• Sonuç bulunamadı

3.4 Kentsel Teknik Altyapı Hizmetlerinin Temel İş Aşamaları ve İş

3.4.2 Kanalizasyon (Atık Su) Hizmetleri

Kanalizasyon hizmetleri, kentsel kullanımlar sonucunda kentte oluşan atık suyun kanalizasyon şebekesi aracılığıyla toplanması, terfi merkezleri ve hatları ile uzaklaştırılarak arıtma tesisine taşınması ve burada arıtılarak doğaya geri verildiği, kullanılmış suyun toplanması, terfi merkezleri ile uzaklaştırılması ve arıtma tesisinde arıtılması işlemi olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Genel olarak arıtma tesisi ve arıtma işlemleri çevresel etkilerinden dolayı kentin çeperinde ya da yerleşim alanının dışında kente yakın bir yerde yer seçmektedir. Kanalizasyon sisteminin her bir aşama için temel iş aşamaları ve ayrıntıları o aşamanın niteliklerine göre farklı değişkenleri, faktörleri değerlendirmeye almaktadır. Bu çalışma kapsamında kanalizasyon hizmetlerinin planlama sınırı içinde kalan yerleşme ile doğrudan ilişki kurduğu yani tüketiciye (kullanıcıya, aboneye) ulaşarak kentsel servis ve hizmet niteliği kazandığı kullanılmış suların toplanması ve uzaklaştırılması aşamalarında ve o aşamaların gerektirdiği detayda üzerinde durulmuştur. Bir başka deyişle, genel olarak yerleşmede yer alan kanalizasyon, atık su toplama şebekesi, terfi merkezleri ve pompalar özelinde temel iş aşamaları ve ayrıntıları için analitik faktörler ve proje nitelikleri belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Kanalizasyon hizmeti için belirlenen ve değerlendirmeye alınan temel iş aşamaları ve ayrıntıları:

1. Birinci Aşama – ÖN ETÜT 1.1. Keşif

1.2. Ekonomik Etüt 1.3. Teknik Etüt

2. İkinci Aşama – TASARIM/PROJE/PROJELENDİRME 2.1. Kanalizasyon Şebekesi Niteliği, Güzergahı ve Uzunluğu 2.2. Kanalizasyon Borularının Çap ve Cinsleri

2.3. Kanalizasyon Şebekesi Yapıları (Terfi merkezi, Pompa ve Ekipmanlar) 3. Üçüncü Aşama – UYGULAMA/İNŞAAT

3.1. Kanalizasyon Şebekesi Güzergahının Kazılması

3.2. Kanalizasyon Şebeke Borularının, Yapılarının Döşenmesi ve İnşası 3.3. Kazılan Kanalizasyon Şebekesi Güzergahının Doldurulması

Kentsel alanda yer alan kanalizasyon hizmeti için belirtilen bu temel iş aşamaları ve ayrıntıları kapsamında, kentin mevcut ve geleceğe ilişkin kanalizasyon sistemi gereksinimlerinin analizinde ve değerlendirilmesinde belirleyici ve yönlendirici olan analitik faktörler tespit edilmiş ve iş-analitik faktör matrisi oluşturularak ilişki tarifi yapılmıştır.

Hazırlanacak kanalizasyon projesi kapsamında ön etüt aşamasında; kentin planlama sınırı içinde kalan alanda hizmet sınırı ve hizmet bölgelerine, alt sınırlarına ilişkin araştırmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda kentin mevcut ve imar planı öngörülerinden yola çıkarak hizmet götürülen ve götürülecek olan alan ve nüfusa ilişkin nüfus tahminleri, yoğunluklar, su tüketim miktarları, oluşan atık su miktarları, arazi kullanımları ve bu kullanımların niteliklerine göre su tüketim debileri, sızma suyu debisi, binaların bodrum durumları, mevcut kanalizasyon, içme suyu ve elektrik tesislerine ilişkin incelemelerin yapılması gerekmektedir. Derlenen bu bilgilere göre kanalizasyon şebekesine ilişkin, atık su şebekesi, atık su ana toplayıcıları, terfi ve hizmet binaları, terfi hatları, arıtma tesisi, pompa ve mekanik ekipmanın belirlenmesinde ve kullanılacak şebeke türü, ana ve tali boru güzergahları, çapı, cinsi, tipi, kotları, binalara ilişkin yer seçimi, mimari projesi gibi detaylarının belirlenmesinde topografya, eğim durumu, yol güzergahları ve özelliklerine göre ekonomik olan kanalizasyon proje niteliklerine ve alternatiflerine ilişkin çalışma yapılarak çözüm önerileri geliştirilip çalışma raporunda ortaya konulmaktadır.

Tasarım/proje/projelendirme aşamasında, proje nitelikleri ve alternatiflerine ilişkin geliştirilen bu çözüm önerileri dikkate alınarak kanalizasyon projesinin iş ayrıntılarında; ana ve tali boru güzergahları, boru çapları, güzergah kotu, bağlantı ve kesişme noktaları, konumları, kontrol bacaları, sifonlar, terfi tesisleri, ev bağlantıları, pompaların konumları gibi ve yağmur suyu drenajı ile birlikte çözülmesi halinde yağmur suyu debileri gibi detayları hesaplanarak ve düzenlenerek harita ve plan üzerine aplike edilmekte ve proje inşaata hazır hale getirilmektedir.

Uygulama/inşaat aşamasında ise, projesi düzenlenerek tamamlanan kanalizasyon projesinin inşaatı, gerek proje alanının büyüklüğüne gerekse de eldeki finansal

kaynaklara ve bu kaynaklara göre hazırlanmış yatırım programına göre etap etap yerine getirilmekte ve uygulanmaktadır. İnşaat aşamasında kazı yapılarak kanalizasyon sisteminin bileşenleri (boru, bacalar, ek yerleri gibi) yerleştirildikten sonra üzeri dolgu malzemesi ile kapatılmaktadır. Kurblu yollarda borular kurbun uzunluğuna göre birkaç noktadan kırılarak döşenmektedir.

Tablo 3.3 Kanalizasyon hizmetlerinin temel iş aşamaları ve iş ayrıntılarının niteliklerinin belirlenmesinde analitik faktörler.

[Birinci A şama] Ön Etüt kinci A şama] T as ar ım /P ro je /Projelendirme [Üçüncü A şama] Uygulama/ İn şaat İş Aşamaları ve İş Ayrıntıları Analitik Faktörler

(İşlerin gerektirdiği veriler)

( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) A. Sınırlar

A1. Planlama Sınırı ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲▲

A2. Teknik Altyapı Sistemi Hizmet Alt Bölgeleri, Sınırları ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲▲

B. Kentle ilgili Mevcut Bilgiler

B1. Mevcut Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B2. Mevcut Yapı Yoğunluğu Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B3. Mevcut Yol Güzergahı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B4. Mevcut Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği ▲▲▲ ▲▲▲ -

B5. Mevcut Hizmet Götürülen Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲▲ -

B6. Mevcut Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B7. Mevcut Sosyo-ekonomik Yapı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B8. Mevcut Trafik Özellikleri ve Taşıt-Yaya Trafiği Önerileri - ▲ ▲▲▲

B9. İmar Planının Uygulanması - - ▲▲▲

C. İmar Planının Öngörüleri

C1. Öneri Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

C2. Öneri Yapılaşma Koşulları ▲▲▲ ▲▲▲ -

C3. Öneri Yol Güzergâhı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

C4. Öneri Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği ▲▲▲ ▲▲▲ -

C5. Öneri Hizmet Götürülecek Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲▲ -

C6. Öneri Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

G. Kanalizasyon Sisteminin Doğrudan Gerektirdiği Bilgiler

G1. Oluşan Atıksu Miktarı ve Niteliği ▲▲▲ ▲▲▲ -

G2. Özel Debi Veren Tesisler ve Debi Miktarları ▲▲▲ ▲▲▲ -

G3. Sızma Suyu Debisi ▲▲▲ ▲▲ -

G4. Atıksu Deşarj Biçimi, Yöntemi ▲▲▲ ▲ -

G5. Mevcut Kanalizasyon Şebekesi ve Yapıları ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲

E. Eğim Durumu ▲▲▲ ▲▲▲ -

H. Diğer Teknik Altyapı Sistemlerinden Beklenen Bilgiler

H1. Elektrik Dağıtım Tesislerinin Konumu ▲▲▲ ▲ -

H2. Su Tüketim Değerleri ▲▲▲ ▲▲▲ -

Kanalizasyon hizmet projelerinin temel iş aşamaları ve ayrıntılarında değerlendirmeye alınan faktörler ve bu faktörlerin ortaya çıktığı iş, ilişki ağı ve sürece etkisi Tablo 3.3’de belirtildiği gibi biçimlenmiştir.

Kentsel kanalizasyon hizmetlerine ilişkin kanalizasyon projelerinin niteliklerini belirleyen faktörleri gösteren bu tabloya göre; ön etüt aşaması iş ayrıntıları açısından her türlü analitik faktör ile ilişkili iken, tasarım/proje/projelendirme aşamasında bazı analitik faktörlerin ağırlığının ve öneminin azaldığı görülmektedir. Bu iki aşama arasındaki benzerlik, tasarım/proje/projelendirme aşamasının, ön etüt aşamasında toplanan ve analizi yapılan faktörlere, verilere göre üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu iki aşama arasındaki benzerlikten uygulama/inşaat aşaması için söz etmek mümkün değildir. Uygulama/inşaat aşaması değerlendirmeye aldığı faktörler açısından belirgin bir şekilde diğer iki aşamadan farklılaşmaktadır.

Bu tabloyu analitik faktörler açısından değerlendirmek gerektiğinde ise içme suyu hizmetlerindeki duruma çok benzeyen bir tablo ile karşılaşılmaktadır. Kanalizasyon projelerinde de planlama sınırı, hizmet sınırı ve hizmet alt bölge sınırları, mevcut ve öneri yol güzergahları, uzunlukları, kademelenmesi, tipleri ve özellikleri ve mevcut şebeke bileşenleri ve özellikleri diğer analitik faktörlere göre ağırlık kazanarak ön plana çıkmaktadır. Burada planlama ve hizmet sınırının, kentin kanalizasyon projesine ihtiyaç duyan veya duyacak dolayısıyla da bu hizmetin götürüleceği alanı göstermesi, bütün nitelikleri ile mevcut ve öneri yolların ise kamusal bir hizmet olması ve kentin her yerine servis vermesi nedeniyle bu hizmetlerin kentin her yerine ulaştırılmasında en önemli araç olmasının büyük payı bulunmaktadır. Ayrıca imar planının uygulanması faktörü sadece uygulama/inşaat aşamasında devreye girmektedir. Sadece bu aşamada değerlendirilmesine rağmen doğrudan uygulama ile ilişkili olması ve bu faktör olmadan hizmetin inşasının tamamlanarak kullanıma açılamaması ya da geçici, düşük standartla kullanıma açılması nedeniyle önemli faktörlerden biridir.

Ayrıca kanalizasyon projeleri, diğer teknik altyapı hizmetlerinden yağmur suyu drenajı, içme suyu ve elektrik hizmetlerinden etkilenmekte ve bu üç teknik altyapı

hizmeti ön etüt ve tasarım/proje/projelendirme aşamalarında farklı ağırlıkta da olsa analitik faktör olarak değerlendirmeye alınmaktadır.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 K U L L A N I L M A S A Y I S I A A1A2 B B1B2B3B4B5B6B7B8B9 C C1C2C3C4C5C6 G G1G2G3G4G5 E H H1H2H3 ANALİTİK FAKTÖRLER

ÖN ETÜT TASARIM/PROJE/PROJELENDİRME UYGULAMA/İNŞAAT

Şekil 3.2 Kanalizasyon hizmetlerinin proje niteliklerini belirleyen analitik faktörlerin aşamalara göre kullanılma sayısı.

Kentsel kanalizasyon hizmetlerine ilişkin belirlenen bu analitik faktörler, hangi analitik faktörlerin hangi aşamada ne oranda proje nitelikleri üzerinde belirleyici ve yönlendirici etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.

3.4.3 Yağmur Suyu Drenaj Hizmetleri

Yağmur suyu drenaj hizmetleri için, kentsel alanda yağmur sularının birikerek oluşturduğu yüzey sularının toplanarak uzaklaştırılmasını içine alan, cadde ağızlıkları veya bacalar, drenaj kanalları ve hendeklerden oluşan bir aşamadan söz etmek mümkündür. Kentsel alanda yağmur suyu drenaj hizmetleri kanalizasyon hizmetleri ile birlikte birleşik sistem çözülebildiği gibi tek başına ayrık sistem olarak da çözülebilmektedir. Bu sistemlerin seçimi ve uygulaması çeşitli koşullara göre değişmekle birlikte yağmur suyunun sahip olduğu ciddi orandaki debiler ve zirve debi nedeniyle, birleşik sistemin uygulanmasında hem yüksek yatırım maliyetleri hem de her iki hizmet için ihtiyacı karşılayamama riski ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden yağmur suyu drenaj hizmetleri ile kanalizasyon hizmetlerinin ayrı olarak

toplanması, uzaklaştırılması her iki hizmetin verimliliği ve etkin olarak işlevini yerine getirmesi için tercih edilmektedir. Yağmur suyu drenaj hizmetinin proje niteliklerini ve temel iş aşamalarını ve iş ayrıntılarını belirleyen değişkenler, faktörler planlama sınırı içinde kalan ve yerleşme ile doğrudan ilişki kurduğu yani kentsel servis ve hizmet niteliği kazandığı bu tek aşamada ve bileşenleri kapsamında değerlendirilmiştir. Yağmur suyu drenaj hizmeti için belirlenen ve değerlendirmeye alınan temel iş aşamaları ve ayrıntıları:

1. Birinci Aşama – ÖN ETÜT 1.1. Keşif

1.2. Ekonomik Etüt 1.3. Teknik Etüt

2. İkinci Aşama – TASARIM/PROJE/PROJELENDİRME

2.1. Yağmur Suyu Drenaj Güzergahı, Uzunluğu ve Cadde Ağızlıkları 2.2. Yağmur Suyu Drenaj Borularının Çapları ve Cinsleri

3. Üçüncü Aşama – UYGULAMA/İNŞAAT

3.1. Yağmur Suyu Drenaj Güzergahının Kazılması

3.2. Yağmur Suyu Drenaj Borularının, Yapılarının Döşenmesi, İnşası 3.3. Kazılan Yağmur Suyu Drenaj Güzergahının Doldurulması

Kentlerde yağmur suyu drenaj hizmeti için belirtilen bu temel iş aşamaları ve ayrıntıları kapsamında, yağışla kentsel alanda oluşan, biriken yüzey sularının uzaklaştırılması noktasındaki gereksinimlerden yola çıkarak yapılan analizlerde ve değerlendirmelerde belirleyici ve yönlendirici olan analitik faktörler tespit edilmiş ve iş-analitik faktör matrisi oluşturularak ilişki tarifi yapılmıştır.

