• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.1. Birinci Alt Probleme Ait Bulgular ve Yorumlar

İlk olarak “Spor Eğitimi Modeli (deney grubu) ve Doğrudan Öğretim Modeli (kontrol grubu) ile cimnastik derslerini işleyen öğrencilerin bilişsel alan ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” sorusuna cevap aranmıştır.

Bu alt probleme yanıt bulabilmek için araştırmacı tarafından geliştirilen, cimnastik dersine ait bilgileri değişik düzeylerde içeren, bilişsel alan başarı testi ön test ve son test puanları kullanılmıştır.

116

Spor Eğitimi Modeli ve Doğrudan Öğretim Modelinin; bilişsel alanda cimnastik derslerindeki akademik başarıya etkisini sınamak için, deney ve kontrol gruplarının ön test ve son testte elde ettikleri puanların aritmetik ortalamaları, standart sapmaları ve bağımlı gruplar t testi sonuçları Tablo 11’de, ortalamalara ilişkin sütun grafikleri ise Şekil 2’de verilmiştir.

Tablo 11. Grupların bilişsel alan ön test – son test puanlarının karşılaştırılması

Ön Test Son Test

N M ± st.d. M ± st.d. t df p Bilişsel Test Kontrol 40 34.10 ± 10.046 77.10 ± 9.058 -23.250 39 .000* Deney 40 35.50 ± 11.429 82.10 ± 8.050 -19.855 39 .000* *p<.05

Kontrol ve deney grupları olarak ikiye ayrılan öğrencilerin cimnastik dersine ait bilişsel alan ön test ve son test değerleri arasında, son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Analiz sonucunda, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön ve son bilgileri karşılaştırıldığında son test sonuçlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmış, bu farklılık ise yükselen bilişsel alan değerler sonucunda oluştuğu söylenebilir.

Tablo 12. Grupların bilişsel alan son test puanlarının karşılaştırılması

Bilişsel Test N M ± st.d. t df p

Son Test Kontrol 40 77.10 ± 9.058 -2.610 78 .011*

Deney 40 82.10 ± 8.050

*p<.05

Tablo 12’de kontrol ve deney gruplarının bilişsel alan son test puanlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Buna göre deney grubunun son test ölçümleri kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur ve bu durum istatistiksel anlamda p<.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık oluşturmuştur.

Siedentop’un (1994) görüşü olan spor eğitimi müfredatının daha geniş spor kültürüne katkıda bulunacak, bilgili spor insanları yetiştireceği üzerine birçok araştırma yapılmıştır.

117

Araştırmanın bilişsel alana ait bulguları; Wallhead ve O’Sullivan (2007), Hastie ve Curtner-Smith (2006), Hastie ve Sinelnikov (2006), Browne ve diğerleri (2004), Cruz (2008), Carlson ve Hastie (1997), Pritchard ve diğerleri (2008), Ormond ve diğerleri (2002) ve Mohr ve diğerleri (2006)’nin yaptıkları çalışma bulguları ile paralellik göstermektedir.

Wallhead ve O’Sullivan (2007), bir ortaokuldan seçilen altı kişilik bir takıma her biri 45 dakika süren 15 ders boyunca, spor eğitimi modeli ile rugbi sezonu işlemişlerdir. Araştırma bulguları, spor eğitimi modelinin öğrencilerin bilgilerini geliştirmesinde etkili olduğunu göstermiştir.

Hastie ve Curtner-Smith (2006), altıncı sınıfta öğrenim gören 29 öğrenci ile spor eğitimi modelini kullanmışlar, 30’ar dakikalık 22 ders süresince, karışık bir vuruş beyzbol alan oyunu sezonu işlemişlerdir. Sezon sonunda; öğrencilerin algılama, çözümleme ile anlama becerilerinin olumlu yönde değiştiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrenciler, vuruşla ve alan hakkındaki oyunlar ile ilgili kurallara, yapılara ve prensiplere daha hâkim hale gelmişlerdir.

