• Sonuç bulunamadı

DOP‹NG KONTROL ODASI Madde 5

TÜRK‹YE FUTBOL FEDERASYONU DOP‹NG KONTROL

DOP‹NG KONTROL ODASI Madde 5

a) Ev sahibi kulüpler her maçta gerekti¤inde kullan›lmak üzere bir doping kont-rol odas› haz›rlamakla yükümlüdürler.

b) Doping Kontrol Odas› aç›kça belirtilmeli ve tabelalarla yönlendirilmifl olmal›-d›r. Odan›n kap›s›na DOP‹NG KONTROL ODASI - G‹R‹LMEZ yaz›s› as›l›r ve bir gü-venlik görevlisi kap›da odan›n güvenli¤ini sa¤lar.

c) Doping Kontrolü s›ras›nda Doping Kontrol Odas›nda afla¤›daki görevlilerden baflka kimse bulunamaz. Bu kurala uymayanlar hakk›nda Disiplin Talimat›n›n 39.

maddesi uyar›nca ifllem yap›l›r.

1. Futbolcu.

2. Futbolcuya efllik eden görevli (Her tak›m için yaln›zca bir görevli).

3. Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri.

4. Dopingle Mücadele Kurulu Üyeleri.

5. Maç›n gözlemcisi.

6. Gerekli durumlarda futbolcu ile iletiflim kurabilecek bir çevirmen.

ÖRNEK TOPLAMA GEREÇLER‹

Madde 6. Doping Kontrolü s›ras›nda afla¤›da özellikleri belirtilmifl örnek topla-ma gereçleri bulunur:

a)‹drar toplama kaplar›: fieffaf olmal›, bir kerelik kullan›lmal›, üzerlerinde kod numaralar› bulunmal› ve önceden paketlenmifl olmal›d›r.

b) Örnek kaplar›: Üzerlerinde kod numaralar› bulunan A ve B flifleleri olmal›d›r ve kendili¤inden kilitlenebilmelidir.

c) Doping Kontrol Formlar›: Befl kopyad›r. Orijinal form Federasyona, 2. Kopya Kurula, 3. Kopya laboratuvara, 4. Kopya Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlilerine, 5. Kopya futbolcuya aittir. Laboratuvar kopyas›nda futbolcunun kimlik bilgileri bulunmaz, yaln›zca kod numaras› bulunur.

d) ‹drar pH ve özgül a¤›rl›k ölçüm kitleri: Tercihen çubuk tarz›nda olmal›d›r.

e)‹çecekler: Teneke ya da cam flifle içinde bulunmal›d›r ve yasakl› madde içerme-melidir.

ÖRNEK ALMA ‹fiLEMLER‹

Madde 7.

a) Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri Doping Kontrol s›ras›ndaki ifllemlerin tali-matlara uygun olarak yap›lmas›ndan sorumludur.

b) Doping Kontrol ifllemi s›ras›nda güvenlik ve özel yaflam gizlili¤i her zaman ön planda tutulmal›d›r. Doping Kontrol Odas›nda, doping kontrol iflleminin gerek-tirdi¤i durumlar›n d›fl›nda, foto¤raf ve hareketli görüntü al›namaz.

c) Futbolcular yeterli miktarda idrar örne¤i vermeden Doping Kontrol Odas›n› ter-kedemezler. Gerekli hallerde ancak bir Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlisi ile birlikte Doping Kontrol Odas›ndan k›sa süreli ayr›labilirler.

d) Futbolcu örnek vermeyi reddederse bu durum Doping Kontrol formuna yaz›l›r ve futbolcunun kendisine ya da bir baflka tan›¤a (Gözlemci, hakem, tak›m tem-silcisi, vb.) imzalat›l›r. Futbolcu Doping Kontrolüne gelmediyse ya da geç geldiy-se bu durum da saat belirtilerek yaz›l›r.

e) Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri doping kontrolüne gelen futbolcunun ger-çekten o futbolcu oldu¤unu lisanslara bakarak kontrol eder. Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri lisanstaki foto¤raflar› ile tatmin olmazsa futbolcudan baflka foto¤rafl› kimlik belgesi (Nüfus cüzdan›, sürücü belgesi, pasaport, vb.) isteyebi-lir. Foto¤rafl› kimlik belgesinin futbolcu ile uyuflmamas› durumunda futbolcu-nun foto¤raf› çekilebilir ya da çektirilebilir.

