• Sonuç bulunamadı

HDP‟nin “Şimdi Eşitsizliği Değiştirme Zamanı” İsimli Reklam

2.7. Siyasal Kampanyalarda Milliyetçilik Söyleminin Kullanımı

3.2.7. HDP‟nin “Şimdi Eşitsizliği Değiştirme Zamanı” İsimli Reklam

HDP‟nin “Şimdi Eşitsizliği Değiştirme Zamanı” ismiyle resmi Youtube kanalından yayınlanan siyasal reklam filmi 43 saniyeden oluşmaktadır.

Gösterge 1: 00.00-00.09 saniyeler arası

Gösteren: Parlayıp silikleşen bir ampul, karanlık bir oda, arkası dönük

saçları örgülü bir kadın, masa, gazete, çay, “Her 10 kadından 7‟si çalışma hayatına katılamıyor” yazısı, gazetedeki “AYM „kulak‟çekti” başlıklı haber.

Dış Ses: Bir kadının sesinden: “Bizi inkâr ediyorlar, torba yasalarla

emeğimizi gasp ediyorlar”.

İnceleme: HDP‟nin bu reklam filmi, karanlık bir odada masa başında gazete

okuyan bir kadının arkadan görünümünün dış ses ve yazılarla desteklenmesi suretiyle oluşturulmuştur. Ekranın sol ön kısmında parlayıp silikleşen bir ampul bulunmaktadır. Bu ampul ile logosunda ampul bulunan iktidar partisi AK Parti‟nin kast edildiği anlaşılmaktadır. Ampulün parlayıp silikleşmesi bozulmaya başladığı ve verim alınamadığını göstermektedir. Bu da AK Parti iktidarının artık görevini yeterince iyi yapmadığına imada bulunmaktadır. Dış sesle söylenen “bizi inkar ediyorlar, torba yasalarla emeğimizi gasp ediyorlar” sözlerinin de iktidara getirilen bir eleştiri olduğu anlaşılmaktadır. Ortamın karanlık olması ve ampulün işlevini yerine getirememesi, ülkede karanlık bir vaziyetin bulunduğu ve iktidarın bunu düzeltemediği mesajını vermektedir. “Her 10 kadından 7‟si çalışma hayatına katılamıyor” yazısıyla kadın haklarının yeterince önemsenmediği, kadınların üretim alanında yerinin azlığını anlatmakta ve yine iktidara bir eleştiri niteliğindedir. Yazının beyaz renkte seçilmesi hem ortamla zıt renk kullanılarak dikkat çekiciliği artırmak hem de saflığı ve temizliği temsil eden beyazın bu alt anlamını partiyle özdeşleştirmek içindir.

Ayrıca gazetedeki “AYM kulak çekti” başlıklı haber dikkat çekmektedir. Cumhuriyet gazetesinin bu başlıkla yayınlanan haberinde, 10 Ocak 2016 tarihinde Tuzluca‟daki bir kuyumcudan 8 bin 400 TL değerindeki ziynet eşyasının çalınması sonucu, tüm ilçenin telefon kayıtlarının incelenmesi ve 2 kişiye ceza verilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi‟nin hukuka aykırı delil kullanıldığı gerekçesiyle yeniden yargılama kararı alması anlatılmaktadır. Bu gazetenin kullanımı ve başlığın gösterilmesiyle ülkede hukuka aykırı bir düzen olduğu ima edilmektedir.

Gösterge 2: 00.10-00.25 saniyeler arası

Gösteren: Parlayıp silikleşen bir ampul, karanlık bir oda, arkası dönük

saçları örgülü bir kadın, masa, gazete, çay, “2004‟te kamuda 419 olan kreş sayısı 2016‟da 56‟ya düştü” yazısı, “çalışan kadınların %41,3‟ü kayıt dışı çalışmaktadır” yazısı, “kadın işsizliği 1 yılda 107 bin arttı” yazısı.

Gösterilen: AK Parti, eşitsizlik, kadın hakları, kadınların mağduriyeti,

kadınların iş hayatından dışlanması.

Dış Ses: “Çocuk doğurma emri verip kreşleri kapatıyorlar. Güvencesiz

çalıştırıyorlar. Kazayı da işsizliği de fıtrata bağlıyorlar”.

