• Sonuç bulunamadı

4.2. Araştırmanın Nitel Bölümüne Đlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.2.2. Đkinci Öğrenci: K 2

4.2.2.2. K 2 Đle Yapılan Son Görüşme Sonuçları

K2 ile yapılan son görüşme sonuçları üst bilişsel kategorilere göre aşağıda

sunulmuştur.

Planlama basamağıyla ilgili sorulan sorularla ilgili K2’nin görüşleri aşağıdaki

gibidir.

A: Đşbirlikli öğrenme yöntemlerinden birini kullanmanız istenen ödevi yapmadan önce, bu ödevde ne isteniyor diye kendi kendine sordun mu?

K2: Ne isteniyor diye kendime sordum. Açıkçası merak ettim yani tam olarak sunuyu nasıl yapacağız, bizden ne isteniyor diye düşündüm. Arkadaşlarıma da sordum nasıl bir sunu hazırlayacağız diye. Çünkü başka derslerde de sunu hazırlıyoruz, bazen pek önemsiz gördüğümüz ya da fazla çalışma gerektirmeyen sunuları bayağı abarttığımızı düşündüğümüz için, hani tam olarak bizden ne isteniyor tam kestiremedik. Çok aşırı bir çalışma yapmamız mı bekleniyor, yoksa basit bir çalışma yapmamız mı bekleniyor? Ve ben düşündüm sadece bir tekniğe göre bir etkinlik düzenleyin dediniz. Ben de ona göre tekniği hangisini seçeceğimi düşündüm, onu seçtim. Daha sonra içeriği seçtim. Bir iki konu mu olacak yoksa ünitenin geneli mi olacak o şekilde seçtim ve etkinliğimi hazırladım.

A: Ödevi nasıl yapacağına dair bir plan yaptın mı?

K2: Evet öncelikle hangi tekniği kullanacağımı belirledim. Daha sonra bu tekniğin içeriği nasıl olmalıdır, yani konu nasıl olmalıdır, bir iki konu mu ya da bir konu mu ya da ünitenin genel özeti mi diye düşündüm. Onu belirledim tekniğe göre, daha sonra sorularımı hazırladım. Daha sonra bunu yazıya döktüm. Đşte teknik hakkında bir bilgi, daha sonra nasıl uygulanacağına dair bir yönerge ve sorular belirledim.

A: Başlangıçta bu ödevin ne kadar süreceğine dair bir zaman belirledin mi? K2: Bir zaman belirlemedim. Daha önce zihnimde bunu kurguladığım için, zihin

hazırlığımı yaptım zaten. Sunu hazırlamak da pek zamanımı almadı açıkçası. Yarım saatimi bile almadı diyebilirim.

K2, son görüşmede, bu ödevde kendinden ne istendiğini, çalışmanın amacını

kendi kendine sorup yapacağı işi kafasında netleştirmiştir. Ne yapacağını belirledikten sonra, ödevi hangi aşamalardan geçerek yapacağını, tekniği, içeriği ve soruları hazırlamıştır. Ancak K2 bunu yaparken bir zaman planlamasına gitmemiştir. Bunu da,

zaten kafasında neler yapacağını kurguladığı ve zihinsel hazırlığı olduğu için zamanlama ile ilgili sıkıntı yaşamadığı şeklinde izah etmiştir.

K2 ile yapılan son görüşmede, derslerde etkin olarak izleme becerisini kullandığı

görülmektedir.

A: Ödevi hazırlarken işbirlikli fen öğretimi konusundaki bilgi düzeyinde nasıl bir değişim oldu?

K2: Ödevi hazırlarken açıkçası biraz canım sıkılmıştı, tam olarak ne yapacağımı bilmediğim için. Daha sonra işi yapmaya başlayınca, önce ne yapacağımı bilmiyordum. Daha sonra çalışmaya başlayınca kolay olduğunu ve yapabileceğimi öğrendim. Basit bir çalışma oldu yani benim için, kolaydı. A: Uzman gruplarda çalışırken ya da ana gruba döndüğünde arkadaşlarının

görüşlerinin senin görüşlerinden farklılaştığını hissettiğin oldu mu?

