• Sonuç bulunamadı

BİLGİ VE TEKNOLOJİK KAYNAKLAR

Belgede Mustafa Kemal ATATÜRK (sayfa 58-65)

ZEYNEP ÇELİK İYİ PARTİ

BİLGİ VE TEKNOLOJİK KAYNAKLAR

Mevcut donamımlar yetersiz olduğundan, kurumumuz 2021 yılında, 51 adet masaüstü bilgisasayar takımı, 13 adet laptop, 6 adet All in One bilgisayar, 15 adet tablet, 1 adet çok fonksiyonlu yazıcı, 15 adet fotokopili yazıcı ile donanım yenilemesi yapmıştır.

Belediyemizin tüm birimlerinde kullanılan bilgi işlemle ilgili donanım envanteri çıkartılmıştır.

Modern envanter yönetimi sürecini başlatabilmek için barkodlama günvelleme ve yenileme faaliyetlerinin bu vesileyele planlı, ekonomik ve işlevsel olmasını sağlayacaktır. 2021 yılı sonu itibari ile Bilgi İşlem donanım envanteri Tablo’da yer almaktadır.

Tablo: Donanım Envanteri

Ürün Nitelik Adet

Masaüstü Bilgisayar All in One PC 23

OEM PC 476

Dizüstü Bilgisayar UltraBook, NoteBook 81

Toplam 661

Yazıcı

Çok Fonksiyonlu Yazıcı 68

Renkli Lazer Yazıcı 7

Lazer Yazıcı ( Siyah-Beyaz) 97

Çok Fonksiyonlu Mürekkepli 6

Çok Fonksiyonlu Fotokopili Yazıcı 37

Diğer 20

Toplam 235

58

Tablet 15

Tarayıcı – ADF 6

Toplam 21

Ana hizmet binamızın giriş katında izleme ve kayıt cihazları ile donatılmış bir güvenlik kameraları izleme merkezi yer almaktadır.

Belediyemizin 2021 yılı sonu itibari ile güvenlik kameraları envanteri Tablo’da yer almaktadır.

Tablo: Güvenlik Kamerası Sistemleri Envanteri

Yer Kamera

59

Spor Tesisleri 32

Network (Ağ) Altyapısı

Belediyemiz bünyesinde network ağı ortamında çalışan bilgisayarlar kullanılmaktadır. Belediye merkez binamız ve tüm dış birimlerimiz kısmen güvenli bir bilgisayar ağ altyapısı içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Belediyemiz bünyesinde kullanılan belediye otomasyon programına tüm birimler ağdan (network) ve dış Ağdan (wireless-radiolink, VPN gibi güvenli yollarla) bağlanmakta ve kurum işlemleri bu merkezi sistem üzerinden yapılmaktadır. Hizmet binamızın bilgi işlem altyapısını modern ve güvenli hale getirmek için bütün kablolama sistemi, ağ anahtarları yenilenmiş ve güvenlik duvar, log kayıt ile hotspot yazılıkları temin edilmiştir. Altyapısal eksiklikler giderilince, daha önce Belediye Ana Hizmet Binasında veri aktarım seviyesi 50-60 mBit seviyesindeyken bu hız 150 mBit seviyesine çıkarılmıştır.

Belediyemiz Metro Ethernet Ağının dış birimlerce sağlıklı ve güvenli şekilde kullanımını sağlamak için kablosuz veri aktarım sistemi kurulmuştur. Daha önce dış birimlerimiz 40-90 mBit seviyesinde veri aktarım hızıyla işlem yaparken bu hız 150 mBit seviyesine çıkmıştır.

60

Bilgi İşlem Güvenliği

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun gerekli kıldığı bilgi işlem yazılım ve alt yapısı kurulumu işi devam etmektedir. Bilgi İşlem güvenliği Firewall ile sağlanmaya devam etmektedir. Log cihazı ile olumlu – olumsuz tüm ihlaller ve güvenlik önlemleri kayıt altına alınacaktır.

Anti – Virüs programı ile bu güvenlik desteklenecektir. İnternet filtresi kullanılarak kısıtlamalar ile güvenli internet kullanımı tam olarak yerine getirilecektir.

