• Sonuç bulunamadı

Akademisyenlerin Uygulama Çalışmalarının Önemi Hakkındaki Görüşleri

5.3. Üçüncü Alt Amaca İlişkin Bulgular

5.3.2. Akademisyenlerin Uygulama Çalışmalarının Önemi Hakkındaki Görüşleri

Görüşmede yer alan bir diğer ifade, alan uzmanı akademisyenlerin “ders kapsamında yapılan uygulama çalışmalarının öğrencinin gelişim sürecindeki önemiˮ hakkındaki görüşlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır.

A1 bu konuyla ilgili uygulama çalışmalarının öğrencilerin gelişim sürecinde oldukça etkili olduğunu belirtmekte ve daha romantik ve duygusal düşünmeye yatkın olan tasarım öğrencilerinin analitik düşünceyi de geliştirmeleri için oldukça etkili olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca öğrencilerin farklı düşünce ve yaklaşımlara sahip olması ve problem çözmeyi öğrenmeleri konusunda katkıda bulunacağını düşünmektedir.

A2 uygulama çalışmaları ile ilgili olarak tasarımda amacın eldeki bilgiyi illüstrasyon, fotoğraf ya da istatistiksel grafikler yoluyla görselleştirerek kullanıcısı ile iletişime geçmesini sağlamak olduğunu ifade etmektedir. İnfografik ve veri görselleştirme konularında sektörde giderek daha fazla tasarımcıya ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle bu alanda uygulama çalışmaları yapan öğrencilerin sektörde ön plana çıkacaklarını düşünmektedir. Son olarak A2’ye göre kullanım kılavuzu yapabilen bir öğrenci, her tür aşama ve süreci basitleştirerek aktarabilecek prensipleri öğrenecektir.

A3 ise veri görselleştirme ve infografik alanlarında uygulama çalışmaları yapan öğrencilerin konu her ne olursa olsun veriyi etkili bir şekilde işleyip, istedikleri alanda uygulayabileceğini savunmaktadır. Ayrıca uygulama pratiği edinerek mezun olduktan sonra da geliştirdiği düşünce sistemini farklı alanlarda uygulayabileceğini düşünmektedir. A3 uygulama pratikleri ile, temelde öğrencinin bilgiyi çok daha etkin bir halde iletebileceğini vurgulamıştır.

A4 ise “grafik tasarım bir sanat eseri değildir, işlevseldir. Tıpkı bir sandalye tasarımında olduğu gibi belirli işlevleri vardır. Problem çözme pratiği gerektirir. Öğrenci bu disiplinlerle birlikte problem çözme pratiği yapacaktır.ˮ ifadeleri ile uygulama çalışmalarının önemini vurgulamıştır. A4, öğrencilerin veriye sadık kalması gerektiğini öğreneceğini ve bilgi kümesini iletmek için diyagramı ve grafikleri kullanmayı veya bir

hastalığın aşamalarını ve etkilerini ayrıntılı olarak betimleyebileceğini belirtmektedir. Uygulama çalışmaları ile ilgili A5 “Öğrenciler elde ettikleri Word ya da Excel dosyası içerisindeki ham bilgileri, fotoğraf ve grafiklerin hepsini standardize edip ortak görsel bir dil bulmayı öğrenir. Öğrenci yöntemi, yol haritasını uygulayarak öğreneceği için aynı şeyi başka bir projeye uygulaması çok daha kolay olacaktır.ˮ ifadeleri ile uygulama çalışmalarının önemini vurgulamıştır. Bunların yanı sıra A5 bu derslerde yapılan uygulama çalışmalarının pek çok kapıyı açabilen bir anahtar niteliğinde olduğuna inanmaktadır. A6 tasarım bölümlerinde uygulama olmadan öğrencilerin öğrendikleri her şeyin havada kalacağı görüşünü savunmaktadır. Öğrencilerin bu bölümde çok görmeleri, görsel okuryazarlık kazanmaları, kaynak taramaları, örnek bakmaları gerektiğini ancak ellerini kirletmedikçe bu söylediklerinin gerçekleşmeyeceğini ve eğer kendileri çok kez deneyimlemezlerse mezuniyet sonrasındaki süreçlerde sıkıntı yaşayabileceklerini belirtmektedir. A6 uygulama çalışmaları ile ilgili ayrıca “öğrencilerin proje derslerindeki en büyük sıkıntılarından biri ellerindeki bilgileri süzmek ve anlamlı bir yapı kurmak.ˮ ifadeleri ile görüşlerini aktarmıştır.

A7 veri görselleştirme ve infografik disiplinlerini içeren dersler kapsamındaki uygulamaların, gelecekte jestleri dayalı ara yüzlerde kullanıcıyı eyleme yönlendirecek görsel malzeme oluşturabilmeleri açısından da önemli olduğunu ancak interaktif tasarım öğrencileri için görselleştirmenin veri madenciliği kısmına doğru giden eksenine geçmeye gerek olmadığını belirtmiştir.