Spor eğitimi modeli ile hazırlanan bir basketbol sezonunda Hastie ve Sinelnikov (2006), katılan 37 öğrenci ile 18 ders boyunca devam eden bir çalışma yapmışlardır. Festival etkinliğinde yaptırılan öğrenci anketlerinden elde edilen veriler, öğrencilerin basketbol teorik bilgileri konularında anlamlı gelişimler elde ettiklerine inandıklarını göstermektedir. İki farklı eğitimsel yaklaşımın işlendiği (geleneksel yaklaşım ve spor eğitimi modeli), Browne ve diğerleri (2004) tarafından yapılan bir çalışmada, rugby öğretimindeki etkiler araştırılmıştır. Öğrenciler için çalışmanın başında ve sonunda uygulanmak üzere, öğretmen tarafından ragby kurallarını içeren bir bilgi testi hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, öğrencilerinin bilgi seviyesinde ön test ve son test puanları karşılaştırıldığı ve son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler bulunduğu görülmüştür.

Cruz (2008); spor eğitimi modelini kullanarak, 110 ortaokul öğrencisi ile bir futbol sezonu işlemişlerdir. Çalışmada, spor eğitimi modeli ile ilgili öğrenci görüşlerini almak için yapılandırılmış bir anket kullanılmıştır. Çalışmanın sonucu, öğrencilerin çoğunun futbol oyununun yapısı hakkında daha çok sayıda konu öğrendiklerini göstermiştir.

118

Pritchard ve diğerleri (2008), orta öğretim birinci basamak öğrencilerinde, geleneksel öğretim modeli ve spor eğitimi modeli uygulanan voleybol derslerine katılan öğrencilerin bilişsel alandaki öğrenmelerini belirleyebilmek için; teknik, kural ve stratejiler ile ilgili konuları içeren ve toplamda 35 sorudan oluşan bir bilgi testi kullanarak öğrencilerin voleybol bilgilerini belirlemişlerdir. Bilgi testi toplam üç kez olmak üzere çalışmanın başında, ortasında ve sonunda ayrı ayrı uygulanmıştır. Zaman içinde, öğrencilerin başarı testlerinden aldıkları bilgi puanlarında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Hem kontrol hem de deney gruplarındaki öğrencilerin bilişsel alandaki ön testleri ile dönem ortasında yapılan testler arasında dönem ortasında yapılan test lehine ve ön testleri ile son testleri arasında ise son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.

Carlson ve Hastie (1997); sekizinci ve dokuzuncu sınıf öğrencileri ile spor eğitimi modelini kullanarak, netbol ve futbol ünitelerini işlemişlerdir. Yapılan görüşmelerde, öğrencilerin çoğu spor eğitimi modeli sayesinde, oyun kuralları daha iyi anladıklarını söylemişlerdir.

Ormond ve diğerleri (2002), 10. sınıfta okuyan öğrenciler üzerinde basketbol ünitesinde, geleneksel yaklaşım ve spor eğitimi modelini karşılaştırmışlardır. Çalışma sonunda bilişsel alanda uygulanan basketbol ünitesindeki bilgi testlerindeki ön testler ve son testler karşılaştırıldığında her iki grupta da son testler lehine artışlar gözlenmiştir.

Mohr ve diğerleri (2006), ortaokul öğrencileri üzerinde spor eğitimi modelinin etkisini belirlemek amaçlı bir çalışma yapmışlardır. Her öğrenciye, sezonun başında, ortasında ve sonunda olmak üzere, 3 kez basketbol bilgi testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında hem deney hem de kontrol gruplarının bilgi puanlarında, sezonun ortasında yapılan test ile sezon sonunda yapılan test arasında, sezon sonunda yapılan test lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.

Bu bilgiler ışığında; kontrol grubunda işlenen doğrudan öğretim modeli ve deney grubunda işlenen spor eğitimi modelinin, öğrencilerin bilişsel alana ait gelişimlerinde etkili olduğu söylenebilir. Diğer bir deyişle, her iki eğitimsel yaklaşım da, öğrencilerin çalışma öncesine göre daha yüksek bilgi puanları elde etmelerini sağlamıştır.

Kontrol grubunda doğrudan öğretim modeli ile işlenen cimnastik derslerinde kullanılan anlatma yöntemi ve soru-cevap tekniği ile deney grubunda spor eğitimi modeli ile işlenen cimnastik derslerinde kullanılan doğrudan öğretim, işbirliği ile öğrenme ve akran öğretimi

119

etkinlikleri her iki grupta öğrencilerin cimnastik ile ilgili bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmuştur.