• Sonuç bulunamadı

CİNAYET OLGULARINDA SANIKLARCA SUNULAN GEREKÇELERİN İRDELENMESİ

Belgede Tam PDF (sayfa 87-90)

Necmi ÇEKİN*, A. HİLAL*, Mete K. GÜLMEN*, Behnan ALPER*, D. SARICA**,

Bülent SAVRAN***, N. BİLGİN*

Ö ZET

Saldırgan davranışın en ileri hiçimi olarak kabul edilen öldürme eyleminin hangi amaçlarla kimlere yönelttiği konu­ sunda pek çok çalışma bulunmaktadır. Şiddeti uygulayanla­ rın, hemen her zaman eylemlerinin, kendilerince haklı ge­ rekçeleri okluğunu ileri sürdükleri görülmektedir. Psikotik hastalarda sık görülen öldürme gerekçelerinin; kıskançlık ve kötülük görme hezeyanı olduğu belirtilirken, psikotik olma­ yanlarda öldürme gerekçelerinin çeşitlilik ve dağınıklık gös­ terdiği ifade edilmektedir, barklı çalışmalar her iki grup için değişik rakamlar vermekle birlikte, kurbanların genelde aile ve yakın çevreden olduğu kabul edilmektedir.

Bu çalışına; öldürme eylemi ile yargılanıp, davaları kara­ ra bağlanmış sanıkların öldürme gerekçeleri ve ölen kişi ile yakınlıklarını incelemek amacıyla planlandı.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 1996/1-450 ve 1997 I- 150 sayılı karar özetleri gözden geçirilerek, ölen ve öldüren konumundaki kişilerin; vas, cinsiyet, yakınlık, öldürme ge­ rekçeleri ve olay yerine göre dağılımları gruplandı.

Toplam sanık sayısının 66. %89.39'unıın erkek, "'iTt2.42’sinin 21-30 yaslarında olduğu görüldü. Öldürülen 47 kişinin yaş grupları dağınıklık göstermekle birlikte %70.21’inin 20-50 yaş arasında ve %65.95'inin erkek olduğu saptandı. Olguların %72.34’ünün akrabalık bağı olan ya da birbirini tanıyan kişiler olduğu, %21.27’sinin namus olarak nitelenen gerekçe ile. %38.29’unun çeşitli gerekçeler ile o an yapılan tartışmalar sonucu olduğu ve %21.27‘sinin aralarında husumet olan kişiler arasında olduğu görüldü.

Şiddetin yaşamın her kademesinde, değişik şekillerde ya­ şanıp. ilişki kurma yöntemi içinde olağan kabul edilmesi so­ nucu, çok basit ve kolay nedenlerle, kişilerin öldürme eyle­ mine yönelebildiği görülmektedir. Olgular benzer çalışma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılacaktır.

A n a h ta r K e lim e le r: Ağır Ceza, öldürme, öldürme ge­ rekçeleri.

GİRİŞ

Saldırgan davranışın en ileri biçimi olarak kabul edilen öldürme eyleminin hangi amaçlarla kimlere yö­ neldiği konusunda pek çok çalışma bulunmaktadır.

Şiddeti açıklamaya çalışan görüşler, sııçıı çok sayıda sebebe bağlamaya ve çeşitli disiplinlerle açıklamaya çalışmaktadırlar (1-12).

Bazı araştırıcılar, şiddeti yoksunluk ve huzursuzlu­ ğa tepki olarak gören kuramlardan etkilenmişlerdir. Eğitim olanakları, ekonomik ya da cinsel olanaklara ulaşamamanın yarattığı huzursuzluklar ve genel an­ lamda kısıtlanmalarla karşı karşıya kalanlarda şiddet görüldüğü ifade edilmektedir (12). Yabancı doğumlu göçmenler arasında, evsizlerde "Sokakta yaşayanlar­ da" cinayetin yüksek oran gösterdiği, 15-19 yaş arası gençlerin cinayet oranlarının her yıl artış gösterdiği, adölesanlarda tüm ölüm sebepleri arasında cinayetin 2. sırada olduğu, etnik gruplarda ise I.sıraya yüksel­ diği belirtilmekledir 11.3-16).

I960'lı yıllardan itibaren şiddet içeren tlavıanışı açıklamaya yönelik çalışmaların ııörobiyolojik etmen­ lerden ziyade sosyal ve psikodinamik etmenlere dikkat çektiği görülmektedir. Suç oluşturan davranışa, sosyo­ lojik teoriler; sosyal değerler, sosyal yapı ve sosyal normlar ile açıklama getirmeye çalışmaktadır ( 1.16).

