• Sonuç bulunamadı

DANIŞMANLIĞIN FAYDALI YÖNLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

ONAY FONKSİYONUNA İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

4.16 DANIŞMANLIĞIN FAYDALI YÖNLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

Danışmanlığın faydaları ile ilgili araştırma görevlisi görüşleri Tablo 32’de sunulmuştur. Tablo 32. Danışmanlığın Faydaları ile İlgili Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

Tecrübelerden yararlanma [E1, 25, 1], [E6, 26, 1], [K3,28, 1], [E8, 29, 3], [K12, 28, 2],[K13, 23, 2], [E5, 25, 2], [K4, 23, 2], [E2, 25, 1]

9

Üniversiteyi geliştirme [E6, 26, 1], [K3, 28, 1], [K14, 40, 2]

3

İş etiğini aktarma [E10, 25, 1] 1

Danışanın kişisel gelişimi [E10, 25, 1], [K13, 23, 2], [K3, 28, 1], [E1, 25, 1]

4 Danışmana haz verme [E6, 26, 1], [K3, 28, 1], [K14,

40, 2], [K4, 23, 2]

4

Misyonerlik [K7, 40, 1] 1

Kaynaklara daha rahat ulaşabilme

[K3,28,1] 1

Tablo 32 incelendiğinde araştırma görevlileri, danışmanın tecrübelerinden faydalanma, üniversiteyi geliştirme, iş etiğinin aktarılması, danışanın kişisel gelişimine katkı sağlama, danışmana haz verme ve kaynaklara rahat ulaşım sebepleri ile danışmanlık sürecini faydalı bulduklarını belirtmişlerdir. Danışmanlığın faydaları ile ilgili araştırma görevlisi görüşlerinden yapılan birebir alıntılar aşağıda verilmiştir.

Danışmanlarının tecrübelerinden ve yönlendirmelerinden çok faydalandığını belirten araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“Ben mesleğe başladığım 3 ay ne yapacağımı bilmiyordum. Birileri benim elimden tutup bak bu iş böyle yapılır diye gösteren birisi mentor.” [E1, 25, 1]. “Öğrenciye hocasının faydası ona bilgi vermesi, iyiyi, doğruyu güzeli öğretmesi yapılan ilmi bilimsel çalışmalarda ona rehberlik etmesi bu anlamda zaten son derece kutsal da bir meslek öğretmenlik gibi.” [E6, 26, 1]. “Yazmamda ve okumamda gelişme oldu ki ben yazıp okuyarak işinde kendini gerçekleştirebilecek bir insanım bu yönde bana çok fazla yararı oldu.” [K3, 28, 1]. “Eski kazanmış oldukları o bilimsel deneyim veya o kabiliyetleri bize aktarmaları kesinlikle bu olur çünkü en başta hiçbir şey

121

bilmiyorduk.” [E8, 29, 3]. “Hocayla birlikte çalışıyorsanız hoca sizi adım adım ilerletiyorsa, gelişiminizi görüp ona göre size eğitim veriyorsa bu çok güzel bir şey… Burada her şeyi birebir işin içinde öğreniyorsunuz, işin mutfağında öğreniyorsunuz. Ben tamamen usta-çırak ilişkisi çok hoşuma giden bir ifade tamamen öyle görüyorum her şeyi içinde yaparak, yaşayarak öğreniyorsunuz.” [K12, 28, 2]. “Sonuçta sen bu alana adımını atıyorsun ve ne olacak bilmiyorsun, deryada balık gibisin belki ama sana rehberlik eden, yol gösteren, neyi nasıl yapacağını gösteren birisi var tabi ki bu çok inanılmaz derecede yararlı bir şey çünkü onun tecrübeleri var, senden çok çok önde birisi.” [K13, 23, 2]. “Sizin geçmekte olduğunuz yoldan sizden önce geçmiş birisinden yardım almak çok faydalı olur. Bu durum edinilmiş tecrübeden faydalanmaktır. Aksi ise tecrübeyi tecrübe etmektir. Süreç doğasına uygun sağlıklı bir şekilde işletilirse herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum.” [E5, 25, 2]. “Karşınızda sizden daha tecrübeli, muhtemel sizin yaşadıklarınızı çok çok önceden yaşamış, sonuçlarını bilen, ileri görüşlü birisi oluyor ve o noktada size nasıl davranmanız gerektiği hakkında bilgi veriyor.” [K4, 23, 2]. “Bir gün öğrencinin biri bir haylazlık yapıyor okulda işte diyor ki sen niye haylazlık yapıyorsun öğretmenine Fatih senin bu yaşında İstanbul’u fethetti. Öğrenci de diyor ki Fatih Fatih idi ama onun da Akşemsettin gibi hocası vardı. Onun için hocanın yanında olması bile yeter.” [E2, 25, 1].

Araştırma görevlileri, danışmanlık sisteminin üniversiteyi geliştirdiğini düşünmektedir.

“Teorik olarak baktığımızda üniversitenin amacı öğretmek mentorun yaptığı da öğretmek. Üniversite amacına mentorluk sayesinde erişiyor.” [E6, 26, 1]. “Hepimiz kurumun altındayız. Kurum bir ağaç biz de dallarıyız. Hoca gövdedir ben de dalarından biriyim. Dallar ağacı oluşturan şeylerden biri ben olmazsam bir dal eksik kalır. Kurumu geliştiriyoruz biz de, meyve alacağız inşallah.” [K3, 28, 1]. “…Okullar, üniversiteler bilginin üretildiği, bilginin var olduğu, geliştirildiği yerlerse bu ancak bunun en önemli araçlarından birisi mentorluk kurumudur.” [K14, 40, 2]. Bir araştırma görevlisi, araştırma görevlilerinin iş etiğini anlaması açısından danışmanların önemli oluğunu belirtmiştir.

“…İşin etiğini, ahlakını bir kenara koyamayız o yüzden ahlaki anlamda, ahlaki boyut başta olmak üzere akademik anlamda gelişimini sağlamadığı için bence mentor fazlasıyla elzem…” [E10, 25, 1].

122

Araştırma görevlilerinin kişisel gelişimi üzerinde danışmanların faydası olduğunu belirten araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“…O sadece bana akademik anlamda bir başarı verseydi ben sadece akademik başarısından bahseder diğer yanlarına değinmezdim dolayısıyla bu bende ahlaki anlamda, kişilikle olan bir insana özenme anlamında, güven duyulan bir insanın idol olarak görülmesi anlamındaki açlığımı dizginlemezdi yani ben yine onu akademik anlamda çok başarılı bir hoca olarak görür ama yine kişilik anlamında başka bir yere yönelir, başka birilerini örnek alma çabası içerisine girerdim, o anlamda, ahlaki anlamda başka bir mentor arardım…” [E10, 25, 1]. “…Gerçekten bir mentorluk ilişkisi varsa arada bir usta-çırak ilişkisi varsa kişisel gelişim anlamında da illa ki faydası, yararı olacaktır.” [K13, 23, 2]. “Benim kişisel olarak kazancım hocamın disiplininden yararlanmak, çalışma şeklimi değiştirmek ve bir adım öne geçmek oldu.” [K3, 28, 1]. “İnsanın şekillenmesi açısından mentorluk çok önemli.” [E1, 25, 1]. Danışmanların bilgilerini paylaşarak kendilerini canlı tuttuğunu ve öğretmekten haz duyduğunu düşünen araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“Eğer hiçbir şey anlatmazsa o bilgiler onda kalır yavaş yavaş da erir. İş biraz da anlatmaya bağlı o anlamda bence mentorluğun en iyi, en önemli tarafıdır anlatmak.” [E6, 26, 1]. “Hocama da yararı şu hayatta her şeyi mutlu olma adına yapıyoruz öğretme de insana bir haz veriyor hoca da öğrettiğinde haz alıyor.” [K3, 28, 1]. “…Ne kadar çok kendi edindiğim kişisel tecrübelerim olur, akademik birikimlerim olur, yaşadığım her türlü yaşanmışlıkların hepsi, danışmanlık sürecinde bana danışan kişiye uygun bir şekilde aktarmam şarttır, gereklidir o açıdan hem mentoru geliştiricidir bu mentorluk süreci bence çünkü insan öğretirken de birçok şeyi öğrenir aslında ve pekiştirir, öğretirken kendi yanlışlarını, doğrularını daha çok görür zaten karşısındaki için geliştiricidir, şarttır. Kendisi için de geliştiricidir, çok güzeldir.” [K14, 40, 2]. “Hoca da bana o yolu gösterdiği konularda kendisini iyi hissediyordur herhalde. Ben ona öğrettim şimdi o başkalarına öğretiyor ben olsam bana kendimi çok iyi hissettirir bu, hocaya da iyi hissettirdiğini düşünüyorum.” [K4, 23, 2].

Bir araştırma görevlisinin, danışmanlığın misyonerlik rolünün olduğunu düşünmesi dikkat çekicidir.

“…Mentorluk sanki bir tür misyonerlik gibi sonuçta bir şeyi, inandığın bir şey var bu bilimsel olabilir, bununla beraber görüş şekli birçok şey olabilir ve bunu yayıyorsun. Misyonerlik gibi gerçekten öyle çok kısa zaman içerisinde çok fazla kişiye seslenebiliyorsun, öğrencilerine ondan sonra çalıştığın kişilere fikirlerini yayıyorsun,

123

fikirlerini yayabilirisin, bilimsel anlamda onları geliştirebilirsin yani mentorluk önemli bir şey ama herkes mentor olmalı mı o da ayrı bir şey.” [K7, 40, 1].

Bir araştırma görevlisi, danışmanının kaynak bulmada kendisine yardımcı olduğunu belirtmiştir.

“ Bulamadığım kitabı hocada bulduğum zaman o bile yarar ya da hocanın bulamadığı bir kitabın bende rastgele olması bile bir şey düşünme farklılıklarını, yeni kapıları açmak bile yararlı.” [K3, 28, 1].

4.17 DANIŞMANLIK SÜRECİNDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLARA İLİŞKİN

Outline

Benzer Belgeler