• Sonuç bulunamadı

5.4. Dördüncü Alt Amaca İlişkin Bulgular

5.4.5. Dördüncü Alt Amaca İlişkin Yorumlar

öğrenci ve sektör çalışanlarından alınan cevapların kodlanması sonucunda toplam dokuz adet alt temaya ulaşılmıştır. Alt temaların içerdiği kodlar ve alt temalar, akademisyen, öğrenci ve sektör çalışanlarına göre karşılaştırmalı olarak görselleştirilmiştir (Şekil 54). Görselleştirmenin temel amacı, alt temalar ve çalışma grupları arasındaki ilişkileri vurgulayarak daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve ilerideki çalışmalara öngörü kazandırmaktır.

İçerik analizi sonucunda ortaya çıkan ve Şekil 55’de görselleştirilen alt temalar aşağıda sıralanmıştır: - Görsel Okuryazarlık (f 22) - Tasarım Kriterleri (f 21) - Strüktür (f 15) - Tasarım Süreci (f 9) - Yoğunluk (f 7) - Aktarım (f 7) - Düşünsel Boyut (f 7) - Yaparak Öğrenme (f 7) - Tekrar (f 5)

Görsel okuryazarlık hakkında akademisyenler pek çok kez bahsederken (f15), öğrenci (f5) ve sektör çalışanlarının da (f2) daha az sıklıkta olmakla beraber söz ettiği görülmektedir. Akademisyenler arasından A5, “Teorik konuların yalnızca sözel olarak anlatılması yerine örneklerin ayrıntılı olarak incelenip neden sonuç ilişkisi üzerinden açıklanması daha verimlidir. Yapılan bir işin parçalara bölünüp otopsisi yapılarak onun üzerinden konunun anlatılması çok daha etkilidirˮ sözleri ile örnek analizinin önemine değinmiştir. Öğrenci ve sektör çalışanları da Gestalt prensipleri ve renk bilgisi gibi konuların teorik konular çerçevesinde önemli olduğunu belirtmişlerdir. Rosenquist (2012), öğrencileri görsel elemanların farkına varacakları şekilde eğitmek için bu elemanların kullanıldığı örneklerin onlarla paylaşılması gerektiğini, böylece öğrencilerin “iyiˮ tasarım üzerine düşünerek farkındalıklarının artacağını belirtmiştir. Tasarım eğitimi alan öğrenciler için görsel yolla bir problemin çözümüne ulaşmak tıpkı ikinci bir dil öğrenmek gibidir. Öğrenciler yazılı metin ya da sayısal değere sahip olan olayları metinle bir arada kullanarak yeni bir düzenleme haline getirir. Bu bağlamda öğrencilerin görsel okuryazarlık kazanması oldukça önemlidir. Görsel okuryazarlık kazanan öğrenci herhangi bir enformasyonu çizim, fotoğraf veya grafikler gibi her türden görsel anlatım yoluyla ifade edebilir hale gelir.

Tasarım kriterleri alt teması altında toplanan kodlardan tüm çalışma grupları söz etmiştir. Genel olarak sayfa düzeni ve bütünlük gibi tasarım ilkeleri ve kuramlarının işlenebileceği ifade edilmiştir. Ergonomi ve insan psikolojisi gibi konuların kuvvetlendirilerek öğrencilerin tasarım seçimlerinin nedenlerini bilmesi gerektiği görüşü hakimdir. Visocky

ve Visocky’e (2008) göre tasarımcıların son kullanıcıyı daha iyi anlaması için bilişsel prensipleri, iletişim prensiplerini ve estetik prensipleri bilmesi gerekmektedir.

Strüktür alt teması bilgi mimarisi ve tasarımda çeşitli iskelet yapıları gibi konuların vurgulanması sonucunda oluşmuştur ve tasarımın yapısının oluşturulması için gerekli teorik bilgilere işaret etmektedir. Akademisyenlerden A8 “öğrencilere zamansal hiyerarşik, ağ oluşturma (networking), zamansal-mekânsal gibi yapılar gösterilirse, farklılıklarını bilirler. Böylece öğrenci neden zaman çizelgesi kullanması gerektiğini ya da mekan devreye girdiğinde, mekânsal değişikliği nasıl göstermesi gerektiğini bilir.ˮ ifadeleri ile görselleştirmede yapısal düzenlemenin önemini vurgulamıştır.

Tasarım süreci alt teması, pratiğe geçmeden önce teorik konular aracılığıyla bilgi edinmeyi ve kullanıcı testleri gibi tasarım sürecinde yer alan aşamaları işaret eden kodlardan oluşmaktadır. Öğrenci ve akademisyenler benzer oranda bahsederken, sektöre çalışanlar bu alt temadan söz etmemiştir. Öğrencilerden Ö2, “Bir konuda pratiğe geçmeden önce teorisinden, geçmişinden, ilham kaynaklarından bahsetmek bence bizim için çok daha sağlıklı oluyor.ˮ ifadeleri ile tasarımda araştırma süreci ve teorik konuların ilişkisinden bahsetmiştir. Petterson (2002) tasarım sürecinin bilişsel ve pratik yönü ve aktiviteleri olduğunu belirtmiştir. Öğrencileri bazı temel konularda bilgilendirmek, uygulama aşamasına geçtiklerinde daha hızlı ilerleme kaydetmelerini sağlayabilir.

Teorik konular kapsamında yalnızca akademisyenlerin söz ettiği 2 adet alt tema bulunmaktadır. Bunlar; yoğunluk ve tekrar kavramlarıdır. Akademisyenler yoğunlukla ilgili olarak, teorik konuların bağlama ilişkin olacak ve elzem konuları kapsayacak şekilde verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Diğer yandan bazı teorik bilgilerin tekrar edilebileceğini, tazelenebileceğini ifade etmişlerdir.

Aktarım alt teması öğrenci ve sektör çalışanlarının söz ettiği, akademisyenlerin ise bahsetmediği bir kavramdır. Öğrencilerden Ö8, “Bence yaptığımız uygulama çalışmalarıyla teorik bilgiler çok bağlantılı ve hepsi birbirini bütünlüyor. Böylece bende tasarım yaparken tüm bilgileri bir arada çalıştırabiliyorum ve daha bütünsel şekilde yaklaşabiliyorum.ˮ ifadeleri ile öğrendiği teorik bilgileri uygulama çalışmalarına aktardığını belirtmiştir. Jackson’a (2008) göre deneyimler yoluyla öğrenilenlerin fiziksel çıktılarla ölçümlenmesi pek mümkün değildir. Önemli olan deneyimlerin bilişsel değişimlere dönüşebilmesidir. Grafik tasarımın doğasında deneyim bulunmaktadır ve nihai amacı edinilen bilgi ve becerilerin problem çözme amacı ile aktarılmasıdır.

Düşünsel boyut hakkında öğrenci ve sektör çalışanları bahsetmiştir ancak akademisyenlerin söz etmediği görülmektedir. Öğrenciler arasından Ö8 çalıştıkları alanla ilgili bilgi edindiklerini, böylece üzerine düşünme şansı bulduklarını belirtirken, sektör çalışanlarından S1 öğrencilerin işin felsefesi boyutunu öğrenmeleri gerektiğini düşünmektedir.

Yaparak öğrenme kavramına ilişkin akademisyen ve öğrencilerin değindiği, sektör çalışanlarının ise bahsetmediği görülmektedir. Akademisyenlerden A6, A8 ve A10 öğrencilerin yaparak öğrenme eğilimleri olduğunu ve pratiğe yönelik ödevler verilebileceğini belirtmişlerdir. Öğrencilerden Ö6 ve Ö9 ise verilen teorik bilgilerin uygulama ile pekiştirilmesinin ve yaparak öğrenmeye ağırlık verilmesinin faydalı olacağını düşünmektedir.

Teorik konular alt amacına ilişkin genel bir değerlendirme yapıldığında, en önemli iki kazanımın görsel okuryazarlık ve tasarım kriteri olduğu görülmektedir. Akademisyenlerin görsel okuryazarlık (f15), strüktür (f10), tasarım kriteri (f8) ve yoğunluk (f7) alt temalarına daha yoğun katılım gösterdiği ve aktarım ve düşünsel boyut haricindeki diğer temalardan da söz ettiği anlaşılmaktadır. Öğrenciler ise tasarım kriteri (f7), görsel okuryazarlık (f5) ve tasarım süreci (f5) alt temalarından diğerlerine nispeten daha çok bahsetmiş, yoğunluk ve tekrar kavramları dışında diğerlerinden de söz etmiştir. Sektör çalışanlarının tasarım kriteri (f5), aktarım (f4) ve düşünsel boyut (f4) alt temalarından nispeten daha yoğun olarak söz ettiği anlaşılmaktadır.