• Sonuç bulunamadı

ÇALIŞMANIN YÖNTEMİ VE KAPSAMI

2. BÖLÜM: SİYAVUŞ PAŞA KÖŞKÜ

2.4. YAPININ MİMARİ ÖZELLİKLERİ 25

2.4.2. Cephe Özellikleri

Beden duvarları tamamıyla yanaşık derzli kesme küfeki taşından olup örtü sistemine geçişte kullanılmış olan saçak silmesine kadar düz bir yüzey halindedir.

Ana kubbe, kesme küfeki taşından sekizgen bir kasnak üzerinde yükselmektedir. Ana kubbe etrafındaki dört yarım kubbe ise ana kubbe kasnak seviyesinin altında bir kotta bulunan kasnaklar içine alınmışlardır. Oda üzerindeki aynalı tonozun kasnağı da ana kubbe kasnağı hizasına kadar yükseltilmiştir. Abdesthane üzeri çatı duvarı yüksekliği ise küçük yarım kubbelerin kasnak yüksekliği ile bir tutulmuştur.

Geniş ayaklar ve kemerler üzerine oturtulan köşkün alt seviyesi boşaltılarak havuzun devamlılığını sağlanmak amaçlanmıştır. Günümüzde yapı kullanılmadığından bu kemerlerin arası içeriye girmeye imkân vermeyecek şekilde demir parmaklıklarla örtülmüştür.

Doğu Cephesi

Siyavuş Paşa Köşkü’nün girişinin bulunduğu doğu cephesi, 12.63 m uzunluğundadır. Kesitin geçirildiği düzlemde zemin kotları güneyden kuzeye doğru sırasıyla, set duvarı başlangıcında - 1.68 m, set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.53 m, havuzda yaklaşık - 1.97 m, set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.46, set duvarı bitiminde - 1.28 m’dir30 (Çizim F.2.10). Divanhane ve abdesthane cephelerinin oluşturduğu doğu cephesi, saçak silmesine kadar tek bir yüzey şeklinde yükselmektedir. Saçak silmesi bitiminde, beden duvarları yaklaşık 30 cm geriye doğru çekilmek suretiyle kasnak duvarını oluştururlar. Bu kasnak duvarı iki kademeden oluşmaktadır. Birinci kademede, divanhane köşe tromplarının içine alındığı kasnak duvarı ve abdesthane

30 Cephe çizimleri, köşkün özgün halinde havuzun içerisinde kalan kısmının da ifade edilebilmesi amacıyla köşkün beden duvarları önünden ve havuzun içerisinden geçen kesit düzlemleri belirlenerek oluşturulmuştur. Batı cephesi dışında, set duvarı görünüşleri ise ihmal edilmiştir. Doğu cephesinde kesit düzlemi, köşkün giriş kapısı aksında yer alan merdivenli taş köprüyü de kesmektedir.

üzerindeki çatının kasnağı yer almakta olup kasnak silmesinin kotu + 6.46 m’dir. İkinci kademe ise, divanhanenin kubbesinin üzerinde yükseldiği sekizgen kasnak duvarının bir yüzü bulunmakta olup kubbe kasnak silmesi + 7.42 m kotundadır. Bu kasnak duvarının gerisinde, divanhane kubbesinin sekizgen kasnağının duvarları ve onunla aynı kotta yer alan oda üzerindeki aynalı tonozun kasnağı görünmektedir (Çizim F.2.10) (Fotoğraf E.2.13).

Köşkün doğu cephesinde, cephe aksından güney yönüne doğru konumlandırılmış köşkün giriş kapısı ve kapı aksına yerleştirilmiş kademeli köprü bulunmaktadır. Giriş kapısının kuzeyinde, 2 adet tek sıralı pencere ile güneyinde abdesthaneye ait bir mazgal ile bir altıgen pencere yer almaktadır. Havuz seviyesinde ise pencerelerin alt kısmında, divanhane kubbesi aksına yerleştirilmiş kesme taş kemerli geniş bir açıklık mevcuttur (Fotoğraf E.2.13).

