• Sonuç bulunamadı

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

A- Afganya (ülkenini kuzeybatı bölgesi) K Keşmir

5.7.4. Belucistan çıkmazı ve ABD’nin GOKAP hareketlenmesi:

Beluçların kökenleri ile ilgili en geçerli teori, bu halkın akrabaları Kürtler ile birlikte M.Ö. 1500’lü yıllarda Suriye Halep civarından dalgalar halinde şu anki bulundukları coğrafyaya göç etmiş olduklarıdır. Gene aynı Kürtler gibi yalnız bir eksikle üç ayrı ülkede Afganistan, İran ve Pakistan sınırları içerisinde yaşamaktadırlar. Belucilerin yaşadıkları bölgeler Şekil-5’deki haritada gösteriliyor.

1971’de Bangladeş’in ayrılmasına kadar Pakistan, Pencabiler, Beluçiler, Patanlar, Sindiler ve Bengalilerden oluşan Müslüman unsurları “Birlik” çatısı altında Doğu ve Batı Pakistan olarak bünyesinde toplamıştı. Bengaliler kanlı bir mücadele sonunda Pakistan’dan ayrılıp bağımsız oldular.

Bunun dışında başlangıçtan itibaren Pakistan’ın oluşumuna muhalefet eden Patan ve Beluç unsurlar, bu muhalefetlerini günümüze kadar sürdürdüler.

Pakistan federal yapısı içinde en fazla yüzölçümüne ancak en az nüfusa sahip Beluçistan, ismini bu bölgede yaşayan ve “Beluç“ olarak nitelendirilen etnik gruptan alır.

Aslında, Beluçistan meselesi Pakistan için yeni bir mesele değildir. 2003 yılına kadar Beluçlar başarısızlıkla sonuçlanan dört isyan girişiminde bulunmuşlardır. 2003 yılından bu tarafa özellikle “Beluçistan Kurtuluş Ordusu” tarafından düzenlenen eylemlere karşılık Pakistan’ın sert askeri müdahaleleri son olarak önde gelen Beluç liderlerden Nevap Ekber Bugti’nin Pakistan askeri birlikleri tarafından Ocak 2008 tarihinde gizlendiği dağ sığınağında öldürülmesi ile zirveye çıkmıştır. Beluçların Pakistan’a karşı isyanları Pakistan’ın kuruluşundan bu tarafa aralarla ama sürekli devam ede gelmiştir.

“Son Beluç ayaklanmasının nedenlerini iç ve dış etkenlerle izah etmemiz mümkündür. Bir yerde iç etkenler dış etkenler için katalizör vazifesi görmektedir. İç nedenleri sıralamak gerekirse, Beluçların her ne pahasına olursa olsun bağımsızlık idealinden vazgeçmemeleri ilk sırada gelir. Bunun yanında, sosyoekonomik nedenler de vardır: Ülkenin tabi kaynaklar bakımından özellikle gaz yönünden zengin bu bölgesi, az gelişmişlikten ve tabi kaynaklarının Pakistan tarafından sömürülmesinden şikayet etmekte ve ulusal paydan haklarına düşeni alamadıklarını belirtmektedir. Yine, bölgede yapılan büyük projelerden Beluçların istifade edememeleri de önemli bir sebep olarak gündeme getirilmektedir.”104

ABD’nin GOKAP stratejisi, etnik ve dinci çatışma ortamı yaratmakta, ayrılıkçı hareketleri desteklemekte ve merkezi hükümeti zayıflatmaktadır. Amaç ise, Ulus Devleti bölmek ve Irak, İran, Suriye, Afganistan ve Pakistan sınırlarını yeniden çizmektir. Şekil-6’da verilen bu harita, resmi Pentagon doktrinini yansıtmamakla birlikte, üst düzey subay yetiştiren savunma kolejinin eğitim programlarında kullanılmıştır. Bu harita ve buna benzer haritalar

104Prof. CHOSSUDOVSKY Michel,”Pakistan’ın istikrarsızlaştırılması”, 15 Ocak 2008 -

büyük olasılıkla Milli Savaş Akademi’sinde ve askeri planlama dairelerinde de kullanılmktadır.

Şekil-6 GOKAP’in Bölge Hedeflerini Gösteren Harita

Kaynak: Prof. CHOSSUDOVSKY Michel,”Pakistan’ın istikrarsızlaştırılması”, 15 Ocak 2008 -

http://www.sendika.org/yazi.php? yazi_no=14904, 03 Mart 2008.

