• Sonuç bulunamadı

HDP‟nin “Nerede O Yeni Bayramlar” İsimli Reklam Filmi

2.7. Siyasal Kampanyalarda Milliyetçilik Söyleminin Kullanımı

3.2.6. HDP‟nin “Nerede O Yeni Bayramlar” İsimli Reklam Filmi

HDP‟nin, 1990'da Halkın Emek Partisi (HEP) ile başlayan siyasal hayatı, Demokrasi Partisi (DEP), ÖZDEP, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve

Demokrasi Partisi (BDP) ve son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yoluna devam etmiştir (www.bbc.com/turkce). HDP 15 Ekim 2012 tarihinde kurulmuş bir partidir.

Halkların Demokratik Partisi 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eski Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş‟ı aday olarak göstermiştir. Selahattin Demirtaş tutuklu olması sebebiyle seçim kampanyalarına aktif bir şekilde katılmamıştır. HDP‟nin “Nerede O Yeni Bayramlar” ismiyle resmi Youtube kanalından yayınladığı siyasal reklamı 41 saniye sürmektedir.

Gösterge 1: 00.00-00.03 saniyeler arası

Gösteren: Mor zemin, beyaz yazıyla “Nerede o yeni bayramlar” sloganı,

sarı yazıyla “çok yakında” sloganı.

Gösterilen: Zenginlik, ihtişam, asalet, saflık, temizlik, özgürlük, güven,

iyimserlik, 24 Haziran‟dan sonra bayram gibi günlerin olacağı.

Dış Ses: Partinin “Senle Değişir” isimli seçim şarkısının müziği.

İnceleme: Halkların Demokratik Partisi‟nin bu reklam filminde baştan sona

kadar mor bir zemin kullanılmıştır. Mor, zenginliğin, ihtişamın ve asaletin rengi olarak bilinmektedir. HDP‟nin asil bir altyapısı olduğu izlenimi verilmek istenmektedir. İlk sloganın beyaz harflerle yazılması özgürlükçü, saf ve temiz bir yapıda olduklarını ima etmektedir. “Nerede o yeni bayramlar” sloganıyla seçim

dönemine denk gelen Ramazan Bayramı‟na atıfta bulunularak geleceğin bayram gibi olacağı mesajı verilmektedir. Sloganın “Yeni Bayramlar” yazan kısmında font değiştirilmiş ve ilgi çekici olması sağlanmıştır. Yine mor zemin üzerindeki sarı renkte ve büyük harflerle yazılan “Çok Yakında” sloganı da seçim sonrasını işaret etmektedir. Eğer parti ve Cumhurbaşkanı adayı, seçimde istediği oy oranını yakalayabilirse bayram gibi bir ortamın hazırlanacağı belirtilmektedir. Bu sloganın sarı renkte kullanılması ile de seçmene güven aşılamak ve iyimser bir hava yaratmak amaçlanmıştır.

Gösterge 2: 00.04-00.16 saniyeler arası

Gösteren: Mor zemin, sarı ve beyaz yazılar. “24 Haziran‟dan Sonra”

sloganı, “Emekli dedelerin torunlarına gönül rahatlığıyla harçlık verdiği” sloganı, “üniversiteli gençlerin genç kartlarıyla memlekettekilere hediyeler aldığı” sloganı.

Gösterilen: Zenginlik, ihtişam, asalet, saflık, temizlik, özgürlük, güven,

Dış Ses: Partinin “Senle Değişir” isimli seçim şarkısının müziği.

İnceleme: Mor rengin verdiği asalet ve ihtişamın etkisiyle, sarı renkteki

güven ve iyimserliği de içeren “24 Haziran‟dan Sonra” sloganı ile seçimlerden sonra partinin yeni bayramlar diye nitelediği ortamın nasıl olacağı açıklanmıştır. Emeklilerin ekonomik olarak iyi bir durumda olacağı “emekli dedelerin torunlarına gönül rahatlığıyla harçlık verdiği” sloganıyla belirtilmiştir. “Üniversiteli gençlerin Genç Kart‟larıyla memlekettekilere hediyeler aldığı” sloganıyla Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş‟ın Twitter üzerinden belirttiği, gençlere 500 TL‟lik Genç Kart vaadinden bahsedilmektedir. Demirtaş, seçimlerden sonra yeterli oy oranını sağlarlarsa Genç Kart‟a her ay yüklenecek 500 TL ile gençlerin ihtiyaçlarını karşılamaları için devlet yardımı yapacaklarını belirtmiştir.

Gösterge 3: 00.17-00.25 saniyeler arası

Gösteren: Mor zemin, sarı ve beyaz yazılar, “Kadınların kapalı kapılar

arkasında kalmayıp ekonomiye katıldığı” sloganı ve “haksız yere mahkûm olanların sevdiklerine sarıldığı” sloganı.

