• Sonuç bulunamadı

Kalkınma Planlarının Hazırlanması

I. ÇGHK’nun Ekonomik Eyleminin Ön Koşulları

3. Kalkınma Planlarının Hazırlanması

ÇGHK'ndaki ekonomik gelişme birkaç aşamadan geçti. Birincisi bölgenin analitik bilgi toplamak arzusu ile karakterize edildi. BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü ve BM Gıda ve Tarım Örgütü ile işbirliği içinde hidrolojik çalışmalar geliştirmesine öncülük etmekti. Bu çalışmalar, kalkınma yaklaşımlarının tasarımını desteklemiştir. Aynı zamanda ÇGHK’nun ilişkilerini bu yapılarla başlattılar ve pekiştirdirler.

1972'de, pratik geliştirme deneyimini vurgulayan ikinci bir aşama başlatıldı. Aslında, bölgedeki şiddetli kuraklık nedeniyle, ÇGHK hızla tarım, balıkçılık, hayvancılık, ağaçlandırma, küçük ölçekli hidrolik ve eğitim merkezi oluşturmasında projelerine başlamaya zorlandı312. Bu, Ekim 1972'de kurulan ÇGHK’nun finansman

aracı olan Kalkınma Fonu sayesinde mümkün oldu. Çeşitli projelerin uygulanması, azaltılmış bir ölçekte de olsa, Çad Havzası'nda kalkınmanın mümkün olduğunu kanıtladı.

1977 Kalkınma Planına göre: “Şimdi sentezlemek, yerel bilgiyi operasyonel

hale getirerek tamamlamak, yatırım programının temeli olacak bir arazi kullanımı planı tasarlamak ve geliştirme sürecini yükseltmek ve hızlandırmak gerekiyor”313 .

1977'den 1992'ye kadar üç ÇGHK’nun kalkınma planı geliştirildi. 1977'de, bağışçıları ikna etmekte zorlandı fakat benzeri görülmemiş bir finansal ve yapısal

311PNUD/FAO, Etude des ressources en eau du Bassin du lac Tchad.Article XX, s.132. 312CBLT/0067, Mission Lac Tchad: Plan pour le Développement, s.2.

94

kriz314 nedeniyle ÇGHK, büyük bağışçıların güvenini kaybetti. O andan itibaren,

Nijer Havzası için BM Kalkınma Programı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Dünya Bankası, Kanada Uluslararası Kalkınma Ajansı ve İşbirliği Yardım Fonu, finansman çabalarını ortak bir programda birleştirmeyi düşündüler. Bu uyumlu eylem sayesinde, bir alt bölge örgütünün yetkisi altında hem tutarlılık hem de etkinliği sağlamak istediler. Daha sonra, Eylül 1977'de Paris'te, Nijer Havzasının beş yıllık eylem planı olan 27 milyon dolarlık315 bütçeyi finanse etmeye karar verdiler.

Bu durum, ÇGHK’nun uyandırmayı ve bağışçıların güvenini yeniden kazanmanın gerekli olduğunu anladı. Bu amaçla bir strateji geliştirildi. Çad Havzası gelişimi için Eylem Planı olarak bilinen bu strateji, BM Kalkınma Programı tarafından o sırada İcra Sekreteri Chief Olufemi Olufolabi, ÇGHK kalkınma programlarına yeni yön, kapsam ve tutarlılık kazandırmak için geliştirildi. Aynı zamanda belge, uluslararası örgütleri ÇGHK’na mali destek sağlama konusunda ikna etmek için de kullanılacaktı.

1977 Eylem Planı üç temel soruyu cevaplamak için tasarlandı: Çad Gölü Havzası tutarlı bir şekilde geliştirilebilir mi? Çad Gölü'nün dalgalanmalarını kontrol etmek mümkün mü? Ve son olarak, hedefli gelişme insanların yaşam koşullarını iyileştirebilir mi316? Bu ilgili soruların ötesinde, 1977-1981 planı ve sonraki

programlar üç temel yönüne büyük önem vermiştir: İnsan refahı, bilginin aktarımı ve Çad Gölü Havzası'nın gelişimi. İnsanın refahı köylülerin denetimi, halkın sağlığı ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kullanılan araçlarla vurgulandı. Buna ek olarak, yöneticilerin eğitimi (Ngala Eğitim Merkezi) ve bilginin yayılması yoluyla, bilginin aktarımı mümkün oldu. Son olarak, bölgenin gelişimi su kontrolü ve gıda ürünlerinin pazarlanmasını kolaylaştırmak için bir yol ağı kurulması çağrısında

314Örgütün bünyesinde bir Proje Planlama departmanının bulunmaması nedeniyle, birkaç yıl boyunca

herhangi bir geniş spektrum geliştirme faaliyeti başlatmak neredeyse imkansızdı.

315CBLT/0067, Mission Lac Tchad : Plan pour le Développement, s.3.

316Bu sorular, 1977-1981 Eylem Planı’nın çeşitli hedeflerini belirtmiştir: Çad Havzanın

geliştirilmesinin, nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik müdahale; bilgi aktarımı ya da teknoloji transferi yöntemleri ve yöneticilerin, teknisyenlerin ve çiftçilerin eğitilmesi; köylülerin, işçilerin ve ailelerinin faaliyetlere katılımını teşvik ederek ekonomik kalkınma ve sosyal kalkınma yükümlülüklerinin uyumlaştırılması; nüfusun sosyal gelişimi, tarımın gelişimi, hayvancılık, balıkçılık ve yeniden ağaçlandırma üzerine odaklanmak; suyun kontrolü, telekomünikasyon ağının kurulmasıyla bölgenin açılması. CBLT/0067, Mission Lac Tchad : Plan pour le Développement.