Kişinin bedensel ve ruhsal özellikleri ile suç ara­ sında ilişki olduğunu belirten çalışmalar çok sayıdadır (1,4,8,12). Bazı çalışmalarda, zihinsel hastalık bozuk­ luk ile öldürme eylemi arasında anlamlı bir ilişkinin varlığına rastlanmıştır (5,9). Psikotik hastaların daha fazla suç işlediklerini iddia edenlerin yanı sıra daha az suç işlediklerini iddia eden çalışmalarda bulunmakta­ dır (4,7,17). Ayrıca, seri cinayetler ile anlisosyal kişilik bozukluğu ve seksüel sadizm ilişkisinin vurgulandığı görülmektedir ( 18). Psikotik hastalarda sık görülen öl­ dürme gerekçelerinin, kıskançlık ve kötülük görme hezeyanı olduğu belirtilirken; psikotik olmayanlarda öldürme gerekçelerinin çeşitlilik ve dağınıklılık gös­ terdiği ifade edilmektedir (4,6,7,17,18). Akut alkol ve ilaç alımında cinayetin yoğun olduğu, şiddet içeren ölümlerde kronik madde kullanımının etkisinin açık olmadığı belirtilmektedir (16,19).

* Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anahilim Dalı, Balcalı-Adana, ** Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

III. ADLİ DİUMLKR KONGRESİ

Tablo I. Sanıkların yaş ve cinsiyet dağılımı.

Yaş 0-10 11-20 21-30 31-40 41-50 51-60 61 TOPLAM

K/K E/K E/K E/K E/K E/K E/K E K

Sanıklar -/- 9/- 16/- "7/ 2/1 3/- 37/ -

Tablo 2. Öldinitie•illerin yaş re cinsiyete yöre dayılııııı.

Yaş 0-10 1 1-20 21-30 31-40 41-50 51-60 61 TOPLAM

E/K E/K E/K E/K E/K E/K E/K E/K

Öldürülenler 1/- 2/3 11/1 11/1 9/- 4/2 2/- 40/7

Psikotik hastaların cinayet eylemlerinde, hedef grııhun daha yüksek oranda aile iyi olduğunun belir­ tilmesinin yanı sıra; psikotik olmayanlarda da değişen rakamlar verilmekle birlikte, kurbanların genelde aile ve yakın çevreden olduğu kabul edilmektedir. Yayın­ lanan çalışmalar, öldürülen tüm kadınların %6-50'sinin eşleri tarafından öldürüldüklerini, bir başka çalışmada ise; öldürülen kadınların %82’sinin evlerinde tanıdık­ ları insanlardan biri tarafından öldürüldüklerini be­ lirtmektedir (4,9.20,21).

Bu çalışma öldürme eylemi ile yargılanıp, davaları karara bağlanmış sanıkların belirttikleri öldürme ge­ rekçelerini ortaya koymak amacıyla planlandı.

GEREÇ VE YÖNTEM

Adana 3- Ağır Ceza Mahkemesinin 1996/1-450 ve 1997/1-150 sayılı karar özetleri gözden geçirilerek, ölen ve öldüren konumundaki kişilerin yaş, cinsiyet, öldürme gerekçeleri ve yakınlıklarına göre dağılımla­ rı gruplandı.

BULGULAR

Toplam sanık sayısının 66, %89.39’unun erkek, %42.42’isinin 21-30 yaşlarında olduğu görüldü (Tablo 1). Öldürülen 47 kişinin yaş grupları dağınıklık göster-

Tablo :>. Sanıklarca sunulan öldürme gerekçeleri.

Öldürme gerekçeleri Sayı %

Namus 10 21.27

Husumet 10 21.27

Tartışma 18 38.29

Diğer 9 19.17

Toplam 47 100.00

Tablo 4. Ölen ve öldürenler arası yakı,i ılık derecesi.

Yakınlık Derecesi Sayı

1° Akraba 8 Uzak Akraba 3 Arkadaş 12 Komşu 7 İş ilişkisi 4 Tanımıyor 13 Toplam 47

inekle birlikte %70.21’inin 20-50 yaş arasında ve %65.95'inin erkek olduğu saptandı (Tablo 2). Olgula­ rın %72.34'ünün akrabalık bağı olan ya da birbirini ta­ nıyan kişiler olduğu (Tablo 3), % 21.27'sinin namus olarak nitelenen gerekçe ile, %38.29'unun çeşitli ge­ rekçeler ile o an yapılan tartışmalar sonucu olduğu ve %21.27’sinin aralarında husumet olan kişiler arasında olduğu görüldü (Tablo 4).

