• Sonuç bulunamadı

ANT‹-DOP‹NG KURAL ‹HLALLER‹

WADA SÖZLEfiMES‹

MADDE 2: ANT‹-DOP‹NG KURAL ‹HLALLER‹

Yorum: Madde 2’nin amac› anti-doping kurallar›n koflullar›n› saptamak ve ihlal kapsam›na girenleri ortaya koymakt›r. Doping olgular› ile ilgili hu-kuki oturumlar bu spesifik kurallar›n bir ya da birkaç›n›n ihlal edilmifl

oldu-¤u iddias›ndan hareket edecektir. Koflullar›n çooldu-¤u ve bu ihlal listesinin icra-s›na yönelik bilgiler OMADC (Olympic Movement Anti-Doping Code; Olim-pik Hareket Anti-Doping Yasas›) ya da mevcut di¤er anti-doping kurallar›n-da bir flekilde yer almaktad›r.

Afla¤›dakiler anti-doping kural ihlallerini oluflturur:

2.1 Sporcudan al›nan beden örneklerinde bir Yasaklanm›fl Madde, ya da onun Metabolitleri veya Mark›rlar›n›n varl›¤›.

2.1.1 Herhangi bir Yasaklanm›fl Maddenin bedenine girmemesini sa¤lamak her Sporcunun kiflisel görevidir. Sporcular bedenlerinden al›nan numunede bulunan her tür Yasaklanm›fl Madde veya Metabolitlerinin varl›¤›ndan sorumludur. Buna ba¤l› olarak, Madde 2.1 kapsam›nda yer alan bir anti-doping ihlalinin do¤rulunun ortaya konmas› için Sporcunun niyet, hata, ihmal ya da Sporcunun maddeyi Kul-lan›m bilgisi tart›flma konusu olmayacakt›r.

Yorum: Yasada, bir Yasaklanm›fl Maddenin (ya da onun Mark›r veya Metabolitlerinin) varl›¤›n› içeren anti-doping ihlallerine yönelik olarak, OMADC ve mevcut anti-doping kurallar›n›n büyük ço¤unlu¤unun kapsa-m›nda yer alan tam sorumluluk kural› benimsenmektedir. Tam sorumluluk ilkesi kapsam›nda, bir Sporcunun beden örneklerinde herhangi bir zaman ve koflulda bir Yasaklanm›fl Madde bulunmas› durumunda bir anti-doping kural ihlali oluflmufl kabul edilecektir. Sporcunun Yasaklanm›fl Maddeyi bi-lerek veya bilmeyerek, ya da ihmale ba¤l›, ya da yanl›fll›k sonucu kullanm›fl olmas› ihlalin varl›¤›na engel teflkil etmeyecektir. Pozitif örne¤in bir Yar›fl-ma-‹çi testten gelmesi halinde Yar›flman›n sonuçlar› otomatik olarak geçer-siz olacakt›r. (Madde 9 (Bireysel Sonuçlarda Otomatik Diskalifiye Koflulla-r›)). Bununla birlikte, Sporcunun kusurlu, ya da önemli ölçüde kusurlu ol-mad›¤›n› kan›tlamas› halinde yapt›r›mlara engel olma, ya da azaltma

olana-¤› bulunmaktad›r (Madde 10.5 (‹stisnai Koflullara Ba¤l› Ehliyetsizlik Dönemi

‹ptal veya ‹ndirimleri)).

Bir Sporcudan al›nm›fl bir Örnekte bir Yasaklanm›fl Madde bulgusu ile il-gili tam sorumluluk kural› ve ilil-gili yapt›r›mlar›n belirli kriterler esas al›narak yeniden düzenlenme olas›l›¤›; tüm "temiz" Sporcular yarar›na etkili anti-do-ping uygulamas› ve bir Yasaklanm›fl Madde Sporcunun sistemine Sporcuya

dair herhangi bir kusur ya da ihmal olmadan girifl yapm›fl olmas› fleklinde-ki istisnai durumdafleklinde-ki adalet duygusu aras›nda makul bir denge kurulmas›-na olakurulmas›-nak vermektedir. ‹hlal edilmifl anti-doping kural›n›n tam sorumluluk kapsam›nda yer al›p almad›¤›n›n belirlenmesi s›ras›nda, sabit bir ehliyetsiz-lik döneminin otomatik olarak devreye girmeyecek olmas› önemlidir.