Taş merdivenli köprü, havuz içerisinden yükselen 75 × 195 cm ölçülerinde, dikdörtgen şeklindeki taş ayak üzerinde taşınan çift merkezli sivri (penci) iki kemer üzerine oturmaktadır. Yürüme yolundan iki basamakla çıkılan ± 0.00 kotundaki platformdan, mermer korkuluklu, 8 basamaklı taş merdivenli köprü ile havuz ortasında konumlandırılan köşkün, giriş kapısına ulaşılmaktadır. Taş merdivenli köprünün 8 basamağı bitiminde, +1.76 kotunda 150 × 195 cm ölçülerindeki bir giriş sahanlığı bulunmaktadır (Fotoğraf E.2.15).

Doğu cephesinde, giriş kapısı (K1), yapının beden duvarlarının yaklaşık 8 cm, öne çıkartılarak vurgulanmış, saçak silmesinde de aynı hareket tekrar edilmiştir. Bununla birlikte saçak silmesi, kapı etrafındaki söve profilinin aynen üst kısımda da dönmesine imkân vermemiş, burada profilin son çerçevesi incelmiştir. Giriş kapısı cephede, 100 cm genişliğinde ve 198 cm yüksekliğindedir. Kapının, çift kanatları demir olup 1935 yılına ait fotoğraflardan muhdes olduğu anlaşılmaktadır (Fotoğraf E. 4.13, 4.21). Kapının basık, makaralı kemeri 24 cm genişliğindedir. Kapının, 30 cm genişliğinde mermer ve 27 cm genişliğinde küfeki taşından söveleri, 10 cm yüksekliğinde mermer eşiği bulunmaktadır. Kemer üzerinde mermer üçgen köşelikler yer almakta olup köşelikler üzerinde dikdörtgen şeklinde mermer bir pano içerisinde köşkün kitabesi mevcuttur (Fotoğraf E.2.74) (Çizim F.2.16). Mermer

kitabe üzerinde celi sülüs hat ile Kur’an-ı Kerim’in, Talak suresinin 2. ayetinin sonu ile 3. ayeti bulunmaktadır. Okunuşu şöyledir: 31

“1) Ve men yettak'ı-llahe yec'elü lehü mahrecen. Ve yerzukhu min haysü la yahtesibü ve men yetevekkel

2) 'alellahi fehüve hesbuhu innellahe beliiğü emrihi kad ca'ele-llahü likülli şeyin kadren”

Türkçesi:

"Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu verir. Kim Allah'a güvenirse o kendisine yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur."

Kitabede tarih yazılmamıştır (Fotoğraf E.2.75).

Doğu cephesinde yer alan divanhane pencereleri (PZ7 ve PZ8), + 2.21 kotunda olup 93 × 157 cm ölçülerinde, dikdörtgen biçimindedir. Pencere söveleri mermer olup söve genişliği 25 cm, söve kalınlığı 14 cm’dir. Pencereler 2 cm çapında demir lokma parmaklıklı ve muhdes ahşap doğramalıdır. Pencere üstlerinde, 22 cm genişliğinde kesme küfeki taşından çift merkezli sivri (penci) hafifletme kemerleri bulunmaktadır. Kemer aynasında bulunan pencere dışlıkları mermer şebekelidir (Fotoğraf E.2.16). Pencere üzerinde yer alan kemerin kilit taşı ve iki yanında mevcut taşlar, kemer formu tamamlanamadan kesilmekte, hemen akabinde ise saçak silmesi başlamaktadır. Sedad Hakkı Eldem, bu durumu bir uygulama hatası olarak değerlendirmektedir (Eldem, 1969, s.117).

Doğu cephesinde bulunan abdesthane (helâ kısmında) penceresi, + 2.98 m kotunda olup bir kenarı 40 cm ölçüsünde olan altıgen biçimindedir. Pencere, muhdes sabit demir doğramalı ve mermer şebekelidir. Doğu cephesinde, abdesthanenin hela holünde, + 3.68 kutunda, 21 × 57 cm ölçülerinde bir mazgal yer almaktadır (Fotoğraf E.2.26) (Çizim F.2.10).

