• Sonuç bulunamadı

İyi Parti‟nin “Keşke Deme İyi ki De” Temalı Reklam Filmi

2.7. Siyasal Kampanyalarda Milliyetçilik Söyleminin Kullanımı

3.2.9. İyi Parti‟nin “Keşke Deme İyi ki De” Temalı Reklam Filmi

İyi Parti 24 Haziran 2018 seçimleri sürecinde “Keşke Deme İyi ki De” temalı ortalama 15 saniyeden oluşan 14 reklam yayınlamıştır. Bu reklamların her biri aynı sloganla başlamış ancak içeriğinde farklı bir temayı ele almıştır. Sonu ise önceki reklamda incelendiği gibi oy pusulaları ve Akşener‟in yer aldığı afişiyle bitirilmiştir. Bu temada yayınlanan reklamlar tek bir başlık altında incelenecektir.

Hem sürelerinin kısa oluşu hem de reklamın başında ve sonunda aynı göstergelerin yer alması sebebiyle incelemenin bu şekilde yapılması uygun görülmüştür.

Reklamların tümünün fonunda “şinanari” isimli şarkının müziği çalmaktadır. Saussure, göstergelerin kodlar içinde düzenlendiği, dizi (paradigm) ve dizim (syntagm) ilişkileri olmak üzere iki yol belirlemiştir. Dil açısından bakıldığında bir dildeki sözcük dağarcığı diziyi, bu dilin sözcükleriyle oluşturulmuş bir cümle de dizimi ifade etmektedir. Giysiler, bluz, etek, ceket, ayakkabı, çorap gibi diziler arasında yapılmış bir seçimin dizimidir. Bu noktada ideoloji ve değerlerin de belirlediği bir seçme ve birleştirme fonksiyonu bulunmaktadır. Saussure bu bağlamda bir göstergenin anlamının onun diğer göstergelerle olan ilişkisiyle belirleneceğini belirtmektedir (Parsa ve Olgundeniz, 2014: 98). Bu nedenden dolayı, göstergeleri daha iyi okuyabilmek adına şarkının sözlerini incelemekte fayda vardır. Söz ve müziği anonim olan şarkının sözleri şöyledir:

“Çölün ortasından gülleri alın, kurumuş toprakta canım durmasın boşa. Kötüler alemi almış gidiyor, iyiler kendini canım yormasın boşa. Şinanari narina narinaynari nar şinanari nay narinari nay

Şinanari narinay nara ninananinay.

Söndürün şulesiz isli feneri, deniz ortasında canım yanmasın boşa. Kötüler alemi almış gidiyor, iyiler kendini canım yormasın boşa. Şinanari narina narinaynari nar şinanari nay narinari nay

Şinanari narinay nara ninananinay”

Şarkının sözleri reklamda yer almasa da müzik kullanımı şarkıya bir atıf niteliğindedir. Çölün ortasında ve kurumuş toprakta kalan çiçekler ile Türkiye kast edilirken, kötüler iktidarı ve diğer partileri, iyiler ise partinin ismiyle de düşünecek olursak İyi Parti‟yi ifade etmektedir. Fenerin söndürülmesi AK

Parti‟nin logosundaki ampulü hatırlatmakta ve söndürün sözüyle iktidardan indirin anlamı çıkmaktadır. Şulesiz ve isli olarak nitelenen fener diyerek iktidarın artık eskidiği ve parlaklığının kalmadığı ima edilmektedir. Şarkıyla genel olarak iyi kötü ayrımı yapılarak, İyi Parti‟nin iyi, diğer partilerin ve iktidarın kötü olarak algılanması istenmiştir.