Hazırlanacak yağmur suyu drenaj projeleri kapsamında ön etüt aşamasında; kentin planlama sınırı içinde kalan alan hizmet sınırına ve bölgelerine ilişkin araştırmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda kentteki mevcut hizmet verilen ve öneri hizmet alanlarına, imar planına, yolların güzergahlarına ve niteliklerine, kanalizasyon sistemiyle birleşik sistem çözülmesi halinde kanalizasyon hizmetlerine ilişkin analitik faktörler dikkate alınmaktadır. Ayrıca varsa mevcut drenaj sistemi, yıllık

yağış miktarları, yağış yoğunluklarının dağılımı, yağış yönü, şeması ve birikim alanları gibi faktörlerde değerlendirilmeye alınmaktadır. Derlenen bu bilgilere göre yağmur suyu drenaj şebekesine ilişkin, bordür girişleri, cadde ağızlıkları veya bacalar, ızgaralar, drenaj kanalları ve hendekler gibi detaylarının belirlenmesinde topografya, eğim durumu, yol güzergahları ve özelliklerine göre ekonomik olan yağmur suyu drenaj proje niteliklerine ve alternatiflerine ilişkin çalışma yapılarak çözüm önerileri geliştirilip çalışma raporunda ortaya konulmaktadır.

Tasarım/proje/projelendirme aşamasında, proje nitelikleri ve alternatiflerine ilişkin geliştirilen bu çözüm önerileri dikkate alınarak yağmur suyu drenaj projesinin iş ayrıntılarında; boru ve/veya hendek güzergahları, boru çapları, güzergah kotu, bağlantı ve kesişme noktaları, konumları, bordür girişleri, cadde ağızlıkları veya bacalar, ızgaralar gibi ve kanalizasyon ile birlikte çözülmesi halinde atık su debileri gibi detayları hesaplanarak ve düzenlenerek harita ve plan üzerine aplike edilmekte ve proje inşaata hazır hale getirilmektedir.

Uygulama/inşaat aşamasında ise, projesi düzenlenerek tamamlanan yağmur suyu drenaj projesinin inşaatı, gerek proje alanının büyüklüğüne gerekse de eldeki finansal kaynaklara ve bu kaynaklara göre hazırlanmış yatırım programına göre etap etap yerine getirilmekte ve uygulanmaktadır. İnşaat aşamasında kazı yapılarak yağmur suyu drenaj hizmetinin bileşenleri (boru, bacalar, cadde ağızlıkları, ızgaralar, ek yerleri gibi) yerleştirildikten sonra üzeri dolgu malzemesi ile kapatılmaktadır.

Yağmur suyu drenaj hizmet projelerinin temel iş aşamaları ve ayrıntılarında değerlendirmeye alınan faktörler ve bu faktörlerin ortaya çıktığı iş, ilişki ağı ve sürece etkisi Tablo 3.4’de belirtildiği gibi biçimlenmiştir.

Kentsel yağmur suyu drenaj hizmetlerine ilişkin yağmur suyu drenaj projelerinin niteliklerini belirleyen faktörleri gösteren bu tabloya göre; ön etüt aşaması iş ayrıntıları açısından doğal yollarla yani yağışlarla ortaya çıktığı için kentteki belirli analitik faktörle ilişki halindedir. Tasarım/proje/projelendirme ile ön etüt aşaması arasında, ön etüt aşamasında toplanan ve analizi yapılan faktörlere, verilere göre

üretilmesinden kaynaklanan benzerlikler bulunmakla birlikte tasarım/proje/projelendirme aşamasında bazı analitik faktörlerin ağırlığının ve öneminin azaldığı görülmektedir. Diğer teknik altyapı hizmetlerinden farklı olarak uygulama/inşaat aşaması içinde değerlendirmeye aldığı analitik faktörler açısından diğer aşamalarla belirgin bir ortak yanın, benzerliğin olduğu görülmektedir.

Tablo 3.4 Yağmur suyu drenaj hizmetlerinin temel iş aşamaları ve iş ayrıntılarının niteliklerinin belirlenmesinde analitik faktörler.

