• Sonuç bulunamadı

DANIŞMANLIĞIN KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞİMLERİNE ETKİLERİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

ARAŞTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESİ VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

4.8 DANIŞMANLIĞIN KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞİMLERİNE ETKİLERİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖRÜŞLERİ

Danışmanlığın kişisel ve mesleki gelişimlerine etkileri ile ilgili araştırma görevlisi görüşleri Tablo 22’de verilmiştir.

Tablo 22. Danışmanlığın Mesleki ve Kişisel Gelişimlerine Etkisi ile İlgili Araştırma Görevlisi Görüşleri

Kategoriler Katılımcılar N

İş içinde eğitim [K4, 23, 2], [E1, 25, 1], [E6, 26, 1] 3

Mesleki disiplin edinme [K3, 28, 1], [K9, 25, 1], [K13, 23, 2], [K7, 40, 1],[E5,25,2]

92

Altyapı oluşturma [K12, 28, 2], [E8, 29, 3], [E2, 25, 1], [E10,

25, 1]

4 Kişisel gelişimime katkı sağladı [E2, 25, 1], [E1, 25, 1], [E6, 26, 1], [E10,

25, 1], [K12, 28, 2], [E5,25,2]

6

Kişisel gelişimime katkı sağlamadı [E8, 29, 3] 1

Danışmanımla tanışmadan önce gerekli gelişimi sağlamıştım

[E11, 27, 1] 1

Danışmanımın geciktirici ve olumsuz etkisi oldu

[K14, 40, 2] 1

Tablo 22 incelendiğinde araştırma görevlilerinin büyük çoğunluğu, danışmanların mesleki altyapı oluşturma, mesleki disiplin kazanma, iş içinde eğitim ve kişisel gelişimlerine olumlu katkılar sağladığını belirtirken kimi araştırma görevlileri de danışmanlarının kişisel gelişimlerine katkı sağlamadığını ve olumsuz etkisinin olduğunu düşünmektedir. Aşağıda araştırma görevlilerinin görüşlerinden alınan birebir alıntılar sunulmuştur.

Danışmanlarının işin içinde kendilerini eğittiğini belirten araştırma görevlileri vardır.

“Kendisi bir iş yaparken ben yanına gidiyor olayım o işin nasıl yapıldığını da bana mutlaka öğretirdi bak bu böyle yapılıyor bunu da sen öğrenmiş ol diye.” [K4, 23, 2]. “Mesleki olarak bizim bilmediğimiz çoğu şeyi bildiği için hemen pratik bir şekilde her şeyi bize anlatabiliyor, aktarabiliyor. Biz çalışmalara, incelemelere gittiğimiz zaman ben ne zaman hocayla beraber olsam yeni şeyler öğreniyorum. Bina inceleme konuda daha pratik nasıl yapılabilir ya da sonuç değerlendirme konusunda bilim olarak bu şekilde.” [E1, 25, 1]. “Bir nevi usta çırak ilişkisi nasıl bir usta bir şeyler yapar çırak onun yanında durur ama fark etmeden öğrenir ya biz de onun gibi mesleki gelişimimizi o anlamda öğrendik.” [E6, 26, 1].

Araştırma görevlileri, mesleki disiplin edinme konusunda danışmanlarının katkısı olduğunu belirtmiştir.

“Mesleki anlamda, çalışma disiplini edinme noktasında bana katkısı oluyor…” [K3, 28, 1]. “Mesleki yine disiplin anlamında oldu. Çalışmak, zamanı iyi kullanmak anlamında oldu.” [K9, 25, 1]. “Daha disiplinli çalışmama yardımcı oldu diyebilirim.” [K13, 23, 2]. “Arazide çalışırken, örnek toplarken nereye nasıl bakmam gerektiğini, nereyi incelemem gerektiğini vs çalışma yöntemini seviyorum ama arazide çalışma yöntemini beğeniyorum.” [K7, 40, 1]. “Mesleki olarak yapmam gereken

93

işleri hakkıyla yapmamı gerektiğini öğretti. Birçok konuda yetkin olmamı sağladı. Erteleme yapmamı engelleyerek tembellik yapmamın önüne geçti.” [E5, 25, 2].

Araştırma görevlileri, bir akademisyen olabilmek için gerekli alt yapıyı danışmanlarının yardımlarıyla oluşturduklarını düşünmektedir.

“Hiç abartı değil kesinlikle en başından itibaren lisansı bitip direkt yüksek lisansa burada başladım ne öğrendiysem hocadan öğrendim diyebilirim yani tek cümleyle alana dair işte alan bilgisi, yayın tarama, günceli takip etme, alandaki hocaları tanıma, kiminle çalıştığını, nasıl çalıştığını öğrenme, makale yazma bizim için en çok önemli olan şey, akademik bir yayın nasıl yazılır, tez nasıl yapılır bunların hepsini hocadan öğrendim...” [K12, 28, 2]. “Danışmanımın bir backround oluşmasında direktifleri oldu şunu şunu yapman lazım, şunları şunları yapmaman lazım dedi, onları yaptığım zaman literatür taraması yaptım, literatür taraması gerek İngilizce olsun gerek bilimsel çalışmanın başlangıç aşamasında olsun o kısımlar olsun onları öğrendik o konularda tabi faydası oldu.” [E8, 29, 3]. “Yaptığı akademik çalışmalar ya da yapacağımız akademik çalışmalarla ilgili olsun, dersle alakalı bilgi paylaşımı yani dersin anlatımı, işleyişi ile ilgili bilgi paylaşımı, yol gösterişi bunlar mesleki olarak pozitif şey.” [E2, 25, 1]. “Anlatmaktan hiçbir zaman sıkılmayan sürekli bu mesleğin getirilerinin, yapılması gereken şeylerin neler olduğunu sürekli bahsettiği için insan daha iyi anlıyor bu anlamda mesleki bir katkısı oluyor.” [E10, 25, 1]. Danışmanlığın kişisel gelişimi üzerinde etkili olduğunu düşünen araştırma görevlileri bulunmaktadır.

“Kişisel olarak da düzeni, iş programı derken de hayat programı açısından da bir yol gösteriş önündeki bir insan olarak bize bir artısı oluyor. Ona bakınca demek ki biz de onun gibi olabiliriz veya her işe yetişebiliyor muyuz diye sorduğumuz zaman zaman taksimi, zaman programlamasını iyi yapabileceğimizi görüyorum. O anlatmasa da bakınca görüyoruz yani.” [E2, 25, 1]. “Kişilik olarak da zaten adama bakınca böyle insanlarla iletişimini görünce oradan kendime bir pay çıkartıyorum.” [E1, 25, 1]. “Kişisel olarak mentorumdan samimiyeti, çalışkanlığı, yenilikçiliği, değişkenliği gördüm bu konularda beni etkiledi.” [E5, 25, 2]. “Kişisel anlamda da insan hocasından ister istemez kendisine bir şeyler katıyor.” [E6, 26, 1]. “Kendisi de yaşamış olduğu için hani sadece bana özel hayatın umrumda değil işte burada önemli olan senin okumalar yapıp belli başarılar göstermen demiyor çünkü kendisi yaşadığı için, yaşadıklarını anlatıp senin özel hayatında da böyle zorluklar olabilir ama bu pes

94

etmeyi gerektirmez özel hayatını da bir şekilde idame ettireceksin işte yarın evlensen çoluğun çocuğun olsa aynı şekilde akademik hayatındaki başarılarını da devam ettirmen gerekli buna iyi bir programla, iyi bir disiplinize olma şeklinde devam edebilirsin gibi tavsiyeleri oluyor.” [E10, 25, 1]. “Arkadaş ilişkisi, okuldaki ilişkiler örneğin bazen hatalar yapabiliyorum ve hocayla bunu paylaştığımda hoca diyor ki örneğin daha profesyonel davranman gerekebilir o konuda, mutlaka oluyor yönlendirme.“ [K12, 28, 2].

Bir araştırma görevlisi, danışmanının kişisel gelişimine kesinlikle faydası olmadığını belirtmiştir.

“Kişisel gelişimime kesinlikle faydası olmadı.” [E8, 29, 3].

Bir araştırma görevlisi insanların hayatındaki her şeyin bir katkı yaptığını düşünmektedir. “Adam taş olsa taşlığı öğretir hiç yoktan, ağaçsan meyve veriyorsa onu öğretir, kuru ağaçsa onu öğretir yani illaki her şeyin hayatta bir artısı var.” [E5, 25, 2].

Danışmanı ile tanışmadan önce gerekli mesleki ve kişisel gelişimini sağladığını düşünen bir araştırma görevlisi vardır.

“Ben zaten öncesinde almıştım kendisi sadece bu doğrultuda kalmamı istemiştir. Ben onunla tanışana kadar zaten alacağımı almışımdır daha önceki yaşantımda.” [E11, 27, 1].

Bir araştırma görevlisi danışmanının geciktirici ve olumsuz etkileri olduğunu belirtmiştir. “Geciktirici bir etkisi oldu mesleki yaşantıma… Eğer uyumlu, gerçekten danışan mentor özelliklerini taşıyan bir hocam olsaydı ders döneminde birçok insanın yaptığı gibi tezime başlamış olurdum, alt yapısını araştırmış olurdum ve yeterlilik falan, hocamın beni yönlendirmesi şöyle olmuştu şöyle demişti hoca bana tez konunu araştır bul, gel öyle yeterliliğe çalış öyle yeterliliğe girersin demişti, sonra bölüm başkanı hoca yurt dışında olunca bu dönem bölüm başkanına söyledim bu durumu ben senin danışmanın olarak görünürüm yeterlilik sınavına gir, bekleme dedİ hocayı bekleyemezdim ben zaten bir dönem daha bir sene uzamış olacak ve bölüm başkanına hocanın bana tavsiye ettiği şekilde çalışma stilini söyleyince tamamen yanlış çalıştığımı, sınava öyle çalışılmayacağını (gülme) söyledi, nasıl çalışmam gerektiğini söyledi ve ben şu anda bunu öğreneli iki hafta oldu, iki ay içinde sınava gireceğim ama üzerinden 8 ay geçti, 8 ay boyunca yanlış bir şekilde çalışmış oldum ve hakikaten çok enerji de sarf ettim. Bunun için Ankara’ya gittim, İstanbul’a gittim, arşivlere

95

gittim.. çok gereksizmiş hepsi..Yani bu anlamda çok geciktirici o yüzden evet (gülme). İnsan olarak iyi bir insan ama bir mentor değil.” [K14, 40, 2].

4.9 DANIŞMAN İLE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN BİRBİRİNİ İYİ TANIMASININ

Outline

Benzer Belgeler