Doğu cephesinin havuz seviyesinde, divanhane aksına yerleştirilmiş, 3.10 m genişliğinde ve en yüksek yerinde 2.13 m ölçüsünde olan açıklık, 30 cm genişliğinde,

31 Köşkün kitabesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Bölümü öğretim üyesi, sayın Prof. Dr. Suphi Saatçi tarafından okunmuştur.

kesme küfeki taşından çift merkezli sivri bir kemer ile geçilmektedir. Bu kemerli açıklık, güvenlik gerekçesiyle sabit demir parmaklık ile kapatılmıştır (Çizim F.2.10). Doğu cephesinde, yanaşık derzli kesme küfeki taşı kullanılmış olup kesme taş duvarlar, 28 cm kalınlığında, yalın profilli taş saçak silmesi ile sonlanmaktadır. Batı Cephesi

Siyavuş Paşa Köşkü’nün batı cephesi 12.52 m uzunluğundadır. Kesitin geçirildiği düzlemde zemin kotları kuzeyden güneye doğru sırasıyla, set duvarı başlangıcında - 1.68 m, set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.46 m, havuzda - 1.90 m ile - 2.10 m arası değişmekte olup set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.53, set duvarı bitiminde - 2.75 m’dir32 (Çizim F.2.11). Divanhane ve oda cephelerinin oluşturduğu batı cephesi, saçak silmesine kadar tek bir yüzey şeklinde yükselmektedir. Saçak silmesi bitiminde, beden duvarları yaklaşık 30 cm geriye doğru çekilmek suretiyle kasnak duvarını oluştururlar. Bu kasnak duvarı iki kademeden oluşmaktadır. Birinci kademede, divanhane köşe tromplarının içine alındığı kasnak duvarı yer almakta olup kasnak silmesinin kotu + 6.46 m’dir. İkinci kademe ise, divanhanenin kubbesinin üzerinde yükseldiği sekizgen kasnak duvarının bir yüzü ve odanın tonozunun üzerinde yükseldiği kasnak bulunmakta olup kubbe kasnak silmesi + 7.40 m kotunda, tonoz kasnak silmesi ise + 7.42 m kotundadır. Bu kasnak duvarının gerisinde, divanhane kubbesinin sekizgen kasnağının duvarları görünmektedir (Çizim F.2.11) (Fotoğraf E.2.21).

Köşkün batı cephesinde, divanhaneye ait 2 adet tek sıralı pencere arasında altıgen formlu bir tepe penceresi ile odaya ait 1 adet tek sıralı pencere yer almaktadır. Havuz seviyesinde ise divanhane pencereleri arası aksa yerleştirilmiş kesme taş kemerli geniş birer açıklık ile oda penceresi aksında konumlandırılmış diğerine göre daha dar, kesme taş kemerli bir açıklık mevcuttur (Çizim F.2.11) (Fotoğraf E.2.22).

Batı cephesinde yer alan divanhane pencereleri (PZ3 ve PZ4), + 2.17 kotunda olup PZ3 penceresi 95 × 158 cm, PZ4 penceresi 93 × 158 cm ölçülerinde, dikdörtgen biçimindedir. Pencere söveleri mermer olup söve genişliği 25 cm, söve kalınlığı 14 cm’dir. Pencereler 2 cm çapında demir lokma parmaklıklı ve muhdes ahşap

32 Cephe çizimleri, köşkün özgün halinde havuzun içerisinde kalan alt seviyesinin de ifade edilebilmesi amacıyla köşkün beden duvarları önünden ve havuzun içerisinden geçen kesit düzlemleri belirlenerek oluşturulmuştur. Batı cephesi dışında, set duvarı görünüşleri ise ihmal edilmiştir.

doğramalıdır. Pencere üstlerinde, 22 cm genişliğinde kesme küfeki taşından çift merkezli sivri (penci) hafifletme kemerleri bulunmaktadır. Kemer aynasında bulunan pencere dışlıkları mermer şebekelidir. İki pencere arasında yer alan tepe penceresi, + 4.10 m kotunda olup bir kenarı 40 cm ölçüsünde olan altıgen biçimindedir. Pencere, muhdes sabit demir doğramalı ve mermer şebekelidir. Oda penceresi (PZ2) ise, + 2.17 kotunda ve 92 × 157 cm ölçülerinde dikdörtgen biçimindedir. Pencere söveleri mermer olup söve genişliği 25 cm, söve kalınlığı 14 cm’dir. Pencere 2 cm çapında demir lokma parmaklıklı ve muhdes ahşap doğramalıdır. Pencere üstünde, 22 cm genişliğinde kesme küfeki taşından çift merkezli sivri (penci) hafifletme kemerleri bulunmaktadır. Kemer aynasında bulunan pencere dışlığı mermer şebekelidir (Çizim F.2.11) (Fotoğraf E.2.23, 2.24). Batı cephesinde mevcut pencerelerin üzerinde yer alan kemerin kilit taşı ve iki yanında mevcut taşlar, kemer formu tamamlanamadan kesilmekte, hemen akabinde ise saçak silmesi başlamaktadır. Sedad Hakkı Eldem, bu durumu bir uygulama hatası olarak değerlendirmektedir (Eldem, 1969, s. 117).

