• Sonuç bulunamadı

Çok Eşli Bir Ailede Yaşamanın Aile Hayatına Etkileri ve Tek Eşli Bir

4- BULGULAR VE YORUM

4.2. Görüşmeye Yansıyan Düşünceler

4.2.7. Çok Eşli Bir Ailede Yaşamanın Aile Hayatına Etkileri ve Tek Eşli Bir

Tablo 11: Çok Eşli Yaşamanın Aile Hayatlarına Etkileri İle İlgili Çocukların Düşünceleri

CİNSİYET

OLUMSUZ GÖZLEMLER OLUMLU GÖZLEMLER

KİŞİLER TOPLAM % KİŞİLER TOPLAM %

KIZ 1-2-3-7-9- 12-14-15- 16-21-22- 24-27-28 14 %78 13-17-20-23 4 %22 ERKEK 6-8-11 3 %30 4-5-10-18-19- 25-26 7 %70 Toplam 17 11

% %61 %39

*Tablo 11’de kişiler sütunundaki rakamlar Ek:1 de gösterilen ve görüşme yapılan katılımcıların numara sırasını yansıtmaktadır.

Çocukların bu konuda fikirleri ikiye ayrılmış görülmektedir. Bazı çocuklar olumsuz gözlemlerinden bahsederlerken bazıları ise aile bireyleri için oldukça faydalı bir durum olduğu yönünde fikir belirtmişlerdir. Çocukların %61’i aileyi olumsuz etkilediğini söylemektedir. Her çocuk için olumsuz etkilenme sebebi farklılıklar gösterebilmektedir. Kimisi her şeyin çok güzel olduğunu fakat ekonomik anlamda çok eşlilikten dolayı hep muzdarip oldukları için aile hayatını olumsuz etkiliyor derken kimisi evdeki kavgalardan ve huzursuzluktan bıktığı için olumsuz etkilendiklerini söylemektedir. Kızlarla erkekler karşılaştırıldığında kızların % 78 inin aileyi olumsuz etkilediğini düşündüklerini görülürken erkelerin ise sadece %30’u bu konuda kızlarla aynı görüştedir.

Bu konu ile ilgili karmaşık düşünceleri olduğu gözlenen 16 yaşındaki Z.D.(kız):

“Olumsuz bir etkisi yok hayatımıza gayet iyi geçiniyoruz. Gayet mutluyum onlarla. Ailemle hiçbir sorunumuz yok ama babam tek eşli olsun isterdim. Yaşları aynı olsun isterdim. Keşke olmasaydı bu iki evlilik dediğim zamanlar oldu. Özeniyor insan tek ailelere. Ama bu seferde abilerim olmazdı o zaman da kötü olurdu.” Diyor.

Görüşme boyunca çok eşli ailede yaşamanın her anlamda kötü olduğu yönünde bilgiler veren 16 yaşındaki G.K. (kız)bu soruyla ilgili:

“Hep olumsuz etkileri oldu. Abim ve ablamın olması büyük destek. Babama o konuşmazsa selam bile vermiyorum. Anneme bunları yaşattığı için kızgınım. Küçükken fazla değildim yanına gidiyordum şuan içimden gelmiyor. Benim gözümde babam yok.”

“Babamı iki günde bir görüyorum. Babamla vakit geçirmek istediğim her zaman yanımda olamıyor. Bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Bazen dayanamayıp öbür eve gidiyorum. Bizim evin kızları babaya çok düşkündür. Babama erkek arkadaşımı bile rahatlıkla anlatabilirim.” “Toplum önünde iki annem var demek sıkıntılı. Bunu yaşamak zorunda kalmazdım. Bir de maddi olarak ihtiyaçlar var. Gelir ikiye bölünüyor. Çocuklar büyüdü maddi durum öyle düzeldi. Maddi sıkıntıdan abimler okuyamadık diyordu. Belki onlarda okumuş olurdu.”

17 yaşındaki M.B.(erkek):

“Evde huzursuzluk oluyordu. Bazen de kalabalık olmak keyifliydi. Üvey annem sürekli sorun çıkarıyordu. Babam iki kadın arasında kalıyordu. Kalp krizinden öldü. İki kadın olmasaydı evde huzur olurdu. Babam belki de ölmezdi, çok sıkıntı çekmezdi, haliyle daha iyi olurdu.”

17 yaşındaki P.Ö.(kız):

“Hepimiz çok küçükmüşüz en büyük çocuk 2. Sınıfa falan gidiyormuş kuma geldiğinde o yüzden nasıl etkilendik hatırlamıyorum ama üvey annem olmasaydı daha iyi olurdu. Çünkü onun yüzünden tartışmalar oluyor ve ben tartışmaları sevmiyorum. Çok şey değişirdi hayatımızda. Annem mutlu olurdu bir kere, evde tartışma olmazdı ve babam daha annemi daha çok önemserdi. Benim gözlemlerime göre sözü dinlenen hep üvey annem. Annem, babam kuma getiriyorum deyince susmuş zaten, hala da susar.

16 yaşındaki Ş.A.(kız):

“Olumsuz şöyle etkiledi. Maddi açıdan. Birde üzülüyoruz tabi annem memnun değil çünkü. Allahtan iç içe değiliz, Bu iyi bir durum. Tek bir ailemiz olsaydı daha mutlu olurduk kavga falan da olmazdı. Babamın hep bizle kalmasını isterdim o hep bizle kalırdı. Ama böyle olduysa da yapacak bir şey yok. İyi taraflarını görmek lazım”

Çok eşli aile hayatının olumsuzluklarını derinden yaşadığı hissedilen 17 yaşındaki D.T.(erkek):

“Aile hayatı kötü etkileniyor her anlamda. Bizim de normal bir ailemiz olsaydı keşke. Fazla gürültü olmazdı. Ben de derslerime çalışırdım. Okuldaki derslerim daha iyi olurdu belki. Ekonomik durumumuz yükselirdi.” Diye açıklıyor.

15 yaşındaki K.S.(kız):

“Ekonomik olarak kötü etkiliyor bir kere. Kalabalık olduğumuz için. Ama başka türlü de etkileniyoruz. Üvey annem ya sen bize para vereceksin ya da ben dava açacağım diyor. Babam kızıyor üzülüyor. Kalp hastası kriz geçiyor bu sebeplerden. İki tane eşi olmasaydı babama ihtiyaçlarımızı rahatça söyleyebilirdik. Babam çarşıya çıkarken ne istiyorsanız bana söyleyin diyor ama üvey annemler o kadar çok şey istiyor ki babam alamıyor, bizde fazla şey isteyemiyoruz o yüzden.”

Ailesine karşı olumlu duygular besleyen ve çoğunlukla mutlu olduğu yönünde mesajlar ileten 18 yaşındaki A.Ç.(kız) ise bütün olumlu düşüncelerine rağmen çok eşliliğin aile hayatına yine de olumsuz etkileyeceği ve tek eşli olmanın daha iyi olacağı yönünde görüşler bildirmiştir:

“Tek eşli ailede olsaydık çatışmalar daha az olurdu kız kardeşimle. Çünkü o öz

üvey ayrımı yapıyor bence. Biz çatışınca annelerde üzülüyor. Öz kardeş olsaydık bu problemler yaşanmayabilirdi. En çok evdeki kadınlar etkileniyor. Ben kötü bir şey görmedim ama annemin üzgün olmasına çok üzülüyorum.”

Evdeki kuma babası ölünce gittiği için oldukça mutlu olan 17 yaşındaki M.B.(erkek):

“ O kadın gitti ya şuan hiçbir şeyi değiştirmek istemem. Değişmesini isteyeceğim şey zaten gitti. Şuan çok iyiyiz. Psikolojimizi bozanlar gitti. huzur olsun istiyordum önce artık var.”

Dedesinin çok eşli evlilik yaptığı evde hep birlikte yaşayan 17 yaşındaki H.D.(kız) babasının evin çocuğu olarak kötü etkilendiğini ama kendisinin bu durumdan çok etkilenmediği evdeki bu duruma maruz kalan eşler ve çocukları adına üzgün olduğu mesajı veriyor görüşmede. Bu konuda şöyle diyor:

“ Aile hayatını çok kötü etkilediğini düşünüyorum. Tam açıklayamıyorum ama. Eş başka bir eş daha getirince baba hiçbir çocuğa tam babalık yapamaz herkese eşit ilgi ve sevgi veremez. Babam kalabalık olunca okuyamamış mesela çünkü dedem çocuklarına bakmamış doğru düzgün.”

Üvey annesi ve kardeşlerini sevmesine rağmen iki anne arasındaki anlaşmazlıklardan rahatsız olan ve çok eşli evliliği sindiremediği gözlemlenen 17 yaşındaki Ş.K.(kız):

“ Olumsuz etkiledi bizim hayatımızı. Bu durumun olmamasını isterdim. 2. Anne olmasın tek anneyle yaşayalım. Üvey annemi seviyorum kardeşlerimi de seviyorum iyi de anlaşıyoruz ama yine de istemezdim böyle aileyi. Daha mutlu olurdum sanırım. Babama daha yakın olurdum. Onu seviyorum ama fazla değil. Annem üzüldüğü için sanırım.”