Tam sorumluluk kural›n›n gerekçesi Quigley’in UIT*’e karfl› olan dava-s›nda Spor Tahkim Mahkemesi taraf›ndan çok aç›k olarak beyan edilmifltir.

"Bir tam sorumluluk testinin, Q örne¤indeki gibi, Sporcunun -özellikle yabanc› bir ülkede ani hastal›k koflullar›nda- kendisinin sorumlu olmad›¤›

yanl›fl etiketleme ya da hatal› tavsiye sonucu ilaç alm›fl olabilece¤i bir birey-sel davada bir anlamda adil olmamas› muhtemeldir. Ancak, bir Sporcunun önemli bir yar›flman›n bir gün öncesinde g›da zehirlenmesine u¤ramas› da bir anlamda "adil olmayan" bir durumdur. O zaman her iki olguda da yar›fl-ma kurallar›nda adaletsizli¤i ortadan kald›ryar›fl-maya yönelik bir de¤iflikli¤e gi-dilmeyecektir. Yar›flma Sporcunun sa¤l›¤›na kavuflmas›n› beklemek üzere ertelenemeyece¤ine göre, kullan›lmas› men edilmifl yasak maddelerin dik-katsizlik sonucu emilimi de resmi kabul edilme statüsü kazanmayacakt›r.

Yaflam›n her alan›nda oldu¤u gibi yar›flman›n da öngörülmeyen de¤iflken-likler içermesi, sorumlu olmayan Kiflilerin dikkatsizli¤i ya da ihmalinden kay-naklanan ve yasaca telafi edilemeyen çeflitli adaletsizlikler do¤urabilmekte-dir.

Bundan baflka, bir kifliye karfl› iradi ve kusurlu bir fiil sonucu olmaks›z›n oluflan bir adaletsizli¤in di¤er yar›flmac›lar›n tamam›na karfl› bilinçli bir ada-letsizlik yaratarak tamir edilmesi yoluna gidilmemesi övgüye de¤er bir po-litika hedefi olarak görünmektedir. Kullan›m› yasaklanm›fl performans art-t›r›c› maddeler yanl›fll›kla emildikleri zaman hoflgörü ile karfl›land›klar›nda ortaya ç›kacak durum bu olacakt›r. Ayr›ca, bilinçli kötüye kullan›mlar›n da-hi suç iflleme niyeti kan›t› yoklu¤u nedeniyle yapt›r›mdan kaç›fl yolu bulabil-mesi olanakl› olmaktad›r. Bir niyet koflulunun dopinge karfl› savafllar›nda özellikle alçakgönüllü bütçelerle yönetilen federasyonlar› baltalayabilecek maliyetli hukuk davalar›na davetiye ç›karaca¤› kesin görünmektedir."

2.1.2 Yasaklar Listesinde kantitatif bildirim efli¤i spesifik olarak belirtilmifl mad-deler hariç olmak üzere, Sporcudan al›nan bir örnekte Yasaklanm›fl Madmad-deler ya da onlar›n Metabolitleri veya Mark›rlar›n›n herhangi bir miktarda saptanan varl›¤›

anti-doping kural ihlali oluflturacakt›r.

* UIT: Union Internationale de Tir. Uluslararas› At›c›l›k Federasyonu’nun eski ad›. Bu federasyonun flimdiki ad›; Internationale Shooting Sport Federation’d›r.