Batı cephesinin havuz seviyesinde, divanhane aksına yerleştirilmiş, 3.13 m genişliğinde ve en yüksek yerinde 2.21 m ölçüsünde olan açıklık, 36 cm genişliğinde kesme küfeki taşından, çift merkezli sivri kemer ile geçilmektedir. Kemerin kilit taşı ve iki yanında bulunan taşlar, kabartmalı gül ve lale motifleri ile bezelidir. Oda aksına isabet eden 1.97 m genişliğinde ve en yüksek yerinde 2.15 m ölçüsünde olan açıklık da, 34 cm genişliğinde kesme küfeki taşından, çift merkezli sivri bir kemer ile geçilmektedir. Bu kemerli açıklıklar, güvenlik gerekçesiyle sabit demir parmaklık ile kapatılmıştır (Çizim F.2.11) (Fotoğraf E.2.23). Batı cephesi set duvarında, taş konsollara bindirilmiş iki adet çıkma ile havuz suyunun boşaltılmasını sağlayan künklerden33 oluşturulmuş kanalın ağzı mevcuttur (Fotoğraf E.2.99).

Kuzey yönündeki çıkma 0.95 × 1.97 m ölçülerinde olup 23 cm kalınlığında ve 102 cm yüksekliğindeki düzgün aralıklarla yerleştirilmiş 4 adet profilli taşın üzerinde taşınmaktadır (Fotoğraf E.2.104). Güney yönündeki çıkma ise, 0.94 × 1.87 m ölçülerinde olup 22 cm kalınlığında ve 96 cm yüksekliğindeki düzgün aralıklarla yerleştirilmiş 4 adet profilli taşın üzerine bindirilmiştir (Çizim F.2.12) (Fotoğraf E.2.21). Havuz suyu tahliyesi için kullanılan kanal, havuzun zemininde (yaklaşık - 2.00 kotu) 20 cm çapındaki bir delik şeklinde iken arazi eğimi ile paralel bir yol

izleyerek batı set duvarı üzerinde, - 2.30 kotunda ve 10 cm çapında bir ağız vasıtası ile boşaltımı sağlamaktadır (Çizim F.2.12) (Fotoğraf E.2.99).

Batı cephesinde, yanaşık derzli kesme küfeki taşı kullanılmış olup kesme taş duvarlar, 26 cm kalınlığında, yalın profilli taş saçak silmesi ile sonlanmaktadır. Kuzey Cephesi

Siyavuş Paşa Köşkü’nün kuzey cephesi 9.08 m uzunluğundadır. Kesitin geçirildiği düzlemde zemin kotları doğudan batıya doğru sırasıyla, set duvarı başlangıcında - 1.11 m, set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.45 m, havuzda - 1.91 m ile - 2.00 m arası değişmekte olup set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.53, set duvarı bitiminde - 2.86 m’dir34 (Çizim F.2.13). Sadece divanhane cephesinin oluşturduğu kuzey cephesi, saçak silmesine kadar tek bir yüzey şeklinde yükselmektedir. Saçak silmesi bitiminde, beden duvarları yaklaşık 30 cm geriye doğru çekilmek suretiyle kasnak duvarını oluştururlar. Bu kasnak duvarı iki kademeden oluşmaktadır. Birinci kademede, divanhane köşe tromplarının içine alındığı kasnak duvarı yer almakta olup kasnak silmesinin kotu + 6.46 m’dir. İkinci kademe ise, divanhanenin kubbesinin üzerinde yükseldiği sekizgen kasnak duvarının bir yüzü bulunmakta olup kubbe kasnak silmesi + 7.41 m kotundadır. Bu kasnak duvarının gerisinde, divanhane kubbesinin sekizgen kasnağının duvarları görünmektedir (Çizim F.2.13) (Fotoğraf E.2.17)

Köşkün kuzey cephesinde, divanhaneye ait düzenli yerleştirilmiş 2 adet tek sıralı pencere, cephe aksında bulunan havuz seviyesinde kesme taş kemerli geniş bir açıklık ve saçak silmesi üzerinde yükselen taş örgülü ve taş şapkalı baca ile simetrik bir cephe düzeni vardır. Köşke ulaşımı sağlayan ve iki çift merkezli sivri (penci) kemer üzerinde taşınan merdivenli taş köprü de bu cephe öğelerindendir (Fotoğraf E.2.17).

