• Sonuç bulunamadı

Danışmanlar ile Arkadaşça Görüşülmesine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri Danışmanlar ile arkadaşça görüşülmesine ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 16’da

ARAŞTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESİ VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

4.4 DANIŞMANLARIN YAPTIĞI MENTORLUK TÜRLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

4.4.4 Danışmanlar ile Arkadaşça Görüşülmesine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri Danışmanlar ile arkadaşça görüşülmesine ilişkin araştırma görevlisi görüşleri Tablo 16’da

verilmiştir.

Tablo 16. Danışmanlar ile Arkadaşça Görüşülmesine İlişkin Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Saygıyı götürebilir [K4, 23, 2] 1

Suistimal edilebilir [K4, 23, 2], [E8, 29, 3], [E5, 25, 2] 3

Akademik çalışma olumsuz etkilenir [K9, 25, 1],[K7, 40, 1] 2

Kıskançlık oluşturur [E11, 27, 1] 1

Objektifliği götürebilir [K14, 40, 2] 1

Daışman zor duruma düşürebilir [K12, 28, 2] 1

Avantajlı [E2, 25, 1],[E6, 26, 1],[K14, 40, 2],[E5,25,2] 4

Resmi ortam daha iyi [E1, 25, 1] 1

Tablo 16 incelendiğinde araştırma görevlilerinin büyük çoğunluğunun danışmanları ile arkadaşça, rahat bir ortamda görüşmenin saygıyı götürebileceğini, suistimal edilebileceğini, akademik çalışmanın bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini, kıskançlığa neden olabileceğini, objektifliğe gölge düşürebileceğini, mentorun zor durumda kalabileceğini düşünmektedir ancak mentor ile arkadaşça görüşmenin avantajlı olduğunu düşünen araştırma görevlileri de bulunmaktadır. Aşağıda danışmanlar ile arkadaşça görüşülmesine ilişkin araştırma görevlisi görüşlerinden yapılan birebir alıntılara yer verilmiştir.

76

Danışmanlar ile arkadaşça görüşmenin suistimal edilebileceğini ve saygıyı götürebileceğini düşünen araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“Bunu tasvip etmiyorum çok rahat olunmamalı. Dezavantaj olarak saygıyı götürebilir… belki şey.. hani hem öğrenci açısından hem hoca açısından onu suistimal edebilir o yakınlıktan belki.. yani öyle bir şey gelmedi başıma ama olabilir herhalde. İpin ucu kaçabilir bence gerek yok herkesin sınırı olsun.” [K4, 23, 2]. “Hep arkadaş olduğu zaman söylemesi gerekeni söyleyemez, vermesi gerekeni veremez. Ama arkadaş olmayınca da o zaman da vermesi gerekeni veremez.” [E5, 25, 2]. “Belki öğrenci tarafından bu samimiyet kullanılabilir ama öyle bir şey düşünmüyorum yani kendi açımdan kendi kişiliğim açısından öyle bir şey düşünmüyorum ama bu belki hoca açısından o öğrenciler o hocanın iyi niyetini kullanabilir yani.” [E8, 29, 3]. Araştırma görevlileri, danışmanlarla arkadaşça görüşmenin akademik çalışmayı olumsuz etkileyeceğini belirtmiştir.

“Aslında onun tamamen akademik çalışmayı olumsuz etkileyeceğini ve insana böyle bir rahatlık getirmeyeceğini düşünüyorum ben ama yanılıyor da olabilirim.” [K9, 25, 1]. “Ortak bilimsel bir platformda bir araya geliyoruz ve konuşacağımız şeyler elbette bununla ilgili olacak ama bunun dışındaki entellektüel sohbetlerimiz de olacak elbette..” [K7, 40, 1].

Danışmanlarla arkadaşça görüşmenin kıskançlığa neden olabileceğini belirten bir araştırma görevlisi bulunmaktadır.

“…Aynı akademik çevre içerisindeki kişiler bunu, acaba kolluyor mu, acaba başkaları arasında farklı bir yapı, farklı bir insan mı, neden bizimle ilgilenmiyor, gibi bir kıskançlık tabi ki olacaktır.” [E11, 27, 1].

Danışmanı ile arkadaşça görüşen ve bundan mutluluk duyduğunu belirten bir araştırma görevlisi danışmanlarla arkadaşça görüşmenin danışmanı zor duruma düşürebileceğini belirtmiştir.

“Şöyle diyeyim benim açımdan tabi ki dezavantajı yok ben bu konudan çok mutluyum hocaya yakın olmaktan fakat resmi ortamda da yerini bilmesi gerekiyor öğrencinin… Örneğin hoca yemekte oturuluyor, hocalar var başka üniversitelerden gelen yemek masası düzenlenmiş, mesela biz de hep karşılaştığımız gidip hemen hop diye hocanın yanına oturmak hoş bir şey değil…Gidip benim hocayla aram iyi ben hocanın yanına

77

oturayım (gülme) doğru olmaz. Hocayı zor duruma düşürmemek gerekiyor.” [K12, 28, 2].

Bir araştırma görevlisi, danışmanlarla arkadaşça görüşmenin objektifliği olumsuz etkileyeceğini düşünmektedir.

“Bazen arkadaş ortamı gibi samimi bir ortamda yanlışlar da görülmeyebiliyor yani alıştığınız çok alıştığınız veya sevdiğiniz bir insanın yanlışını göz ardı edebiliyorsunuz. ..Danışmanın objektif davranması açısından sıkıntıya düşürür.” [K14, 40, 2].

Danışmanlarla resmi ortamda görüşmenin daha iyi olduğunu düşünen bir araştırma görevlisi vardır.

“Resmi ortamda görüşmeyi daha çok isterdim çünkü hocanın bir popülerliği var Türkiye’de yani çok fazla deneylerin, Türkiye’de çoğu ilk yapılan mesela dış perde güçlendirmeleri yöntemini ilk yapan bizim hocamız ve onu bütün Türkiye tanıyor. Ben herhangi bir yere gittiğim zaman hocamın asistanıyım demekten gurur duyuyorum o yüzden böyle resmi bir yerde hocamla beraber olmak isterdim yoksa sivilde kimse tanımayacağı bilmeyeceği için bence resmi daha iyi olur.” [E1, 25, 1].

Arkadaşça görüşmenin avantajlı olduğunu düşünen araştırma görevlileri vardır.

“Rahat bir ortamda arkadaşça görüşmenin dezavantajı olduğunu sanmıyorum. Yani rahat bir ortam olursa her türlü soru sorulabilir mesela. Hatta bunu avantajlı görüyorum.” [E2, 25, 1]. “Arkadaşça bir şekilde daha az resmi bir ortamda görüşmek isterim. Dezavantajlarının olduğunu düşünmüyorum. Saygı sınırları içerisinde olursa gayet faydalı olacağı düşüncesindeyim.” [E5,25,2]. “Arkadaşça bir ortam daha uygun, ast- üst bazen farklı reaksiyonlara sebebiyet veriyor. Çok fazla emir komuta zinciri değil de biraz daha cana yakın bir şekilde daha iyi olabilir.” [E6, 26, 1]. “Ast-üst olmak istemezdim o yüzden de mesela şu anda üstüm olmadığı için memnunum her ne kadar hocayla çok iletişim sıkıntımız olsa da üstüm olmasını ve sürekli görmeyi istemezdim.” [K14, 40, 2].

Bir araştırma görevlisi görüşme sırasında zaman sınırlaması olması ve mentorun çok vaktinin alınmaması gerektiğini düşünmektedir.

“Sınır illa ki olmalı. Görüşmemizi gerektiren konu ne ise o konuyu görüştüğümüz zaman işin bitmesi lazım daha da uzatmamak lazım vakti boşa geçirmemek lazım.

78

Öngörülen süre 10 dakikadır o on dakikanın yarım saat olmaması lazım mesela.” [E2, 25, 1].

Danışmanları ile özel ve sosyal hayatlarına dair konularda da konuşulabileceğini belirten araştırma görevlileri vardır.

“Biz böyle danışman olarak düşünürsek ders, tez danışmanı o zaman o şey kalır ama sizin o mentor dediğiniz şey daha kapsamlı hani insanın her noktada akıl danışabileceği bir kişi tabi ki insanın hayatı sadece iş hayatından ya da bir tez yazmaktan ibaret değil, özel hayatında da sıkıntılar yaşayabilir. Eğer gerçekten o samimiyeti varsa bunu da konuşmasında bir sakınca yok bence eğer o kişinin de mentorunun da önem veriyorsa ve onun da yönlendireceğini düşünüyorsa özel hayata da girilebilir çünkü insanın asıl yönlendirmeye en ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi özel hayatı.” [K4, 23, 2]. “Maddi manevi bir sıkıntım olduğu zaman yanımda olabileceğini söyledi bu da benim için çok iyi bir şey çok artı bir şey, ailevi sıkıntılarımı bile söyleyebileceğim bir insan olmasını isterdim ki zaten öyle.” [E2, 25, 1]. “…Ne kadar sadece akademik danışman olarak görüyorsak da aslında bir yerde çok zaman geçirdiğiniz için sosyal hayatımızla ilgili sıkıntılarımızdan da söz ediyoruz.” [K9, 25, 1].

Bir araştırma görevlisi özel şeylerin danışmanlarla paylaşılmaması gerektiğini düşünmektedir. “Görüşmenin sınırları insanların bir mahremiyeti vardır, ona girilmemesi gerekir. Onun çocuğu ile ilişkisi, eşi ile ilişkisi o tür durumlara girilmemesi gerekir diye düşünüyorum. Hem ben girmemeliyim, hem hocam girmemeli çünkü olumsuz bir tepkiye neden olabilir sorulduğu zaman diye düşünüyorum.” [E11, 27, 1].

4.5 MENTORLUĞUN PSİKOSOSYAL FONKSİYONLARINDAN ROL MODEL

Outline

Benzer Belgeler