• Sonuç bulunamadı

– İmza ve onay Madde 5 – Yürürlüğe giriş

Madde 6 – Saklama işlevleri

34. 4 ila 6. madde hükümleri, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kabul ettiği Örnek Nihai Hükümler ile aynıdır.

HAKAN ATAMAN - HASAN SAİM VURAL 44

3- AVRUPA BİRLİĞİ

3.1- 2000/750/EC: Ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin bir Topluluk eylem programı oluştu-rulmasına dair 27 Kasım 2000 tarihli AB Konsey Kararı (2001-2006) – Çev. İdil Işıl GÜL

AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ,

Avrupa Topluluğu’nu Kuran Antlaşma’ya, ve özellikle de Antlaşma’nın 13. maddesine daya-narak,

Komisyon’un teklifine dayanarak,

Avrupa Parlamentosu’nun Görüşü’ne dayanarak (1), Ekonomik ve Sosyal Komite’ye danışmasının ardından (2), Bölgeler Komitesi’ne danışmasının ardından (3),

(1) Avrupa Birliği, tüm Üye Devletlerce benimsenen özgürlük, demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklerine saygı ve hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine inşa edilmiştir. Birlik, Avrupa Birliği Antlaşması’nın 6(2). Maddesi uyarınca, Avrupa İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunma-sı Sözleşmesi ile güvence altına alınan ve Üye Devletlerin ortak anayasal gelenekleri araKorunma-sında bulunan insan haklarına, Topluluk hukukunun genel ilkeleri olarak saygı göstermek durumundadır.

(2) Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’ne, ayrımcılığın dayandığı tüm nedenler bakımından eşit muamele ve fırsat eşitliğine ilişkin politikalar geliştirmesi ve politikalarını güçlendirmesi konu-sunda kuvvetle ve defalarca tavsiyede bulunmuştur.

(3) Avrupa Birliği ayrı insan ırkları olduğunu belirlemeyi amaçlayan kuramları reddetmekte-dir. Bu Karar’da yer alan “ırksal köken” kavramı, bu tür kuramların kabul edildiği anlamını taşıma-maktadır.

(4) Kadınların çoğu zaman birden fazla nedene dayalı ayrımcılığın mağduru olmaları nedeniy-le, Topluluk, programın uygulanmasında, Antlaşma uyarınca, erkeklerle kadınlar arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmaya ve bunlar arasında eşitliği geliştirmeye çalışacaktır.

(5) Ayrımcılığın farklı biçimleri derecelendirilemez: tümü eşit derecede kabul edilemezdir.

Program, hem Üye Devletlerdeki mevcut iyi örneklerin paylaşılmasını, hem de birden çok nedene dayalı ayrımcılık dahil olmak üzere ayrımcılıkla mücadeleye yönelik yeni uygulama ve politikaların geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu Karar, farklı nedenlere dayalı her tür ayrımcılıkla mücadeleye yönelik kapsamlı bir strateji benimsenmesine yardımcı olabilir.

(6) Topluluk düzeyindeki tecrübeler, özellikle de toplumsal cinsiyet konusuna ilişkin tecrübe-ler, uygulamada ayrımcılıkla mücadelenin, birbirini destekleyen nitelikte tedbirlerin, özellikle de ya-sama tedbirleri ile uygulamaya ilişkin tedbirlerin bir arada alınmasını gerektirdiğini göstermiştir. Irksal ve etnik köken ve engellilikle ilgili tecrübeden de benzer dersler çıkarılabilir.

(7) Program, Topluluğun aldığı özgül tedbirlerin konusu olan cinsiyete dayalı ayrımcılık hari-cinde, ayrımcılığın dayandığı tüm nedenleri hedef almalıdır. Farklı nedenlere dayalı ayrımcılığın ben-zer özellikleri bulunabilir ve bunlarla benben-zer şekillerde mücadele edilebilir. Cinsiyete dayalı ayrımcılık dahil olmak üzere, bazı nedenlere dayalı ayrımcılıkla mücadeleden yıllar içinde edinilen tecrübe, baş-ka nedenlere dayalı ayrımcılıkla mücadele için de kullanılabilir. Ancak, ayrımcılığın farklı türlerinin özgül niteliklerinin gözetilmesi gerekir. Bu nedenle, çeşitli faaliyetler ile bunların yarattığı sonuçlara erişilebilmelerini sağlamak amacıyla engellilerin özel ihtiyaçları gözetilmelidir.

(8) Program, ayrımcılıkla mücadele alanında faaliyet gösteren tüm kamusal ve/veya özel ku-rum ve kuruluşların erişimine açık olmalıdır. Bu çerçevede, yerel ve ulusal hükümet-dışı örgütlerin deneyim ve becerileri de göz özünde bulundurulmalıdır.

AYRIMCILIĞA KARŞI ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI MEVZUATI 45

(9) Avrupa düzeyinde faaliyet gösteren birçok hükümet-dışı örgütün, ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin deneyim ve uzmanlığı bulunmakta; bu örgütler, ayrımcılığa maruz kalan kimselerin Avrupa düzeyinde savunuculuğunu yapmaktadırlar. Bu nedenle bu örgütler, ayrımcılığın farklı tür ve etkileri-nin daha iyi anlaşılabilmesi ve programın tasarımı, uygulaması ve takibinde ayrımcılığa maruz kalmış olan kimselerin tecrübelerinin göz önünde bulundurulmasının sağlanması yönünde önemli katkılarda bulunabileceklerdir. Topluluk, önceki yıllarda ayrımcılık alanında çalışan çeşitli örgütlere önemli fon-lar sağlamıştır. Etkili çalışmafon-lar yürüten hükümet-dışı örgütlerin sahip olduğu bu fonfon-lar, ayrımcılıkla mücadelede kullanılabilecek önemli bir değerdir.

(10) Bu Karar’ın uygulanması için gerekli tedbirler, Komisyon’un yürütme yetkisinin icrasına ilişkin usulleri düzenleyen 28 Haziran 1999 tarih ve 1999/468/EC sayılı Konsey Kararı uyarınca alın-malıdır (4).

(11) Komisyon, Topluluk eylemlerinin katma değerini arttırmak üzere, Üye Devletlerle işbir-liği içinde, bu Karar ve başta Avrupa Sosyal Fonu altında yer alan eğitim ve öğretim ve kadın ve er-kekler için fırsat eşitliği konularıyla ilgili olanlar veya sosyal içermeyi geliştirici olanlar olmak üzere diğer Topluluk politikaları, belgeleri ve eylemleri çerçevesinde yürütülen eylemlerin, her düzeyde tutarlı ve birbirini tamamlar nitelikte olmasını sağlamalıdır. Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını İzleme Merkezi’nin ilgili faaliyetleri ile de tutarlılık ve tamamlayıcılık temin edilmelidir.

(12) Avrupa Ekonomik Bölgesi Anlaşması (AEB Anlaşması) Avrupa Topluluğu ile bir taraf-tan Üye Devletler, diğer taraftaraf-tan Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne katılan Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi ülkeleri arasında (EFTA/AEB), sosyal alanda daha sıkı bir işbirliğini öngörmektedir. Bu programın, Orta ve Doğu Avrupa’daki aday ülkelerin katılımı ile, Avrupa Anlaşmaları’nda, bunlara ek protokol-lerde ve Kıbrıs, Malta ve Türkiye Ortaklık Konseyleri’nin kararlarında öngörülen koşullara uygun olarak Kıbrıs, Malta ve Türkiye ile birlikte kararlaştırılacak usullere uygun olarak ek tahsisatlarla fon-lanmak üzere bu ülkelerin katılımına açılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

(13) Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon arasında 6 Mayıs 1999’da yapılan Kurumla-rarası Anlaşma’nın (5) 34. paragrafı anlamında bir mali ödenek, bütçe makamının Antlaşma ile düzen-lenen yetkilerini etkilemeyecek şekilde, program süresince kullanılmak üzere bu karar kapsamına alınmıştır.

(14) Komisyon ve Üye Devletler, bu program çerçevesinde yayınlanacak her metin, rehber ve teklif çağrısının açık, basit ve anlaşılabilir bir dille yazılması için gereken her türlü çabayı göstermeli-dir.

(15) Gerekli hallerde, kişilerin bu programa katılmaları önündeki engelleri aşmalarını sağla-yabilmek için özel yardım sunulması gereğinin gözetilmesi uygun olacaktır.

(16) Her Topluluk eyleminin başarısı için, sonuçların amaçlarla karşılaştırılarak izlenmesi ve değerlendirilmesi gereklidir.

(17) Antlaşma’nın 5. maddesinde tanımlandığı anlamıyla yerindenlik ilkesi uyarınca, ayrımcı-lıkla mücadeleye Topluluğun katkı sağlaması amacıyla teklif edilen bu eylemin amaçları, Üye Devlet-lerce yeterli şekilde gerçekleştirilemez; zira bu amaca ulaşılabilmesi, diğerleri yanında çok taraflı or-taklıkları, uluslararası bilgi paylaşımını ve iyi uygulamaların Topluluk geneline yayılmasını gerektir-mektedir. Aynı maddede düzenlenen orantılılık ilkesinin bir gereği olarak bu Karar, belirtilen amaçla-rın gerçekleştirilmesi için gerekli olanın ötesinde bir etkiye sahip değildir,

hususlarını gözeterek,

HAKAN ATAMAN - HASAN SAİM VURAL 46

AŞAĞIDAKİ KARARLARI ALMIŞTIR:

1. Madde

Programın oluşturulması

Bu Karar, 1 Ocak 2001 - 31 Aralık 2006 tarihleri arasındaki döneme ilişkin olarak, ırk ve etnik köken, din veya inanç, engellilik, yaş veya cinsel yönelime dayalı doğrudan veya dolaylı ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin tedbirler alınmasını amaçlayan bir Topluluk eylem programı oluşturmaktadır (Bundan sonra “Program” olarak anılacaktır).

2. Madde Amaçlar

Program, Topluluk yetkileri dahilinde, gerekli hallerde ilerideki yasal gelişmeleri de gözete-rek, bir veya birden fazla unsura dayalı ayrımcılığın önlenmesine ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik tedbirlerin geliştirilmesi amacıyla Topluluk düzeyinde ve Üye Devletlerde yürütülen çabaları destek-leyecek ve tamamlayacaktır. Programın amaçları şunlardır:

(a) ayrımcılık olgusuna ilişkin bilginin geliştirilmesi ve politika ve uygulamaların etkililiğinin değerlendirilmesi yoluyla, ayrımcılıkla ilgili bilincin geliştirilmesi;

(b) farklı ayrımcılık türlerinin özgül nitelikleri göz önünde bulundurularak, özellikle örgütlerin eylem araçlarının güçlendirilmesi ve bilgi ve iyi uygulamaların paylaşılmasının desteklenmesi ve Av-rupa düzeyinde ağ kurulması suretiyle, ayrımcılığı önlemek ve ayrımcılıkla etkili şekilde mücadele etmek için gerekli kapasitenin geliştirilmesi;

(c) farkındalık arttırıcı kampanyalar da dahil olmak üzere çeşitli araçlarla, ayrımcılıkla müca-delenin temelinde yatan değer ve uygulamaların teşvik edilmesi ve yayılması.

3. Madde

Topluluk eylemleri

1. 2. maddede sayılan amaçlara ulaşılabilmesini sağlamak üzere, ulusaşırı bir çerçevede aşağı-daki tedbirler alınabilir:

(a) ulusal mevzuat ve uygulamalara uygun olarak, çalışmalar yürütülmesi ve nitel ve nicel göstergeler geliştirilmesi dahil olmak üzere çeşitli yollarla ayrımcılıkla bağlantılı etkenlerin analizi, ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mevzuat ve uygulamaların etkililiğinin ve etkilerinin değerlendiril-mesi;

(b) ulusaşırı işbirliğinin ve sivil toplum örgütleri dahil olmak üzere ayrımcılığı önleme ve ay-rımcılıkla mücadele yönünde çalışan ortaklar arasında Avrupa düzeyinde bir ağın geliştirilmesi;

(c) ayrımcılıkla mücadelenin özellikle Avrupa boyutunu vurgulayan ve programın sonuçlarını kamuya duyuran yayın, kampanya ve etkinliklerle farkındalığın arttırılması;

2. 1. paragrafta belirtilen Topluluk eylemlerinin uygulanmasına yönelik düzenlemeler ekte be-lirtilmiştir.

4. Madde

Programın Uygulanması ve Üye Devletlerle işbirliği 1. Komisyon,

(a) Program kapsamındaki Topluluk eylemlerinin Ek’e uygun şekilde uygulanmasını sağlama-lıdır;

(b) sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ve Avrupa düzeyindeki sosyal ortaklarla, progra-mın tasarımı, uygulanması, izlenmesi ve ilgili politika yönelimleri konusunda sürekli görüş

alışveri-AYRIMCILIĞA KARŞI ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI MEVZUATI 47

şinde bulunmalıdır. Komisyon 6. madde çerçevesinde kurulan komiteyi görüş alışverişlerine ilişkin olarak bilgilendirmelidir.

2. Komisyon, Üye Devletlerle işbirliği içerisinde, aşağıdaki yönlerde gerekli adımları atacak-tır:

(a) çeşitli büyüklüklerdeki sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere, ilgili tüm tarafların programa katılımlarının sağlanması;

(b) programa katılan tüm ortaklar arasında etkin ortaklığın ve diyaloğun geliştirilmesi ve diğer tedbirler yanında, ayrımcılıkla mücadelede bütüncül ve eşgüdümlü bir yaklaşımın teşvik edilmesi;

(c) bu program çerçevesinde gerçekleştirilen eylemlerin sonuçlarının yayılmasının sağlanması;

(d) program tarafından desteklenen eylemlere ilişkin bilginin erişilebilirliğinin sağlanması ve bu eylemlerin uygun şekilde tanıtımı ve izlenmesi.

5. madde

Uygulamaya ilişkin tedbirler

1. Bu Kararın uygulanması için, aşağıda belirtilen konulara ilişkin olarak alınması gerekli ted-birler, 6(2). Maddede belirtilen usullere uygun olarak alınacaktır:

(a) programın uygulanmasına ilişkin genel rehber ilkeler;

(b) program konularının uyarlanması veya bunlara ek yapılması olasılığı da gözetilerek, prog-rama dahil eylemlerin uygulanmasına ilişkin yıllık çalışma planı;

(c) Topluluk tarafından sağlanacak mali destek;

(d) yıllık bütçe ve her bir program eylemi için ayrılan fonun belirtilmesi;

(e) Topluluk desteği alacak eylem ve örgütlerin seçilmesine ilişkin düzenlemeler ve Komisyon tarafından bu desteği alması öngörülen eylem ve örgütlere ilişkin olarak hazırlanan taslak liste;

(f) programın izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin ölçütler ve özellikle programın maliyet etkin olup olmadığı ve sonuçların yayılması ve aktarımına yönelik düzenlemeler.

2. Bu Kararın uygulanması için, diğer tüm konulara ilişkin olarak alınması gerekli tedbirler, 6(3). Maddede belirtilen tavsiye niteliğindeki usullere uygun olarak alınacaktır:

6. madde Komite

1. Komisyon’a bir komite yardımcı olacaktır.

2. Bu paragrafa gönderme yapılan hallerde, 1999/468/EC sayılı Karar’ın 4. ve 7. maddeleri uygulanacaktır.

1999/468/EC sayılı Karar’ın 4(3). Maddesinde belirtilen süre iki aydır.

3. Bu paragrafa gönderme yapılan hallerde, 1999/468/EC sayılı Karar’ın 3. ve 7. maddeleri uygulanacaktır.

4. Komite kendi usul kurallarını belirleyecektir.

7. madde

Diğer komitelerle işbirliği

Komisyon 8. maddede belirtilen diğer tedbirlerle programın birbiriyle tutarlı ve birbirini ta-mamlayıcı olmasını sağlamak üzere, Komite’yi ayrımcılıkla mücadeleye katkıda bulunan diğer Toplu-luk eylemleri hakkında düzenli olarak bilgilendirecektir. Komisyon, uygun hallerde bu Komite ile,

HAKAN ATAMAN - HASAN SAİM VURAL 48

diğer ilgili politikaları, belgeleri ve eylemleri izlemekle görevli komiteler arasında düzenli ve yapısal işbirliği kuracaktır.

8. madde

Tutarlılık ve tamamlayıcılık

1. Komisyon, Üye Devletlerle işbirliği içerisinde gerekli hallerde program faaliyetleri ile, araş-tırma, istihdam, kadın ve erkek arasında eşitlik, sosyal içerme, kültür, eğitim, gençlik politikaları ve Topluluğun dış ilişkileri alanlarındaki ilgili faaliyetler arasında eşgüdümü sağlayacak uygun meka-nizmalar kurmak suretiyle, diğer Birlik ve Topluluk politikaları, belgeleri ve eylemleri arasında genel tutarlılığı sağlayacaktır.

2. Komisyon ve Üye Devletler program çerçevesindeki eylemlerle, diğer ilgili Birlik ve Top-luluk eylemleri, özellikle Yapısal Fonlar ve bir TopTop-luluk girişimi olan Eşit (Equal) arasında tutarlılığı ve tamamlayıcılığı sağlayacaktır.

3. Üye Devletler program çerçevesindeki eylemlerle ulusal, bölgesel ve yerel düzlemdeki ey-lemler arasında tutarlılık ve tamamlayıcılığı sağlamak için gerekli tüm çabayı göstereceklerdir.

9. madde

EFTA/Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri, Kıbrıs, Malta ve Türkiye’nin Katılımı

Program şu koşullarla katılıma açık olacaktır:

(a) EFTA/AEA ülkeleri, AEA Anlaşması’nda öngörülen koşullara uygun olarak;

(b) Orta ve Doğu Avrupa’nın aday ülkeleri Avrupa Anlaşmaları’nda, bunlara ek protokollerde ve her bir ülkenin Ortaklık Konseyi tarafından alınan kararlarda öngörülen koşullara uygun olarak;

(c) Kıbrıs, Malta ve Türkiye’nin kendilerinin kabul ettikleri usuller uyarınca ek ödeneklerden fon sağlanan Kıbrıs, Malta ve Türkiye.

10. madde Fon

1. Programın 2001-2006 yılları arasında uygulanması için belirlenen miktar 98.4 milyon Av-ro’dur.

2. Yıllık ödenekler bütçe makamı tarafından, mali varlıklar ölçüsünde belirlenecektir.

11. madde

İzleme ve değerlendirme

1. Komisyon, 6. maddenin 2. veya 3. paragrafında belirtilen usullere uygun olarak, Üye Dev-letlerle işbirliği içerisinde düzenli olarak programı izleyecektir.

2. Program, bağımsız uzmanların desteğiyle Komisyon tarafından değerlendirilecektir. Bu de-ğerlendirme, uygulanan eylemlerin 2. maddede öngörülen amaçlara uygunluğu, etkililiği ve maliyet etkinliği oranları yönünden yapılacaktır. Ayrıca programın bir bütün olarak etkilerini inceleyecektir.

Değerlendirme ayrıca program çerçevesindeki eylemlerle, ilgili diğer Topluluk politikaları, belgeleri ve eylemleri arasındaki ne ölçüde tamamlayıcılık bulunduğunu da ölçecektir.

3. Komisyon, 31 Aralık 2005 tarihine kadar, programın uygulanmasına ilişkin bir değerlen-dirme raporunu Avrupa Parlamentosuna, Konsey’e, Ekonomik ve Sosyal Komite’ye ve Bölgeler Ko-mitesi’ne sunacaktır.

AYRIMCILIĞA KARŞI ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI MEVZUATI 49

12. madde Yürürlük

Bu Karar, Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı gün yürürlüğe girer.

27 Kasım 2000 tarihinde Brüksel’de yapılmıştır.

Konsey adına Başkan E. Guigou

(1) 05.10.2000 tarihinde Görüş bildirilmiştir (Henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamıştır).

(2) OJ C 204, 18.7.2000, s. 82.

(3) OJ C 226, 8.8.2000, s. 1.

(4) OJ L 184, 17.7.1999, s. 23.

(5) OJ C 172, 18.6.1999, s. 1.

EK

PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLAR I. Eylem alanları

Program, Antlaşma ile Topluluğa verilen yetkiler dahilinde, aşağıdaki alanlarda uygulanabilir:

(a) Kamu yönetiminde ve uygulamalarında ayrımcılık yapılmaması;

(b) Medyada ve medya tarafından ayrımcılık yapılmaması;

(c) siyasi, ekonomik ve sosyal karar alma süreçlerine eşit katılım;

(d) konut, ulaşım, kültür, eğlence ve spor dahil olmak üzere, kamuya sunulan mal ve hiz-metlere eşit erişim;

(e) çoklu ayrımcılık dahil olmak üzere, ayrımcılığın etkili şekilde izlenmesi;

(f) eşit muamele ve ayrımcılığa uğramama haklarına ilişkin bilgilerin etkili şekilde yayılması;

(g) ayrımcılık karşıtı politika ve uygulamaların yaygınlaştırılması.

Program, tüm faaliyetlerinde cinsiyet eşitliği ilkesine saygı gösterecektir.

Komisyon programı yürütürken, Komisyon’un ve lehdarların karşılıklı menfaatlerine yönelik olarak, program ve projelerin belirlenmesi, hazırlanması, yönetimi, izlenmesi, denetimi ve kontrolü için teknik ve/veya idari destek alabilir.

Komisyon ayrıca araştırmalar yapabilir, uzmanların bir araya geldiği toplantılar ve bilgi kam-panyaları düzenleyebilir ve bu programın amaçlarıyla doğrudan bağlantılı yayınlar yapabilir.

II. Programa erişim

Uygulamaya ilişkin olarak bu Ek’te belirtilen koşul ve düzenlemeler uyarınca, bu programa erişim, başta aşağıdakiler olmak üzere ayrımcılıkla mücadele eden kamu ve/veya özel kurum ve ku-ruluşlara açık olacaktır:

(a) Üye Devletler;

(b) yerel ve bölgesel yönetimler;

HAKAN ATAMAN - HASAN SAİM VURAL 50

(c) eşit muameleyi yaygınlaştırmak üzere çalışan kurumlar;

(d) Sosyal ortaklar;

(e) sivil toplum örgütleri;

(f) üniversiteler ve araştırma enstitüleri;

(g) ulusal istatistik kurumları;

(h) medya.

III. Eylemler

Kısım 1 – Analiz ve değerlendirme Aşağıdaki tedbirler desteklenecektir:

1. Ulusal yasalara ve uygulamalara uygun olarak, Topluluk içerisindeki ayrımcılığın boyut-larına ilişkin karşılaştırılabilir istatistiklerin geliştirilmesi ve yayılması;

2. ulusal yasa ve uygulamalara uygun olarak, ayrımcılık karşıtı politika ve uygulamaların et-kililiğini değerlendirmek için gerekli yöntem ve göstergelerin geliştirilmesi ve yayılması;

3. ayrımcılık karşıtı politika ve uygulamaların etkililiğini değerlendirmek ve bunlardan alınan dersleri paylaşmak amacıyla, yıllık raporlar aracılığıyla analizler yapılması;

4. çeşitli yaklaşımların, öncelikli konular çerçevesinde, ayrımcılığın dayandığı farklı nedenler bakımından karşılaştırılmasına yönelik tematik çalışmalar yapılması.

Komisyon, bu Kısmın uygulanması ile, özellikle Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını İzleme Merkezi’nin faaliyetleri; araştırma, teknolojik gelişme ve uygulama faaliyetlerine ilişkin Topluluk çerçeve programı ve Topluluk istatistik programı arasında tutarlılık ve tamamlayıcılık bulunmasını sağlamalıdır.

