• Sonuç bulunamadı

İyi Parti‟nin “Yüzünü Güneşe Dön” İsimli Reklam Filmi

2.7. Siyasal Kampanyalarda Milliyetçilik Söyleminin Kullanımı

3.2.8. İyi Parti‟nin “Yüzünü Güneşe Dön” İsimli Reklam Filmi

İyi Parti 25 Ekim 2017 tarihinde kurulmuştur. Henüz çok genç olan parti Meral Akşener önderliğinde kurulmuş ve Genel Başkan olarak da Meral Akşener seçilmiştir. Partinin logosu gök mavi zemin üzerinde güneş sembolüdür. İyi Parti, 24 Haziran 2018 seçimlerinde “Millet İttifakı”nda yer almış ve Cumhurbaşkanı adayı olarak Genel Başkan Meral Akşener‟i göstermiştir. Bu dönemde yayınlanan “Yüzünü Güneşe Dön” reklam filmi 1 dakika 9 saniyeden oluşmaktadır.

Gösterge 1: 00.00-00.06 saniyeler arası

Gösteren: Genç bir kadın, perde, pencere, güneş, şehir manzarası. Gösterilen: Dinamiklik, aydınlık, umut.

İnceleme: Reklamın ilk sahnesinde arkası dönük bir kadın pencereye gidip

kapalı perdeleri açmaktadır. Aynı anda dış ses seçimden sonraki gün Türkiye‟ye yeni bir güneşin doğacağını söylemektedir. Burada bahsedilen ve perdelerin açılmasıyla parlayan güneş İyi Parti‟nin logosunda da görüldüğü üzere partiyi temsil etmektedir. Perdeleri kapalı, loş ortam seçimden önceki Türkiye‟yi gösterirken, perdelerin açılmış, içeriye güneş ışıklarının girmiş olarak görüldüğü aydınlık ortam ise seçimden sonraki Türkiye‟yi ifade etmektedir. Ayrıca bu perdeyi açan kadının da Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener‟i temsil ettiği açıktır. Akşener‟i seçerseniz karanlıklar aydınlık olacak mesajı verilmektedir.

Gösterge 2: 00.07-00-13 saniyeler arası

Gösteren: Parlayan güneş, gülümseyen anne ve çocuk, beyaz kır çiçekleri,

başak tarlası, yaşlı bir erkek.

Gösterilen: Umut, aydınlık, sevgi ve huzur, bereket, bolluk.

Dış Ses: “Sevgiyle tekrar kucaklaşacak ve emeğin bereketiyle

ilerleyeceğiz.”

İnceleme: Bu sahnede bir anne ve kız çocuğunun gülümseyerek sarıldığı ve

çocuğun annesini öptüğü görülmektedir. Arkadan da güneş parlamaktadır. Dış seste sevgiyle tekrar kucaklaşılacağından bahsedilmektedir. Burada seçimden önce Türkiye‟de sevgisiz bir ortam olduğuna atıf yapılmaktadır. Karedeki güneşin anneyle çocuğun üzerinden parladığı gibi, parti de Türkiye‟nin üzerine doğacak

ve ülkede sevgi hâkim olacak yan anlamı vardır. Kadının elindeki beyaz kır çiçekleri, umudu, tazelenmeyi ve sevgiyi temsil etmektedir.

“Emeğin bereketiyle ilerleyeceğiz” sözleri duyulurken başakların arasında yürüyen kasketli bir erkek görülmekte, karşıdan da güneş parlamaktadır. Akşener‟in Cumhurbaşkanlığında ve İyi Parti sayesinde bolluğun ve bereketin geleceği ima edilmiş, kasketli erkek figürüyle de çiftçiler kast edilmiştir. Parti çiftçiler için umut, ülke için bolluk ve bereketin anahtarı olarak kendini sunmuştur.

Gösterge 3: 00.14-00.25 saniyeler arası

Gösteren: Parlayan güneş, sırt çantalı kız çocuğu, bir grup genç, hamur

yoğuran kadınlar, el ele tutuşmuş bir aile.