[Birinci A şama] Ön Etüt kinci A şama] T as ar ım /P ro je /Projelendirme [Üçüncü A şama] Uygulama/ İn şaat İş Aşamaları ve İş Ayrıntıları Analitik Faktörler

(İşlerin gerektirdiği veriler)

( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) A. Sınırlar

A1. Planlama Sınırı ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

A2. Teknik Altyapı Sistemi Hizmet Alt Bölgeleri, Sınırları ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B. Kentle ilgili Mevcut Bilgiler

B1. Mevcut Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı - - -

B2. Mevcut Yapı Yoğunluğu Dağılımı ▲ - -

B3. Mevcut Yol Güzergahı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B4. Mevcut Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği - - -

B5. Mevcut Hizmet Götürülen Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲ -

B6. Mevcut Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B7. Mevcut Sosyo-ekonomik Yapı - - -

B8. Mevcut Trafik Özellikleri ve Taşıt-Yaya Trafiği Önerileri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B9. İmar Planının Uygulanması ▲▲▲ ▲ ▲▲▲

C. İmar Planının Öngörüleri

C1. Öneri Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı - - -

C2. Öneri Yapılaşma Koşulları ▲ - -

C3. Öneri Yol Güzergâhı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

C4. Öneri Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği - - -

C5. Öneri Hizmet Götürülecek Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲ -

C6. Öneri Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

I. Yağmur Suyu Drenaj Sis. Doğrudan Gerektirdiği Bilgiler

I1. Yağış Miktarı, Yoğunluk Dağılımı ve Akış Yönü ▲▲▲ ▲▲ -

I2. Mevcut Yağmur Suyu Drenaj Sistemi ▲▲▲ ▲▲ ▲▲

E. Eğim Durumu ▲▲▲ ▲▲ -

J. Diğer Teknik Altyapı Sistemlerinden Beklenen Bilgiler

J1. Kanalizasyon Sisteminin Konumu ve İlişkisi ▲▲▲ ▲▲ -

Bu tabloyu analitik faktörler açısından değerlendirmek gerektiğinde ise, yağmur suyu drenaj hizmetlerinin kentsel koşullardan çok doğal koşullara bağlı olmasından kaynaklanan bir farklılık bulunmaktadır. Bundan dolayı, planlama sınırı, hizmet

sınırı ve hizmet alt bölge sınırları, mevcut ve öneri yol güzergahları, uzunlukları, kademelenmesi, tipleri ve özellikleri ve mevcut şebeke bileşenleri ve özellikleri gibi faktörler diğer analitik faktörlere göre belirgin bir şekilde ağırlık kazanarak ön plana çıkmaktadır. Bu hizmetlerde bazı kentsel faktörlerin hiç değerlendirmeye alınmadığı görülmektedir. Özellikle yollara ilişkin faktörlerin bu yüzey sularının toplanmasında en önemli araç olmasından kaynaklanan büyük ağırlığı bulunmaktadır. Ayrıca diğer hizmetlerden farklı olarak imar planının uygulanması faktörü sadece uygulama/inşaat aşamasında değil diğer aşamalarda da devreye girmektedir. Bunların dışında her hizmette olduğu gibi yağmur suyu drenaj sisteminin karakteristik özelliklerinden kaynaklanan kendine has faktörler de ön plana çıkmaktadır.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 K U L L A N I L M A S A Y I S I A A1 A2 B B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 C C1 C2 C3C4 C5 C6 I I1 I2 E J J1 ANALİTİK FAKTÖRLER

ÖN ETÜT TASARIM/PROJE/PROJELENDİRME UYGULAMA/İNŞAAT

Şekil 3.3 Yağmur suyu drenaj hizmetlerinin proje niteliklerini belirleyen analitik faktörlerin aşamalara göre kullanılma sayısı.

Ayrıca yağmur suyu drenaj projeleri, birleşik sistemin kullanılması halinde d kanalizasyon hizmetlerinden etkilenmekte ve ön etüt ve tasarım/proje/projelendirme aşamalarında farklı ağırlıkta da olsa analitik faktör olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Ayrık sistemin kullanıldığı durumlarda kanalizasyon hizmetlerine ilişkin herhangi bir aşamada değerlendirme yapılmamaktadır

Kentsel yağmur suyu drenaj hizmetlerine ilişkin belirlenen bu analitik faktörler, hangi analitik faktörlerin hangi aşamada ne oranda proje nitelikleri üzerinde belirleyici ve yönlendirici etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.