İnceleme: Bir önceki sahneyle aynı arka planda devam eden reklamda,

“2004‟te kamuda 419 olan kreş sayısı 56‟ya düştü yazısıyla AK Parti iktidarı döneminde kapatılan kreşler eleştirilmiştir. Kadınların kayıt dışı çalıştırıldığı ve kadın işsizliğinin arttığı söylenen sloganlarla bunun sorumlusu iktidar partisi olarak gösterilmiş, HDP‟nin ise kadınların yanında olduğu ve kadınlara daha çok

değer verdiği iması verilmiştir. Dış sesteki “çocuk doğurma emri verip kreşleri kapatıyorlar” sözüyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‟ın vatandaşlara, en az 3 çocuk yapın önerisine gönderme yapılmıştır. Dış sesteki işsizliği fıtrata bağlıyorlar sözleriyle 2009 yılında dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‟in, Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneğince (ESİAD) düzenlenen "Küresel Mali Kriz ve Türkiye Ekonomisi" konferansında yaptığı konuşmada söylediği “İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor" (www.hürriyet.com.tr) sözleri ima edilmiş ve eleştirilmiştir. Parlayıp

silikleşen ampul bu sahnede de dikkat çekmektedir. Bu ampul yazıyla ve dış sesle yapılan eleştirilerin adresi olarak AK Parti‟yi işaret etmektedir.

Gösterge 3: 00.26-00.34 saniyeler arası

Gösteren: Masa, gazete, ampul, ampulü kapatan kadın.

Gösterilen: İktidarın değişmesi, kadınların iktidarı değiştirmesi.

Dış Ses: “Şimdi sırası, emeğimizi özgür kılacağız. Kadınız, yapabiliriz”. İnceleme: Reklamın bu sahnesinde masada oturan kadının dış sesten gelen

“şimdi sırası” sözleriyle birlikte kalkıp ampule gelen elektriği kesip ışığı söndürdüğü görülmektedir. Bu sahneyle anlatılmak istenen kadınların gücüyle iktidarın değiştirilebileceğidir. “Kadınız, yapabiliriz” sözleriyle de desteklenerek kadın seçmen harekete geçirilmek istenmektedir. Ampulü kapattıktan sonra

kameraya bakan kadının gözlerindeki yorulmuş ve solgun ifade göze çarpmaktadır. Bununla kadınların eşitsizlikten, ayrımcılıktan, dışlanmaktan yorulduğu ifade edilmektedir.

Gösterge 4: 00.35-00.00.43 saniyeler arası

Gösteren: Gri zemin, mor renk “Em li vir in dikarin” sloganı, HDP logosu,

“Senle Değişir” sloganı, HDP logosu.

Gösterilen: Diplomasi, uzlaşı, zenginlik, ihtişam, asalet, değişim, birlik

beraberlik.

Dış Ses: -

İnceleme: Zeminde kullanılan gri renk uzlaşıyı temsil etmekte ve HDP‟nin

uzlaşı taraftarı olduğunu vurgulamaktadır. Kürtçe “Em li vir in dikarin” “buradayız” sloganı ile Kürt seçmen hedeflenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti‟nde bir alt kimlik olan Kürt halkının diliyle slogan yazılması Kürt milliyetçiliğinden söz etmemizi gerektirebilir. Devletin resmi dili olan Türkçenin yanında Kürtçe sloganla seçmene seslenilmesi Kürt halkının ayrı bir kimlik olarak benimsenip sahiplenildiğini göstermektedir. “Senle Değişir” sloganı ile seçmenin iktidarı değiştirebilecek güce sahip olduğu ve değiştirmesi gerektiği mesajı verilmektedir. HDP logosunda ise daha önce de açıkladığımız gibi mor iki elin göğe doğru yükselerek ağaç gövdesi oluşturması halkların kardeşliğini simgelemektedir.

Reklam genel olarak incelendiğinde kadın hakları teması üzerinden bir reklam oluşturulduğu ve reklam türleri dikkate alındığında olumsuz reklam türü tercih edildiği görülmektedir. Reklamın sonunda ise Kürtçe slogan verilerek kendini Kürt halkının temsilcisi olarak niteleyen partinin Kürt milliyetçiliği üzerinden seçmene yaklaştığı göze çarpmaktadır. Reklam seçimler için genel olarak hazırlanmış, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş vurgusu yapılmamıştır. Türk milliyetçilik ideolojileri içinden herhangi birine dahil edilemeyen reklamda Kürt etnik kökenine gönderme vardır.