Sunucu ve Depolama

Belediyemiz bünyesinde 2 fizksel makine ve bir depolama ünitesi kapsamında Vmware yazılımı ile 25’e yakın sanal makine barındırmaktayız. Bu makineler uygulama, harita, veri tabanı, paylaşım, güvenlik sunucularısınıfına girmektedir. Makinelerin kurulması, bakımı, çalışır halde tutulması ve yedeklenmesi, veri tabanlarının bakımı, yedeklenmesi, logların tutulması ve çalışır halde olması, yatay (slim) kasa NAS, 1 masaüstü yedekleme cihazlarının kurulması, bakımı, çalışır halde tutulması ve yedeğinde yedeğinin alınması işlemleri yazılım birimimiz tarafında yürütülmektedir.

İnteraktif Belediyecilik

Belediyemiz bilgi çağında olmanın gerekliliği doğrultusunda bilgi teknolojilerindeki tüm yenilikleri kullanarak vatandaşlarımıza en iyi hizmet vermek üzere yapılanma işine başlamıştır. Adli ve idari süreçleri devam eden, işlevsel olarak ciddi sıkıntıları bulunan mevcut Kent Bilgi Sisteminin analizleri tamamlanmıştır. Bu süreçte, normalde hizmet sunucuları tarafından sağlanması gereken birçok konuda yaşanan aksaklıklar,

Yazılım birimimizin özverili ve yoğun çalışması sayesinde ciddi sorunlarla karşılaşılmadan atlatılmıştır.

2022 Yılında Yapılması Planlanan

Yeni nesil ve entegre edilebilen bir bilgi yönetim sistemine geçiş yapılmıştır bunun tüm belediyemizin birimlerine yaygınlaştırma projemiz vardır.

Envanter kayıtlarının bitirilip barkotlama sistemine geçilmesi ile birlikte kullanıcılara zimmet yapılması,

Birimimiz bünyesinde iç ve dış birimlerde kamera olmayan bölgeleri tespit edilip güvenlik kameralarının kurulması,

İlçemiz sınırlarında hassas bölgelerde bulunan park ve bahçelere güvenlik kamerası kurulumu yapılması,

Belediyemiz iç ve dış birimlerde kullanılan kamera sistemlerinin görüntü kayıtlarının tek bir merkezde kontrolünün sağlanması için ön çalışma tamamlanmış olup 2021 yılı içerisinde faaliyete geçirilecektir.

BBDK kanununa göre belediyemizde iç ve dış birimlerde kullanılan bilgisayarların domaine alınması planlanmaktadır.

Eski ve kapatisesi düşük olan sunucularımızın günümüz teknoloji le yenilenmesi ve kapasitelerinin arttırılması, esli sunucularımızında olası felaket senaryoları göz önünde

61

taşınması hedeflenmektedir.

E-Arşiv sistemine geçilmesi için ADF tarayıcı temininin sağlanıp tüm birimlere kurulup sistemin aktif hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Yazılım Birimi Tarafından Yürütülen Faaliyet ve Projeler Yüklenici Firmalara aracılığı ile alınan hizmetler

Üniversal Bilgi Teknolojileri PDKS Firması

SMS Firması

Adam Yazılım (Mail ve Web Hizmetleri)

Tüm idari, mali ve coğrafi modüllerin yönetilmesi, Bilgi İşlem Müdürlüğü yazılım birimi belediyemiz bünyesinde geliştirilmiş ya da dışarıdan hizmet yoluyla alınan tüm yazılımların ihtiyaç, talep, analiz, yönetim, koordinasyon, ve bakımından sorumludur. Yazılıum birimimizde çalışan ekibimiz, konusunda uzman bir ekip olarak belediyemizin tüm yazılım sorunlarını birim bünyesinde çözmekte veya çözüm için firmalarla ortak çalışmalarda bulunmaktadır. Bu konularda eğitimlerini de alarak bilgisini de güncel tutmaktadır. Yazılım birimi koordinasyonunda Belediyemiz Kent Bilgi Sistemi web tabanlı, teknolojik açıdan üstün bir sisteme geçisi sağlanmıştır. Bu sistem ile pandemi döneminde evden çalışmaya uygun bir yapı oluşturulmuştur. Yüklenici firma bünyesinde üretilmiş FlexCity yazılımı ile;