Kuzey cephesinde yer alan divanhane pencereleri (PZ5 ve PZ6), + 2.18 kotunda olup pencereler 93 × 158 cm ölçülerinde ve dikdörtgen biçimindedir. Pencere söveleri mermer olup söve genişliği 25 cm, söve kalınlığı 14 cm’dir. Pencereler 2 cm çapında demir lokma parmaklıklı ve muhdes ahşap doğramalıdır. Pencere üstlerinde, 22 cm

34 Cephe çizimleri, köşkün özgün halinde havuzun içerisinde kalan alt seviyesinin de ifade edilebilmesi amacıyla köşkün beden duvarları önünden ve havuzun içerisinden geçen kesit düzlemleri belirlenerek oluşturulmuştur. Batı cephesi dışında, set duvarı görünüşleri ise ihmal edilmiştir.

genişliğinde kesme küfeki taşından çift merkezli sivri (penci) hafifletme kemerleri bulunmaktadır. Kemer aynasında bulunan pencere dışlıkları mermer şebekelidir. (Fotoğraf 2.18, 2.20) Kuzey cephesinde mevcut pencerelerin üzerinde yer alan kemerin kilit taşı ve iki yanında mevcut taşlar, diğer cephelerden farlı olarak kemer formu tamamlanmakta, hemen akabinde ise saçak silmesi başlamaktadır (Çizim F.2.13).

Kuzey cephesinin havuz seviyesinde, cephe aksına yerleştirilmiş, 3.08 m genişliğinde ve en yüksek yerinde 2.15 m ölçüsünde olan açıklık, 36 cm genişliğinde kesme küfeki taşından, çift merkezli sivri bir kemer ile geçilmektedir (Çizim F.2.13). Kuzey cephesi aksında bulunan, 70 × 70 cm ölçülerinde kare şeklinde olup saçak silmesi üzerinden +11.27 kotuna kadar yükselen baca, kesme küfeki taş malzemeli ve taş şapkalıdır (Fotoğraf E.2.29).

Yürüme yolundan iki basamakla çıkılan ± 0.00 kotundaki platformdan, mermer korkuluklu, 8 basamaklı taş merdivenli köprü ile havuz ortasında konumlandırılan köşkün, giriş kapısına ulaşılmaktadır. Taş merdivenli köprü, havuz içerisinden yükselen 75 × 195 cm ölçülerinde, dikdörtgen şeklindeki taş ayak üzerinde yer alan iki kemer ile taşınmaktadır. Set duvarı ile taş ayağa oturan, 33 cm genişliğindeki kesme küfeki taş malzemeli çift merkezli sivri (penci) kemer ile oluşturulan ilk açıklık, 152 cm genişliğinde ve kilit taşına kadar 189 cm yüksekliğindedir. Taş ayak ile yapının beden duvarına oturan, 28 cm genişliğindeki kesme küfeki taş malzemeli çift merkezli sivri (penci) kemer ile oluşturulan ikinci açıklık ise, 150 cm genişliğinde ve kilit taşına kadar 214 cm yüksekliğindedir. Merdivenin kademelenmesi ile paralel bir şekilde, kemerli ilk açıklığın yüksekliği, ikincisine göre daha alçaktır. Taş merdivenli köprünün 8 basamağı bitiminde, +1.76 kotunda bir giriş sahanlığı bulunmaktadır (Çizim F.2.13) (Fotoğraf E.2.19, 2.38).

Kuzey cephesinde, yanaşık derzli kesme küfeki taşı kullanılmış olup kesme taş duvarlar, 28 cm kalınlığında, yalın profilli taş saçak silmesi ile sonlanmaktadır. Güney Cephesi

Siyavuş Paşa Köşkü’nün güney cephesi 9.08 m uzunluğundadır. Kesitin geçirildiği düzlemde zemin kotları batıdan doğuya doğru sırasıyla, set duvarı başlangıcında - 2.99 m, set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.53 m, havuzda - 1.97 m ile - 2.01 m arası değişmekte olup set duvarı üzeri yürüme yolunda - 0.49, set duvarı bitiminde –

1.10 m’dir35 (Çizim F.2.14). Oda ve abdesthane cephesinin oluşturduğu güney cephesi, saçak silmesine kadar tek bir yüzey halinde yükselmektedir. Saçak silmesi bitiminde, beden duvarları yaklaşık 30 cm geriye doğru çekilmek suretiyle kasnak duvarını oluştururlar. Bu kasnak duvarı iki kademeden oluşmaktadır. Birinci kademede, abdesthane çatısının içine alındığı kasnak duvarı yer almakta olup kasnak silmesinin kotu + 6.44 m’dir. İkinci kademe ise, odanın tonozunun üzerinde yükseldiği kasnak duvarı bulunmakta olup tonoz kasnak silmesi + 7.41 m kotundadır. Bu kasnak duvarının gerisinde, divanhane kubbesinin sekizgen kasnağının duvarları görünmektedir (Çizim F.2.14) (Fotoğraf E.2.25).

Köşkün güney cephesinde, odaya ait 1 adet tek sıralı pencere ile abdesthanenin altıgen penceresi ve havuz seviyesinde kesme taş kemerli geniş bir açıklık bulunmaktadır. Köşke ulaşımı sağlayan ve iki çift merkezli sivri (penci) kemer üzerinde taşınan merdivenli taş köprü de bu cephe öğelerindendir (Fotoğraf E.2.27). Güney cephesinde yer alan oda penceresi (PZ1), + 2.16 kotunda olup pencere 94 × 157 cm ölçülerinde ve dikdörtgen biçimindedir. Pencere söveleri mermer olup söve genişliği 25 cm, söve kalınlığı 14 cm’dir. Pencereler 2 cm çapında demir lokma parmaklıklı ve muhdes ahşap doğramalıdır. Pencere üstlerinde, 22 cm genişliğinde kesme küfeki taşından çift merkezli sivri (penci) hafifletme kemerleri bulunmaktadır. Kemer aynasında bulunan pencere dışlıkları mermer şebekelidir (Çizim F.2.14) (Fotoğraf E.2.25). Güney cephesinde mevcut pencerenin üzerinde yer alan kemerin kilit taşı ve iki yanında mevcut taşlar, kemer formu tamamlanamadan kesilmekte, hemen akabinde ise saçak silmesi başlamaktadır. Sedad Hakkı Eldem, bu durumu bir uygulama hatası olarak değerlendirmektedir (Eldem, 1969, s.117). Abdesthanenin tepe penceresi, + 2.95 m kotunda olup bir kenarı 40 cm ölçüsünde olan altıgen biçimindedir. Pencere, muhdes sabit demir doğramalı ve mermer şebekelidir (Fotoğraf E.2.28).

Güney cephesinin havuz seviyesinde, pencere altına düzensiz yerleştirilmiş, 1.92 m genişliğinde ve en yüksek yerinde 2.10 m ölçüsünde olan açıklık, 33 cm genişliğinde kesme küfeki taşından, çift merkezli sivri bir kemer ile geçilmektedir. Kemer

35 Cephe çizimleri, köşkün özgün halinde havuzun içerisinde kalan alt seviyesinin de ifade edilebilmesi amacıyla köşkün beden duvarları önünden ve havuzun içerisinden geçen kesit düzlemleri belirlenerek oluşturulmuştur. Batı cephesi dışında, set duvarı görünüşleri ise ihmal edilmiştir.

taşlarının birinin üzerinde, geometrik desenli bir bezeme yer almaktadır (Fotoğraf E.2.27, 2.92)

Yürüme yolundan iki basamakla çıkılan ± 0.00 kotundaki platformdan, mermer korkuluklu, 8 basamaklı taş merdivenli köprü ile havuz ortasında konumlandırılan köşkün, giriş kapısına ulaşılmaktadır. Taş merdivenli köprü, havuz içerisinden yükselen 75 × 195 cm ölçülerinde, dikdörtgen şeklindeki taş ayak üzerinde yer alan iki kemer ile taşınmaktadır. Set duvarı ile taş ayağa oturan, 33 cm genişliğindeki kesme küfeki taş malzemeli çift merkezli sivri (penci) kemer ile oluşturulan ilk açıklık, 153 cm genişliğinde ve kilit taşına kadar 189 cm yüksekliğindedir. Taş ayak ile yapının beden duvarına oturan, 28 cm genişliğindeki, kesme küfeki taş malzemeli, çift merkezli sivri (penci) kemer ile oluşturulan ikinci açıklık ise, 148 cm genişliğinde ve kilit taşına kadar 212 cm yüksekliğindedir. Merdivenin kademelenmesi ile paralel bir şekilde, kemerli ilk açıklığın yüksekliği, ikincisine göre daha alçaktır. Taş merdivenli köprünün 8 basamağı bitiminde, +1.76 kotunda bir giriş sahanlığı bulunmaktadır (Çizim F.2.14) (Fotoğraf E.2.25).

