• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

CİMNASTİK UZMANLIK ROLLERİ

3.4. Eğitim Modellerinin Uygulanması (İşlem Süreci)

Araştırmada yer alan alt problemlere cevap olacak verileri toplamak amacı ile yapılan işlemler aşağıda sırasıyla verilmiştir:

Cimnastik dersine ait belirtke tablosu oluşturulmuş, kontrol ve deney grubunda işlenecek olan cimnastik derslerine yönelik planlar ve materyaller hazırlanmıştır.

Çalışmada kullanılacak olan veri toplama araçları hazırlandıktan sonra, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna çalışma izinlerinin alınması için müracat edilip bağlı bulunulan Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsün yazılı beyanı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlıklarından çalışmanın yapılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır. Ayrıca Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsünden etik kurul raporu alınarak çalışmalara başlanmıştır.

Çalışmaya başlamadan önce, her iki bölümden kontrol ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) kullanılarak ön test veri grubu oluşturulmuştur.

Deney ve kontrol grubunda ön test verileri elde edildikten sonra kontrol grubuna doğrudan öğretim modeli, deney grubuna ise spor eğitimi modeli uygulanmış, her ders saati 50 dakika ve haftada 4 ders saati olmak üzere, yaklaşık olarak iki haftası ön test-son test uygulamaları ve 14 haftası uygulama olmak üzere, toplamda 16 hafta boyunca cimnastik dersleri işlenmiştir.

Hem kontrol hem de deney grubundaki cimnastik dersleri araştırmacı tarafından işlenmiştir. Uygulama sonunda; kontrol ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel

109

alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik becerilerine ait gözlem formları (psikomotor alan) iki farklı açıdan kamera ile kayda alınarak son test verileri elde edilmiştir.

3.4.1. Spor Eğitim Modeli Uygulaması (Deney grubu)

Uygulama başlamadan önce deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik dersi becerilerine ait gözlem formları kullanılarak (psikomotor alan) iki farklı açıdan kamera kayda alınarak ön test verileri oluşturulmuştur.

Deney grubunda cimnastik dersleri spor eğitimi modeli ile işlenmiş, araştırmacı tarafından derslere başlamadan önce deney grubundaki öğrencilere spor eğitimi modeli ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Öğrencilere, öğretmen tarafından derslerin nasıl işleneceği konusunda açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra sınıfın sezon boyunca değişmeden birlikte hareket edecekleri takımlara ayrılma aşamasında; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (toplam 40 öğrenci, 20 spor eğitim modeli, 20 doğrudan eğitim modeli) ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü (toplam 40 öğrenci, 20 spor eğitim modeli, 20 doğrudan eğitim modeli) birbiri ile eşit olacak şekilde dört eşit takım oluşturmaları için takım listesi formu verilmiş ve her öğrenciden kendi düşünceleri doğrultusunda dört takım oluşturarak kâğıtlara yazmaları istenmiştir. Takım oluşturma aşamasında öğrencilere her takım için kullanılacak oyunculuk dışı görevler ile ilgili bilgiler verilmiş ve takımları oluştururken takımlardaki oyuncuların cinsiyetleri ile bilgi ve beceriler yönünden eşit takımlar oluşturulmasına dikkat edilmesi gerektiği anlatılmıştır. Daha sonra bu takım listeleri toplanmış ve öğrencilerin çoğunun benzer olarak yazdıkları beşer kişiden oluşan dört takım oluşturulmuştur. Takım oluşturma çabalarında ortaya çıkan çatışmalar, öğrenciler arasında tartışma ortamı oluşturularak çözülmüştür. Spor eğitimi modeli gereğince oyunculuk dışında alınması gereken roller paylaştırılmıştır. Spor eğitimi modelinde oyunculuk dışında alınacak takım rolleri araştırmacı ile öğrenciler tarafından; antrenörlük, takım kaptanı, takım idareciliği, basın/ gazeteci, uzmanlık rolleri, koreograf, müzik mühendisi (DJ), sahne yöneticisi (kostümcü), hakem ve sayı tutucu (istatistikçi) olarak belirlenmiştir. Öğrencilere rollerin paylaştırılması aşamasında; oluşturulan her takımın kendi aralarında karar vermeleri istenmiş ve takım olarak belirlenen roller öğrencilere paylaştırılmıştır.

110

Her sekiz takımda da; daha becerili olan öğrenciler antrenör ve takım kaptanı, iletişimi daha etkili olan öğrenciler ise takım idareciliği görevine seçilmiştir. Diğer öğrenciler ise, kalan rolleri paylaşmışlardır.

Rol paylaşımı sonunda spor eğitimi modeline katılacak öğrencilerden her birisi bir tane takım rolü, bir tanede uzmanlık rolü olmak üzere ikişer rol almışlardır. Rol paylaşımında sekiz öğrenci antrenörlük, koreograf, sekiz öğrenci takım kaptanı, müzik mühendisi (DJ), sekiz öğrenci takım idareciliği, sahne yöneticisi (kostümcü), sekiz öğrenci basın/gazeteci, hakem ve sekiz öğrenci sayı tutucu (istatistikçi) ve kondisyoner rollerini üstlenmişlerdir. Öğretim elamanı takım idareciliği görevi alan öğrencilerle birlikte ders saatleri dışında bir toplantı düzenleyerek sezon planı oluşturmuşlardır. Sezon boyu işlenecek olan hedef ve konuları belirleyerek araştırmacı tüm sezonu planlamıştır.

Takımlar oluşturulduktan ve öğrencilerin oyunculuk dışı rollerin verilmesinden sonra spor eğitim modeli araştırmacı tarafından öğrencilere anlatılmıştır. Araştırmacı tarafından takımların idarecileri ve antrenörler ile her hafta ders dışı haftada bir saat olmak üzere toplantılar yapılmış bu toplantılarda oyuncuların sezon içerisinde yapabilecekleri etkinlikler, takımlarının ve kendilerinin bilgi ve becerilerini geliştirmeye olanak sağlayacak çalışma örnekleri ile hazırlamaları gereken materyaller sunulmuştur. İlerleyen derslerde takımların ısınmaları takım antrenörleri tarafından yaptırılmışt cimnastik dersi kapsamında işlenecek olan tüm beceriler (öne takla, geriye takla, amut, çember ve kartvil) ile ilgili giriş bilgileri ve gösterimler öğretim elamanı tarafından yaptırılmıştır. Araştırmacı her takımın kendi antrenörleri aracılığı ile beceri anlatımını ve gösterimini yaptıktan sonra çalışmalara devam edilmiştir. Antrenörlük rolünü üstlenen öğrencilerden her takım antrenörü çalışmalarını, araştırmacının sunduğu etkinlik kartları, çalışma örnekleri ve bu öğrencilerin kendi antrenman programları doğrultusunda yaparak takım içi ve takımlar arası resmi yarışmalar ve festival dönemine hazırlanmışlardır.

Beceri uygulamalarında olduğu gibi, cimnastik teknik bölümünün öğretiminde yine giriş bilgilerini tüm sınıfa araştırmacı tarafından anlatmış ve daha sonra antrenör ve takım kaptanları rehberliğinde takımların çalışmaları devam etmiştir.

Spor eğitimi sezonunda öğrencilere verilen diğer rollerden bazıları hakem ve sayı tutucu (istatistikçi) rolleridir. Bu rolü alan öğrencilerle de ders dışı toplantılar düzenlenmiş ve bu toplantılarda araştırmacı tarafından roller gerçekleştirilirken ihtiyaç duyulacak olunan bilgi ve beceriler, bu rolleri alan öğrencilere aktarılmış, bu öğrenciler, derslerdeki

111

uygulamalarda ve yarışmalarda görev alarak, üzerlerine düşen rollerini uygulama fırsatı bulmuşlardır. Sezon planlaması, öğretim elamanı ile takımlar arasındaki her türlü iletişimin sağlanması, takımın her türlü ihtiyacının karşılanmasında, festival ortamının hazırlanması gibi konularda takım idareciliği rolünü alan öğrenciler görev yapmışlardır.

Spor eğitimi modeli ile ders işleyen deney grubu öğrencileri, öğrenilen her beceri ile ilgili uyarlanmış cimnastik serileri yapmışlar ve öğrenilen becerileri seriler aracılığı ile tekrarlamışlardır. Ayrıca deney grubu öğrencileri sezon içerisinde yaptıkları yarışmalar ile birlikte sezon sonuna doğru yapılmış olan festivale katılmışlardır.

Festivalden sonra sezon sonlandırılmış ve deney grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik becerilerine ait gözlem (psikomotor alan) formları kullanılarak iki farklı açıdan kamera kayıdı alınarak son test verileri elde edilmiştir. Elde edilen psikomotor alan testleri Türkiye cimnastik federasyonunda halen aktif görev alan hakemler tarafından videoları izlenerek puanlama yapılmıştır.

Ayrıca, öğrencilere oyunculuk dışı aldıkları roller ile ilgili öz değerlendirme formları (Ek 5) ve takımları ile ilgili düşüncelerini belirlemek üzere de grup değerlendirme formları uygulatılmıştır (Ek 6). Ayrıca deney grubunda işlenen spor eğitimi modeli sezon planı haftalar halinde Ek 10’da sunulmuştur.

3.4.2. Doğrudan Öğretim Modeli Uygulaması (Kontrol grubu)

Uygulama başlamadan önce kontrol grubu öğrencilerine başarı testi (bilişsel alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik becerilerine ait gözlem (psikomotor alan) formları kullanılarak iki farklı açıdan kamera kayıt alınarak ön test verileri elde edilmiştir.

Kontrol grubunda cimnastik dersleri doğrudan eğitim modeli ile işlenmiştir. Araştırmacı tarafından kontrol grubundaki öğrencilere derslere başlamadan önce doğrudan eğitim modeli ile ilgili genel bilgiler verilerek derslerin nasıl işleneceği konusunda açıklamalar yapılmıştır.

Kontrol grubunda yer alan öğrencilerine doğrudan eğitim modelinde kullanılabilecek yöntemlerden olan anlatma yöntemi ile ilk olarak ders kuralları araştırmacı tarafından anlatılmıştır. Cimnastik dersi kapsamında işlenecek olan tüm becerilerin (öne takla, geriye

112

takla, amut, çember ve kartvil) öğretimi, anlatım ve demonstrasyon tekniği kullanılarak araştırmacı tarafından yapılmıştır. Öğrencilerin uygulama derslerindeki ısınma aktiviteleri yine araştırmacı önderliğinde yapılmış ve daha sonra komut yöntemi kullanılarak öğrenilen becerilerin çok sayıda tekrarının yapılması sağlanmıştır.

Cimnastiğin teknik bölümünün öğretiminde beceri uygulamalarında da olduğu gibi yine araştırmacı tarafından anlatım yöntemi, komut yöntemi, soru-cevap tekniği ve demonstrasyon tekniği kullanılmıştır.

Dönemin sonuna doğru spor eğitimi modeli ile ders işleyen öğrenciler tarafından organize edilen cimnastik şenliğine (festival) katılıp bu süreçte yarışma yapma imkânı bulmuşlardır. Sezon sonunda başarı testi (bilişsel alan), cimnastik dersine karşı tutum ölçeği (duyuşsal alan) ve cimnastik becerilerine ait gözlem (psikomotor alan) formları kullanılarak iki farklı açıdan kamera kayıt alınarak son test verileri elde edilmiştir. Elde edilen psikomotor alan testleri Türkiye cimnastik federasyonunda halen aktif görev alan hakemler tarafından videoları izlenerek puanlama yapılarak son test verileri elde edilmiştir.

Kontrol grubundaki öğrencilerin festival sırasında yaptıkları yarışmalardan birinde gösterdikleri performans izlenmiş, öğrencilerin yarışma performansına ait son test verileri elde edilmiştir. Ayrıca doğrudan öğretim modeli ile ders işlenen kontrol grubunun cimnastik derslerinin planı Ek 11’de haftalar halinde sunulmuştur.