f) Örnek alma ifllemi futbolcuya Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri taraf›ndan aç›klan›r ve Doping Kontrol Formlar› doldurulur. Doping Kontrol formuna kar-fl›laflman›n tak›mlar›, maç›n oynand›¤› yer ve tarihi, futbolcunun ismi, forma nu-maras›, kulübü, Tak›m Temsilcisinin ve Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlisinin ad› soyad› yaz›l›r.

g) Futbolcu daha sonra orijinal kapal› paketle-rinde bulunan temiz idrar kaplar›ndan birini se-çer.

h) Futbolcu bir Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görev-lisi huzurunda idrar›n› yapar. Futbolcunun bu ifl-lem s›ras›nda gö¤üsünden dizlerine kadar

Ba-¤›ms›z Doping Kontrol Görevlisince görülebile-cek flekilde ç›plak halde idrar yapmas› zorunlu-dur. Bu s›rada futbolcu ve Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlisi d›fl›nda hiç kimse o ortamda bulunamaz.

i) Futbolcunun en az 75 ml. idrar yapmas› ge-reklidir. ‹drar miktar› yeterli de¤ilse toplanan id-rar k›smi örnek fliflesine (kab›na) konur ve kapa-t›l›r. fiiflenin (kab›n) kodu doping kontrol formuna yaz›l›r. K›smî örnek fliflesi (ka-b›) futbolcunun bir sonraki idrar verme ifllemine kadar Ba¤›ms›z Doping Kont-rol Görevlisinin gözetiminde kal›r. Futbolcu tekrar idrar yapmak isterse, temiz

Foto¤raf 2: Futbolcunun idrar örne¤i verene kadar s›v› içmesi.

bir kap seçer ve o kaba idrar›n› yapar. Ba¤›m-s›z Doping Kontrol Görevlisi önceki k›smi ör-nek fliflesini (kab›n›) açmadan önce kod nu-maras›n› kontrol eder ve futbolcuya ait

oldu-¤una emin olduktan sonra kapa¤› açar. Ön-ceki idrar örne¤i ikinciye eklenir. Toplanan id-rar hacmi kontrol edilir. Yeterli idid-rar yoksa bu ifllem yeterli idrar miktar› toplan›ncaya kadar devam eder.

j) Doping kontrol ifllemine bafllanmas›ndan itiba-ren 2 saat beklenmesine karfl›n daha fazla idrar verilemiyorsa en az 50 ml. idrar kabul edilebilir.

k) Yeterli miktarda idrar topland›ktan sonra fut-bolcu Doping Kontrol fiiflelerinin bulundu¤u paketlerden birini seçer ve paketi açar. Futbol-cu ve efllik eden görevli taraf›ndan fliflelerin ve kutular›n üzerlerindeki kod numaralar›n ayn›

olup olmad›¤› kontrol edilir. Kod numaralar›

doping kontrol formuna yaz›l›r.

l) A fliflesine en az 50 ml. B fliflesine en az 25 ml. idrar konur. j maddesinde belir-tilen istisnai durumlarda A fliflesine 35 ml., B fliflesine 15 ml. idrar konur.

m) A ve B flifleleri içlerine hava ve su girmeyecek flekilde s›k›ca kapat›l›r. Daha son-ra flifleler ait olduklar› kutular›n içine konur ve mühürlenir. Kutular›n do¤ru bir flekilde kapat›ld›¤› ve kod numaralar›n›n doping kontrol formundaki numarayla ayn› oldu¤u hem futbolcu hem de efllik eden görevli taraf›ndan kontrol edilir.

Foto¤raf 3: Futbolcunun idrar kab›n› seçmesi.

Foto¤raf 4: Futbolcunun idrar örne¤i verme ifllemi.

Foto¤raf 5: ‹drar miktar›n›n kontrol edilmesi

Foto¤raf 6: Futbolcunun doping kontrol

kutusu-nu seçmesi. Foto¤raf 7: Doping kontrol fliflelerinin kod numara-lar›n›n kontrol edilmesi.

Foto¤raf 10: Doping kontrol fliflelerinin s›zd›r-mazl›k kontrolü.

Foto¤raf 11: Doping kontrol fliflelerinin kutu-suna yerlefltirilmesi.

Foto¤raf 8: ‹drar örneklerinin doping kontrol fliflelerine konmas›.

Foto¤raf 9: Doping kontrol fliflelerinin kapat›lmas›.

n) Kalan idrar art›¤›ndan pH ve özgül a¤›rl›k ölçümü yap›l›r ve forma yaz›l›r. ‹drar

örne-¤i uygun pH ve özgül a¤›rl›kta deörne-¤ilse ön-ceki örnek at›larak yeniden örnek toplama ifllemi yap›l›r.

o) Futbolcunun maç öncesi ve maç s›ras›nda ald›¤› ilaçlar›n ismi Doping Kontrol for-muna yaz›l›r. Özellikle son 72 saat içinde kullan›lan ilaçlar; varsa anestetik ve kor-tikosteroid maddeler aç›k seçik ve üzerin-de durularak sorulmal›d›r.

p) Doldurulan formlar futbolcu, efllik eden görevli ve Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görev-lileri taraf›ndan imzalan›r.

q) Futbolcu yap›lan ifllemlere itiraz etme hakk›na sahiptir. ‹tiraz gerek-çelerini Doping Kontrol formuna yazar ve imzalar. Pozitif sonucu et-kileyebilecek derecede flüphe olufl-turan ifllemler varsa bu durum Disip-lin Kurulu taraf›ndan de¤erlendirilir.

r) Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri doping kontrol örneklerini laboratuvara göndermekle sorumludurlar.

s) Doping Kontrol Formlar›’n›n Federasyon ve Kurul kopyalar› ‹laç Bildirim Lis-teleri’nin orijinalleriyle birlikte kapal› bir zarf içinde Kurul’a gönderilir.

KARfiILAfiMA DIfiI DOP‹NG KONTROLLER‹

Madde 8.

a) Karfl›laflma D›fl› Doping Kontrolleri bir futbolcu ya da bir kulüp için yap›labilir.

b) Doping Kontrolüne al›nacak futbolcular›n seçimi ya kur’a ile ya da Kurul kara-r›na göre yap›l›r. Doping kontrolüne en az iki futbolcu al›n›r.

Foto¤raf 12: ‹drar örne¤inin ph ve özgül a¤›rl›k ölçümünün yap›lmas›.

Foto¤raf 13: Futbolcunun doping kontrol for-munu imzalamas›.

c) Karfl›laflma D›fl› Doping Kontrolleri için Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri Kurul taraf›ndan görevlendirilir.

d) Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri futbolcunun ya da kulübün antrenman yapt›¤› yere önceden haber vermeden giderler.

e) Gerekli görülen hallerde Ba¤›ms›z Doping Kontrol Görevlileri futbolcu ya da ku-lübü aray›p randevu talep edebilirler.

f) Randevu verildi¤i durumlarda gün, saat ve yer konusunda tereddüt olmamal›-d›r. Bu konudaki tüm sorumluluk futbolcu ve kulübe aittir. Kulüp doping kont-rolüne al›nacak tüm futbolcular›n belirtilen yer ve saatte haz›r bulunmas› konu-sunda sorumludur.

g) Randevu verildi¤i yerde kulübün veya futbolcunun bulunmad›¤› tespit edilirse randevu saatinden itibaren iki saat beklenir. Kimse gelmezse bu durum Kurul’a bildirilir ve Disiplin Talimat›n›n 39. Maddesi uyar›nca ifllem bafllat›l›r.

h) Önceden haber vermeden gidilirse futbolcular›n yapmakta olduklar› aktiviteleri yapmalar› için uygun bir süre verilir. Ancak Doping Kontrol ifllemlerine futbol-cu ile karfl›lafl›ld›ktan sonraki bir saat içinde bafllanmas› gereklidir.

i) Doping Kontrol Örnek alma ifllemleri 7. maddedeki gibi yürütülür.

ÖRNEKLER‹N ANAL‹Z‹

Madde 9.

Doping Kontrol Örnekleri Uluslararas› Olimpiyat Komitesi, FIFA ve UEFA tara-f›ndan onaylanan Doping Kontrol Laboratuvarlar›nda analiz edilir. Analizin hangi laboratuvarda yap›laca¤›na Kurul karar verir.

Analiz s›ras›nda idrar örne¤inde yasakl› listesinde bulunan tüm maddeler ve bu maddelerin metabolitlerinin bulunup bulunmad›¤›na bak›l›r.