95

bulundu. Planın bütçesi, 86 900 000 ile 119 900 000 ABD Doları317 arasında tahmin

edilen beş yıllık bir dönem için üç ana aşamaya bölünmüştür. Faaliyetlerin çeşitlendirilmesini318 gerektiren ÇGHK’nun farklı bölümleri arasında dağıtılmıştır.

İlk yıl yönetim, lojistik, eğitim ve hali hazırda devam eden projelerin devamı için konsolidasyon sağladı. İkinci yıl, hali hazırda projeler devam ederken bir arazi kullanım planı geliştirmek için kullanılacaktı. Üçüncü aşama, üçüncü yıldan beşinciye kadar, kalkınma projelerinin daha geniş ölçekte uygulanmasıydı.

ÇGHK, BM Kalkınma Programı ve BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ortaklaşa hazırlanan 1982-1986 eylem programı, kuruluş tarafından uygulanacak 19 projeye dikkat çekti. Bu projelerin her biri, kısa ve uzun vadeli vizyonunu ve hedeflerini ayrıntılı olarak ortaya koydu. Örneğin, Ngala eğitim merkezinin iyileştirilmesi ve pekiştirilmesi, Logone sularının kontrolü, Çad Havzası'ndaki ormanın rehabilitasyonu, tarımsal ürünlerin taşınması için yol ağı, Havzadaki odun kömürü ve odun kömürü gelişimi belirtildi.

1986-91'de, eylem programı birkaç istisna dışında bütünüyle değişmedi. Bunun nedeni, 1982-86 eylem programının çoğu bağışçıları ikna edememesi gerçeğidir. ÇGHK bağışçıların adına tutum değişikliği için umut amacıyla kurumsal reform yürütmek zorunda kaldı. Çünkü, ÇGHK’nun kalkınma için çalışmasının iyi niyetleri ve çabalarına rağmen, yapısında büyük bir boşluk hissedilmiştir. Her bölüm kendi projelerini bağımsız olarak yönetmiştir. Çoğu durumda, hayvancılık, tarım ve ağaçlandırma gibi faaliyetleri koordine edilmemiştir. 1990'daki kurumsal reformla birlikte, bu durum değişti. Aynı şekilde, bu reformla birlikte, kalkınma bütçesi 1992 yılında önemli ölçüde azaltılmıştır. ÇGHK’nun görevlerini hafifletmek için ulusal projeler üye devletlere devredildi. O tarihten itibaren örgüt, sadece bölgesel

317CBLT/0067, Mission Lac Tchad : Plan pour le Développement, s.52.

318Bütçe aşağıdaki gibi bölünmüştür: İcra Sekretaryası, Yönetim ve Ekonomi Bölümü: 1 002 000

ABD Doları veya toplam bütçenin% 4'ü; Tarım Bölümü, tarım merkezlerinin genişletilmesi: 6 223 000 ABD Doları veya bütçenin% 24'ü; Hayvan Islahı ve Geliştirme Bölümü, Bororo'nun sığırı ve Doğu Nijer'deki Kouri ineği cinsinin iyileştirilmesi: 9 777 400 $ veya bütçenin% 37'si; Ormancılık Bölümü, taşkın ova'daki tarım yönetimi, dört orman merkezi, balıkçılık geliştirme: 1 622 680 $ veya bütçenin% 18'i; Mühendislik, telekomünikasyon ve hidroloji bölümleri, bir mühendislik biriminin ve mekanik bir atölye oluşturulması, Logone ve Şari'nin düzenlenmesi: 4 530 688 $ veya bütçenin% 17'si. ÇGHK bütçesinin dağıtımı hakkında ayrıntılar için bakınız CBLT/0067, Mission Lac Tchad: Plan pour le Développement, s.16.

96

projelerin uygulanmasından sorumluydu. Su kaynakları, hayvancılık, tarım, balıkçılık ve çevre alanlarındaki bu projeler artık her yıl kabul edilmek üzere Komisyona sunuldu319. Bu çalışma sırasında danışılan belgeler, beş yıllık planların

1992'den 2010'a kadar olan dönemde artık hazırlanmadığını göstermektedir. 2010 yılında ÇGHK’nun bir başka yeniden yapılandırması bu durumu değiştirdi. 2011- 2012 döneminde örgüt, toplam maliyeti 925 809 802 Euro olarak tahmin edilen 15 programdan oluşan 2013-2017 Beş Yıllık Yatırım Planını geliştirmiştir. Bu fonları elde etmek için İtalya'nın Bologna kentinde 4 ila 5 Nisan 2014 tarihleri arasında bağışçılar Konferansı düzenlendi. Bütün bu planlar olduğu gibi, 2013-2017 planın genel amacı hem yoksulluğu azaltmak hem de orta ve uzun vadede bölge halkının yaşam koşullarını iyileştirmekti320.

Ancak bundan önce ÇGHK tarafından havzada tarım, hayvancılık, balıkçılık ve yollarda bir dizi proje başlatıldı. Bunlar bölgenin kapsamlı ekonomik kalkınma planının uygulanmasıydı.

II. ÇGHK’nun Tarımsal Kalkınma Politikası