15 yaşındaki B.B(kız): “Her şey ikiye bölünüyor. İhtiyaçlarımız hep yarım

kalabalığız çünkü. Tek eşli bir aile olsaydı böyle olmazdı. Daha sakin olurdu ev. Kalabalık olmazdı. Babamı da paylaşmazdım onlarla. Olmuş bitmiş bir olay ama keşke olmasaydı 2 tane daha iyi olurdu.”

Aile yaşantısını hem kendi adına hem de annesi adına kabullenemeyen ve zaman zaman babasına karşı öfke duygusu oluşan 16 yaşındaki M.S.(kız):

“ Ailemizi kötü etkiledi. Babamla aramıza soğukluk girdi. annemle babam arasında da soğukluk olmuştur. Kuma gelmeseydi belki şuan daha farklı olurduk. Annem babam yanımda olurdu. Etkinlikler falan yapardık. Benim okulum için buraya gelirlerdi belki.

Aile hayatından memnun olduğunu söyleyen kardeş ilişkileri ve hane halkının birbirleriyle ilişkilerinin çok iyi olduğu konusunda bilgi veren, huzurlu bir ailede yaşadığı izlenimi veren 18 yaşındaki M.Ç.(erkek), kendi ailesinde görülmese de çok eşli olmanın olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. Kendilerininse bu durumdan en çok ekonomik anlamda kötü etkilendiklerini şöyle açıklıyor:

“Duygusal olarak bakınca babamın tek eşli olmasını istiyoruz. Kadınlar için zor bir durum çünkü. Ama bizim için iyi tarafları da var. Kalabalık olmak… Kalabalık aileyi severiz. Birde ekonomik olarak sıkıntı aile için. Büyük meblalar geliyor. Herkes kendi payına düşeni yapmaya çalışıyor ama çocuklar küçükken zor biraz. Çok çocuk olunca yaşam şartları da zor oluyor. Tek eşli bir ailemiz olsaydı bana verilen değer daha çok artardı. Maddi imkânlarım daha iyi olurdu. Normal bir hayatım olurdu(gelir anlamında).” diye ifade ediyor.

Yine ailesinden ve çok eşlilikten rahatsız olmayan 18 yaşındaki B.E (erkek) aile hayatlarına olumsuz sadece ekonomik yönde olduğu konusundaki görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:

“sadece masraf daha az olurdu. Huzurumuz var zaten. Babam 1000 lira ile bir

sürü çocuk okutuyor. Bütün ihtiyaçlarımız karşılanamayabiliyor.”

Aile hayatının kötü etkilendiği ama bu kötü şartları çok eşliliğe değil de annesinin yanında olmamasına bağlayan 18 yaşındaki S.E.(kız)

“Zor oluyor bizim ailemiz için. Nikâh durumundan dolayı. Evde iki kadın

olmasını sıkıntı etmiyorum ama annemin gitmesi ailemizi kötü etkiledi. En güzeli iki anne anlaşsaydı bu konuda ve hep birlikte yaşasaydık.”

Olumlu yönde fikir belirten çocuklar ise; 18 yaşındaki M.G.(erkek):

“Valla gayet iyi oluyor. Birisi ailenin yanına gidince evde hiç eksiklik olmuyor.

Ev yalnız kalmıyor. Tek eşli aile de olsaydı daha iyi olurdu diyebileceğim bir şey yok. Babam çok iyi denge kuruyor. Böyle bence çok iyi”

16 yaşındaki G.A.(kız): “ Bizi pek etkilemedi. Tek eşli bir ailemiz olsaydı

kalabalık olmazdık bu da kötü olurdu. Tüm ihtiyaçlarımızı birbirimizden giderebiliyoruz bu da olmazdı mesela. Ailemle ilgili bir şey değiştirmek istemem açıkçası.”

15 yaşındaki E.A.(erkek): “Ailemizi çok iyi etkiliyor, iş konusunda özellikle.

Her şeyi paylaşıp yapıyorlar. Benim de her şeyim tam oluyor yapılıyor hemen her istediğim.”

4.2.8.Çocukların Çok Eşliliğe Karşı Düşünceleri ve Kendi Yetişkinlik