Dış Ses: “Gencecik umutların heyecanı ve dostlukların keyif veren

masumiyetiyle, Anadolu kadınının fedakârlığı ve güven veren bir huzur içinde…”

İnceleme: Sırt çantalı okula gidiyor olarak tasvir edilen kız çocuğunun

karşısından vuran güneş partinin çocukları ve eğitimi önemsediğinin bir göstergesi olarak kullanılmıştır. Dış sesle de gencecik umutların heyecanı diyerek desteklenen sahne bir grup gencin ekrana gelmesiyle dostluk temasıyla devam ettirilmiştir. Çocukları geleceğin umudu olarak gördükleri de dış sesle ifade edilmiştir. Parti burada genç, çocuk herkese önem verdiğini belirtmektedir.

Anadolu kadının fedakârlığı derken sahneye gelen yer sofrasında hamur yoğuran iki kadın, Anadolu‟daki kadınları temsil etmektedir. Bu kadınlar fedakar olarak nitelendirilmiş, partinin bu kadınların emeklerine önem verdiği ima edilmiştir. Yerde eski Türk kültürüne ait bir halı ve üzerinde bir sofra bezi bulunmaktadır. Burada parti kültürel göstergelerden yararlanarak Türk kültürünü sahiplendiğini göstermek istemiştir.

El ele tutuşmuş ailenin bulunduğu kare ekrana geldiğinde ise “güven veren bir huzur ile” sözleri söylenmektedir. Karşıdan vuran güneş yine partiyi temsil etmekte ve partinin sayesinde herkes güven ve huzur içinde olacak mesajı verilmektedir. Ailenin mutlu hali, 24 Hazirandan sonra herkesin mutlu fertlere ve ailelere dönüşeceğini bunun da İyi Parti ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener sayesinde olacağını göstermektedir.

Gösteren: Yavru köpek, parlayan güneş, top oynayan çocuklar. Gösterilen: Huzur, güven, her canlıya verilen önem, umut.

Dış Ses: “Birlikte yaşadığımız tüm canlarla ve bir arada yaşayacağımız

mutluluklarla…”

İnceleme: Sahne yavru bir köpeğin çimenlerde yürüyüşüyle başlamaktadır.

Parti bu sahneyi dış sesle de destekleyerek hayvan haklarına önem verdiğini belirtmiş, yavru bir köpek kullanarak hayvanların masumiyetine vurgu yapmıştır. Güneş ışıklarının parlaklığı bu sahnede de dikkati çekmektedir. Parti tüm canlılara önem verdiğini ve hepsinin üzerine bir güneş gibi doğacağını ima etmektedir. Top oynayan çocuklar ekrana geldiğinde bir arada yaşayacağımız mutluluklar sözü duyulmaktadır ve yine güneş parlamaktadır. Sahnede çocuklara verilen değer ve hep birlikte yaşanacak mutluluğun vurgusu yapılmaktadır.

Gösteren: Parmaklar arasından yansıyan güneş ışığı, maden ocağında

çalışan işçiler, İyi Parti otobüsü, aydınlık mavi bir gökyüzü.

Gösterilen: Aydınlık bir gelecek, çalışkanlık, emek.

Dış Ses: “Güneşe doğru güçlü adımlarla ilerleyerek, çok çalışarak, üreterek

ve paylaşarak büyüyen bir Türkiye için, başaracağız.”

İnceleme: İlk sahnede parmakların arasından yansıyan güneş ışığıyla,

partinin logosu ve reklamın da teması olan güneşe vurgu yapılmıştır. Güneşe yani aydınlığa emin adımlarla ilerleneceği dış sesle belirtilmiştir. Sonrasında ekrana gelen maden ocağından çıkan işçilerin karşısında parlak bir güneş vardır. Bu sahne karanlıktan aydınlığa çıkmayı, güçlükten kolaylığa ulaşmayı ve tasadan ferahlığa varmayı temsil etmektedir. Ayrıca dış sesle de desteklenerek çalışkanlık üretim ve paylaşım vurgusu yapılmaktadır. Bir sonraki sahnede görülen İyi Parti otobüsünde Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener‟in gülen yüzü dikkat çekmektedir. Partinin sloganı ve logosunun bulunduğu otobüs mavi bir gökyüzü ve beyaz bulutların altında hızla ilerlemektedir. Bu, Meral Akşenir‟in Cumhurbaşkanı olduğu bir Türkiye‟nin aydınlık yarınlara hızla gideceğinin temsili olarak görülmektedir.