TARTIŞMA

Şiddet, bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edil­ mektedir. Şiddeti önleme çabaları, cinayet oranını azaltma uğraşları; sosyal organizasyonlar, başvuru-bil- gi merkezleri, destek kurum ve ortamları sağlama uğ­ raşları ile ortaya konmaya çalışılmakladır. Koruma ça­ balarının, başarı ya da başarısızlığını, rakamların orta­ ya konması ve çeşitli parametreler ışığında karşılaştı­ rılması sağlayacaktır.

Çalışmamız kapsamında, ölen ve öldürenlerin bü­ yük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu, kişilerin %

72.34'iinün akraba oldukları ya da birbirini tanıdıkları görülmüştür. Öldürme gerekçeleri gözden geçirildi­ ğinde; ani başlayan tartışma, namus ve husumet ola­ rak gruplanabildiği saptanmıştır. Namusun öldürme gerekçesi olarak %21.7 gibi önemli bir yüzdeyi oluş­ turması. ülkemizdeki ahlak anlayışı ve kültürel yansı­ mayı ortaya koymaktadır. Sanıklarca namus gerekçe­ lerinin sunulmasının bir kısmında, ceza indiriminden faydalanma amacının söz konusu olabileceğini dü­ şünmekle birlikte, bunun ceza maddelerimizde karşı­ lığını buluyor olması; toplumsal normların sorgulan­ masına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Olgularımız arasında herhangi bir akıl hastalığı ta­ nısı almış olgu yoktur, bunda, olgu sayısının azlığı ya da sanıklara rutin-ayrıntılı bir muayene yapılmıyor ol­ masının rolü tartışılabilinir.

Şiddet davranışını öngömıeyi ve önleyebilmeyi sağlayacak verilerin ve her çeşit bilginin toplanması gerektiği belirtilmektedir (17). Akıl sağlığı bozuk kişi­ lerin eylemden önce saptanması ile şiddetin önlenme­ sinin pek mümkün olmadığı, muayene ve kontrollerin sağlıklı yapılmasının, tekrarlayan şiddet eylemini azaltmada faydalı olacağı belirtilmektedir.

kurban gitme oranının yüksek olduğıı ve genelde ev- de-koiay ulaşılabilen silahlarla cinayetin işlendiği be­ lirtilmektedir ( 19-22). Aile içi şiddeti önlemeye yöne­ lik olarak yeni düzenlenen kanun maddemiz.de; şid­ deti uygulayanın ev ve çalışma ortamından uzak tutul­ ması, silahına el konulabilmesi ve alkollü olarak eve gelmesini yasaklayan düzenlemeler şiddeti önlemede umut vericidir. Ancak, destek ortamını sağlayacak sos­ yal kurumlar ve düzenlemelere işlerlik kazandırılması daha da önemlidir.

Olgularımız incelendiğinde; büyük çoğunluğunun çeşitli nedenler ile o an yapılan tartışmalar sonucu, ani eylemler niteliğinde olduğu görülmektedir. Şidde­ tin yaşamın her kademesinde, değişik şekillerde yaşa­ nıp, ilişki kurma yöntemi içinde olağan kabul edilme­ si, halta bazı durumlarda en uygun yöntem olarak al­ gılanması sonucu, çok basit ve kolay nedenlerle, kişi­ ler öldürme eylemine yönelebilmektedir. Şiddet dav­ ranışında. öğrenmede örnekler ve şiddete tanık olma­ nın önemi göz. önünde bulundurularak, toplumsal ya­ şam ve medyada şiddete hoşgörü sağlayacak yakla­ şımlardan kaçınılması ve eğitime gereken önemin ve­ rilmesi gerekmektedir.

Teşekkür: Bu çalışmanın gerçekleşmesinde, des­ teklerini gördüğümüz Adana 3- Ağır Ceza Mahkemesi

Başkanı Hakim Nurettin Vara teşekkür ederiz.

