• Sonuç bulunamadı

3.4 Kentsel Teknik Altyapı Hizmetlerinin Temel İş Aşamaları ve İş

3.4.1 İçme Suyu Hizmetleri

İçme suyu hizmetleri altı aşamadan oluşmakla birlikte kentsel yerleşme içinde bunlardan ağırlıklı olarak, depo ve dağıtım şebekesi aşamaları ön plana çıkmaktadır. Çünkü genel olarak diğer aşamalar (su kaynakları, su alma yapıları, arıtma tesisi ve iletim hattı) kentsel yerleşmenin getirdiği olumsuz faktörlerden etkilenmekte ve nitelikleri itibariyle kentin yerleşim alanı içinde uygulanmamakta ya da uygulanması tercih edilmemektedir. İçme suyu hizmetinin belirtilen her bir aşama için temel iş aşamaları ve ayrıntıları o aşamanın niteliklerine göre farklı değişkenleri, faktörleri değerlendirmeye almakla birlikte, bu çalışma kapsamında içme suyu hizmetlerinin planlama sınırı içinde kalan, yerleşme ile direkt olarak ilişki kurduğu yani tüketiciye (kullanıcıya, aboneye) ulaşarak kentsel servis ve hizmet niteliği kazandığı aşamada ve o aşamanın gerektirdiği detayda üzerinde durulmuştur. Bir başka deyişle, genel olarak yerleşmede yer alan içme suyu dağıtım şebekesi ve depoları özelinde temel iş aşamaları ve ayrıntıları için analitik faktörler ve proje nitelikleri belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. İçme suyu hizmeti için belirlenen ve değerlendirmeye alınan temel iş aşamaları ve ayrıntıları:

1. Birinci Aşama – ÖN ETÜT: 1.1. Keşif

1.2. Ekonomik Etüt 1.3. Teknik Etüt

2. İkinci Aşama – TASARIM/PROJE/PROJELENDİRME 2.1. İçme Suyu Dağıtım Şebekesi Güzergahı ve Uzunluğu 2.2. İçme Suyu Dağıtım Şebekesi Borularının Çap ve Cinsleri 2.3. İçme Suyu Dağıtım Şebekesi Yapıları (Depo ve Pompa) 3. Üçüncü Aşama – UYGULAMA/İNŞAAT

3.1. İçme Suyu Dağıtım Şebekesi Güzergahının Kazılması

3.2. İçme Suyu Dağıtım Şebeke Borularının, Yapılarının Döşenmesi, İnşası 3.3. Kazılan İçme Suyu Dağıtım Şebekesi Güzergahının Doldurulması

Kentsel alanda yer alan içme suyu hizmetleri için belirtilen bu temel iş aşamaları ve ayrıntıları kapsamında, içme suyu projelerinde, kentin mevcut durumundan ve mevcut içme suyu gereksinimlerinden yola çıkarak geleceğe ilişkin imar planı ile öngörülmüş içme suyu gereksinimlerinin analizinde ve değerlendirilmesinde belirleyici ve yönlendirici olan analitik faktörler tespit edilmiş ve iş-analitik faktör matrisi oluşturularak ilişki tarifi yapılmıştır.

Hazırlanacak içme suyu projesi kapsamında ön etüt aşamasında; kentin yerleşim sınırına yani planlama sınırına ilişkin ve mevcut içme suyu hizmet sınırlarına, içme suyu basınç katlarına, sınırlarına ilişkin incelemeler yapılarak proje sınırları ve alt hizmet sınırlarına ilişkin bölge tarifi yapılmakta ve bu gölgelerdeki hizmet nitelikleri, kalitesi ortaya konulmaktadır. Hizmet sınırının ve alt hizmet bölgelerinin niteliklerinin belirlenmesinde, kentin mevcut ve imar planı öngörülerinden yola çıkarak mevcut hizmet götürülen ve götürülecek olan alan ve nüfus ve içme suyu ihtiyacının nüfus, yoğunluk, sosyo-ekonomik yapı, arazi kullanımları dikkate alınarak hesaplanması büyük önem taşımaktadır. Bunlar içinde nüfus, su ihtiyacının hesaplanmasında en önemli faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kanalizasyon ve elektrik sistemlerinin durumu ve bunlara ilişkin yapılan çalışmalarda yapılması gereken durum tespit analizi, gerek kullanıcıya verilen suyun uzaklaştırılması gerekse de suyun cazibe ile dağıtılamayıp terfi ile dağıtılması yani pompalar aracılığıyla dağıtılması açısından büyük önem arz etmektedir. Bunların dışında mevcut içme suyu şebekesine ilişkin, ana ve tali borular, kullanılan boruların çapı, cinsi, tipi ve istenilen proje debisini iletip iletmediği, sayaçlı abone miktarı, çeşmeler, su satış miktarı, su tarifesi, pompalar, depolar, depo hacimleri, depo ve şebeke kotları ve şebeke katları gibi içme suyunun karakteristik özelliklerinden kaynaklanan nitelikleri de dikkate alınmaktadır. Yapılan bu incelemeye göre, içme suyu şebekesinde suyun terfi ve/veya cazibe ile dağıtılması, depoların cins, kot, sayı ve konumları, kullanılacak şebeke türü, konumları, ana ve tali boru güzergahları, çapı, cinsi, tipi gibi detaylarının belirlenmesinde, topografya, eğim durumu, yol güzergahları ve özelliklerine göre ekonomik olan içme suyu proje niteliklerine ve alternatiflerine ilişkin çalışma yapılarak çözüm önerileri çalışma raporunda ortaya konulmaktadır.

Tasarım/proje/projelendirme aşamasında, ön etüt aşamasında yapılan analiz çalışmasına ve hazırlanan rapora göre belirlenen proje niteliklerini ve alternatiflerini de dikkate alan içme suyu projesinin iş ayrıntılarında; ana ve tali boru güzergahları, boru çapları, güzergah kotu, bağlantı ve kesişme noktaları, vanalar, abone bağlantıları, depoların konumları, pompaların konumları, su kaynaklarıyla olan bağlantı noktaları gibi detayları hesaplanarak ve düzenlenerek harita ve plan üzerine aplike edilmekte ve proje inşaata hazır hale getirilmektedir.

Uygulama/inşaat aşamasında ise, projesi düzenlenerek tamamlanan içme suyu projesinin inşaatı gerek proje alanının büyüklüğüne gerekse de eldeki finansal kaynaklara ve bu kaynaklara göre hazırlanmış yatırım programına göre etap etap yerine getirilmekte ve uygulanmaktadır. İnşaat aşamasında borular ya kazı-dolgu yapılarak ya da bir noktadan yeraltına girilerek (gelişmiş boru döşeme teknikleri) yeraltından yapılmaktadır. Kurblu yollarda borular kurbun uzunluğuna göre birkaç noktadan kırılarak döşenmektedir. Kazı yapılarak su sisteminin bileşenleri (boru, vana, ek yerleri gibi) yerleştirildikten sonra üzeri dolgu malzemesi ile kapatılmaktadır.

İçme suyu hizmet projelerinin temel iş aşamaları ve ayrıntılarında değerlendirmeye alınan faktörler ve bu faktörlerin ortaya çıktığı iş, ilişki ağı ve sürece etkisi Tablo 3.2’de belirtildiği gibi biçimlenmiştir.

Kentsel içme suyu projelerinin niteliklerini belirleyen faktörleri gösteren bu tabloya göre; ön etüt aşaması iş ayrıntıları açısından her türlü analitik faktör ile ilişkili iken, tasarım/proje/projelendirme aşamasında bazı analitik faktörlerin ağırlığının ve öneminin azaldığı görülmektedir. Bu iki aşama arasındaki benzerlik, tasarım/proje/projelendirme aşamasının, ön etüt aşamasında toplanan ve analizi yapılan faktörlere, verilere göre üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu iki aşama arasındaki benzerlikten uygulama/inşaat aşaması için söz etmek mümkün değildir. Uygulama/inşaat aşaması değerlendirmeye aldığı planlama ve hizmet sınırı, yolların nitelikleri ve mevcut şebeke özelliklerine ilişkin faktörler açısından belirgin bir şekilde diğer iki aşamadan farklılaşmaktadır.

Tablo 3.2 İçme suyu hizmetlerinin temel iş aşamaları ve iş ayrıntılarının niteliklerinin belirlenmesinde analitik faktörler. [Birinci A şama] Ön Etüt kinci A şama] T as ar ım /P ro je /Projelendirme [Üçüncü A şama] Uygulama/ İn şaat İş Aşamaları ve İş Ayrıntıları Analitik Faktörler

(İşlerin gerektirdiği veriler)

( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) A. Sınırlar

A1. Planlama Sınırı ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲▲

A2. Teknik Altyapı Sistemi Hizmet Alt Bölgeleri, Sınırları ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲▲

B. Kentle ilgili Mevcut Bilgiler

B1. Mevcut Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B2. Mevcut Yapı Yoğunluğu Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B3. Mevcut Yol Güzergahı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B4. Mevcut Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği ▲▲▲ ▲▲▲ -

B5. Mevcut Hizmet Götürülen Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲▲ -

B6. Mevcut Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

B7. Mevcut Sosyo-ekonomik Yapı ▲▲▲ ▲▲▲ -

B8. Mevcut Trafik Özellikleri ve Taşıt-Yaya Trafiği Önerileri - ▲ ▲▲▲

B9. İmar Planının Uygulanması - - ▲▲▲

C. İmar Planının Öngörüleri

C1. Öneri Nüfus Büyüklükleri ve Dağılımı ▲▲▲ ▲▲▲ -

C2. Öneri Yapılaşma Koşulları ▲▲▲ ▲▲▲ -

C3. Öneri Yol Güzergâhı ve Uzunluğu ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

C4. Öneri Arazi Kullanım Durumu ve Arazi Sahipliği ▲▲▲ ▲▲▲ -

C5. Öneri Hizmet Götürülecek Alan ve Nüfus ▲▲▲ ▲▲▲ -

C6. Öneri Yolların Kademelenmesi, Tipleri ve Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ ▲▲▲

D. İçme Suyu Sisteminin Doğrudan Gerektirdiği Bilgiler

D1. Su Tüketim Değerleri ▲▲▲ ▲▲▲ -

D2. İçme Suyu İhtiyacı (İnsan, sanayi, özel gibi) ▲▲▲ ▲▲▲ -

D3. Mevcut İçme Suyu Şebekesinin ve Yapılarının Özellikleri ▲▲▲ ▲▲▲ ▲▲

E. Eğim Durumu ▲▲▲ ▲▲▲ -

F. Diğer Teknik Altyapı Sistemlerinden Beklenen Bilgiler

F1. Elektrik Dağıtım Tesislerinin Konumu ▲▲▲ ▲ -

F2. Kanalizasyon Sisteminin Durumu, Özellikleri ▲▲▲ ▲▲ -

Bu tabloyu analitik faktörler açısından değerlendirmek gerektiğinde ise; planlama yani yerleşme sınırı, hizmet sınırı ve hizmet alt bölge sınırları, mevcut ve öneri yol güzergahları, uzunlukları, kademelenmesi, tipleri ve özellikleri ve mevcut şebeke bileşenleri ve özellikleri diğer analitik faktörlerden farklı olarak her temel iş aşamasında ve iş ayrıntısında gereksinim duyulan faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Burada planlama ve hizmet sınırı, kentin içme suyuna ihtiyaç duyan veya duyacak dolayısıyla da bu hizmetin götürüleceği alan göstermesinin, bütün nitelikleri ile mevcut ve öneri yollar ise, kamusal bir hizmet olması ve kentin her

yerine servis vermesi nedeniyle bu hizmetlerin ulaştırılmasında en önemli araç olmasının büyük payı bulunmaktadır. Bunun dışında diğer faktörlerin yaklaşık olarak ağırlıkları ve öncelikleri aynı olmakla birlikte, imar planının uygulanması faktörü sadece uygulama/inşaat aşamasında devreye girmektedir. Sadece bu aşamada değerlendirilmesine rağmen doğrudan uygulama ile ilişkili olması ve bu faktör olmadan hizmetin inşasının tamamlanarak kullanıma açılamaması ya da geçici, düşük standartla kullanıma açılması nedeniyle önemli faktörlerden biridir.

Ayrıca içme suyu projeleri, diğer teknik altyapı hizmetlerinden elektrik ve kanalizasyon hizmetlerinden etkilenmekte ve bu iki teknik altyapı hizmeti ön etüt ve tasarım/proje/projelendirme aşamalarında analitik faktör olarak değerlendirmeye alınmaktadır. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 K U L L A N I L M A S A Y I S I A A1 A2 B B1 B2 B3 B4 B5B6 B7 B8 B9 C C1C2C3C4C5C6 D D1D2D3 E F F1 F2 ANALİTİK FAKTÖRLER

ÖN ETÜT PROJE/TASARIM/PROJELENDİRME İNŞAAT/UYGULAMA

Şekil 3.1 İçme suyu hizmetlerinin proje niteliklerini belirleyen analitik faktörlerin aşamalara göre kullanılma sayısı.

Kentsel içme suyu hizmetlerine ilişkin belirlenen bu analitik faktörler, hangi analitik faktörlerin hangi aşamada ne oranda proje nitelikleri üzerinde belirleyici ve yönlendirici etkisinin olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır.