• Sonuç bulunamadı

Danışmanları ile İş Dışında Görüşmelerine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri Danışmanları ile iş dışında görüşmelerine ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 14’de

ARAŞTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESİ VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

4.4 DANIŞMANLARIN YAPTIĞI MENTORLUK TÜRLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

4.4.2 Danışmanları ile İş Dışında Görüşmelerine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri Danışmanları ile iş dışında görüşmelerine ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 14’de

sunulmuştur.

Tablo 14. Danışmanları ile İş Dışında Görüşmelerine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Ailecek [K4, 23, 2], [K3, 28, 1], [E8,

29, 3]

3

Okulda görüşülemeyen konular [E2, 25, 1] 1

Yemeğe gidilebilir [E1, 25, 1], [E6, 26, 1], [K7,

40, 1]

3

Sanatsal etkinlikler [K12, 28, 2] 1

Sportif etkinlikler [E10, 25, 1] 1

Cinsiyet farklılığından dolayı dışarıda görüşmek uygun olmaz

[K9, 25, 1], [K13, 23, 2] 2 Görüşülmesini uygun bulmayanlar [E2, 25, 1], [K3, 28, 1], [K13, 23, 2] 3

Tablo 14 incelendiğinde araştırma görevlileri danışmanları ile iş ortamı dışında ailecek görüşülebileceğini (n=3), yemeğe gidilebileceğini (n=3), sanatsal ve sportif etkinliklere katılınabileceğini (n=2), okulda görüşemedikleri konuları görüşebileceklerini (n=1) düşünmektedir ancak danışmanı ile iş dışında görüşülmesini uygun bulmayan (n=5) araştırma görevlileri de bulunmaktadır.

Danışman ile araştırma görevlisinin iş dışında görüşmesine yönelik birebir araştırma görevlisi görüşleri aşağıdaki gibidir.

Bazı araştırma görevlileri iş dışında danışmanları ile ailecek görüşülebileceklerini düşünmektedir.

71

“Mesela biz zaten sabahtan akşama kadar buradayız onun dışında akşam ailelerle görüşülebilir, birlikte vakit geçirilebilir, hafta sonları ya da başka zamanlarda uygun zamanlarda karşılıklı iki kişinin de vakti buna uygunsa tabi.” [K4, 23, 2]. “Gidip dışarı bir kafede de oturulabilir, eşi varsa eşiyle eşim olsa eşimle böyle oturulabilir.” [K3, 28, 1]. “Mentorumla bence iş dışında da görüşmeliyiz. Ailecek oturmalar olabilir yani bölüm arasında böyle şeyler oluyor zaten. Mesela çocuğumuz oldu gelmesini beklerdim daha gelmedi. Diğer danışmanlara bakıyorum hoca-asistan ilişkisi ziyarete de gidiyorlar, beraber muhabbet de ediyorlar şu an bizde öyle bir şey yok.” [E8, 29, 3].

Danışmanı ile okulda görüşemediği konuları iş dışında görüşebileceğini düşünen bir araştırma görevlisi bulunmaktadır.

“İş dışında görüştük yine kendi mesleğimizle alakalı güncel konuları hani okulun içinde konuşamadığımız konuları muhabbet ederek şu anki Türkiye’nin durumu, mesleğimizin durumu, gerektirdiği konjonktürler, ilerisi için ne yapabiliriz yol göstermek için biraz daha yol gösterici bir pusula niyetinde konuşabiliriz.” [E2, 25, 1].

Araştırma görevlileri, iş dışında danışmanları ile yemek yediklerinden, çay içtiklerinden ve eğlenceye gittiklerinden bahsetmişlerdir ayrıca danışmanları ile sportif ve sosyal aktiviteler yapılabileceğini düşünen araştırma görevlileri de bulunmaktadır.

