablo 49: KOP Bölgesi’ndeki Kalkınma Ajansları

AJANS İSMİ MERKEZİ KAPSADIĞI İLLER

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Nevşehir Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kayseri Yozgat

Kaynak: T.C Kalkınma Bakanlığı

9.1.2.1 Ahiler Kalkınma Ajansı

Ahiler Kalkınma Ajansı, 25 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile merkezi Nevşehir ili olmak üzere, KOP Bölgesi illerinden Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir ile Aksaray ve Niğde illerine hizmet vermek amacıyla kurulmuştur.

TR71 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı 2014-2023

Ahiler Kalkınma Ajansı, tarafından hazırlanan TR71 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı’nda, doğal ve kültürel mirasından güç alan, beşeri sermayesini geliştirmeyi ve dengeli kalkınmayı sürekli kılmış, yaşamaya değer bir bölge amaçlanmaktadır. Planda yer alan turizm gelişme şeması aşağıda özetlenmiştir.

TR71 Düzey 2 Bölgesi doğal, kültürel ve tarihi varlıklar bakımından oldukça zengindir.

Bölgenin 5 ilinde de bu varlıklar farklı yoğunluklarda yerini almaktadır. Bölgeye dünyanın birçok ülkesinden (Japonya, Almanya, Fransa, İtalya vb.) yabancı turist gelmektedir.

Bölgede NE1 Alt Bölgesi Nevşehir’de bulunmaktadır ve bölge turizminin ana merkezi konumundadır. NE1 Alt Bölgesi’nin, yoğun olarak sahip olduğu doğal ve kültürel değerler sayesinde gelecek on yıl boyunca cazibe merkezi olma özelliğinin korunması ve hatta büyümesi hedeflenmektedir. Bunun yanında turizmde katma değer artışının sağlanması ve markalaşmayı sağlayacak faaliyetler desteklenecektir. NE1 Alt Bölgesi’nde gelecek on yıl boyunca geliştirilmesi öngörülen alanlar kongre ve fuar turizmi, balon turizmi, doğa yürüyüşü, kırsal turizm, sağlık turizmi ve inanç turizmi olarak belirlenmiştir. Bölge planında turizmin ana merkezi konumunda olan NE1 Alt Bölgesi çevresindeki diğer Alt Bölgelerle de yoğun bir ilişki içerisindedir.

Özellikle TR71 Düzey 2 Bölgesi birinci derece turizm merkezleri olan, Avanos ve Ürgüp ilçelerinin içinde bulunduğu NE3 Alt Bölgesi için gelecek on yıl boyunca turizm, öncelikli geliştirilecek ana alan olarak belirlenmiştir. Yine bu Alt Bölgede gelecek on yıl boyunca geliştirilmesi hedeflenen alanlar kongre ve fuar turizmi, sağlık turizmi, kırsal turizm, doğa yürüyüşleri, balon turizmi ve inanç turizmi olarak belirlenmiştir.

Bahsedilen NE1 ve NE3 Alt Bölgeleri tarihi ipek yolu üzerinde bulunmaktadır. İpek yolunun yeniden canlandırılması çalışmalarına destek verilecektir.

Bölgede, turizmin ikinci derece merkezi olarak Hacı Bektaş ve Gülşehir ilçelerini içinde bulunduran NE2 Alt Bölgesi yer almaktadır. Gelecek on yıl içinde turizmin geliştirileceği alanlar arasında olan NE2 Alt Bölgesinde kültür turizmi öne çıkmaktadır. Alt Bölgede geliştirilecek alanlar ise doğa yürüyüşü, kırsal turizm ve inanç turizmi olarak belirlenmiştir.

Turizmin ana merkezi konumundaki Nevşehir ilinin kuzeyinde yer alan ve Kırşehir il merkezi, Mucur, Boztepe ve Kaman ilçelerinden oluşan KR1 Alt Bölgesi ise üçüncü derece turizmin geliştirileceği Alt Bölgedir. Alt Bölgede kültür turizmi ve doğa turizmi öne çıkmaktadır.

Geliştirilecek alanlar ise sağlık turizmi, Kuş gözlemi, etnografik turizm, su sporları, kent ve iş turizmi olarak hedeflenmiştir.

Bölgede turizmin dördüncü derece geliştirileceği alan olarak ise Kırıkkale merkezin kuzeyindeki K3 Alt Bölgesi belirlenmiştir. Bölgede kültür ve doğa turizmi öne çıkmaktadır. Alt Bölgede geliştirilecek alanlar ise yol boyu turizmi, etnografik turizm, su sporları turizmi, kent ve iş turizmi olarak belirlenmiştir.

Şekil 8: TR71 Bölgesi Turizm Sektörü mevcut Durum ve Öneri Mekânsal Gelişim Şeması

Kaynak: TR71 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı.

9.1.2.2 Orta Anadolu Kalkınma Ajansı

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, 25 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile merkezi Kayseri ili olmak üzere, KOP Bölgesi illerinden Yozgat ile Kayseri ve Sivas illerine hizmet vermek amacıyla kurulmuştur.

TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı

TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8. Maddesi çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı tarafından verilen yetki ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) koordinasyonunda katılımcılık yaklaşımıyla Bölgenin 10 yıllık geleceğini belirlemek üzere hazırlanmıştır.

Bölge Planının katılımcılık ilkesi çerçevesinde belirlenmiş vizyonu; ‘Ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir, beşeri ve sosyal sermayesi gelişmiş, potansiyellerini değere dönüştürmüş, kent ve sosyal altyapısını geliştirerek yaşam kalitesini arttırmış, ulaşılabilir Orta Anadolu’ olarak belirlenmiştir.

TR72 Bölgesinin 2014-2023 döneminde “Rekabet Edebilirlik”, “Sosyal Kalkınma”,

“Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” ve “Kentsel ve Kırsal Altyapı” olmak üzere 4 eksende geliştirilmesi hedeflenmiştir.

TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı kapsamında, 2. Alt Bölge( Talas, Yozgat Merkez ve Yerköy) olarak tanımlanan alt bölge içerisinde Yozgat Merkez ve Yerköy ilçesi bulunmaktadır. Bölge planında Çamlık Milli Parkı’nın turizm ve rekreasyon alanı kapsamında değerlendirilmesi potansiyel olarak tanımlanmıştır. Ayrıca Yerköy ilçesinde bulunan jeotermal enerji kaynaklarının da değerlendirilmeye ihtiyaç duyulduğundan bahsedilmiştir. 3. Alt Bölgede (Sorgun, Şefaatli, Akdağmadeni, Sarıkaya, Boğazlıyan, Bünyan, Hacılar, İncesu, Develi, Yahyalı, Gemerek, Şarkışla, Suşehri, Zara, Divriği, Kangal, Gürün) yer alan Yozgat ili ilçeleri ise termal, doğa, kültür ve eko turizmin öncelikli geliştirilebileceği alanlar olarak tanımlanmıştır.

Şekil 9: Bölge İçin Bölgesel Düzeyde Mekânsal Gelişme Senaryosu

Kaynak: TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı