• Sonuç bulunamadı

4- BULGULAR VE YORUM

4.2. Görüşmeye Yansıyan Düşünceler

4.2.6. Evdeki İki Kadın Arasında İlişkiler

Tablo 10: Evdeki Kumaların İlişkileri CİNSİYET KUMALAR BİRBİR İLE

ANLAŞIYOR

KUMALAR BİRBİRİ İLE ANLAŞAMIYOR

KİŞİLER TOPLAM % KİŞİLER TOPLAM %

KIZ 2-3-14-16- 20-22-23 7 %39 1-7-9-12-13- 15-17-21-24- 27-28 11 %61 ERKEK 4-5-10-18- 19-25-26 7 %70 6-11-8 3 %30 Toplam 14 14 % %50 %50

*Tablo 10’da kişiler sütunundaki rakamlar Ek:1 de gösterilen ve görüşme yapılan katılımcıların numara sırasını yansıtmaktadır

Tablo incelendiğinde çocukların annelerinin birbirleriyle anlaşma durumlarının yarı yarıya olduğu görülmüştür. Kızların erkeklere göre daha fazla annelerini anlaşamıyor olarak gördükleri dikkat çekmişlerdir. Erkeklere göre sıklıkla evde sorun yaşanmamaktadır. Erkeklerin sadece %30 unun iki annesini anlaşamıyor olarak değerlendirdiği görülmektedir. Çocukların cevaplarında dikkati çeken bir diğer konu ise her ne kadar annelerimiz anlaşıyor deseler de annelerin bu durumdan

hoşlanmadığı ama artık yıllar geçince kabullenip sorun çıkarmak istemedikleridir. Anlaşıyorlar diyen başka bir grupta ise anneler yine bu durumu sevmemekte ama son sözün kocanın olması ve kocanın otoriter konumda olması nedeniyle ses çıkaramadıkları ve anlaşmak zorunda olduklarından dolayı problem çıkarmadıkları tespit edilmiştir.

A.Ç “ Çok kıskançlık gözlemlemedim. Ama annemin ailesi Irak’ta yaşıyor.

Gidince uzun kalabiliyor. Annem gittiğinde üvey annem de ben de ailemin yanında uzun kalacağım diye sorun çıkartabiliyor.”

Ö.Ö. “Babanı çok kıskanıyordum demişti annem. Şimdi alıştığını söylüyor.

Babam bir hafta orada kalıyorsa bir hafta bizde kalıyor. Ya da iki gün orada kalıyorsa iki gün bizde kalıyor. İki günden fazla kalırsa üvey annem diyor niye orada fazla kalıyorsun. Benim annemin çocukları daha çok seviliyor. Üvey annem de bunu sorguluyor niye diye.”

M.G.” Babam ayrımcılık yapmaz ki. Biri bir yanında diğeri diğer yanında durur. Kıskançlık ben görmedim hiç. Biri çay yaparsa diğeri yemek yapar. Misafir gelince annemleri kardeş sanır. Hiç kavga etmezler. Ama annem kuma olarak geldiğinde hissetmiştir bilemem. İlk annemin 8 yıl çocuğu olmamış. Babam da annemi getirmiş. Sonra diğer annemin de çocukları olmuş.”

M.B. “Kıskançlık çok yoktu diye biliyorum. Ben o dönemde küçüktüm. Belki de çıkardığı tüm sorunlar o kadının kıskançlığındandır.”

P.Ö. “Evet kıskançlık oluyor. Babam öz annemle bir yere giderse üvey annem kin besliyor ve daha sonra öcünü alıyor. Sen onu götürdün beni de götür diye hatırlatır. Araları şu an iyi ama bazen bozuluyor (sen şuraya gittin benim de gitme hakkım var gibi) üvey annemin sözü geçiyor genelde.”

M.Ç.: “ Anlaşamadıkları oluyor tabi. Eşya alım verimi iş dağılımı. Her ailede olduğu kadar oluyor ama. Babama daha iyi görünmeye çalışıyorlar. Daha çok memnun etmeye çalışıyorlar. Babam da fark eder bunu ama buna göre ayrım yapmaz. Artık değişti ama. Zamanla bıraktılar babamı çocuklarına yöneldiler.”

B.B.: “ Anlaşmazlıklar oluyor. Tartışmalar falan. üvey annem babamı çok kıskanıyor. Babam annemle daha çok ilgileniyor. Üvey annemde kıskanıyor. Üvey annemin yaşı büyük olduğu için ilgisi azalmış olabilir. Kıskandığı zaman babama kötü kötü bakıyor. Sonra babam da gidip gönlünü alıyor barışıyorlar. Annemin kıskandığını pek görmedim ya da belli etmiyor.”

S.Ç.: “ Üvey annem merdivenden düşmüş bir daha yürüyememiş. Sonra babama birini bul demiş yemek yapacak iş yapacak. Babam da anneme herşeyi anlatmış annem de kabul etmiş. Gönüllü olarak gelmiş. O yüzden bir sorun olmuyor. Yatalak olunca babam da hep annemin yanında kalıyor. Kıskançlık hiç gözlemlemedim. Aralarında problem olmuyor.”

D.T.:“ Evet sorunları oluyor. Kavga tartışma. İkisi de babamı kıskanıyor. Babam çoğunlukla öz annemin yanında kalıyor. Üvey annem de öz annemi sevmiyor. Genellikle çocuklarla ilgili kavga ediyorlar. O benim çocuğum sen bir şey diyemezsin gibi. Bana kalırsa ikisi de haksız ben tarafsızım babam gibi.”

Ş.K. : “ Tabi ki oluyor. Sürekli tartışıyorlardı. Sanırım kıskançlıkta var. İki kadın olunca kıskançlık olur derler. Babam çoğunlukla üvey annemin yanında kalıyor. En son kavgaları üvey annemin yeni doğum yapmasından oldu. Annem istemiyordu yeni çocuk. Zaten zar zor geçiniyoruz diyor.

M.S. : “Hayır anlaşıyorlar genelde. annemin onayı ile kuma gelmiş eve. Ona yapılan ona da yapılıyor. Üvey annemi önceden tanıyorduk zaten hiç tartışmıyorlar.

K.S. :“Evet annemle üvey annem anlaşamazlar. Annemin araksından konuşuyor. Küfür atıyor. Köyün içinde bizi rezil ediyor. Çocuklarını bize karşı kışkırtıyor. Kıskanıyor da bizi. Pencereden sürekli bizi gözetliyor. Babam anneme ne aldı ona bakıyor. Sonra diyor. Sen ona alıyorsun peki bana neden almıyorsun. Babama diyor. Sen orayı düşünüyorsun da burayı neden hiç düşünmüyorsun.”

S.E. : “ Aralarında sorun olmuyor. Kıskançlık da hiç görmedim. üvey annem benim hakkım helaldir sana dedi anneme. Aralarındaki tek sıkıntı resmiyettir (nikah ) O da babama soru ediyorlar birbirlerine kızmıyorlar.”

G.A. :“ Evet kıskançlık oluyor. Annemle babam çarşıya çıkıyor mesela üvey annem ben de gideceğim diyor. Birde babama diyormuş sen en çok vaktini niye onla geçiyorsun diye. ama kavga tartışma falan çok fazla olmaz bizim evde”

Kadınların duyguları konusunda çok fazla empati yapamadığı gözlemlenen aile içi yaşantıları kendi için faydalı olma durumuna göre değerlendiren 15 yaşındaki E.A.(erkek):

“Annem de memnundur herhalde. Biri evi toplarken diğeri yemek yapıyor.

Eskiden böyleymiş. Kabul edecek tabi. Huzursuzluk çıkarmıyor. Hem niye kıskansınlar ki birbirlerini yaşlı başlı kadınlar” diyor gülerek. “

Kendisi e kardeşi yaşantılarından olumsuz etkilendiği için psikolojik tedavi gören 17 yaşındaki Y.Ö.(kız):

“Annem zaten çok kötü oldu bu olaydan sonra. Haberi yokken aniden bir kadın

geldi eve. Kandırıldı resmen. O da tedavi görüyor. İlaç kullanıyor. Geçen gün yine doktora gitti. Psikolojik dediler yine o ilaçlardan verdiler.”

4.2.7.Çok Eşli Bir Ailede Yaşamanın Aile Hayatına Etkileri ve Tek Eşli