“İş dışında çok görüşmemiz olmuyor ama görüşmek isterdim öyle samimi olmak isterdim aslında olabilirdi. İşte bir ne yaptık 2 defa evine yemeğe çağırdı oraya gittik ondan ayrı yine iş görüşmesi işte incelemeye gidiyoruz şehirlerarası aslında onlar da iş kapsamında oluyor. Bunun haricinde bir buluştuğumuz, görüştüğümüz yok.” [E1, 25, 1]. “Her zaman olmasa da belli zamanlarda destek ve motivasyon açısından faaliyetler yapılabilir. Belli aralıklarla mesela ayda bir belki üç ayda bir beraber bir şeyler yapılabilir. Ekstra yani rutinin dışında sadece odada değil üniversitenin kantininde çay içme gibi faaliyetler olabilir. Monotonluğun biraz dışına çıkmak bazen iyidir. İş dışı konuşmalar yapılabilir.” [E6, 26, 1]. “Beraber eğlenceye gidilebilir, yemek yenilebilir, sosyal aktivitelerde bulunulabilir.” [K7, 40, 1]. “Mesela spor aktiviteleri olsun ya da onun dışında özel hayata dair gündelik hayata dair ya da gelecek adına yapılacak planlara dair özel konuşmalar da oluşabilir.” [E10, 25, 1]. “Çay, kahve içilebilir, yemek yenilebilir birlikte, bizim alanımız için söylüyorum sanat

72

aktiviteleri var örneğin birlikte tiyatroya bizim alanımız olduğu için tiyatroya gidilebilir, bir müzik dinletisine gidilebilir.” [K12, 28, 2].

Yaş ve cinsiyet farklılığından dolayı danışmanları ile arkadaşça bir ilişkilerinin olamayacağını ve ortak yapabilecekleri farklı etkinliklerin olmadığını düşünen araştırma görevlileri vardır.

“Mesela danışmanımla beraber motorsiklet kullanmayı çok isterdim ama bu çok afaki bir şey oldu. Bana ben bisiklet bile kullanmayı bilmiyorum diyen bir hocam var. Ne yapmak isterdim aslında hocayla yapabileceğimiz çok bir şey yok çünkü aramızda kuşak farkı var, bize göre çok olgun, oturaklı bir hocamız, çok da sosyal olduğunu düşünmüyorum bu konuda en fazla yapılabilecek ne olurdu yine oturup yemek yemek olurdu sanırım. Kendini işine adamış bir hoca.” [E1, 25, 1]. “…Danışmanım yaşça büyük benden hani bizim toplumumuzun da görgü kuralları var ona göre davranmak durumundayız ben şeyden çekiniyorum bu çok yakın olunca hani o çalışma durumu etkilenir mi bundan? Tedirginliğim o yönde açıkçası, onun dışında da belki çok arkadaşça bir ortam içinde bulunan insanlar gayet iyi çalışıyorlardır bilmiyorum ama hani benim kendi özelliklerimden yola çıkıp söylediğim bir şey bu. Belki yaşıyla alakalıdır mentorumun çünkü yaşı benden büyük 45-50 yaşlarında, evli, farklı cinsiyetlerdeyiz bir de yanlış anlaşılmasından korkuyorum ben açıkçası asla öyle bir şey olmadı ama insanların bakışı tabi biraz daha farklı oluyor bu devirde tedirgin olmamak elde değil.” [K9, 25, 1]. “Ekstradan görüşmeye çok gerek var mı bilmiyorum belki bir kadın hoca olsa benim mentorum görüşmek isterim, onunla birlikte vakit geçirmek isterim ama şimdi erkek olunca, erkek-kadın çok rahat olacağını düşünmüyorum açıkçası. Ortak bir bildiriye şuraya, buraya gidilebilir de ekstradan dışarıda ne yapılabilir açıkçası bilmiyorum(?), toplu bir şeyler yapılıyorsa tabi ki yapılabilir. Ama ekstradan birlikte tez dışında ya da yapılan çalışma dışında görüşmek çok da gerekli değil bence..ama dediğim gibi kadın olsaydı tersini düşünürdüm.” [K13, 23, 2] .

Danışmanıyla iş dışında görüşmenin olayın akışı ve kişilerle ilgili olduğunu düşünen araştırma görevlileri vardır.

“Genel olarak ben tanıştığım bir insanla görüşürüm, görüşürsün ya. Sonuçta telefonla ararsın olmadı faceden yazarsın en uzaksa faceden yazarsın bir şekilde tanıştıktan sonra o etkileşim devam ediyor. Ha bir ay ha bir sene ha da iki gün zamana göre değişir… öyle bir zorunluluk yok görüşür de görüşmez de tamamen kendilerine bağlı,

73

akışına bağlı.” [E5, 25, 2]. “Her türlü paylaşım da olabilir bu kişilere bağlı, illa görüşmeliler değil, görüşe de bilirler görüşmeye de bilirler ama görüşürlerse verim alırlar mı alabilirler yani bu kişilerle alakalı bir şey.” [K14, 40, 2].

Danışmanları ile iş dışında görüşülmemesinin daha uygun olduğunu düşünen araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“Bence çok görüşmememiz lazım çünkü herkesin bir yaşantısı var yani ona müdahale etmemek için. Mentorumuza 7/24 ulaşabiliyoruz ama bu tabi her gün ararım anlamına gelmez öyle bir şansım var diye insanı 24 saat onu meşgul etmek olmaz.” [E2, 25, 1]. “Ben iş dışında görüşme taraftarı değilim. Zaten iş ortamında sürekli beraberiz. İşle özel hayat kesinlikle ayrı olmalı… Ben iş dışında görüşüyorum görüşen biri olarak görüşmemenin daha hayra alamet olduğunu düşünüyorum.” [K3, 28, 1]. “Çok rahat olacağını düşünmüyorum ben öyle, resmi ortam iyidir diyelim.” [K13, 23, 2].

4.4.3 Danışmanları ile Görüşme Şekline İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Danışmanları ile görüşme şekillerine ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 15‘de verilmiştir.

Tablo 15. Danışmanları ile Görüşme Şekline İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Sınırı koruyacak şekilde geniş [E1, 25, 1] 1

Ne çok arkadaşça ne çok resmi [K4, 23, 2], [K7, 40, 1], [K9, 25, 1] 3

Kişisel sınırlara saygılı [K3,28,1] 1

Saygılı olunduğu müddetçe arkadaşça [E6, 26, 1], [E10, 25, 1] 2

Yerine ve zamana göre değişen [E2, 25, 1], [K9, 25, 1], [E5, 25, 2] 3

Tablo 15 incelendiğinde araştırma görevlileri danışmanları ile görüşmelerinde sınırlar olmasını, saygının görüşmelerde korunması gerektiğini, ne çok arkadaşça ne de resmi bir görüşmeden yana olduklarını ve görüşmelerdeki resmiyetin yerine ve zamana göre değiştiğini belirtmişlerdir. Aşağıda bu konu ile ilgili araştırma görevlisi görüşlerinden yapılan alıntılar verilmiştir.

Danışmanları ile görüşürken belirli sınırların olmasını ve bu dengenin gözetilmesi gerektiğini düşünen araştırma görevlileri vardır.