Gösterilen: Zenginlik, ihtişam, asalet, saflık, temizlik, özgürlük, güven,

iyimserlik, kadın hakları, üretim,

İnceleme: Mor zemin üzerinde partinin vaatlerinin sloganlar halinde geçtiği

reklamın bu sahnesinde kadın haklarını işaret eden bir slogan ekrana gelmektedir. “Kadınların Kapalı Kapılar Arkasında Kalmayıp Ekonomiye Katıldığı” sloganıyla kadınların üretim faaliyetlerinin içinde daha çok yer alması için çalışmalar yapılacağı belirtilmiştir. Kadınların ve ekonomiye katıldığı kısımlarının sarı renkle yazılmasıyla kadınlara verilen bu vaadin, sarının verdiği güven alt anlamıyla, güvence altına alınacağı mesajı verilmektedir. “Haksız yere mahkûm olanların sevdiklerine sarıldıkları” sloganıyla tutuklu ve hükümlü yakını seçmenler hedeflenmiştir. Ayrıca burada seçim döneminde kendisi de tutuklu yargılanan partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş‟ın da ima edildiği görülmektedir.

Gösterge 4: 00.26-00.30 saniyeler arası

Gösteren: Mor zemin, sarı ve beyaz yazılar, “Özgür mutlu ve yepyeni

bayramlar için” sloganı.

Gösterilen: Zenginlik, ihtişam, asalet, saflık, temizlik, özgürlük, güven,

iyimserlik, mutluluk, yenilik.

Dış Ses: Partinin “Senle Değişir” isimli seçim şarkısının müziği.

İnceleme: Reklamın bu sahnesinde özgürlük, mutluluk ve vaat edilen

bayram gibi günler için seçmenden 24 Haziran seçim günü oyunu Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş‟a ve HDP‟ye vermesi istenmektedir. Reklamda görülen

sıkılı yumruk işareti kararlılığı ve direnişi göstermektedir. Ayrıca bir ve iki rakamını gösteren el işareti ile seçimdeki iki oya da talip olunduğu belirtilmektedir Beyaz harflerle “Bir oy Demirtaş”a yazan kısma yeşil dolgu yapılmıştır. Yeşil rengin pek çok anlamı vardır. Yeniden doğuş, güven, rahatlık ve huzuru temsil etmektedir. Buradan Demirtaş Cumhurbaşkanı olursa huzur ve güven dolu bir ülkede yaşanacaktır anlamı çıkmaktadır. Ayrıca sarı renk dolguyla da beyaz “HDP”ye yazısı yazılmış ve sarının verdiği güven alt anlamı HDP ile ilişkilendirilmiştir.

Gösterge 5: 00.38-00.41 saniyeler arası

Gösteren: Mor zemin, beyaz harflerle “Senle Değişir” sloganı, yeşil dolgu,

iki parmak, HDP logosu.

Gösterilen: Zenginlik, ihtişam, asalet, saflık, temizlik, özgürlük, zafer

işareti, huzur, HDP ile değişeceği.

Dış Ses: Partinin “Senle Değişir” isimli seçim şarkısının müziği.

İnceleme: Reklamın son sahnesinde zafer işareti olarak bilinen V harfini

andıran işaretin ekrana gelmesi ve “Senle Değişir” sloganı görülmektedir. Bu işaretin İngilizce “victory” kelimesinden geldiği bilinmekte ve zafer işareti olarak kullanılmaktadır. Senle kelimesinin iki hecesinin arasında ise HDP logosu kullanılmıştır. Burada seçmen ve HDP sayesinde bahsedilen değişikliklere ulaşılacağı mesajı verilmektedir. Değişir kelimesinin yeşil dolguyla kullanılması

değişimin huzur getireceği anlamını vermektedir. Partinin logosu yukarı doğru açılan ve bir ağacın gövdesini oluşturan mor iki el, yeşil yapraklar ve meyvesi yıldızlar olan bir ağaçtan oluşmaktadır. Buradaki iki el partinin sık sık vurguladığı halkların kardeşliğini simgelemektedir.

Reklam genel olarak incelendiğinde emeklilere, gençlere ve kadınlara verilen vaatlerden oluşmakta ve 24 Haziran‟da HDP‟ye ve Demirtaş‟a bu vaatler aracılığıyla oy istenmektedir. 24 Haziran sonrası oluşacak yeniliğin bayram niteliğinde olacağı mesajını vermekte ve bu değişimin seçmenin elinde olduğunu göstermektedir. Reklamda milliyetçilik söylemi ya da göstergesine rastlanmamıştır.

3.2.7. HDP’nin “Şimdi Eşitsizliği Değiştirme Zamanı” İsimli Reklam