• Sonuç bulunamadı

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?

YARARLANMA ESASLARI

13. Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?

Sağlık hizmet sunucularınca, düzenlenen istirahat belgeleri veya sağlık kurulu raporları elektronik ortamda Kuruma gönderilecektir.

Elektronik ortamda Kuruma gönderilen belgeler işverenler tarafın-dan çalışılmadığına dair bildirim ekranında görülebilmektedir. Bu belgeler söz konusu ekranda görülebildiğinden sigortalıların bu bel-geleri kâğıt ortamında işverenlerine ibraz etmelerine gerek bulun-mamaktadır.

Aynı zamanda işverenlerin/işveren vekillerinin www.sgk.gov.tr adresinden girerek Kurum internet sayfasında yer alan ve “İstirahat

Raporlarında Uygulanacak Usul ve Esaslar” başlıklı bölümünün 13.

fıkrasında belirtilen adresten kendilerine ait cep telefon numaralarını ve e-mail adres bilgilerini giriş yapmaları halinde işyerlerinde çalışan sigortalılarına, sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen raporlar ve bu raporlara ilişkin çalışılmadığına dair bildirim girişi yapmaları hususunda mesaj gönderilecektir. Diğer taraftan elektronik ortam-da işverenler tarafınortam-dan görülebilen iş göremezlik belgesi ve sağ-lık kurulu raporlarının arka yüzünde 7201 sayılı Tebligat Kanun’una göre bulunması gereken bilgilere yer verilmiştir. Bu nedenle kâğıt ortamında istirahat belgesi düzenlenen sigortalılar için ünitelerce işverenlere gönderilen tebligatın elektronik ortamda düzenlenen iş göremezlik belgeleri veya sağlık kurulu raporları için gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

Çeşitli nedenlerle istirahat raporlarının elektronik ortamda Ku-ruma gönderilememesi ve anılan raporların kâğıt ortamında ünite-lere ulaştırılması durumunda çalışılmadığına dair bildirim girişi ile ilgili “Kâğıt Ortamında İş Göremezlik Belgesi ve Çalışabilir Belgesinin Düzenlenmesi İle İlgili Usul ve Esaslar” başlıklı bölümde belirtilen hü-kümler uygulanacaktır.

5510 sayılı Kanun’un 19. maddesi ile “sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılardan, aynı engellilik veya meslek hastalığı ne-deniyle istirahat raporu alanlara, yazılı istek tarihinden itibaren 18.

maddeye göre hesaplanacak bir günlük geçici iş göremezlik ödeneği ile aylık sürekli iş göremezlik gelirinin otuzda biri arasındaki farkın, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği olarak verileceği” hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, e-Ödenek üzerinden veya kağıt ortamında Kuruma intikal eden iş kazası istirahat raporlarında nüks durumunun varlığı halinde söz konusu sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olabileceği de göz önünde bulundurulmalı ve konu ile ilgili araştırma yapıldıktan sonra, sigortalının sürekli iş göremezlik geliri aldığının tespit edilmesi halinde, geçici iş göremezlik ödeneği 19. madde hük-mü esas alınarak ödenmelidir.

İşten ayrıldıktan sonra, iş kazası veya meslek hastalığı vakaları-nın nüks etmesi ve söz konusu vakalara ilişkin olarak istirahat rapo-ru alınsa dahi; kişinin sigortalı olmaması nedeni ile geçici iş göremez-lik ödeneği ödenmeyecektir.

Kişi sigortalı iken nüks nedeni ile istirahat raporu alınması halin-de ise iş kazası tarihi baz alınarak öhalin-deneğe esas kazanç hesaplana-cak ve geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

Ayrıca, “şüpheli” kodu konulan işyerlerinden bildirilen hizmetler ödeneğe esas kazancın tespitinde ve 90/120 gün kısa vadeli sigor-ta primi bildirilmiş olması şartının sağlanmasının tespitinde dikkate alınacaktır. Ancak, bu işyerlerinin denetime tabi tutulması nedeniyle

denetim sonrasındaki duruma göre yersiz ödeme oluştuğunun tespi-ti halinde tahsil işlemleri başlatılacaktır.

“Kontrollü” kodu konulan işyerlerinden bildirilen hizmetler ise ödeneğe esas kazanç hesabında veya 90/120 gün kısa vadeli sigor-ta primi bildirilmiş olması şartının sağlanmasının tespitinde dikkate alınmayacaktır.

İstirahat raporunun alındığı tarihte sigortalının kontrol kodu ko-nulan işyerinde çalışıyor olması durumunda ise söz konusu rapora, kontrol kodu kaldırılana kadar ödeme yapılmayacaktır.

Ancak sigortalının birden fazla işyerinde çalışması ve söz konusu işyerlerinde kontrol kodu olan ve olmayanların bulunması durumun-da; kontrol kodu olmayan işyerlerinden bildirilen primler ile prim gün sayısı şartının sağlanması halinde kontrol kodu olan işyeri haricin-deki işyerlerinden bildirilen primler ve kazançlar üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

Bununla birlikte 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 17.

maddesi gereğince, aylık bağlanmayan demokrasi gazilerinin 3713 sayılı Kanun’un 21. maddesinin birinci fıkrası kapsamında aylık bağ-lanması hariç bütün haklardan faydalandırılması sağlanmıştır.

Söz konusu gazilerden 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi kapsa-mında sigortalı olanlar, 24/04/2017 tarihli ve 2017/173 sayılı Kurum Yönetim Kurulu kararı gereğince Kanun’un 5. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında değerlendirilmiştir.

Kurum Yönetim Kurulunun 26/10/2017 tarihli ve 2017/459 sayı-lı kararı ile aysayı-lık bağlanmayan demokrasi gazilerinden Kanun’un 4.

maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlara, isti-rahatli olduğu günlerde hastalık ve analık sigorta kollarından geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenmesi uygun görülmüştür.

Buna göre söz konusu kapsamdakilere gerekli müstahaklık şart-larının sağlanması halinde iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasın geçici iş göremezlik ödeneği ile emzirme ödeneği ödenecektir.

Kısa vadeli sigorta servislerince geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi ile ilgili işlemler yapıldıktan sonra geçici iş göremezlik öde-nekleri şef onayı ile MOSİP sistemine aktarılmaktadır. Bu aşamada mutabakat listeleri ve MOSİP sistemine gönderilen kayıtlara ait liste-ler harcama yetkilisi tarafından onaylandıktan sonra Muhasebe Yet-kilisi tarafından kontrol edilerek bankaya aktarılmaktadır.

Söz konusu kontroller, özellikle mutabakat listeleri ve MOSİP’e aktarılan rapor listeleri ile MOSİP sisteminde oluşturulan “Ödeme Emir Belgelerinin” servis birim yetkilileri tarafından kontrollerinin ve onaylama işlemlerinin günlük yapıldıktan sonra “Birim Yetkilisi” ve

“Muhasebe Yetkilisi” tarafından yine günlük olarak kontrol edilerek

hızla sonuçlandırılması akabinde bankaya gönderilmesinin sağlan-ması için gerekli önlemlerin alınsağlan-ması gerekmektedir.

14. E-Ödenek Sistemi İçerisindeki Tahsilat/Tediye Ekranları

Outline

Benzer Belgeler