74

“Arkadaşça görüşmenin bir dezavantajı olmaz… Aradaki perdeyi yırtmayacak şekilde sınırlar geniş olmalı aslında yani çocuk böyle gelip el pençe divan değil de sonuçta o da ileride bizim meslektaşımız olacak belki 1 yıl sonra meslektaşımız olacak…” [E1, 25, 1]. “Çok arkadaşlığa gerek yok bence ama aşırı bir resmiyete de gerek yok her şeyin sınırında olması bence ilişkinin daha sağlıklı yürümesine yardımcı olur.” [K4, 23, 2]. “Benim mentorumla resmi görüşeceğim yer de vardır onun dışında arkadaşça görüşeceğim yer de vardır. Hep arkadaş olursan o senin danışmanın değildir zaten arkadaşıdır. Arkadaşlığın sınırı, tanımı bellidir. Hep hoca olursan da o da hep hocadır sana arkadaşça bir yaklaşımda bulunamaz yani o esnektir… Sınırlar da esnek olmalı. Yerine göre o anda ne olması gerekiyorsa o şekilde olmalı.” [E5, 25, 2]. “Herkesin bir sınırı olmalı ve herkes bu sınırı bilmeli. Bu sınır çok keskin de olmamalı. Kişisel bütünlüğe zarar vermeyecek şekilde kişinin sınırını bilmesi gerekiyor… İnsan yaşadığı yere benziyor ya akademinin dışına çıkmak çok da kolay olmuyor. Yıldırma, mobbing olmamalı.” [K3, 28, 1]. “Saygıda kusur etmemek önemli, mentora saygıda kusur edilmediği sürece yakınlaşmakta bir sıkıntı yok ama arkadaşça ilişkide söylenen tabirlere dikkat edilmesi gerekir, hocasının ismini söylerken dikkat etmesi, saygılı olunması gerekir. Saygıda kusur edilmediği müddetçe arkadaş kalınabilir.” [E6, 26, 1]. “Ben çok ast üst ilişkisini sevmiyorum normalde ama bu da çok arkadaşçayı da çok doğru bulmuyorum. Çok arkadaşçı olmayı doğru bulmuyorum ama çok ast üst şeklinde katı kural askeri sistemdeki gibi olmayı da sevmiyorum sonuçta bilim insanlarıyız biz.” [K7, 40, 1]. “Ne çok böyle katı kuralları olan resmi bir yer istiyorum ne de böyle ooo ne haber falan modunda bir şey istiyorum hani ikisinin ortasında çok uçlarda olmayan bir ilişki benim istediğim açıkçası, öyle de bir ilişkimiz var hocayla… Eğer ortak alanlarımız varsa mesela ben kitap okuyorum kitap üzerine olabilir ya da aile üzerine olabilir hani o tür konular gibi yani dediğim gibi böyle sürekli bir arada da değil ama çok kopuk da değil dengeli bir ilişki tutturmak gerekiyor galiba.” [K9, 25, 1]. “…Eğer bir saygısızlık ya da işte o arkadaşça olan sohbetin kendisini abartmamak, kendinizi ya da hocanızı işte mentorunuzu küçük düşürecek bir ifade içerisinde bulunmadan bence herhangi bir dezavantajı olmaz...” [E10, 25, 1].

Danışmanları ile görüştükleri ortama ve zamana göre görüşmenin şeklinin değiştiğini düşünen araştırma görevlileri vardır.

75

“Aslında görüştüğüm ortama göre değişir bu. Makamındaysa yani rektörlükteyse tabi ki ast üst olması lazım çünkü oraya giren bir sürü hocalarımız var, bizim üst düzey hocalarımız var, başka rektör yardımcıları var, dekan hoca var orada tabi orada ast üst ilişkisi olması lazım ama buradayken yine o seviyeyi koruyarak yine arkadaş gibi olur ama o ast üst seviyesini korumak bence daha iyi saygı çerçevesinde.” [E2, 25, 1] “Yerine göre hem arkadaş hem hoca olmalı diyorum ya yeri gelir baban olur, yeri gelir hocan olur, yeri gelir arkadaşın olur dostun olur bunlar süreç içerisinde gider gelir.” [E5, 25, 2]. “…Okulda resmi olmasını istiyorum ama şöyle diyeyim mesela ayda bir, iki ayda bir sürekli olmamak şartıyla dışarıda da görüşüp konuşabilirim, fikir alışverişinde bulunabilirim diye düşünüyorum. Dört duvar arasında belki resmi işler bakımından sınırlandırmak iyi ama dışarıda da her gün, her hafta, iki haftada bir değil de böyle ayda bir, birkaç ayda bir görüşebilmeyi isterim ders dışı konularda da…” [K9, 25, 1].

4.4.4 Danışmanlar ile Arkadaşça Görüşülmesine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Outline

Benzer Belgeler