A ÖRNE⁄‹N‹N ANAL‹Z‹

Madde 10.

a) A örne¤i analiz için laboratuvara gönderilirken B örne¤i ya laboratuvara gön-derilir ya da Kurul’un uygun görece¤i bir yerde uygun koflullarda saklan›r.

b) A örne¤inde herhangi bir madde saptanmazsa sonucun al›nmas›ndan sonraki 24 saat içinde B örne¤i imha edilir.

c) Laboratuvar analiz sonuçlar›n› gizli ve kifliye özel olarak Kurul Baflkan›’na gön-derir. Kurul sonuçlar› ald›ktan sonra kodlar› çözer ve sonuçlar›n hangi futbolcu-lara ait oldu¤unu tespit eder. Herhangi bir madde saptanan örne¤in sonucu

Kurul taraf›ndan de¤erlendirilir.

d) Kurul pozitif sonuç oldu¤una karar verirse futbolcu ve/veya futbolcunun kulü-bü Federasyon taraf›ndan bilgilendirilir. Futbolcunun haklar› ve bundan sonra-ki ifllemler kendisine ve/veya kulübüne bildirilir.

e) Futbolcunun sonuca itiraz› olup olmad›¤› ve B örne¤inin analizini isteyip iste-medi¤i sorulur. A örne¤ine itiraz futbolcuya ve/veya futbolcunun kulübüne tebli¤ edildikten sonraki 48 saat içinde yap›lmal›d›r. Bu süreden sonra yap›la-cak itirazlar dikkate al›nmaz.

f) Futbolcu sonuçla ilgili sözlü ya da yaz›l› aç›klama yapma hakk›na sahiptir. Aç›k-laman›n sonucuna göre konu ile ilgili toplanan deliller de dikkate al›narak B analizinin yap›lmas›na ya da yap›lmamas›na karar verilebilir.

g) Futbolcu doping yapt›¤›n› kabul ederse A örne¤inin sonucuna göre Disiplin Ta-limat›n›n 39. Maddesi uyar›nca ifllem bafllat›l›r.

h) Federasyon analiz sonuçlar›n› kamuoyuna aç›klamaya yetkilidir.

B ÖRNE⁄‹N‹N ANAL‹Z‹

Madde 11.

a) Futbolcu ve kulübü taraf›ndan B örne¤inin analizinin yap›lmas› istenirse Labo-ratuvarla iliflki kurulur ve en k›sa sürede analiz yap›l›r.

b) B örne¤inin tüm giderleri futbolcu veya kulübü taraf›ndan karfl›lan›r. Yap›lacak itirazla birlikte B örne¤i analizinin tüm masraflar›n›n ilgili hesaba yat›r›lmas› zo-runludur.

c) Kurul gerekli gördü¤ü hallerde, B örne¤inin analizinin, A örne¤inin analizinin ya-p›ld›¤› Laboratuvar’›n d›fl›ndaki bir baflka Laboratuvar’da yap›lmas›n› isteyebilir.

d) Futbolcunun kendisi ve/veya bir temsilcisi analiz s›ras›nda Laboratuvarda bulu-nabilir. Kurulun gerekli gördü¤ü hallerde bir Kurul üyesi B örne¤inin aç›lmas› ve analizi s›ras›nda Laboratuvar’da haz›r bulunabilir.

e) B örne¤inin analizi A örne¤inin analiz sonucunun onaylanmas› amac›yla yap›-l›r. Baflka bir madde saptansa bile A örne¤inin analizinde saptanan madde bu-lunamazsa B analizinin sonucu pozitif olarak kabul edilmez.

f) B örne¤inin analizi istenmezse örnek Laboratuvar ya da Kurul taraf›ndan imha edilir.

Kaynaklar

1. International Anti-doping Arrangement, International protocol for doping control, ISO/PAS 18873: 1999.

2. World Anti-Doping Agency, The World Antidoping Code, International Standard for Tes-ting, 2003.

3. UEFA, Regulations governing doping controls at UEFA competition matches and list of ban-ned substances and methods, 2002.

4. FIFA, The impact of a new approach to doping in football on the Organisational behaviour within FIFA, 2002 (Presentation).

5. FIFA, Medico legal Aspects of Doping in Football FIFA’s approach to doping in football, re-gulation for the FIFA World Cup Korea/Japan 2002, 2002 (Presentation).

6. Türkiye Futbol Federasyonu Baflkanl›¤›, Futbolda Dopingle Mücadele Talimat›, 1993.

7. Türkiye Futbol Federasyonu Baflkanl›¤›, Futbolda Dopingle Mücadele Talimat›, 2000.

8. UK Sports, Guide to Anti-Doping, 2002.

9. Sports Council Northern Ireland, Olympic Charter Against Doping in Sport, 1995.

10. Oskedrar Josko, Procedures for the collection of diagnostic blood specimens by skin punc-ture technical guide, Council of Europe, Monitoring Group of the Anti-doping Convention (T-DO (97) 3 Part 2), 1997.

11. World Anti-Doping Agency, The World Anti-Doping Program, Result Management Guidelines, 2004.

AKRED‹TE DOP‹NG KONTROL