• Sonuç bulunamadı

ELEKTRONİK MENTORLUĞA İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

ONAY FONKSİYONUNA İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

4.15 ELEKTRONİK MENTORLUĞA İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

4.15.1 Elektronik Mentorluğun Avantajlarına İlişkin Mente Görüşleri

Elektronik mentorluğun avantajlarına ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 30’da sunulmuştur.

Tablo 30. Elektronik Mentorluğun Avantajlarına İlişkin Araştırma GörevlisiGörüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Zaman ve mekan bağımsızlığı [E2, 25, 1], [K3, 28, 1] 2

Erişilebilirlik [E8,29,3], [E6, 26, 1], [K9, 25, 1],[E5, 25,2 ] 2

Teknolojik gelişmeler [K9, 25, 1], [K14, 40, 2] 2

Tablo 30 incelendiğinde elektronik mentorluğu avantajlı bulan araştırma görevlilerinin (n=6) olduğu görülmektedir. E-mentorluğun zaman ve mekandan bağımsız olması, erişilebilir olması ve teknolojinin gelişmesi ile avantajlı olduğunu düşünen menteler bulunmaktadır. Araştırma görevlilerinin elektronik mentorluğun avantajlarına ilişkin görüşlerinden yapılan birebir alıntılar aşağıda sunulmuştur.

Araştırma görevlileri, elektronik mentorluğun zaman ve mekana bağlı olmaması sayesinde yararlı olacağını düşünmektedir.

“Hem kendi vaktinizi hem de hocanın vaktini, hem mekan buradan kalkıp bir yere gitmek zaman mefhumu olarak da pozitif yönde katkısı olabilir.” [E2, 25, 1]. “Mesela ben Fransa’daki hocaya ben buradan ulaşabilirsem çok güzel bir şey Fransa’ya her daim gitme imkanım yok. Bu şekilde olursa yararı olacağını düşünüyorum.” [K3, 28, 1].

Araştırma görevlileri, elektronik mentorluğun erişilebilirlik ve farklı kişilere ulaşabilme yönleri ile avantajlı olduğunu düşünmektedir.

“Elektronik ortamda bazen öyle durumlar oluyor ki bir kişinin söylediği bir şey sizin bir aylık sıkıntınızı giderebiliyor keşke bütün dara düştüğümüzde bilimsel olarak veya konuyu anlamadığımızda hemen sorabileceğimiz bir kişi olsa kesinlikle daha hızlı yürür, her şey daha hızlı yürür.” [E8, 29, 3]. “Sistemin iyi yönleri ulaşım kolaylığı, erişilebilirlik.” [E6, 26, 1]. “Birden fazla mentorluk olayında da avantajı olur yani

117

çünkü şey oluyor üniversiteler genelde kendi ekolü gibi öğrenci yetiştiriyor ama başka bir üniversitede farklı ekolleri görmek daha kolay.” [K9, 25, 1]. “Mentorun ders yükü fazla olduğunda bu durum faydalı olabilir. Çünkü mentorunuzla gece saat 1 de görüşemezsiniz ancak yazdığınız iletiye bu vakitte yanıt alabilirsiniz.” [E5, 25,2]. Araştırma görevlileri teknolojinin gelişmesiyle elektronik mentorluk kullanımının arttığını belirtmiştir.

“…Skype’ı gerekiyorsa facebooku artık ulaşılabilecek ne alan varsa ya da 3G ile görüntülü konuşmayı kullanabilirim neden olmasın ya da üniversitenin sayfası üzerinden bir sistem hazırlanmıştır yine ders saati kararlaştırılır yani danışmanlığın aynısıdır orada sonuçta yazıları internet ortamında birbirimize gönderebiliyoruz. İkimizin önünde aynı metin var olacak, farklı metin olsa bile işte kamerada gayet kitabı falan kaldırıp işte şurada falan diye konuşabiliriz bence üniversitede işler.” [K9, 25, 1]. “…Şu anda teknolojik imkanlar çok ileri ve skype ile başka alanlar hemen bir şeyi paylaşabilirsiniz ki aynı pdfden bile yazmış olsanız notlar alabilirsiniz şunu şöyle yap bunu böyle yap diye karşılıklı...” [K14, 40, 2]

4.15.2 Elektronik Mentorluğun Dezavantajlarına İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri Elektronik mentorluğun dezavantajlarına ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 31’de sunulmuştur.

