• Sonuç bulunamadı

ADI.İ MI.İM1.I-K KONGKKSİ

Belgede Tam PDF (sayfa 59-62)

Refik AKMAN*, Y.Mustafa KARAGÖZ*, Mehm et ATILGAN*

III. ADI.İ MI.İM1.I-K KONGKKSİ

Kağıt Cinsi Adet (nı) Teknik Bekletiliri süresi Değerlendi!•me

San saman 6 A 4 ay

İyi Orta Zayıf Reak.yok

6 Sarı zarf 4 A 4 ay _ _ __ 4 A4 s A 4 ay 8 Sarı saman 10 F 8 ay i 9 Sarı zarf s F 8 ay 5 Ah 12 F 8 ay 2 10 Sarı zarf 6 F 10 ay 6

Sarı saman 8 F i yıl _ _ 8

Sarı zarf 8 F I yıl 8

A4 10 F 1 vıl - - - 10

gözlendi. Yöntemin bir aydan daha eski izleri görünür hale getirmede başarısız olduğu görüldü (Tablo S).

F tekniği ile A4 kağıdı üzerine alınan ve bir ay son­ ra iyot buharıyla zayıf derecede görünür hale getirilen izler (resim 7), bir gün sonra önce INS ve daha son­ ra 2NS ile daldırma tarzında muamele edildi, gelişim buharlı ütü ile hızlandırıldı. INS ile herhangi bir reak­ siyon gözlenmezken, 2NS ile dört kağıdın ikisinde or­ ta derecede (resim 8), birinde zayıf derecede penıbe- mor renkte latent parmak izi gelişimi ile kağıt zemin­ de hafif mor renklenme gözlendi. Her iki solüsyonun raf ömrü bir yıldı.

TARTIŞMA VE SO N U Ç

Ninhydrin ve iyot buharı kağıt yüzeyler üzerinde­ ki latent izleri görünür hale getirmek için kullanılan

en sık yöntemlerdir (1.2) ve çalışmamızda farklı tip­ teki kağıt yüzeylere uygulanmıştır. Kağıtlar üzerinde ninhydrin ile pembe-mor renkte ve kaliteli, iyot buha­ rı ile sarı-kahverengi renkte ninhydrine göre daha za­ yıf kalitede daha kısa sürede (5 dk) parmak izi imaj­ ları elde edilmiştir. Ninhydrinle en iyi imaj gelişimi "C" ve "F" teknikleri, iyot buharı ile "E" ve "G" teknikleri kullanılarak başarılmıştır. Daldırma tekniğinin, sprey- lemeye oranla daha kullanışlı bir uygulama olduğu dikkat çekmiştir ve 2NS'nun raf ömrünün daha uzun olduğu tespit edilmiştir. Kağıtlarda sararma ve mürek­ kepli yazıda dağılma yaptığı için İNS'nun kullanımı sı­ nırlı kalmıştır.

Her iki yöntem, A4 fotokopi kağıtları üzerinde iyi derecede, sarı saman kağıtları üzerimle orta ve iyi de- recette, sarı-kahverengi posta zarfları üzerinde zayıf

İlesim 6- A le la ıiğ i ku lla n ıla ra k . A 4 ka ğ ıd ı ü ze rin e a lm a n ve hem en i yol b u h a rı ile g e liş !irile n sarı-ka h ve re n g i la te n t p a r ­ m a k izlen.

İlesim 7: T te k n iğ i k u lla n ıla r a k A4 kağ ıdı ü ze rin e a lm a n re b ir a y son ra iyo t b u h a rı ile g ö r ü n ü r bale g e tirile n z a y ıf derecede izler.

III. ADLİ BİLİMLER KONGRESİ

Kesini S: kesim 7 ı/e söz edilen iyol buharı ııyytdanıasından I y iiıı sonra aynı kayıl 2NS ile muamele edileli, yetişim buharlı iilii kullanarak hızlandırdı re orta derecede laleni izler yürünür hale yeldi, karmak, izinde detay boyanması re zeminde renklenme dikkati çekmekledir.

derecede latent parmak i/.leı i geliştirmiştir. Palmar ter içeriğinde bulunan amino asitlerle reaksiyona girerek parmak izlerini görünür hale getiren ninlıydrin, birkaç günlükten bir yıla kadar olan eski latent parmak izle­ rini görünür hale getirebilmektedir (1,2,8). İyot buha­ rı bir aydan daha eski izlere karşı duyarsız bulunmuş­ tur. İyot buharı ile bir aylık izlerin gelişimi birkaç gün­ lük izlerle kıyaslandığında daha zayıftır ve zamana bağlı olarak iyodun iz içeriğine karşı hassasiyetinin azaldığını göstermektedir. İyot buharı ile geliştirilen izler kısa sürede solmaktadır (1,2,3,İS). Bu sorunun "7,8-benzoflavon" içeren tespit solüsyonları ile gideril­ diği bildirilmektedir ( 1).