Gösterge 6: 00.43-00.52 saniyeler arası

Gösteren: Beyaz başörtülü ellerini açmış dua eden bir kadın, mavi

gökyüzünde sallanan kırmızılı oyalı beyaz yazma, başakların arasından yukarı bakan bir çocuk.

Gösterilen: Manevi değerler, umut, barış, güven, özgürlük, bolluk, bereket. Dış Ses: “Bu eşsiz memlekete adanan dualarla, yorulmak bilmeyen bir

şevkle, milletimize olan inancımız ve bağlılığımızın verdiği güçle, başaracağız.”

İnceleme: İlk sahnede görülen beyaz başörtü takmış bir kadının dua edişi

manevi değerlere önem verildiğinin bir göstergesidir. Beyaz renk masumiyeti, doğruluğu, temizliği aynı zamanda tarafsızlığı temsil etmektedir. Kadının ellerini tespih yerine kullanarak zikir çektiği görülmektedir. Bu sırada dış seste memlekete dualar adandığından söz edilmektedir. Dualarla başaracağız diyerek çoğunluğu İslam dinine mensup olan halkın, manevi duygularına hitap edilmektedir.

Mavi gökyüzünde sallanan kırmızı oyalı beyaz yazmanın olduğu sahnede ise birkaç gösterenle pek çok gösterilen işaret edilmiştir. Mavi özgürlüğün rengidir ve gökyüzü, deniz, okyanus gibi gösterenler genel olarak özgürlüğü simgelemektedir. Beyaz ise saflık, masumiyet, doğruluk, dürüstlük, barış gibi kavramları içinde barındıran bir renktir. Bu sahnede mavi gökyüzünde sallanan beyaz yazma ile partinin özgürlüğün, güvenin, barışın tarafında olduğu ve seçim sonrası için bunları vaat ettiği görülmektedir. Ayrıca yazmanın oyalarının kırmızı oluşu da Türk bayrağının rengi kırmızı beyaza atıf olarak görülmektedir. Aynı

zamanda oyalı yazma Anadolu kültürünün önemli bir parçasıdır. Kültürel öğelere yer vererek Anadolu halkına hitap edilmek istenmiştir. Dış sesle “milletimize olan inancımız ve bağlılığımızın verdiği güçle başaracağız” diyerek millet vurgusu yapılmıştır.

Başakların arasından gökyüzüne kısık gözlerle bakan çocuğun ekrana geldiği sahnede, başaklarla üretim, bolluk ve bereketin gösterilen olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Hava güneşli olduğu için çocuk gözlerini kısmaktadır ve bu güneş İyi Parti‟nin kendisidir. Vurgulanmak istenen İyi Parti seçimi kazandığında, Meral Akşener Cumhurbaşkanı olduğunda üretimin artacağı ve ülkenin bereketleneceğidir.

Gösterge 7: 00.53-01.00 saniyeler arası

Gösteren:Çanakkale anıtı, parlayan güneş, Cumhurbaşkanı adayı Meral

Akşener‟in kalabalık bir grupla görüntüsü.

Gösterilen: Kırmızı beyaz giyimli parti lideri, kültürel ve manevi değerler. Dış Ses: “Onurlu tarihimiz için, itibarlı bir Türkiye için, başaracağız.” İnceleme: Reklamın bu sahnesinde Çanakkale anıtı gösterilmiş ve onurlu

tarihimiz denerek tarihsel vurgu yapılmıştır. Bu tarihi öğenin sunumuyla Billig‟in bahsettiği tarihsel arka plan oluşturulmuş ve tarihe gönderme yapılmıştır. Reklam

teması olan güneş anıtın arkasında parlamaktadır. Burada parti geçmişteki kahramanlıkların şu an kendisi tarafından yapılacağını ima etmektedir.