KAYNAKLAR

1. Dönmezer S. Kriminoloji. Beta Basım Yayım Da­ ğıtım. 8. Basım, İstanbul 1994.

2. Amerikan Tabipler Birliği, Bilimsel İşler Konseyi. Kadınlara Yönelik Şiddet, Tıp İçin Taşıdığı An­ lam. JAMA Kasım 1992: 5( 11 ): 799-806.

3. Yüksel Ş, Kayır A. Psikiyatriye Başvuran "Örsele­ nen Kadın"m Tanınması. Düşünen Adam. Bakır­ köy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Yayın Or­ ganı. 1986.1(8)16-22.

-i. Soysal H. Uygur N. Rsikolik Hastaların Öldürme Davranışında Hedef Kitle. Nöropsikiyatri Arşivi, 1993; 30(2): 342-346.

3. Kronen M. Mental Disorders and Homicidal Be­ havior in Female Subjects. Am J Psychiatry, Au­ gust 1995, 152 (8): 1216-1218.

6. F.rkol Z. Gaziantep F Tipi Cezaevi'ndeki Cinayet Hükümlüleri ( ’zerinde Bir Araştırma. Adli Tıp Dergisi. 1995: 11(1-4): 39-46.

7. Akgün N. Adli Psikiyatri. Ankara 1987.

8. Çetin G. Koç S, Kolusayın Ö, Soysal Z, Altuğ M. Erişkinlerde Cinsel Unsuru Bulunan Cinayet Ol-

III. ADI.İ IIİLİMITK KOMİKI sİ

gııları. I. Adli Bilimler Kongresi, Kongre Kitabı. Adana 12-15 Nisan 1994; 250-252.

9. Bilgili M, Cantürk G. Anne ve babayı öldürmeye iten nedenler. 8. Ulusal adli tıp günleri, Antalya,

16-20 ekim 1995; 33-3-t-

10. Flitcraft AH. Şiddet. Değerler ve Cinsiyet. JAMA Kasım 1992: 5(11): 812-814.

11. James A, Jenks C. Public Perceptions of Child­ hood Criminality. Brit. (nl. of Sociology. June 1996: 47(2): 315-33U

12. Michaud Y. Şiddet. İletişim Yayınları. 1996. 13- Sorenson SB. Shen H. Homicide Risk Among Im­

migrants in California, 1970 Through 1992. Amer­ ican Journal of Public Health. January 1996, 86( 1 ): 97 - 100.

14. Hwang SW, Orav FJ, O’Connell I), l.ebow JM. Brennan TA. Causes O f Death İn Homeless Adults İn Boston. Annals of internal Medicine. April 15.

1997: 126(8): 625-628.

15. Christoffel KK. Barlow B. Bell C. Dowd 1). God- bold LT. Ft Al. Adolescent Assault Victim Needs: A Review O f issues And A Model Protocol Pediatrics, November 1996: 98(5); 991-1001. 16. Uygur N, Geyran P. Türkcan S. Gençlerde

Homisidal Davranış. Düşünen Adam, 1994: 7< 1-2): 10-23.

17. Cansunar FN. Balcıoğlu İ. Psikopati Ve Suçluluk. 7. Ulusal Adli Tıp Günleri, Antalya 1-5 Kasım

1993: 297-305.

18. Gebertil VJ, Tıırco RN. Antisocial Personality Disorder, Sexual Sadism, Malignant Narcissism. And Serial Murder. Journal O f Forensic Science.

1997; 42( 1 )-. 49-60.

19. Kivara FP, Mueller BA, Somes G, Mendoza CT. Rushforth NB, Ft Al. Alcohol And Illicit Drug Abuse And Risk Of Violent Death İn The Home. JAMA, August 20. 1997: 278(7): 569-575.

20. Bailey JF, Kellermann AL, Somes GW, Bunion IG. Rivara FP, Rushforth NP. Risk Factors For Violent Death O f Women in The Home. Arch intern Med. April 14, 1997: 157: 777-782.

21. Arbuckle J, Olson L, Howard M, Ft Al. Safe At Home ? Domestic Violence And Other Homicides Among Women İn New Mexico. Annals O f Emer­ gency Medicine. February 1996, 27(2). 210-21 i. 22. Hiss J, Kahuna T, Kugel C. Beaten to Death : Why

Do They Die?. The Journal of Trauma: Injury. In­ fection and Critical Care, January 1996; t()( 1 ): 27-3().

P50

111. ADl.İ lill.İMl.liR KONGRF.Sİ

Belgede Tam PDF (sayfa 87-90)