Kısım 2 – Kapasite geliştirme

Bu program kapsamındaki alanlarda ayrımcılıkla mücadele eden aktörlerin kapasitelerinin ve etkililiklerinin arttırılması amacıyla, aşağıdaki tedbirler alınmalıdır:

1. En az üç Üye Devletten aktörler arasında bilgi, alınan dersler ve iyi uygulamaların aktarımını içeren ulusaşırı değişim eylemleri. Bu eylemler seçilen konulara ilişkin süreçlerin, yöntem-lerin ve araçların etkililiğinin karşılaştırılmasını, iyi uygulamaların aktarımını ve uygulanmasını, per-sonel değişimini, ürün, süreç, strateji ve yöntemlerin birlikte geliştirilmesini, iyi uygulamalar olarak kabul edilen yöntem, araç ve süreçlerin başka bağlamlara uyarlanmasını ve/veya sonuçların birlikte yayımını, görsel malzemeleri ve etkinlikleri de içerebilir. Bu program çerçevesinde fon için yapılacak başvuruların seçilmesi sürecinde, ayrımcılığın çok yönlü yapısı gözetilmelidir.

2. Ayrımcılıkla mücadelede bütüncül ve eşgüdümlü bir yaklaşım geliştirilmesinin desteklen-mesi için, ayrımcılıkla mücadele konusunda deneyim sahibi olan ve ayrımcılığa maruz kalmış kişileri savunan Avrupa düzeyindeki sivil toplum örgütlerine temel fondan destek sağlanması.

Temel fon desteği, fonlanabilir harcamaların %90’ını aşmayacaktır.

Bu örgütlerin seçilmesine ilişkin süreç, ayrımcılıkla karşılaşan grupların çok yönlü ve hetero-jen yapısını gözetebilir.

Kısım 3 – Farkındalık arttırma Aşağıdaki tedbirler desteklenebilir:

1. Avrupa düzeyinde konferans, seminer ve etkinlikler düzenlenmesi;

AYRIMCILIĞA KARŞI ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI MEVZUATI 51

2. Üye Devletler tarafından ayrımcılık yasağına ilişkin Topluluk hukukunun uygulanmasını desteklemek üzere seminerler düzenlenmesi, ve ulusal düzeydeki etkinliklerde Avrupa boyutunun geliştirilmesi;

3. uluslararası bilgi paylaşımını ve 2. Kısım çerçevesinde yürütülen başarılı eylemlere ödül ve-rilmesi de dahil olmak üzere, iyi uygulamaların belirlenmesini ve yayılmasını, ayrımcılıkla mücadelenin görünülürlüğünün güçlendirilmesini destekleyen Avrupa medya kampanyaları ve etkin-likleri düzenlenmesi;

4. iyi uygulamalara ilişkin örneklerin, fikir teatisi yapılabilecek bir forumun ve uluslararası değişim eylemleri için olası ortaklara ilişkin bir veri tabanının bulunacağı bir internet sitesinin hazır-lanması da dahil olmak üzere, programın sonuçlarının duyurulması amacıyla hazırlanan malzemelerin yayımı;

IV. Destek talebinde bulunma yöntemi

Kısım 1: Bu Kısım temel olarak ihale çağrıları aracılığıyla yürütülecektir. Ulusal İstatistik kurumları ile işbirliğinde EUROSTAT usulleri uygulanır.

Kısım 1: 2. Kısmın 1. ve 2. paragraflarına uygun olarak 2. paragrafın uygulanması, teklif çağrıları üzerine Komisyon’a yapılacak başvurular aracılığıyla gerçekleşecektir.

Kısım 3: bu Kısım, ilke olarak ihale çağrıları üzerine yapılacak başvurular aracılığıyla uygulanır. Ancak, 3. Kısmın 2. ve 3. paragraflarına uygun olarak, 3. paragraf, örneğin Üye Devletlere yapılan devlet yardımı talebi üzerine sağlanan yardımlar aracılığıyla da desteklenebilir.

4- AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI 4.1- Brüksel Deklarasyonu – Çev. İdil Işıl GÜL

CIO.GAL/86/04

14 Eylül 2004

Bulgaristan Dönem Başkanlığı Dönem Başkanı

Saygıdeğer Temsilciler,

Bu Konferans’ta yapılan görüşmeleri, “Brüksel Bildirgesi” olarak adlandırdığım aşağıdaki me-tinle özetleyeceğim.

Müzakereler sonucunda, AGİT katılımcı Devletlerinin,

Herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ve toplumsal köken,

Herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ve toplumsal köken,