Güney cephesinde, yanaşık derzli kesme küfeki taşı kullanılmış olup kesme taş duvarlar, 27 cm kalınlığında, yalın profilli taş saçak silmesi ile sonlanmaktadır. 2.4.3. Yapısal Özellikleri

2.4.3.1. Taşıyıcı Sistemi

Bu çalışma kapsamında yapının temellerinde bir sondaj çalışması yapılması mümkün olmadığından, yapım sürecinin ilk aşamasını oluşturan temellerin, boyut, biçim ve derinliğine dair elimizde herhangi bir bilgi yoktur.

Kargir olarak inşa edilen köşkte düşey taşıyıcı duvarlar, havuz zemin kotundan zemin kata kadar aynı kalınlıkta devam etmekte olup zemin katta 5 cm incelerek saçak silmesine kadar gelmekte ve kasnakta farklılaşmaktadır (Çizim F.2.15). Duvar kalınlığı mekânlara göre değişlik arz etmektedir. Divanhane dış duvar kalınlığı, 123-125 cm arasında değişmektedir. Odanın dış duvar kalınlığı, 98-100 cm arasında farklılık göstermektedir. Abdesthane dış duvar kalınlığı ise, 98-102 cm arasında değişmektedir. Divanhane ile oda arasındaki duvar kalınlığı 102 cm, divanhane ile abdesthane arası duvar kalınlığı da 83 cm’dir. Oda ile abdesthane arası duvar yaklaşık 100 cm kalınlığındadır. Abdesthanede ise, hol ile helâ arasındaki duvar kalınlığı 34 cm olup duvarın muhdes olduğu düşünülmektedir (Çizim F.2.2).

Köşkte kapı, pencere gibi duvar boşluklarında ve taşıyıcı olarak kullanılan kemerler, basık, çift merkezli sivri, çift merkezli sivri (penci) ve tek merkezli sivri (teğet) kemerlerdir. Özellikler kapı açıklıklarının geçilmesinde basık, pencerelerde ise çift merkezli sivri (penci) kemer tipi kullanılmaktadır.

Köşke girişi sağlayan merdivenli köprü, 75 × 195 cm ölçülerindeki bir taş ayak üzerinde kemerlerle taşınmaktadır.

2.4.3.2. Örtü Sistemi

Siyavuş Paşa Köşkü divanhanesinin kubbe yüksekliği, zemin kotundan kubbe kilit taşına kadar 8.49 m olup çapı 6.20 m’dir. Divanhane kubbesi, mukarnaslı onaltıgen kubbe kasnağına oturmaktadır (Çizim F.2.4). Geçiş öğesi olarak mukarnas dolgulu tromplar kullanılmakta olup mukarnaslar 3 sıralıdır. (Fotoğraf 2.88) Kasnak, yaklaşık 1.80 m açıklığında, 5.00 m yüksekliğindeki tek merkezli sivri (teğet) kemerler üzerine yerleştirilmiştir. Kubbe dışarıdan, 1.70 m yüksekliğinde, sekizgen kubbe kasnak duvarları üstüne + 7.40 kotunda oturtulmuştur. Kubbe kaplaması, kurşun taklidi şaptır. Kubbe üzerinde, üst kısmı kopmuş taş bir alem bulunmaktadır (Fotoğraf E.2.29, 2.31).

Odanın aynalı tonoz yüksekliği, zemin kotundan tonoz aynasına kadar 6.47 m’dir. Aynalı tonoz, 2.50 × 3.40 m ölçülerinde olup, mukarnaslı bir kasnak üzerine yerleştirilmiştir. Kasnağı hemen altında, Bursa kemeri şeklinde alçı profilli