14 tane reklamın hepsinde fon olarak aynı gösterenler kullanılmıştır. Mavi gökyüzü, deniz ve yeşil ağaç reklamlardaki ortak gösterenlerdir. Bu fonun önünde her bir reklamda kişiler değişip farklı gösterenler kullanılarak reklamlar kurgulanmıştır. Mavi gökyüzü ve deniz özgürlük, sakinlik, dinginlik anlamı taşımakta, aynı zamanda huzuru da simgelemektedir. Yeşil ise doğanın rengidir. Ağaçların yeşil olması yeniden doğuşu, huzuru, bahar gibi yeni bir başlangıcı simgelemektedir. Parti kurguyu bu gösterenler üzerinden yaparak kendini özgürlük, yeni başlangıç ve huzurun simgesi olarak göstermek istemektedir.

Bu ortak göstergelerden bu kısımda bahsedildiği için her reklamda tek tek incelenmeyecektir.

Gösterge 1: 00.00-00.03 saniyeler arası

Gösteren: Beyaz fon üzerinde kırmızı “Türkiye‟yi sevenler bize güveniyor”

yazısı.

Gösterilen: Türk Bayrağı, güven, sevgi. Dış Ses: Müzik

İnceleme: Beyaz fon üzerine yazılan kırmızı "Türkiye‟yi sevenler bize

Ayrıca beyaz umudun, masumiyetin rengiyken kırmızı güç ve enerjiyi ifade etmektedir. Partiyi bu kavramlarla ve bayrakla özdeşleştirmek için bu renkler seçilmiştir. 14 reklamın tamamı bu görselle başlamıştır. Görselin ortası daha parlak ve aydınlık tasarlanmıştır. Bize güveniyor yazısı ise kalın puntolarla yazılmış ve dikkat çekmek istenmiştir. Burada Türkiye‟yi sevenler ve partiye güvenenler, 14 kişinin tek tek temsil ettiği halk kesimidir. Bu gösterge her reklamın girişinde ortak gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle diğer reklamlarda bu kısımdan sonrası ele alınacaktır.

Gösterge 2: 00.03-00.09 saniyeler arası

Gösteren: Beyaz gömlek ve mavi ceket giymiş orta yaşlı bir erkek.

Gösterilen: Kendinden emin konuşan, oyunu İyi Parti‟ye veren bir

vatandaş.

Dış Ses:"Faiz lobisinin, dış güçlerin karşısında dik durmak için keşke

demeyeceğim iyi ki diyeceğim."

İnceleme: Reklamda daha önce bahsedilen deniz, ağaç ve mavi gökyüzü

gösterenlerinin önünde beyaz gömlekli bir erkek faiz lobisinin ve dış güçlerin karşısında durabilmek amacıyla İyi Parti‟yi tercih edeceğini söylemektedir. Faiz lobisi özellikle gezi parkı olaylarından sonra gündeme gelen ve çoğunlukla Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılan bir kavramdır. Bu kuruluşlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden elde ettikleri çok yüksek faizlerle devasa gelir elde eden bazı finans kuruluşları, bankalar ve fonlardır (Karagöl, 2013). Reklamda

ülke dışından kaynaklanan ekonomik kaynaklı sorunları yok edebilmek için Meral Akşener‟in ve İyi Parti‟nin seçilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Konuşan kişinin “Keşke Demeyeceğim İyi ki Diyeceğim” derken gülümsemesi umutlu olduğunu ve yaptığı tercihten memnun olduğunu göstermektedir.

Gösterge 3:00.10-00.15 saniyeler arası

Gösteren: Oy pusulaları, evet mührü, parti lideri ve Cumhurbaşkanı adayı

Meral Akşener, parti logosu ve sloganı.

Gösterilen: İyi Parti‟ye ve Meral Akşener‟e oy vermek, aydınlık, umut, Dış Ses: Müzik.