K2: Görüşlerimizde şöyle bir farklılık oldu. Mesela benim konum sağlığa zararlı maddelerdi. Alkol konusunu söylerken, bağırsaklara falan zararlı olduğunu söylediler. Ben de bunun aksini biliyordum. Doğru mu biliyorum yanlış mı biliyorum hala emin değilim. Ben de onun bağırsakları çalıştırdığını söyledim. Öyle bir fikir ayrılığına düştük. Başka da yok.

A: Ödevi hazırlarken, başlangıçtaki ödeve ilişkin planında değişiklik yapmaya ihtiyaç duydun mu?

K2: Yok. Hiç değişiklik yapmaya ihtiyaç duymadım. Çünkü o zihin hazırlığı sürecinde düşündüğüm için mesela şu olur dedim, ondan sonra onu düşününce olmaz diye vazgeçtim tekrar. Zihnimde kurguladım, çalışmaya başladıktan sonra herhangi bir değişiklik olmadı.

Son görüşmede K2 izleme becerisiyle ilgili olarak, ön görüşmede olduğu gibi

öğrenme sürecinde yaşadıklarını net bir şekilde ifade edebilmiştir. Ayrıca K2’nin

arkadaşlarını izleme becerisi son görüşmede de devam etmiştir. Özellikle arkadaşlarıyla farklı düşündükleri konuları irdelemiştir.

Bunun yanında, ödev hazırlarken K2’nin kendini izleme becerisine pek

gereksinim duymadığı, çünkü planlama aşamasında bütün alternatifleri düşündüğü ve iyice karar verdiği, dolayısıyla da süreç boyunca bir sıkıntı yaşamadığı, planına göre çalıştığı anlaşılmaktadır.

K2’nin işbirlikli fen öğretimi dersinde değerlendirme becerisine yönelik

görüşleri aşağıda verilmektedir.

A: Öğrenmen gereken kadarını öğrendiğini düşünüyor musun?

K2: Öğrenmem gerektiği kadar öğrendiğimi düşünüyorum. Önceden de gördüğümüz için iyice pekişti, pratiğe dökmüş olduk. Öğrendiğimi düşünüyorum.

A: Đşbirlikli fen öğretimi konusunu anlamakta zorlandığın bölümler var mıydı? K2: Anlamakta zorlandığım bölümler olmadı. Fakat şöyle diyebiliriz, hangi

tekniği hangi konuya uygulayabiliriz ya da şu konu şu teknikle tam uygulanabilir mi diye düşünüyorum. Bunu da ileride konunun içeriklerini görebileceğimiz için, öğretmen kılavuz kitaplarındaki içeriği görebileceğimiz için tekniği daha kolay seçebiliriz diye düşünüyorum. A: Ödevin hakkında ne düşünüyorsun?

K2: Ödevim hakkında ne düşünüyorum? Basit hazırlanmış bir etkinlik olarak düşünüyorum. Ayrıntılı değil de basit bir çalışma olarak düşünüyorum. Çok ayrıntılı değil yani. Sınıfta uygulanabilecek düzeyde bir şey oldu.

K2’nin son görüşmedeki değerlendirme becerisine yönelik yanıtları ön

görüşmede olduğu gibi, değerlendirme becerisine sahip olduğunu göstermektedir. Son olarak K2’nin kendini kontrol boyutundaki ifadelerine aşağıda yer verilmiştir.

A: Bu konuyu öğrendiğinden emin olmak için kendi kendine bir şeyler yaptın mı?

K2: Kendi kendime bir şey pratik olarak yapmadım ama teorik olarak düşündüm. Bu teknikleri ileride kullanacağımı düşündüm. Hangisini daha çok kullanırım diye düşündüm. Takım-oyun-turnuva olur büyük ihtimalle. Ayrılıp birleşme de güzel ama bunu pek kullanacağımı sanmıyorum. Ama arada sırada yine kullanırım.

Kendini kontrol kategorisinde K2’nin işbirlikli fen öğretimi dersinden sonra, bu

derste öğrendiklerini ileride nasıl kullanacağını, işbirlikli öğrenme tekniklerinden hangilerini kullanabileceğini düşündüğü anlaşılmaktadır. Bunun yanında K2 derste

öğrendiklerini pekiştirmek ya da pratik yapmak amacıyla ödevin dışında herhangi bir şey yapmamıştır.