Tablo 31. Elektronik Mentorluğun Dezvantajlarına İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Ana danışmanın yerini dolduramaz

[E6, 26, 1], [E1, 25, 1] 2

Yüz yüze etkileşim eksikliği [E2, 25, 1], [E6, 26, 1], [K12, 28, 2], [K4, 23, 2], [K13, 23, 2], [E5, 25,2]

6 İletişim/duygusallık eksikliği [E1, 25, 1], [E11, 27, 1], [E10, 25, 1], [K3, 28, 1] 4

Samimiyet/sıcaklık eksikliği [K13, 23, 2], [K14, 40, 2] 2

Güven eksikliği [E10, 25, 1] 1

Yanlış anlaşılmalar [K3,28,1], [E5, 25,2] 2

Verimi düşüklüğü [K3,28,1], [K7, 40, 1], [K9, 25, 1], [K4, 23, 2] 4

Tablo 31 incelendiğinde e-mentorun ana danışmanın yerini alamayacağı, yüz yüze etkileşimdeki etkiyi oluşturamayacağı, iletişim eksikliğine yol açacağı, samimiyet eksikliğine neden olacağı, güven vermeyeceği, yanlış anlaşılmalara neden olacağı ve verimi düşüreceği için dezavantajlı olduğunu düşünen araştırma görevlileri bulunmaktadır. Durumla ilgili birebir alıntılara aşağıda yer verilmiştir.

118

Araştırma görevlileri elektronik mentorluğun bir yardımcı mentorluk çeşidi olabileceğini, kendi danışmanlarının yanında kullanılabilecek bir mentorluk türü olduğunu düşünmektedir.

“Şöyle olabilir ama kendi hocamız bir tane olur elektronik ortamda ikinci bir hoca olabilir. Ama ana mentorumuzun elektronik ortamda olması çok da faydalı olmaz.” [E1, 25, 1]. “Elektronik ortamdaki mentor yardımcı hoca gibi bir konumda olursa mantıklı olabilir, fikirlerinden faydalanılabilir ama direkt onun mentor olmasının çok fazla sağlıklı olabileceğini düşünmüyorum.” [E6, 26, 1].

Araştırma görevlileri elektronik mentorluğun yüzyüze yapılan danışmanlığın yerini alamayacağını düşünmektedir.

“ Yüz yüze görüşmenin ötesinde daha iyi olmazdı bence.” [E2, 25, 1]. “Elektronik ne kadar olursa olsun ben böyle yüz yüze olduğu kadar elektroniğin fayda verebileceğini düşünmüyorum.” [K4, 23, 2]. “Elektronik ortamda yapılan mentorluk bana göre donuk olur. Hiçbir zaman yazı karşılıklı konuşmanın yerini dolduramayacağını düşünürüm.” [E5, 25,2].“Bu iş hocayı görmeden hocayla yüz yüze olmadan biraz zor olur, işlerin ilerlemesi bana göre biraz sıkıntılı oluyor.” [E6, 26, 1]. “Bazen hocayla farklı şehirlerde olabiliyoruz aynı bu şekilde dediğiniz gibi yazışarak, farklı teknolojik yöntemlerle konuşuyoruz fakat birebirdeki yani yan yana olmamızla aynı şey değil kesinlikle” [K12, 28, 2]. “Ne kadar da olsa insanlarla birebir görüşmek, yüz yüze görüşmek her zaman için ben ondan yanayım.” [K13, 23, 2].

Araştırma görevlileri, danışmanlığın karşılıklı iletişime bağlı olduğunu ve duygusallığın işin içine girdiğini düşünmektedir.

“Faydası olur ama gerçekteki gibi yeteri olmaz çünkü duygular yok, hocayla oturup karşılıklı tartışamıyorsun.” [E1, 25, 1]. “Makine değiliz biz. Makineler hayatımıza girdi, makineler hayatımızı kolaylaştırıyor ama insani şeylerimizden biri de iletişim ortamında olmak, iletişim ortamında olduğumuz zaman biz birbirimizle değerliyiz iletişim ortamından çıkınca yalnız başına kalan bireyler, sadece bilgisayar başında olan bireyler. Bilgisayarın prizini çektiğimiz zaman ortada hiçbir şey kalmıyor…” [K3, 28, 1]. “…Duygularımızla hareket eden insanlarız yani kimse akademik anlamda yöneldiği konuları, durumları, duygularını bir kenarda bırakarak seçmiş değildir. İster istemez hayatın her alanında duygular ön plandadır.” [E10, 25, 1]. “Avantajı tabi ki vardır ama bana göre dezavantajı daha çoktur çünkü insanlar arasındaki iletişimi geri plana atacaktır, sevgi, muhabbet dediğiniz o ilişkiyi törpüleyecektir.” [E11, 27, 1].

119

Araştırma görevlileri elektronik mentorluğun ilişkideki samimiyeti, sıcaklığı karşılayamayacağını düşünmektedir.

“…Arada bir materyal var bir madde var, direkt görüşemiyorsun ne kadar da olsa..aradaki şey biraz daha materyalist mi diyeyim, maddi olurmuş gibi geliyor bana çok samimi değil.” [K13, 23, 2]. “Ben yüz yüze görüşmenin verdiği o sıcaklığı ve gerçeklik duygusunu vermeyebilir ama onun haricinde çok da büyük bir eksikliği olmaz diye düşünüyorum.” [K14, 40, 2].

Bir araştırma görevlisi elektronik ortamda yapılan danışmanlığın karşılıklı güveni sağlamayacağını düşünmektedir.

“…Güven hissini elektronik bir ortam hiçbir zaman veremez zaten elektronik olan bir şeyin kendisi güven veren bir şey değil ki. Her zaman yanlışa sürüklenebilecek neticede insan yapımı bir şey yani Japon robotundan farksız.” [E10, 25, 1].

Elektronik ortamın yanlış anlaşılmalara neden olacağını belirten araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“…Bulunduğunuz ortamda birebir iletişim ortamında söylediklerimizi aktarabiliyoruz ve yanlış anlaşılma olasılığı en düşük, öteki şeyde yazdığınızın nereye gittiğini çok da kestiremeyebilirsiniz başka şey söylüyor olabilirsiniz ama başka türlü yönlere çekilebilir.” [K3, 28, 1]. “Karşılıklı konuşmada sorunlar daha rahat halledilebileceği gibi elektronik ortamda yanlış anlaşılmalar olabilir.” [E5, 25, 2].

Araştırma görevlileri sadece elektronik ortam kullanılarak yapılacak danışmanlığın verimi düşüreceğini belirtmiştir.

“Tamamen elektronik ortamda danışmanlık bence çuvallar, iş götürmez.” [K3, 28, 1]. “Birebir çalışmak gibi olmaz. Takıldın anında bir sorun olacak, bir şey paylaşmalısın, aklına bir şey gelecek gidececeksin, tartışacaksın orada farklı bir düşüncen olacak sürekli yazışarak olmaz tam verim elde edemezsin bence verim düşer gibi geliyor bana.” [K7, 40, 1]. “…İki hoca da titizlenir hangisine göre yapacağım diye insan düşünürdü.” [K9, 25, 1]. “Verimli olmaz bence. “ [K4, 23, 2].

120

4.16 DANIŞMANLIĞIN FAYDALI YÖNLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA

Outline

Benzer Belgeler