A8 ise bu tür derslerin tamamen uygulamaya yönelik olması gerektiğini ve dersteki uygulamaların çok önemli olduğu düşünmektedir. A8 görüşlerine “En basit örnekle web tasarımında bile zamana dayalı bir etkileşim var. Sitede yer alan mekanların hepsini birer link olarak düşünürseniz aslında hepsi küçük küçük mekanlar. Mekana dayalı, yani uzamsal bir ilişkide var. Öğrencilerin bu projeleri böyle bir alt yapı olmadan daha sofistike bir şekilde çıkarabilmeleri mümkün değil.ˮ ifadeleri ile uygulamaların önemini vurgulamıştır..

A9 da benzer bir yaklaşımla uygulama çalışmalarının önemine değinmiş ve görselleştirme alanında yapılan uygulamaların öğrencinin gelişimine olumlu katkı sağlayacağını belirtmiştir. Özellikle sınıf içerisinde yapılan ve kısıtlı zaman aralığında problem çözleri beklenen çalışmaların katkısının önemli olduğunu düşünmektedir.

bu tür disiplinleri içeren derslerde verilen ödevlerin hem daha sonra yapacakları projeler de hem de mezuniyet sonrası için doğrudan etkili olduğunu belirtmiştir.

5.3.3. Öğrencilerin Uygulama Çalışmalarının Önemi Hakkındaki Görüşleri Görüşmede yer alan bir diğer ifade, öğrencilerin “ders kapsamında yapılan uygulama çalışmalarının gelişim süreçlerindeki önemiˮ hakkındaki görüşlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır.

Ö1, dersteki uygulama çalışmalarının faydalı olduğunu düşünmektedir. Ayrıca derste öğrendiklerinin mezuniyet sonrasında da yararlı olacağını ifade etmektedir. Son olarak ders kapsamında yaptığı uygulama çalışmalarını portfolyosuna ekleyeceğini belirtmektedir. Ö2, uygulama çalışmaları ile kendisini program öğrenme, kullanma ve tasarım becerileri anlamında geliştirdiğini düşünmektedir. Bir ürünün nasıl kullanıldığını anlatmak ile ilgili olan ödev sayesinde bundan sonra aşama aşama storyboard (görsel senaryo taslağı) hazırlayabileceğini belirtmektedir.

Ö3, sınıf içi uygulama çalışmalarının çok yararlı olduğunu ve ilk kez veri görselleştirme ve infografik çalışması yaptığını belirtmektedir. Ayrıca görme biçimi ve anlatma biçimi olarak büyük gelişme kaydettiğini ifade etmektedir.

Ö4 ise uygulama çalışmalarının birebir etki etmediğini ancak bakış açısını değiştirdiğini düşünmektedir. Bilgiyi ileten kişi konumuna geçmenin bilgiyi nasıl düzenlemesi gerektiğini öğrenmesini sağladığını ve bundan sonraki uygulama çalışmalarında da bu bakış açısıyla hareket edeceğini belirtmektedir.

Ö5 bu disiplinlerde yapılan uygulamalar sayesinde tasarım için araştırma yapmayı öğrendiğini düşünmektedir. Araştırma yaparak topladığı verileri mind map (kavram haritası) ve diğer yöntemlerle süzerek önemli kısımları çıkarmayı öğrendiğini ve sonunda bu aşamalar yardımıyla tasarımının çok sade olduğunu keşfettiğini belirtmektedir.

Ö6, dönem başında yaptığı çalışmalarla sonundakiler arasında önemli farklılıklar olduğunu ve tasarım çalışmalarında bir üslup kazandığını belirtmektedir. Uygulamaların en önemli kısmının ise tasarım sürecini öğrenmek olduğunu düşünmektedir.

Ö7 öncelikle tasarım için araştırma yapma bilincim kazandığını ifade etmektedir. Derste tarif tasarımı ve veri görselleştirme gibi çalışmaları yaparken ilk etapta zorlandığını ancak

bundan sonra bilgiyi daha rahat ve etkili bir şekilde aktararak aynı zorlukları yaşamayacağını düşünmektedir.

Ö8 ilk olarak uygulama pratiği kazanmanın çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Uygulama çalışmaları ile sözsüz iletişim kurmayı ve veri araştırması yapmayı öğrendiğini ve artık bir enformasyon tasarımı projesinin nasıl gerçekleştirildiğini bildiğini belirtmektedir. Bu dersi almanın bundan sonra alacağı derslerde daha yaratıcı çalışmalar yapmasını sağlayacağını düşünmektedir.

Ö9, uygulamaların gelişim sürecinde kesinlikle önemli bir yere sahip olduğunu ve artık bir projeye başladığında ilk olarak araştırma yaptığını belirtmektedir. Ö9’a göre dersin uygulama anlamında en önemli katkısı tasarım aşamalarını kullanması gerektiğini öğrenmiş olmasıdır.

Ö10, bu dersten önce kullanım kılavuzu yapmakla ilgili bir fikri olmadığını, bu konuda deneyim edinerek neler yapması gerektiğini öğrendiğini düşünmektedir. Ayrıca basit bir aletin kullanımını herkesin anlayabileceği şekilde görsel olarak ifade edebilmesinin çok önemli olduğuna inanmaktadır. Bunlara ek olarak daha disiplinli çalışmayı ve veri seti çıkarmayı öğrendiğini belirtmektedir.

5.3.4. Sektör Çalışanlarının Uygulama Çalışmalarının Önemi Hakkındaki