Meral Akşener‟in bir grupla beraber yürüdüğü karede, kadınların daha fazla olduğu göze çarpmaktadır. Bu sahne, Türkiye‟deki erkek egemen siyasete kadınların daha fazla katılımının desteklendiğinin göstergesidir. Meral Akşener kadın bir siyasetçi ve Cumhurbaşkanı adayı olarak bunun temsilcisi olarak gösterilmektedir. Akşener‟in üzerinde beyaz bir bluz ve kırmızı ceket vardır. Ceket ciddiyeti, resmiyeti, otoriteyi temsil ederken, kıyafetin kırmızı beyaz olması Türk bayrağına yapılan bir atıftır. Yanında yürüyen başörtülü ve başı açık kadınlar her inançtan insana saygı duyulduğunu anlatmaktadır.

Gösterge 8: 01.01-01.09 saniyeler arası

Gösteren: Genel seçim oy pusulasında İyi Parti üzerine basılmış evet

mührü, Cumhurbaşkanlığı oy pusulasında Meral Akşener‟i tercih eden evet mührü, mavi gökyüzü beyaz bulutlar ve parlayan güneş önünde gülümseyen Meral Akşener fotoğrafı, parti logosu ve sloganı.

Gösterilen: Oy vermek, İyi Parti‟ye ve Meral Akşener‟e oy vermek,

aydınlık, umut.

Dış Ses: “Sen yeter ki yüzünü güneşe dön Türkiye!”

İnceleme: İlk sahnede görülen oy pusulası genel seçimler için hazırlanmıştır

ve İyi Parti‟nin tercih edilmesi gerektiğini göstermektedir. İkinci pusula ise Cumhurbaşkanlığı seçimine aittir ve tercih Meral Akşener olarak

gösterilmektedir. Meral Akşener‟in yüzündeki canlı ve sağlıklı ifade, parlayan dişleri dinamik bir parti lideri olduğunu göstermektedir. Gülümseyerek bakışı iyimserliğini ve sevecenliğini ön plana çıkarmaktadır. Mavi gökyüzü, beyaz bulut fonuyla verilen fotoğrafta mavi özgürlüğü, beyaz barışı simgelemektedir. Akşener de özgürlüğü ve barışı simgeleyen bir liderdir. Akşener‟in kıyafeti reklamın önceki sahnelerinde de bahsedildiği gibi kırmızı beyaz ve Türk bayrağının rengindedir. Sloganda “Milletin Adayı Meral Akşener” yazmaktadır ve burada milletle bütünleşmiş bir lider sunulmaktadır. “Yüzünü Güneşe Dön Türkiye” sloganı ise hem reklamın son sahnesinde görülmekte hem de dış sesle söylenmektedir. Tüm bu vaatlerin, Türkiye yüzünü güneşe dönerse gerçekleşeceği, yani seçmen Akşener‟i ve İyi Parti‟yi tercih ederse yaşanacağı belirtilmektedir. Yüzünü güneşe dönmek, oyunu İyi Parti‟ye ve Meral Akşener‟e vermek demektir. Partinin logosunun zeminindeki turkuaz renk, Türklüğün rengi olarak bulunmakta ve Türk milletini işaret etmektedir. Logoda parti ismi beyaz harflerle yazılmış ve saflığa ve temizliğe vurgu yapılmıştır.

Reklamdan genel olarak bahsedecek olacaksak, umutlu ve aydınlık yarınlar vaat edilmiş, özgürlük, barış göstergeleri sıklıkla kullanılmış, emek, fedakârlık, masumiyet kavramları üzerinden bir kurgu yapılmıştır. Millet kavramı, Türk bayrağına atıf ve tarihi geçmiş olarak milliyetçilik göstergeleri nadiren kullanılmıştır. Siyasal reklamda başka temalar ön planda olduğundan dolayı direkt olarak milliyetçi bir reklamdır yorumu yapılamasa da milliyetçilik göstergelerinden yararlanılmıştır. Türk milliyetçilik ideolojileri bağlamında değerlendirildiğinde bayrak altındaki herkes tek millet olarak nitelendirildiğinden Atatürk milliyetçiliği kapsamında ele alınabilecek bir reklamdır.