• Sonuç bulunamadı

Akademisyenlerin Edinilen Kazanımlar Hakkındaki Görüşleri

5.1. Birinci Alt Amaca İlişkin Bulgular

5.1.2. Akademisyenlerin Edinilen Kazanımlar Hakkındaki Görüşleri

Görüşmedeki ilk soru akademisyenlerin “öğrencilerin veri görselleştirme ve infografik alanında edindikleri kazanımların onların tasarım eğitimi sürecini nasıl etkileyeceğiˮ konusundaki görüşlerini almayı amaçlamaktadır.

İlk görüşmenin gerçekleştirildiği A1, öğrencilerdeki en önemli problemlerden bir tanesinin verileri sadeleştirmeyi bilmemeleri olduğunu belirtmiştir. Bu durumun daha çok pozitif bilimler alanında yer alınmadığı için gerçekleştiğini ve ne kadar çok veri gelirse, öğrencinin kafasının o kadar karıştığını ifade etmiştir. Bu sözlerini “Tasarımda kesinlikle sadeleştirmeye gitmek gerekmektedir. Hani biz öğrencilere motto olarak hep ‘less is more’ (az daha fazladır) felsefesini söylüyoruz ama öğrenciler için tasarımlarını bu mottoya yaklaştırabilmek onlara çok zor geliyor. Zor olan zaten basiti yapmaktır. Biz bunu öğretirken çok zorluk çekiyoruz. Öğrencilere ne kadar çok karışık renk kullanırlarsa, ne kadar çok farklı yazı karakterleri kullanılırsa, ne kadar çok görseli iç içe kullanırlarsa zengin olan o gibi geliyor. Ancak aslında zengin olan çok daha sadeleştirilmiş ve bilgiyi çok daha net veren tasarımlar. Bu süreçte veri görselleştirme ve infografikler öğrencilerin çok işine yarar, onları rahatlıkla bir adım ileriye taşır. Düşünme biçimlerini geliştirir. Yani temelde onlara tasarımda sadeliğe ulaşma ve eldeki verileri işleyebilme yetisi kazandıracaktır. Ayrıca zekice çözümler bulmalarına yarayacaktır.ˮ şeklinde düşüncelerini aktarmıştır.

A2, görselleştirmenin temelinde bilginin tasnifinin söz konusu olduğunu ve son zamanlarda veri görselleştirme ve infografiklerin bu kadar ön planda olmasının ulaşılabilir bilginin artmasına karşılık olarak bilgi aktarımında yaşanan sorunlardan kaynaklandığını belirtmiştir. Bu nedenle infografik ve veri görselleştirme disiplinlerinin öğrencinin bilginin tasnifi ve sonrasında doğru ve kolay aktarımını öğrenmesini sağlayacağını ve elbette öğrencinin sorun çözmedeki bakış açısını geliştireceğini ifade etmiş ve açıklamasına “Günümüzde herkes bilgi aktarmaya çalışıyor ve bunu en estetik, en doğru görsel yolla yapma kaygısını taşıyor. Örneğin, küçük bir şirket de büyük bir holding de elindeki ekonomik, muhasebe veya sosyal veriler gibi her türde veriyi bir görsel unsurla

ortaya koymaya çalışıyor. Bunu gerek müşterisine gerekse kendi çalışanlarına aktarmaya çalışıyor. Bu açıdan yaklaştığımızda, öğrenci de bu disiplinler sayesinde bilgiyi en estetik ve en doğru görsel yolla yapma kaygısı taşır ve en büyük kazanımlarından biri de bilgiyi organize etmek olur.ˮ şeklinde devam etmiştir.

A3, öğrencilerin edineceği kazanımlar hakkında “Bu alanlar sayesinde öğrenci tasarımı yalınlaştırarak kendisini eğitme imkanı bulabiliyor. Bütünün dağınık parçalarını toparlamayı ve tasarım sürecinde sadeleştirip, estetikle birleştirmeyi öğreniyor. Benim eğitim aldığım dönemde de keşke infografik ve veri görselleştirme disiplinleri dersler kapsamında yer alsaydı. Zira bu alanlar aracılığıyla öğrencilerin parça bütün ilişkisi konusunda farkındalığı artıyor. Örneğin, bu tür derslerin yer aldığı bir sistemle eğitim almış bir kişi ile karşılaştığımda, bunu direkt fark ediyorum. Çünkü bu bireyler tasarıma problem çözme odaklı yaklaşıp, daha eğitilmiş bir gözle bakabiliyor ve hızla parçaları gruplandırma, yeniden parçalama ve sonunda daha iyi sunma becerisini kazanıyor. Böylece hedef kitleyle olan iletişimi daha sağlıklı bir biçimde sağlıyor.ˮ açıklamasını yapmıştır.

A4, öğrencilerin veri görselleştirme ve infografik alanında edindikleri kazanımlar ve bu kazanımların tasarım eğitimi sürecine etkisini “Grafik tasarım zaten temelde bilgiyi görselleştirme işi. Dolayısıyla öğrenciler önlerine çıkacak her tür problemde, her projede bu süreci deneyimlemiş olacaklar ve bu nedeyim bundan sonraki süreçlerinde çok faydalı olacaktır. Önlerine çıkacak problem ister bir afiş olsun, ister bir logo olsun, isterse daha karmaşık yapıdaki bir arayüz tasarımı projesi olsun, bir bilgiyi görsel yolla ifade etme becerisi kazanmış olacaklarˮ sözleriyle ifade etmiştir.