İnceleme: Reklamın bu sahnesi iyi partinin “Yüzünü Güneşe Dön” temalı

reklam filminin son sahnesiyle aynı şekildedir. Yine Meral Akşener‟e ve İyi Parti‟ye oy verilen pusulalar kullanılmıştır. Meral Akşener gayet enerjik ve sağlıklı görünmektedir. Dinamik görüntüsü ülkeye de dinamizmin getirileceğinin gösterenidir. Arkadan doğan güneş ve parti logosu güneş yeniden doğuşu simgelerken mavi beyaz gökyüzü özgürlüğü ve umudu simgelemektedir. Akşener ve parti sayesinde ülke özgür, aydın, umutlu günlere kavuşacak mesajı verilmektedir.

Gösterge 4: 00.03-00.10 saniyeler arası

Gösteren: Kasketli, ekose desen gömlekli ve yelekli yaşlı bir erkek,

gülümseme, mavi gökyüzü, yeşil ağaçlar ve deniz.

Gösterilen: Umut, memnuniyet, köylü figürü.

Dış Ses: “Tekrar milletin efendisi olmak için, keşke demeyeceğim iyi ki

diyeceğim.”

İnceleme: İyi Parti‟nin “Keşke Deme İyi ki De” temalı reklam filminin

ikincisi de yine ilk 3 saniyede “Türkiye‟yi Sevenler Bize Güveniyor” sloganıyla başlamaktadır. Sonrasında deniz kenarındaki ağacın önünde köylü olarak tasvir edilmiş bir erkek görülmektedir. Taktığı kasket giydiği yelek ve konuşma tarzıyla bu imaj yaratılmıştır. Söylediği “tekrar milletin efendisi olmak” sözüyle Mustafa Kemal Atatürk‟ün “köylü milletin efendisidir” sözüne atıfta bulunulmaktadır. Tekrar milletin efendisi olmak diyerek şu an köylünün eski değerini yitirdiği ancak İyi Parti ve Meral Akşener seçilirse köylü halka gereken değer verileceği ima edilmektedir. Huzur, özgürlük, güven gösterenlerinin bulunduğu reklam sahnesinde köylü figürünün gülümsediği ve umut dolu olduğu, ayrıca tercihinden memnun bir görüntü sergilediği dikkat çekmektedir. Reklam bir önceki reklamda olduğu gibi yine oy pusuluları, Akşener, parti logosu ve sloganının bulunduğu sahne ile bitmektedir.

Gösterge 5: 00.03-00.10 saniyeler arası

Gösteren: Başında yazma, üzerinde yelek bulunan bir kadın, gülümseme,

mavi gökyüzü, yeşil ağaçlar ve deniz.

Gösterilen: Umut, özgürlük, huzur, memnuniyet, İyi Parti‟ye ve Meral

Akşener‟e oy vermek.

Dış Ses: “Bu ülkede dayak atana, taciz edene iyi hal indirimine son vermek

için, keşke demeyeceğim, iyi ki diyeceğim.”

İnceleme: Temanın üçüncü reklamında umut, özgürlük ve huzur olarak

algılanan manzaranın önünde kadın haklarından bahseden bir kadın görülmektedir. Burada parti kadına şiddete dikkat çekerek, hâlihazırda verilen cezalarda iyi hal indirimi olmasını eleştirmekte ve İyi Parti ve Meral Akşener‟in bu durumu değiştireceğini vurgulamaktadır. Kadının kendinden ve verdiği karardan emin duruşu dikkat çekmektedir. Eğer İyi Parti‟ye oy verilmezse pişman olunacağı ve “keşke” deneceği, partiye ve Akşener‟e oy verilirse ise “iyi ki” deneceği ima edilmektedir. Parti umudun, özgürlüğün, huzurun simgesi olarak kadınların haklarını koruyacağını, kadın haklarını ihlal edenleri cezalandırırken bu suçların iyi hal kapsamına alınmayacağını belirtmektedir. Reklamın sonunda kadının gülümsemesi verdiği karardan memnuniyet duyduğunu göstermektedir. Eğer partiye ve adaya oy verilirse memnun olunacağının göstergesidir.