• Sonuç bulunamadı

İŞLETME SEVİYESİNDE ÖLÇEK BİRİMİN BÜYÜTÜLMESİ ŞEKİLLERİ

SANAYİ İŞLETMELERİNDE ÖLÇEK SORUNU

B. ÖLÇEK BİRİMLERİ VE ÖLÇEĞİN BÜYÜTÜLMESİ ŞEKİLLERİ

B.4. İŞLETME SEVİYESİNDE ÖLÇEK BİRİMİN BÜYÜTÜLMESİ ŞEKİLLERİ

B.4. İŞLETME SEVİYESİNDE ÖLÇEK BİRİMİN BÜYÜTÜLMESİ

2) İşletmenin ü r e t i m sürecini oluşturan t ü m üretim aşamalarının ka-pasitelerinin büyütülmesi suretiyle bütüncül b ü y ü m e şeklinde. Bu da yi-ne aynı şekilde, bütüncül homojen teknoloji ile b ü y ü m e ve bütüncül he-terojen teknoloji ile büyüme olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir.

(Karma teknoloji ile büyümenin, gerek kısmi ve gerekse bütüncül büyü-me olarak, adı geçen büyübüyü-me şekillerinde gerçekleştirileceği kabul edil-mektedir.)

B.4.1.1. KISMİ BÜYÜME

Burada işletmenin ü r ü n kapasitesinin büyütülmesi, sadece darboğaz d u r u m u n d a olan üretim aşamasının (aşamalarının) kapasitesinin (kapasi-telerinin) artırılması suretiyle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla kısmi b ü y ü m e şeklinde işletmenin ü r ü n kapasitesinin artırılmasında, ü r ü n ka-pasitesinin —daha önce ü r e t i m aşaması kaka-pasitesinin büyütülmesi şekil-leri olarak incelenen— kısmi homojen teknoloji ve heterojen teknoloji (veya bunların bileşimi olan kısmi k a r m a teknoloji) olarak gerçekleşti-rilmesi söz konusudur.

İşletmenin sadece darboğaz d u r u m u n d a bulunan ü r e t i m aşaması pasitesinin büyütülmesi sonucunda, diğer ü r e t i m aşamalarındaki atıl ka-pasitelerin kullanılabilir d u r u m a getirilmesiyle işletmenin ü r ü n kapasi-tesi artırılabilir. Söz konusu darboğazın bu şekilde aşılması sonucunda başka bir ü r e t i m aşaması darboğaz d u r u m u n a geçecek ve bu kez de bu ü r e t i m aşaması kapasitesinin büyütülmesi suretiyle işletmenin ü r ü n ka-pasitesinde yeni bir artış sağlanabilecektir. Ancak işletmenin t ü m üretim aşamaları arasında t a m bir kapasite u y u m u n u n sağlandığı durumlarda kısmi b ü y ü m e şeklinde işletmenin ü r ü n kapasitesinin artırılması imkanı ortadan kalkmakta, sadece bütüncül büyüme şeklinde ü r ü n kapasitesinin artırılması m ü m k ü n olmaktadır.

İşletmenin ü r ü n kapasitesinin kısmi b ü y ü m e şeklinde artırılmasında, aynen üretim aşaması kapasitesinin büyütülmesinde olduğu gibi, kısmi he-terojen teknoloji ile büyümede darboğaz ü r e t i m aşamasının kapasitesi an-cak mevcut konumda (veya tek bir konumda) gerçekleştirilebilir. Sadece darboğaz kapasitesinin kısmi k a r m a teknoloji ve özellikle kısmi homojen teknoloji ile büyütülmesinde, darboğaz ü r e t i m aşamasının farklı konum-larda gerçekleştirilmesi söz konusu olabilir.

B.4.1.2. BÜTÜNCÜL BÜYÜME

İşletmenin ü r ü n kapasitesinin bütüncül b ü y ü m e şeklinde artırılması, ü r e t i m sürecini oluşturan t ü m ü r e t i m aşamaları kapasitelerinin büyütül-mesi suretiyle gerçekleştirilir. Bütüncül b ü y ü m e sadece işletmenin t ü m

ü r e t i m aşamaları arasında t a m bir kapasite u y u m u n u n sağlandığı kapa-site büyüklüğünde ve b u n u n t a m sayılı katlarında (ortak çarpanlarında) söz konusudur. Zira bu durumlarda işletmenin hiçbir üretim aşaması dar-boğaz d u r u m u n d a değildir. Bu nedenle —sadece dardar-boğaz üretim aşaması kapasitesinin büyütülmesi suretiyle— kısmi b ü y ü m e ile işletmenin ürün kapasitesinin artırılması imkanı ortadan kalkmaktadır.

İşletmenin ü r ü n kapasitesinin bütüncül b ü y ü m e şeklinde artırılması, bütüncül homojen ve heterojen teknoloji (veya bunların bileşimini ifade eden bütüncül k a r m a teknoloji) olarak gerçekleştirilebilir. Bütüncül ho-m o j e n teknoloji ile büyüho-mede işletho-menin ho-mevcut ü r ü n kapasitesi, —aynı teknoloji, özellikle aynı iş akımı organizasyonu çerçevesinde— tamsayılı katlarıyla artırılmaktadır. Bütüncül heterojen teknoloji ile büyümede ise, işletmenin mevcut ü r ü n kapasitesinin gerçekleştirildiği iş akımı organi-zasyonu v e / v e y a —temel üretken birim seviyesinde— üretim faktörleri ve bileşim şekilleri değiştirilmekte, yeni bir iş akımı organizasyonu v e / v e y a ü r e t i m faktörleri ve bileşim şekilleriyle ikame edilmektedir. Bütüncül he-t e r o j e n .he-teknoloji ile büyümede iş akımı organizasyonunda yapılan deği-şikliklerle ve özellikle atölye tipi üretim tarzından akan işi sistemine (hat tipi üretim organizasyonuna) doğru kaymak suretiyle işletmenin ü r ü n kapasitesinin büyütülmesi b ü y ü k önem taşır.

Burada da işletmenin ü r ü n kapasitesinin bütüncül heterojen tekno-loji ile büyütülmesinin tek bir konumda gerçekleştirilmesi zorunluluğuna karşılık, bütüncül k a r m a teknoloji ve özellikle bütüncül homojen teknolo-ji ile b ü y ü m e farklı konumlarda gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan bütün-cül b ü y ü m e

— işletmenin ü r ü n kapasitesinin tek bir konumda gerçekleştirilmesi suretiyle bütüncül b ü y ü m e ve

— işletmenin ü r ü n kapasitesinin farklı konumlarda gerçekleştirilme-si suretiyle bütüncül büyüme,

şeklinde iki g r u p t a mütalaa edilebilir.

B.4.2. İŞLETMENİN ÜRETİM GENİŞLİĞİ BOYUTUNDA BÜYÜTÜLMESİ

"İşletmenin ü r e t i m genişliği" kavramı, işletmenin mevcut üretim po-tansiyeli ile ü r e t m e k kabiliyetinde olduğu ü r ü n çeşitleri sayısını ifade et-mektedir. Bu t a n ı m a göre işletmenin üretim genişliğinin büyütülmesi, ü r ü n programını oluşturan ü r ü n çeşitleri sayısının artırılması suretiyle gerçekleştirilir. Ü r ü n programını oluşturan ü r ü n sayısı artırıldıkça, işlet-menin ü r e t i m genişliği boyutunda —cateris parbius varsayımı altında—

büyütüldüğü kabul edilmektedir.

İşletmenin ü r e t i m genişliği, esas itibariyle içinde faaliyette bulundu-ğu sektör tarafından —geniş hatlarıyla da olsa— sınırlanmaktadır.7 3 Ayrı-ca sektör içinde de belirli bir uzmanlaşmaya gidilmesi sonucunda, işlet-menin ü r e t i m genişliği, sahip olduğu üretim faktörlerinin teknik özellik-leri ve gerçekleştirilen iş akımı organizasyonu ile kesin şekilde belirlenir.

Bu şekilde belirlenen "işletmenin geniş anlamda ü r ü n programından"

(potansiyel ü r ü n programı), piyasa şartları göz önünde t u t u l a r a k "dar anlamda ü r ü n programı" (güncel ü r ü n programı) —amaç fonksiyonu op-timize edecek şekilde— optimum ü r ü n programı olarak üretilir.7 4

Ölçek birimin işletme seviyesinde tanımlanması d u r u m u n d a , ü r e t i m genişliğini ifade eden ü r ü n çeşitlerinin —en azından bir ü r e t i m aşamasın-da— işletmenin ü r e t i m sürecini müştereken kullandıkları varsayılmakta-dır. Farklı ü r ü n çeşitlerinin üretiminde müştereken kullanılan üretim aşa-ması sayısı arttıkça, ü r ü n çeşitlerinin —üretim süreci üzerinden— birbir-lerine bağımlılığı a r t m a k t a d ı r (alternatif üretim tarzı). Aksi halde, bazı ürün çeşitlerinin diğer ü r ü n çeşitlerinden t a m a m e n bağımsız olarak üre-tilmesi, başka bir deyimle kendilerine tahsis edilmiş özel üretim süreçle-rine sahip olmaları halinde (paralel ü r e t i m ) , konu teşebbüs seviyesinde

•—çok işletmeli teşebbüs olarak— incelenmelidir.

İşletmede gerçekleştirilen ü r ü n programı darboğaz sorunuyla da ya-kından ilgilidir. İşletmede tek bir ü r ü n çeşidi üretilmesi halinde darbo-ğaz üretim aşaması bu ü r ü n çeşidi tarafından kesin olarak belirlenir. Çok ü r ü n çeşidi üretilen bir işletmede ise darboğaz ü r e t i m aşaması sabit ol-mayıp, genel olarak gerçekleştirilen ü r ü n programına göre, yani hangi ü r ü n çeşitlerinden hangi miktarlarda üretileceğine göre değişir.7 5 Bura-da, h e r ü r ü n çeşidi için ayrı bir üretim aşamasının darboğaz d u r u m u n d a olması ve t ü m ü r ü n çeşitleri için aynı üretim aşamasının darboğaz olma-sı d u r u m u şeklinde ifade edilebilecek iki ekstrem durumla, bu iki duru-m u n ara duruduru-mları ortaya çıkabilir.7 6

7 3 Krüger, G.: "Planuııg des Erzeugnisprogramms", Industrielle Produktion, der.:

Agthe, Blohm, Scnaufer, Baden - Baden und Basel 1967, s. 67.

M Ellinger, Th.: Ablaufplanung, Stuttgart 1959, s. 54. Heinen, E.: "Einige Bemer-kungen zur betriebswirtschaftlichen Kostenlehre", Betriebswirtschaftliche Forsc-h u n g und Praxis, 1970, s. 259.

7 5 Bu itibarla optimum ü r ü n programının belirlenmesinde piyasa ş a r t l a n yanın-da üretim ş a r t l a n yanın-da önem taşır.

7 6 Kern, W.: a.g.e., s. 74. Albach, H.: Produktionsplanung auf der Grundlage tech-nischer Verbrauchsfunktionen, Köln und Opladen 1962, s. 47. Birinci ekstrem d u r u m a kimya sanayiinde, ikinci ekstrem d u r u m a da metal işleme sanayiinde yaklaşılmaktadır. Gâlvveiler, A.: Produktionskosten und - geschwindigkeit, Wies-baden 1960, s. 110.

işletmenin üretim genişliği boyutunda büyütülmesi, i) mevcut ü r e -tim potansiyelinde tek tek ürünlere ilişkin üre-tim kapasitelerinin ü r e t i m genişliği ile ikamesi ve ii) yeni yatırımlara gitmek suretiyle gerçekleşti-rilir. Birinci d u r u m d a üretim genişliğinin artırılması, tek tek ü r ü n kapa-sitelerinin azaltılmasının bir sonucu olarak elde edilir veya b u n u n tersi olarak, ü r e t i m genişliği azaltılarak —tek tek ü r ü n çeşitleri için— ü r ü n kapasitesi (kapasiteleri) artırılır. Başka bir deyişle üretim genişliği ve ü r ü n kapasitesi işletme seviyesindeki ölçek birimde birbirleriyle ikame edilebilen büyüklük boyutlarıdır. Bu itibarla işletmenin mevcut ü r e t i m potansiyeli içinde, yeni yatırımlara gidilmeden, ü r e t i m genişliğinin —tek tek ü r ü n çeşitlerine ilişkin ü r ü n kapasitelerinin azaltılması suretiyle— artırılması sonucunda işletmenin büyütüldüğü söylenemez. Ancak yeni y a -tırımlara gitmek suretiyle üretim genişliğinin artırılması halinde, ü r e t i m genişliği boyutunda b ü y ü m e aynı zamanda işletmenin büyütülmesi olarak yorumlanabilir. Aksi takdirde sadece işletmenin ü r e t i m genişliği b o y u t u büyütülmekte, fakat işletme büyüklüğü sabit kalmaktadır.

işletmenin üretim genişliği boyutunda büyütülmesinin mekansal so-nucu aşağıdaki şekilde ifade edilebilir: farklı ü r ü n çeşitleri tarafından müştereken kullanılan ü r e t i m aşamalarının aynı konumda (veya tek b i r kuruluş yerinde) gerçekleştirilmesi eğilimi artarken; sadece belirli bir ü r ü n çeşidine tahsis edilen üretim aşamalarının farklı konumlarda gerçekleşti-rilmesi eğilimi önem kazanacaktır. Son eğilim, ü r e t i m sürecinin başlan-gıç ve nihai ü r e t i m aşamalarında daha da fazla olacaktır.

B.4.3. İŞLETMENİN ÜRETİM DERİNLİĞİ BOYUTUNDA BÜYÜTÜLMESİ

İşletme büyüklüğünün üçüncü boyutu olarak ifade edilen üretim de-rinliği, işletmenin üretim sürecini oluşturan ü r e t i m aşamaları tarafından belirlenir. İşletmenin ü r e t i m sürecine dahil edilen üretim aşaması sayısı arttıkça üretim derinliğinin büyütülmesi söz konusudur.

H e r ü r ü n çeşidine ilişkin olarak, e n iptidai h a m m a d d e d u r u m u n d a n tüketime hazır ü r ü n d u r u m u n a gelinceye kadar yapılması gerekli t ü m iş-lemleri (üretim aşamalarını) kapsayan belli bir üretim derinliği tarif edi-lebilir.7 7 Bir işletmenin ü r e t i m derinliği ise, ü r ü n e ilişkin olarak tarif edi-len —her halkasının bir ü r e t i m aşamasını ifade ettiği— üretim derinliği zincirinin sadece bir bölümünü kapsar. Belirli bir işletmede gerçekleş-tirilen ü r e t i m derinliği, tek bir üretim aşamasından meydana gelebileceği

7 7 Sanayi işletmelerine ilişkin olarak bu işlemler, fiziksel-kimyasal değişim işleme-leri ve mekansal değişimi ifade eden taşıma işlemişleme-leri olmak üzere iki a n a grup-t a grup-toplanabilir.

gibi (tek ü r e t i m aşamalı işletme) birçok üretim aşamalarını da bünyesin-de toplayabilir (çok üretim aşamalı işletme). İşletmenin üretim bünyesin- derinli-ğinin, —ürüne dönük olarak tarif edilen ü r e t i m derinliği zinciri üzerinde—

aşağıya doğru yeni ü r e t i m aşamalarını ü r e t i m sürecine dahil ederek bü-yütülmesi "geri doğru dikey büyüme", yukarı doğru yeni üretim aşama-larına geçmek suretiyle büyütülmesi de "ileri doğru dikey b ü y ü m e " kav-ramlarıyla ifade edilebilir. Genel olarak işletmenin ü r e t i m derinliği bo-y u t u n d a bübo-yütülmesi ise "dikebo-y b ü bo-y ü m e " kavramıbo-yla ifade edilir. Belir-li bir ü r e t i m derinBelir-liğinde faaBelir-liyet gösteren işletme, kendi üretim sürecin-den önce ve sonra gelen üretim aşamalarında faaliyet gösteren diğer iş-letmelerle ekonomik ilişkiler içinde b u l u n m a k t a d ı r (işletmeler arası eko-nomik işbölümü).

İşletmenin üretim derinliğinin hangi üretim aşamalarından meydana gelmesi gerektiği sorunu, başka bir deyimle m i n i m u m ve optimum üre-t i m derinlikleri arasından opüre-timum üreüre-tim derinliğinin sapüre-tanması, işleüre-t- işlet-menin içinde bulunduğu somut ekonomik ve teknik şartlar tarafından be-lirlenen bir optimizasyon konusudur.7 8 Genel olarak işletmenin daha alt ve daha üst üretim derinliklerinde çalışmasının ekonomik bakımdan ta-mamiyle anlamsızlaştığı m i n i m u m ve m a k s i m u m ü r e t i m derinlikleri, ge-niş hatlarıyla da olsa, belirlenebilir.7 9 Örneğin otomotiv ve uçak sanayi-lerinde, bir işletmenin gerekli t ü m parçaları kendi bünyesinde üretmesi düşünülemeyecek bir durumdur. İşletmenin bazı parçaları ancak başka işletmelerden tedarik etmek suretiyle üretim sürecini tamamlaması söz konusudur.8 0 İşletme —özellikle faaliyette bulunduğu sektöre ve ekono-mik iş bölümü derecesine (işletmeler arası işbölümü derecesi) göre deği-şen—• m i n i m u m ve m a k s i m u m üretim derinlikleri arasında, kendi üretim sürecini oluşturan ü r e t i m aşamaları sayısını artırarak veya azaltarak üre-tim derinliğini değiştirebilir. İşletmenin ü r e t i m derinliğinin artırılması, genel olarak

— iş akımı organizasyonunun değiştirilmesi (veya ü r e t i m kapasitesi-nin v e / v e y a ü r e t i m genişliğikapasitesi-nin üretim derinliğiyle ikamesi)

— yeni yatırımlara gitmek suretiyle (içsel dikey büyüme) Müftüoğlu, T.M.: a.g.e„ s. 69-71.

7 9 Beste, Th.: "Fertigungswirtschaft und Beschaffungswesen", Handbuch der Wirtsc-haftswissenschaft, I.C., 2.B., der.: Th. Wessels u n d K. Hax, Köln u n d Opladen 1966, s. 136 V.d.

80 Büyük teşebbüsler üretim süreçlerini onbinleri aşan yan sanayi işletmelerinden tedarik ettikleri parçalarla tamamlamaktadırlar. General Electric'in 40.000, Ge-neral Motors ve Siemens'in 30.000, Krupps'un 22.000 ya.n sanayi işletmesi ile çalıştığı belirtilmektedir. Pohle, W.: "Unternehmungsgrösse und ervveiterte Mârkte", Die Unternehmung bei wachsender Integration der Mârkte, der.: De-utsche Gesellschaft für Betriebswirtschaft, Berlin 1965 s. 23.

— başka bir teşebbüse ait tesisin satın alınması (dışsal dikey b ü y ü m e ) şekillerinde gerçekleştirilebilir. Üretim kapasitesi v e / v e y a ü r e t i m genişli-ğinin üretim derinliğiyle ikamesinde, aynı işlevi görebilen temel üretken birimlerin farklı üretim aşamalarına dağıtılarak üretim derinliğinin bü-yütülmesi söz konusudur.8 1 Burada işletmenin ü r e t i m derinliğinin artırıl-ması üretim kapasitesi v e / v e y a ü r e t i m genişliğinin azaltılartırıl-ması pahasına gerçekleştirilmekte, sonuç olarak işletme büyüklüğü değişmemektedir.

Üretim derinliğinin işletmenin içsel veya dışsal dikey büyütülmesinde ise, ü r e t i m derinliği ile birlikte işletme büyüklüğü de artmaktadır.

Üretim derinliğinin büyütülmesi şekillerinin mekansal sonuçlan açı-sından değerlendirilmesinde, ikinci b ü y ü m e şekli (içsel dikey büyüme) özel bir önem taşır. Zira birinci b ü y ü m e şeklinde herhangi bir kuruluş yeri sorunu ortaya çıkmamasına ve üçüncü b ü y ü m e şeklinde satın alınan tesisin k o n u m u n u n belli olmasına karşılık, içsel dikey büyümede gerçek-leştirilecek ilave yatırımın —teknolojisi, kapasite büyüklüğü yanında—

k o n u m u da belirlenmesi gerekli bir değişken durumundadır. Yeni kuru-lacak bir işletme için de —yine kapasite seçimi ve teknoloji gibi diğer u n s u r l a r yanında— işletmenin ü r e t i m sürecini m e y d a n a getiren farklı üre-tim aşamalarının farklı konumlarda yerleştirilmesi alternatifi de değer-lendirmeye dahil edilmelidir.

B.5. TEŞEBBÜS SEVİYESİNDE ÖLÇEK BİRİMİN BÜYÜTÜLMESİ