Aslında genel olarak dışrdan bakıldığında görülmektedirki Pakistan, çoğu Belucistan Eyaletinde bulunan, geniş petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip. Aynı zamanda, boru hatları Anglo-Amerikan müttefikleri tarafından stratejik sayılıyor ve Pakistan topraklarının askerileştirilmesini gerektiriyor. Belucistan, Pakistan topraklarının yüzde 40'ını oluşturuyor, petrol ve doğalgazın ötesinde geniş maden kaynakları da var. İran-Hindistan boru hattı bu eyaletten geçecek. Pakistan'ın kamu petrol ve doğalgaz şirketleri, IMF-Dünya Bankası denetiminde özelleştiriliyor.

Belucistan'ın stratejik enerji rezervleri, bölücü gündem ile yakından ilişkili. ABD'nin ve İngiltere'nin, artık bilinen bir biçimde Beluci isyanını desteklediğini gösteren kanıtlar var. Baloç milliyetçi hareketi, Pakistan'ın Belucistan'ı ilk işgal ettiği 1940'lara kadar uzanıyor, ancak bugünün jeopolitik çerçevesinde, ayrılıkçı hareket yabancı güçler tarafından yönlendiriliyor. İngiliz istihbarat servisinin ayrılıkçılara destek sağladığı söyleniyor. 2006'nın Haziran ayında, Pakistan Senatosunun Savunma Komitesi, İngiliz İstihbarat Servisi'ni “İran sınırlarındaki eyalette (yani Belucistan'da) isyancıları desteklemekle” suçlamış, (Press Trust of India, 9 Agustos 2006) ve on İngiliz milletvekili, Senato Savunma Komitesinin kapalı bir oturumuna katılmıştı. CIA ve Mossad'ın da İran ve Güney Afganistan'daki Baloç

ayrılıkçılarına destek verdiğini iddia eden raporlar yayınlandı. Bu raporlar, İngiltere ve ABD'nin, iki tarafı da desteklediğini gösteriyor. ABD Pakistan ordusuna, Belucistan'da köylerin bombalanmasında kullanılan F-16 jetlerini sağlarken, öbür yandan da ayrılıkçı harekete gizli İngiliz desteği, merkezi hükümeti zayıflatıyor.

Washington, hem Pakistan'ın hem İran'ın bölünmesiyle Pakistan'ın Baloç yörelerini İran ve Afganistan'ın güney ucuyla birleştirecek bir “Büyük Belucistan”ın kurulmasını istemektedir.

Beluci milliyetçiliğini, İran'ın Sistan-Baloç eyaletinde başkaldırı çıkarmak için kullanıyor. Afganistan’daki “teröre karşı savaş”, Beloci milliyetçiliğinin yükselmesi için de yararlı bir politik ortam oluşturuyor.

Milli Güvenlik Konseyi ve ABD istihbaratı, Pakistan için de benzer bir iç savaş senaryosu planlamaktadır. Kosova'da “geniş Arnavutluk” ne idiyse, Pakistan'da da “geniş Belucistan” aynı anlama gelmektedir.

“Benazir Butto Rawalpindi'de öldürüldü – Rawalpindi alelade bir kent değil, Pakistan Silahlı Kuvvetler Karagahının ve Askeri İstihbarat Merkezinin bulunduğu askeri bir kent. Rawalpindi’de politik mitinglerde istihbarat güçleri kaynar –suikast rasgele yapılan bir iş değildi. Butto, ülkenin elit güçlerinin sıkı kontrolünde olan ve askeri polis tarafından korunan bir alanda katledildi.

Batı medyası, koro halinde Pakistan hükümetinin ağzından alınan El-Kaide olasılığını tekrarlayıp durdu –Milli İstihbarat Güçlerinden de söz edildi. Ancak, bu açıklamaların söylemediği şey, Pakistan İstihbarat güçlerinin ABD istihbaratı adına El-Kaide'yi izlediği ve iki belgelenmiş gerçekti:

1) Pakistan İstihbarat Servisi'nin CİA ile yakın bağları olduğu

2) El Kaide'nin CIA'nin yarattığı bir grup olduğu ve Pakistan İstihbarat Güçlerinin El Kaide'ye ABD adına gizli destek verdiği.

Sözün kısası, El Kaide’ye de Pakistan İstihbarat Güçlerinin bu suikastta eli olması demek, ABD istihbaratının da elinin olması demektir.”105

105Prof. CHOSSUDOVSKY Michel,”Pakistan’ın istikrarsızlaştırılması”, 15 Ocak 2008 -

Outline

Benzer Belgeler