Gelir servis işlemleri,

Tahsilat servisleri – vezneler,

E-Belediye, Borç sorgulama ve ödeme : Akıllı Vezne Sistemi Kent Bilgi Sistemi Projesi kapsamında kurulan akıllı vezne sistemi ile vatandaşlar nakit ya da kredi kartı ile çevre ve temizlik vergisi, emlak vergisi, ilan reklam vergisi ödemelerini 7/24 buvezneden gerçekleştirmektedirler, Mobil vezne aracı kurulmış be aktif olarak tahsilat yapmaktadır,

Ruhsat işlemleri ve E-Belediyeden sorgulama – doğrulama Nikah İşlemleri ve E-Belediyeden sorgulama – doğrulama Satınalma ve Taşınır işlemleri

Muhasebe İşlemleri

İnsan Kaynakları, özlük ve maaş işlemleri

Diğer Kamu Kurumları ile veri paylaşımı (Kaymakamlık vb.) Kullanıcı Yönetimi

Rol ve Yetki Yönetimi Sicil Bilgi Sistemi

62

Satın Alma Uygulaması Nikah-Evlendirme

İdari Bilgi Sistemi ( Fatura Takibi ) Randevu Takip Uygulaması

CV Takip

Emlak İstimlak (Kurum Taşınmazları ve Kira) Encümen Uygulaması

Meclis Uygulaması Hukuk Modülü Bilgi İşlem Modülü

Veteriner İşleri Faaliyet Sistemi Makine İkmal Uygulaması Aykome

Entegrasyon (E-Devlet, Devlet Servisleri, CRM, PDKS) Vatandaş İletişim Portalı (E-Belediye)

SMS Uygulaması Arşiv Yönetim Sistemi İş Zekası Aracı

Yönetici Paneli

Adres ve Taşınmaz Bilgi Sistemi

Mobil Veri Takip ve Analiz Uygulamaları (Mobil Kurum) Pazar Yerleri ve Tezgah Takip Sistemi

Stratejik Plan Hedef Tanımlama Masam (EBYS)

Çağrı Merkezi Uygulaması Karşılama Uygulaması Anket Uygulaması İş Yardım Uygulaması

Sosyal Medya Takip Uygulaması Vatandaş İlişkileri Eğitimi

Chat – Bot

Sosyal Yardım Uygulaması Öğrenci Kabul

Temizlik İşleri Takip Sistemi Lot Yönetim ve Takip Platformu Akıllı Atık Takip Lot Çözümü İSYS ( İş Süreç Yönetim Sistemi ) Akıllı Saha Danışmanlığı

Belediyemize ait web siteleri için SSŞ güvenlik doğrulama devreye alınmıştır.

Belediyemiz yazılım sisteminde tek sicil sisteme geçilmiştir.

Belediyemizde geçmişte çalışmış tüm belediye yazılımlarındaki veriler birleştirilmiş akıllandırılmış ve yeni sisteme aktarılmıştır.

Emlak beyan sistemimizde 2022 yılı beyan ve tahakkuk ( bina, arsa, arazi, çevre ve temizlik vergisi, ilan, reklam ) oluşturulmuştur. 4 yılda bir beyan dönemi kapsamındaki inşaat maaliyet

63

veri karşılaştırmaları ile gelir arttırıcı işlemler gerçekleştirilmiştir.

Yazılım birimimiz tarafından analiz, tasarım, kodlama, veri tabanı oluşturma, deneme testlerinin yapılması, kurulum ve eğitim çaışmalarının tümünü kapsar şekilde, PHP, HTML, AJAX, ORACLE ve ECLİPS gibi java üretim araçları ile modüllerin üretimi gerçekleştirilmiştir.

Gerektiğinde birimlerde kullanılacak ihtiyaç duyulan yazılım modüllerinin bilgi işlem müdürlüğü yazılım servisi yazılım uzmanı tarafından analizi, üretilmesi vebakım faaliyetleri yapılmaktadır.

Belediyemiz Tarafından Servisi Tarafından Üretilen Bazı Modüller

Saha Tespit Modülü : GAÇ ( Gelir Arttırıcı İşlemler ) Saha Tespit, Beyan işlemleri, Ruhsat Verme, Zabıta Tutanak, Emlak Tahakkuk Oluşturma ve bu oluşan tahakkukları ilk tespit programındaki tespit sürecindeki işlemle ilgili entegre çalışan 5 ayrı modül yazılmıştır. Çalışma tamalanmış ve gerek ruhsata teşvik gerekse tahakkuk artışı sağlanmıştır.

Kreş Modülü : Stratejik Planlamada kurulması öngörülen kreşlerin öğrenci takip, öğrenci borç, tahsilaat gibi tüm verilerini işleyebileceği ve takibini yapabileceği bir modüldür.

Belediye Talep Takip Modülü : İçinde Çağrı Merkezi, Beyaz Masa, Müdürlük Talep – Takip, Supervisor Ekranı ve Başkanlık (Yönetici) ekranlarının bulunduğu çok fonksiyonlu, güvenli bir iş takip yazılımı üretilmiş, eğitimi, kurulumu ve Başkanlığa sunumu tamamlanmıştır. Belediyemiz öz kaynakları ile üretilmiş firma bağımlılığı olmadan, canlı, çalışan verimli bir sistem kazanmıştır.

o VATANTAŞ TALEP FORMU MODÜLÜ

o ÇAĞRI MERKEZİ MODÜLÜ o BEYAZ MASA MODÜLÜ

o MÜDÜRLÜK TALEP TAKİP MODÜLÜ o TALEP TAKİP SORUMLUSU MODÜLÜ o TALEP TAKİP BAŞKANLIK MODÜLÜ

İşletme İştirakler Modülü : İşletme İştirakler Müdürlüğünün tablet ve masa üstünde kullanabileceği başkan ekranı, Başkanın gezdiği yerlerde ( mahalle, okul, ibadethane vs. ) yerinde tespit ettiği veya başkanlık tarafından müdahale edilmesi istenen okul, muhtarlık, ibadethane, şahıs ihtiyaçlarıi lojistik, yapım, bakım, onarım, vb. işlemlerin müdahale sürecini takip edebileceği programlar.

Kurum İçi Rehber Modülü : Kurum içi telefon rehberi.

Cenaze İşleri Modülü : Belediyemiz cenaze hizmetleri kapsamında cenaze sahiplerinin, bu cenazelere verilen masa, sandalye, branda, çadır, semaver, çay, şeker ve diğer desteklerin takip edildiği anlık olarak mahalle bazında gün bazında tarih aralığı bazından analiz alınabilen ve bu bilgilerin raporlanabildiği modüldür.

Asansör Ruhsatlama Modülü : Belediyemiz sınırları içerisinde sitelerde bulunan asansörleri kırmızı, yeşil, mavi etiketlerinin verildiği ve asansör öz niteliklerinin tutulduğu, ilgili firmaların kayıtlarının tutulduğu kanunen zorunlu işlemleri yapan bir modüldür.

Zabıta Pazar Yeri Modülü : Yüreğir sınırları içerisinde kurulan Pazar tezgahlarının nitelikleri ve kimler tarafından işletildikleri, kimlere ait oldukları, adres sistemlerinin kayıt edildiği modüldür.

Vatandaş Sosyal Yardım Modülü : Yüreğir sınırları içerisinde ihtiyaç sahiplerine yapılacak yardımların kayıt edildiği, ne zaman ve kime verildiğini, ne verildiğini sonra verilecekmi gibi

64

bilgilerin kayıt edildiği bir modüldür. Halen ihtiyaç duyulan ve yüklenici firmalardan temin edilemeyen yazılımları üretmeye devam etmektedir.

Akıllı Vezne Sistemi : Kente Bilgi Sistemi projesi kapsamında kurulan Akıllı Vezne Sistemi ile vatandaşlar nakit yada kredi kartı ile ÇTV, Emlak Vergisi, İlan Reklam Vergisi ödemelerini 7/24 bu vezneden gerçekleştirmektedirler. Mobil Vezne aracı kurulmuş ve aktif olarak tahsilat yapmaktadır.

Kablosuz İnternet : Kablosuz internet teknolojisi ile Hilton ve Shareton otellerinin çatısı üzerinden dış birimlere merkez binamızın ortak internet kullanması sağlanmıştır. Kullanıcıların aynı network üzerinden belediye otomasyon sistemini kullanabilmesi ve log kayıtlarının tutulması sağlanmıştır.

PKDS (Personel Devam Kontrol Sistemi) : İç ve dış birimlerimizde bulunan PKDS Proximity cihazları ( Parmak İzi/ Kartlı Sistem ) vasıtasıyla personellerin giriş/çıkış , izin ve maaş puantajları takip edilmektedir.

Belgede Mustafa Kemal ATATÜRK (sayfa 58-65)