2.1.3 Madde 2.1’de yer alan genel kural›n bir istisnas› olarak, Yasaklar Listesi, endojen olarak da üretilebilen Yasaklanm›fl Maddeleri de¤erlendirmeye yönelik özel kriterler yerlefltirebilir.

Yorum: Örne¤in, Yasaklar Listesi, 6/1’den yüksek bir T/E oran›n›, Anti-Doping Örgütü taraf›ndan yürütülen önceki ve sonraki testlerin boylamsal analizinin do¤al olarak yükselmifl bir oran ortaya koymas› ya da Sporcu’nun yükselmifl oran›n fizyolojik veya patolojik bir durumun sonucu oldu¤unu kan›tlayabilmesi d›fl›nda doping olarak kabul edecektir.

2.2 Yasaklanm›fl Madde veya Yasaklanm›fl Yöntem Kullan›m›, ya da Kullan›m Teflebbüsü

2.2.1 Yasaklanm›fl Madde ya da Yasaklanm›fl Yöntem Kullan›m›n›n baflar› ya da baflar›s›zl›¤› esas de¤ildir. Yasaklanm›fl Madde ya da Yasaklanm›fl Yöntemin Kullan›lm›fl, ya da Kullan›lmaya Giriflilmifl olmas› bir anti-doping kural ihlalinin ifllen-mifl olmas› için yeterlidir.

Yorum: "Kullan›m" ile ilgili yasaklar, OMADC’deki metinden hareketle Yasaklanm›fl Maddeler ve Yasaklanm›fl Yöntemleri içerecek flekilde geniflle-tilmifltir. Bu ilave ile "Kullan›m›n ikrar›"‘n›n ayr› ve spesifik bir anti-doping ku-ral ihlali olarak tan›mlanmas›na gerek kalmamaktad›r. "Kullan›m", örne¤in ikrarlar, üçüncü flah›s tan›kl›¤› ya da di¤er bir kan›t arac›l›¤›yla kan›tlanabil-mektedir.

Bir Yasaklanm›fl Maddeye yönelik "Kullan›m Teflebbüsü"’nün kan›tlan-mas› Sporcunun niyet kan›t›n› gerektirmektedir. Bu özel anti-doping kural ihlaline kan›t getirilmesi için bu niyetin gerekli olmas› olgusu, Madde 2.1 ve Yasaklanm›fl Madde veya Yasaklanm›fl Yöntem Kullan›m› kapsam›ndaki ih-laller ile ilgili olarak belirlenmifl tam sorumluluk ilkesini zay›f düflürmemek-tedir.

Bir Sporcunun Yar›flma D›fl› kullan›m› yasaklanmam›fl bir Yasaklanm›fl Maddeyi, Yar›flma D›fl› Kullan›m› bir anti-doping kural ihlali oluflturmaya-cakt›r.

2.3 Geçerli anti-doping kurallar›nda izin verildi¤i flekilde tebli¤ edilmesi sonra-s›nda Örnek vermeyi reddetmek ya da geçerli gerekçe bildirmeksizin kat›lmamak ya da baflka bir flekilde Örnek vermekten kaç›nmak.

Yorum: Tebligat sonras›nda Örnek vermeye gelmemek ya da vermeyi reddetmek mevcut anti-doping kurallar›n›n neredeyse tamam›nda yasak-lanmaktad›r. Bu Madde, tipik kural›, yasaklanm›fl hareket tarz› olarak "Ör-nek vermekten baflka bir flekilde kaç›nmak" ifadesini içerecek flekilde

genifl-letmektedir. Böylelikle, örne¤in, bir Sporcunun bir testi yürütme teflebbü-sünde bulunan bir Doping Kontrolü görevlisinden gizlenmifl oldu¤unun ka-n›tlanmas› bir anti-doping kural ihlali olacakt›r. "Örnek vermeyi reddetmek, ya da vermeye gelmemek" ihlali, Sporcunun iradi ya da ihmale ba¤l› davra-n›fl›ndan kaynaklan›yor olabilmekle birlikte, Örnek vermekten "kaç›nmak"

Sporcunun iradi davran›fl› olarak kabul edilmektedir.