Ninhydrin-amino asit reaksiyonu, nem ve sıcaklığın arttırılması ile hızlandırılmaktadır. Kağıt üzerindeki iz­ ler. bu tarzda kısa sürede görünür hale getirilebilmek­ tedir (1.2,10.13). Ancak ortamda bağıl nemin yoğun olarak bulunması parmak izi renginde solma ve detay­ da boyanmaya ve zeminde renklenmeye sebep olmak­ tadır. Ah fotokopi kağıtlarında atmosferik nemin, sarı saman kağıtlarında daha fazla nemin (%60-80) gelişim için gerekli olduğu görülmüştür.

Ninlıydrin ile iyi derecede latent parmak izi imajı elde etmede önemli faktörlerden bir başkası gelişimin alışılmış tarzda (oda ısısı-atıııosferik nem-karanlık or­ tam) uygulanmasıdır (11,12,13.14). Bu tarzda sürenin on güne kadar uzatılması ile renk ve görünüm açısın­ dan olumlu sonuçlar alındığı deneylerde gösterilmiştir.

Sarı-kahverengi posta zarfları gibi koyu renk yü­ zeyler üzerinde görünür hale getirilen latent parmak izlerinin seçilebilirliği azalmakta ve koyu zemin rengi fotoğraflamayı zorlaştırmaktadır. Ninlıydrin uygulama­ sından sonra metal tuzları (çinko ve cadmium), nadir toprak elementleri (europium, terbium) ve bazı en­ zimler (tripsin) ile kağıtlar ikinci defa muamele edile­ rek, zayıf izlerin hassasiyeti aıttırılabilmektedir. Ayrıca ikincil metal tuzu uygulaması sonrasında lazer kulla­ nımı ile lııminesan imajlar elde edilebilmekte ve ze­ min problemleri ortadan kaldırılabilmektedir. Aynı za­ manda ilk uygulamada ninlıydrin yerine onun çeşitli analogları kullanılarak farklı renklerde floresan par­ mak izi imajları olıışturulabildiği bildirilmektedir (16,17,18,19,20,21,22). Çalışmamızda, iyot buharı son­ rasında kağıdın ninlıydrinle muamele edilmesi ile iyoda göre iyi derecede latent izlerin görünür hale ge­ tirildiği de gösterilmiştir. Bu yöntemde gelişim buhar­ lı ütü ile hızlandırılmıştır.

Daha kaliteli imajların elde edilmesi, bir yıl ve da­ ha eski latent izlerin görünür hale getirilebilmesi, kim­ yasal modifikasyonlarla analoglarınm sentezlenebil- ıııesi ve ikincil metal tuzu uygulaması ile lazer kulla­ nımına imkan tanıması gibi avantajlara sahip olan ninlıydrin, iyot buharından daha üstün özellikleri olan bir kimyasaldır ve bu durum aynı zamanda yöntemin deneysel çalışmalara açık olduğunu da göstermesi ba­ kımından önemlidir. Bu yüzden latent parmak izi ça­ lışmalarında ninlıydrin kullanımı geliştirilmelidir, lazer uygulamaları başlatılmalı ve bu konu ile ilgili çalışma­ lar her yönden desteklenmelidir.

KAYNAKLAR

1. Fisher, B. A.J., "Techniques of Crime Scene Inves­ tigation", (1993), CRC Press, 5t h Edition, s. 90-122. Florida, LISA.

2. Saferstein, R. "Fingerprints: An Introduction to Fo­ rensic Science," ( 1981 ), 2nd Edition, s. 316-336, New Jersey, LISA.

3- Söylemez, A., "Kriminalistik ve Suç Yeri İnceleme­ si", Parmak İzleri, (1982). 1.Baskı, s. 25-95, Haş­ met Mat. İstanbul.

4. Ruhemann, S., "Triketohydrindene Hydrate." Jour­ nal of Chemical Society, Vol. 97, (1910). s. 2025- 20.31.

5. Montgomery, R., Dryer, R. I.., "Biochemistry-. A Case-Oriented Approach." (1983). 4th. Edition, s. 47-48, Iowa, USA.

6. Voet, D., Voet, J. G., "Biochemistry," (1990), s. 86. New York, USA.

7. Solomons. T. W. G., "Organic Chemistry," ( 1988), 4th. Edition, s. 1108-1109, New York, USA. 8. Oden. S. and von Hofsten B., "Detection of Fi-

(London), Vol. 173, (1934). pp. 449-450.

9 Hewlett, D. F, Winfield, IL G. H., and Clifford, A. A.. "The Ninhydrin Process in Supercritical Car­ bon Dioxide," Journal o f Forensic Sciences, Vol. 41, No. 3. < 1996), pp. 487-489.

10. Connor, C. M., Journal - Association of Official Analytical Chemists, "Collaborative study of acce­ lerated development o f latent fingerprint images on paper by application o f steam," 59 (5): ( 1976), pp. 1003-1005.

11. Lennard, C. J., Margot, P. A., Stoilovic. M., and Warrener, R. N., "Syntesis o f Ninhydrin Analogues and Their Application to Fingerprint Develop­ ment: Preliminary Results" , Journal o f Forensic Science Society, vol. 26, (1986), pp.323-328. 12. Lennard. C. ]., Margot. P. A., Stoilovic, M., and

Warrener, R. N., "Synthesis and Evaluation of Ninhydrin Analogues as Reagents for the Deve­ lopment o f Latent Fingerprints on Paper Surfa­ ces," Forensic Science Society, vol. 28, (1988). pp.3-23-

13. Stoilovic, M., Kobus, H. J., Margot, P. A. J.-L., and Warrener, R. N., "Improved Enhancement of Ninhydrin Developed Fingerprints by Cadmium Complexation Using Low Temperature Photolu­ minescence Techniques," Journal o f Forensic Sci­ ences, Vol. 31. No. 2, (1986), pp. 4.32-445. 14. Mekkaoui, A. I., and Menzel. E. R„ "Spectroscopy

of Earth-Ruhemann's Purple Complexes," Journal of Forensic Sciences, Vol. 38. No. 3. (1993). pp. 506-520.

15. Turner, R. F. "Forensic Science and Laboratory Technics", Fingerprints, (1949), 1st Edition, s. 67- 68, Illinois, USA.

16. Lennard, C. J., Margot, P. A., anti Warrener, R. N., "Photoluminescent Enhancement of Ninhydrin Developed Fingerprints by Metal Complexation:

111. ADLİ HİI.İ.MI.KR KONC.RKSİ

Structural Studies of Complexes Formed Between Ruhcmann's Purple and Group lib Metal Salts," Journal of Forensic Sciences, Vol. 32, No. 3. (1987), pp. 597-605.

17. Davies, P. J.. Kobus. H. ]., Taylor. M. R . and Wa- inwright, K. P., "Synthesis and Structure of the Zinc(II) and Cadmium! 11) Complexes Produced in the Photoluminescent Enhancement of Ninhydrin Developed Fingerprints Using Group 12 Metal Salts," Journal o f Forensic Sciences. Vol. 40. No. a. (1995), pp. 565-569.

18. Menzel, E. R . Bartsch. R. A., and Hallman. I. I... "Fluorescent Metal-Ruhemann's Purple Coordina­ tion Compounds: Applications to Latent Fingerp­ rint Detection," Journal of Forensic Sciences, Vol.35, No: I. (1990), pp.25-34.

19. Almog, J., Hirshfeld, A,. Frank, A.. Grant, H., Ha­ rd, Z., and Ittah. Y., "5-Methylthio Ninhydrin and Related Compounds: A Novel Class of Fluoroge- nic Fingerprint Reagents." Journal of Forensic Sci­ ences, vol. 37, No. 3, (1992), pp. 688-694.

20. Menzel, E. R., and Mitchell, K. E., "Intramoleculer Energy Transfer in the Europium-Ruhemann s Purple Complex: Application to Latent Fingerprint Detection," Journal o f Forensic Sciences, Vol. 35. No. 1, (1990), pp. 35-45.

21. Everse, E., Menzel. E. R., "Sensitivity Enhance­ ment of Ninhydrin-Treated Latent Fingerprints by Enzymes and Metal Salts," Journal of Forensic Sci­ ences, Vol. 31, No. 2. (1986). pp. 446-454. 22. Menzel, E. R.. and Almog, J., "Latent Fingerprint

Development by Frequency-Doubled Neodymi­ um: Yttrium Aluminum Garnet (Nd: YAG) Laser: Benzo(f)ninhydrin," Journal of Forensic Sciences, Vol. 30, No. 2. (1985). pp. 371-382.

P38

Belgede Tam PDF (sayfa 59-62)