Öğrenci kazanımları ile ilgili olarak A5 “Tıpkı Gestalt prensiplerinde olduğu gibi, izleyici öğrencinin yaptığı bu görsel çözümlemeye baktığında olaya hakim olabilmelidir, içinde kaybolmamalıdır. Tıpkı web tasarımında olduğu gibi izleyicinin A noktasından B noktasına gidip geri dönebilmesini, yani yönlendirmeyi iyi öğrenir. Tüme varım ve tümden gelime ilişkin algısı gelişir. Özet olarak, en önemli kazanımları görsel bir problemin çözümünü öğrenmektir. Elindeki tüm verileri süzerek önemsiz elemanların atılıp, vurgulanması gereken noktaları ortaya çıkarmayı öğrenir. Örneğin, afiş tasarımında da ana bir odak oluşturup, giderek dağıtmasını öğrenir. Renk ve sembollerle görsel kodlamayı, ana fikri yansıtmayı, metinleri okutabilmeyi öğrenir.ˮ ifadeleriyle ayrıntılı bir biçimde açıklamıştır.

olduğu düşüncesindedir. Bir kesim öğrencinin bu alanda uzmanlaşabileceğini ve yakın gelecekte kendi başına bir uzmanlık alanı olarak üniversitelerde yer alabileceğini belirtmiştir. Bunlara ek olarak “İletişim tasarımında arayüz tasarımı ve etkileşim tasarımına yönelecek öğrenciler açısından düşünüldüğünde, görselleştirme süreci de tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır. Direkt bir veri görselleştirme olmasa dahi sonuçta bir verinin görselleştirilmesi söz konusu ve enformasyon analizi katmanı bulunmaktadır. Zaten bu nedenlerle eğitim programımız da enformasyon tasarımı zorunlu ders olarak yer alıyor. Grafik tasarım ağırlıklı çalışmak isteyen öğrenciler için de yine aynı şekilde oldukça önemli bir yere sahip. Öğrenciler temelde, tasarım probleminin verinin organizasyonu üzerinden çözülmesini öğreniyorlar.ˮ şeklinde görüş bildirmiştir.

A7, veri görselleştirme ve infografik disiplinlerinin ele alındığı dersler ile ilgili görüşlerini “en temel servis derslerinden bir tanesidir. Öğrencilerin sözsüz ifade biçimi geliştirmeleri ve bu süreçte tamamıyla görsel malzemeleri kullanıyor olmaları açısından önemlidir. Ayrıca enformasyonun analizini yapmaları çok önemlidir. Kamusal alandaki enformasyonun tasarımı gibi konular açısından da bu ders önemlidir. Öğrenciler proje derslerinde etkileşim bağlamında kullanıcıya minimum enerji ile maksimum bilgiye ulaşmayı amaçladığında öğrendikleri konular çok faydalı olur. Verinin analizi ve sözsüz iletişim proje derslerindeki temel bileşenlerden arasındadır.ˮ sözleri ile açıklamıştır. A8 öğrenci kazanımlarını maddeler halinde sıralamıştır: “Birincisi, öğrenciler yaptıkları işlerde zaman mefhumunu devreye soktukları için daha ayağı yere basacak tasarımlar üretmeleri mümkün olacaktır. İkincisi, daha bütüncül, yani kendi iç mantığı birbiriyle çelişmeyen ürünler yaratmaları mümkün olacaktır. Üçüncüsü, her verinin arka planında başka bir bilgi, başka bir mantık olduğunu bildikleri sürece bu işin sadece sanat değil, aslında tasarım yönünün daha ağırlıklı olduğunu anlayacaklardır. …ˮ

A9 ise bilgiyi görsel bir dile dökme becerisini kazanmanın oldukça zor bir süreç olduğunu belirtmiş ve bu nedenle öğrencilerin veri görselleştirme ve infografik alanında yapacakları gayretlerin tasarım eğitimi sürecine son derece olumlu bir etkisi olacağını ifade etmiştir. A9’a göre, bunun temel nedeni öğrencilerin veri organize etme çabası üzerinden problem çözme becerilerini geliştirecek olmalarıdır ve sonuçta bu alanlar kapsamında yaptıkları en az malzeme ile en etkili bilgi aktarımını sağlamakla doğrudan ilişkilidir.

A10, öğrencilerin veri görselleştirme ve infografikler aracılığıyla edindikleri kazanımlar sayesinde daha pratik ve çözüm odaklı olacaklarını düşünmektedir. “öğrencilerin tanımlanan problemi daha akılcı yoldan çözmeleri sağlayabilir. … Hangi alanda olduğu

farketmeksizin çalışmalarında planlı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir. Soyut olan kavramları somut bir şekilde yansıtabilir. Problem çözme, analitik düşünme ve parça bütün ilişkisini geliştirir.ˮ ifadeleri ile düşüncelerini aktarmaktadır.