2.4 Müsabaka D›fl› Kontroller için Sporcunun haz›r bulunmas›na iliflkin uygula-nabilir gerekliliklerin, gerekli olan nerede oldu¤u bilgisini sa¤lama eksikli¤i ve ge-çerli kurallara uygun bildirilmifl testleri kaç›rmay› da içerecek flekilde ihlal edilmesi-dir.

Yorum: ‹lan edilmemifl Yar›flma d›fl› Test etkili Doping kontrolünün esa-s›n› oluflturur. Sporcunun kesin yerleflim bilgileri bulunmadan bu Test etki-siz ve bazen de olanaks›zd›r. Mevcut anti-doping kurallar›n›n ço¤unda

ola-¤an olarak bulunmayan bu Madde, Yar›flma d›fl› Test için tan›mlanm›fl Sporcular›n Önceden Habersiz Yar›flma d›fl› Test yerlerine göre s›n›fland›r›l-malar› için yerleflik bulunduklar› yeri bildirmek ve güncellemek ile sorumlu olmalar›n› gerektirmektedir. "Uygun gereklilikler", de¤iflik spor ve ülkelerde karfl›lafl›lan de¤iflken koflullara ba¤l› olarak bir miktar esneklik sa¤lamak amac›yla, Sporcunun ba¤l› bulundu¤u Uluslararas› Federasyon ve Ulusal Anti-Doping Örgütü taraf›ndan saptanmaktad›r.

2.5 Doping Kontrolünün herhangi bir aflamas›nda Tahrifat yapma, ya da yap-ma Teflebbüsünde bulunyap-ma

Yorum: Bu Madde, Doping Kontrolü sürecini baltalay›c› olan ancak Ya-saklanm›fl Yöntemlerin tipik tan›m›nda yer almayan eylemleri yasaklar. Ör-ne¤in, bir Doping Kontrol formu üzerinde kimlik numaralar›n› de¤ifltirmek ya da B Örne¤i analizi s›ras›nda B fiiflesini k›rmak.

2.6 Yasaklanm›fl Madde veya Yöntemleri Bulundurma

2.6.1 Madde 4.4 (Terapötik Kullan›m) ya da di¤er bir hakl› gerekçe ile sunul-mufl bir terapötik kullan›m muafiyeti gere¤i oldu¤unun Sporcu taraf›ndan kan›t-lanm›fl olmas› d›fl›nda; bir Sporcunun herhangi bir yer ya da zamanda Yar›flma d›-fl› Testinde men edilmifl bir madde ya da bir Yasaklanm›fl Yöntemi Bulundurmas›.

2.6.2 Madde 4.4 (Terapötik Kullan›m) ya da di¤er bir hakl› gerekçe ile sunul-mufl bir terapötik kullan›m muafiyeti gere¤i oldu¤unun Sporcu Destek Ekibi tara-f›ndan kan›tlanm›fl olmas› hariç olmak üzere; Sporcu, Yar›flma ya da antrenman ile iliflkili olarak, Yar›flma d›fl› Testinde men edilmifl bir maddenin ya da bir Yasaklan-m›fl Yöntemin Sporcu Destek Ekibi taraf›ndan bulundurulmas›.

2.7 Herhangi bir Yasaklanm›fl Madde ya da Yasaklanm›fl Yöntemin yasalara ayk›r› biçimde ticaretini yapmak.

2.8 Bir Yasaklanm›fl Madde ya da Yasaklanm›fl Yöntemi herhangi bir sporcu-ya uygulama, sporcu-ya da uygulama girifliminde bulunma, sporcu-ya da bir anti-doping kural ih-lali ya da herhangi bir ihlal giriflimi ile ilgili destek, teflvik, yard›m, suça ifltirak, ha-s›r alt› etme, ya da baflka türden herhangi bir suç ortakl›¤›.