• Sonuç bulunamadı

VIII. VERGİ MEVZUATIMIZDA BAZI ELEKTRONİK UYGULAMALAR

1. Vergi Mevzuatındaki E-Belgeler

1.2. E-Belge Uygulamalarına Dair Kısa Notlar

- E-belge ve e-defter uygulamalarındaki gelişmeleri dikkate aldığımızda, Mali İdare’nin eninde sonunda limitleri daha da azaltarak hemen hemen tüm mükellefleri e-belge ve e-defter kapsamına alacağını söyleyebiliriz.

(Serbest meslek erbabını defter beyan sistemi ile bir anlamda elektronik ortamda defter tutmaya başlatmıştır.) Tabii bu uygulamalar sayesinde Mali İdare cephesinde muazzam bir veri birikimi olmaktadır. Bu verilerin konusunda uzman kişiler tarafından işlenmesi ve anlamlı bilgilere dönüştürülmesi sonrasında vergi denetimlerinde

“e-denetim” çağının ciddi şekilde başlayacağını; hatta çok uzak olmayan bir zaman içinde İdarenin pek çok konuyu eş zamanlı denetleyebilecek bir alt yapıya sahip olabileceğini söyleyebiliriz.

- Başkanlık bu Tebliğ uyarınca düzenlenen e-belgelere uzaktan erişebilecektir. Erişim gereklerinin yerine getirilmiş olması, mükellefin söz konusu e-belgeleri muhafaza ve ibrazı ödevlerini ortadan kaldırmayacaktır.

Uzaktan erişime ilişkin usul ve esaslar “ebelge.gib.gov.tr”

adresinde yayımlanan “Elektronik Belge Uzaktan Erişim Kılavuzunda” açıklanmıştır.

- E-Belge uygulamaları kapsamında belirlenen format ve standartlara uygun olarak düzenlenen e-belgeler yeni bir belge türü olmayıp kâğıt ortamda düzenlenen belgelerle aynı hukuki niteliklere sahiptir.

- E-belge düzenlenmesi mükellefin kendi bilgi işlem sisteminden, özel entegratör vasıtasıyla entegratör sistemi üzerinden veya GİB portalları üzerinden olabilir. Bazı belge türlerinde GİB portalı kullanılamamayacak olup, mükellefin kendi bilgi işlem sistemini kurması zorunlu tutulmuştur veya kendi bilgi işlem sistemini kullanmak ya da özel entegratör ile çalışma şeklinde seçimlik hakkı bulunmaktadır.

- E-Belge formatı olarak “ebelge.gib.gov.tr” adresinde yayınlanan teknik kılavuzlara uygun e-belge format ve standardının kullanılması zorunludur.

- VUK ve TTK’nın ilgili hükümlerine göre mükellefler, gerek düzenledikleri, gerekse adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler. E-faturanın veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilemezliği Mali Mühürle garanti altına alınmaktadır. Mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak elektronik ortamda yapılabilmesi nedeniyle e-faturanın kağıda basılarak saklanması söz konusu değildir. Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-faturaları, üzerindeki Mali Mührü de içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza

ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edeceklerdir.

- E-fatura uygulamasına zorunlu olarak dahil olanlar, tebliğde belirlenen süre kapsamında e-defter

uygulamasına da geçmek zorundadır.

- E-fatura uygulamasına (ister zorunlu isterse isteğe bağlı olarak) geçenler e-arşiv fatura uygulamasına da geçeceklerdir.

- E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenen ve vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL’nı aşan faturaların 01/01/2020 tarihinden itibaren, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sunulacak e-Belge portalı üzerinden e-arşiv faturası düzenlenmesi zorunludur. (Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca değerlendirilecektir.) - E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından diğer vergi mükelleflerine düzenlenen ve vergiler dahil tutarı 5.000 TL’nı aşan faturaların 01/01/2020 tarihinden itibaren, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sunulacak e-Belge portalı üzerinden e-arşiv faturası düzenlenmesi zorunludur. (Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca değerlendirilecektir.

- Dolayısıyla, vergi mükellefi olan taraflar arasında artık vergiler dahil toplam bedeli 5.000 TL’nı aşan işlemlerin her şekilde kağıt fatura ile tevsik edilmeyeceğini;

durumuna göre e-fatura veya e-arşiv fatura ile tevsik edilmesinin zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.

- Uygulamaya yeni kaydolan mükelleflerin, Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde ilan edilmelerini izleyen yedi gün içerisinde e-fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre içerisinde e-fatura göndermeleri zorunlu değildir. E-fatura uygulamasından yararlanan mükellefler hesaplarının açılmasını takip eden yedi günden sonra kayıtlı

kullanıcılara e-Fatura göndermek ve almak zorundadırlar.

- E-faturalar iki senaryo tipinde düzenlenebilir. “Temel Fatura” ve “Ticari Fatura”. Konu hakkında “UBL-TR1.2.1”

kılavuzlarında detaylı düzenlemeler ve açıklamalar yapılmıştır. E-irsaliye ise sadece “Temel e-İrsaliye”

senaryosu şeklinde düzenlenebilir. İki senaryo arasındaki en temel fark, ticari faturaya alıcı e-fatura sistemi

üzerinden TTK’daki faturaya itiraz süresi içinde red yanıtı verebilir. Temel Faturada ise böyle bir red sistemi bulunmamaktadır. Bununla birlikte 15.02.2019 tarihinde uygulmaya alınan “Temel Senaryoda Düzenlenen E-Faturaların İptaline İlişkin “E-Fatura İptal Portalı”

sayesinde, satıcılar sistemde temel fatura şeklinde düzenlenmiş faturanın iptali için talep oluşturabilmekte ve alıcı ise bu iptal talebine onay vermek suretiyle temel

VIII. Vergi Mevzuatımızda Bazı Elektronik Uygulamalar

fatura iptali yapabilmektedir. Konu hakkında yayınlanan kılavuzda “Temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturaların elektronik ortamda iptal edilebilmesi için; faturayı düzenleyen tarafından fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal talebi e-Fatura İptal Portali aracılığı ile oluşturulması ve iptal taleplerine ilgili faturanın alıcısı tarafından iptal talebine onay verilmesi gerekmektedir. Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar eFatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir. e-Fatura uygulamasına taraf olanların birbirlerine yönelik düzenlemiş oldukları e-Faturalara sistem üzerinden (gerek Ticari fatura senaryosunda düzenlenmiş faturalar için eFatura sistemi üzerinden, gerekse temel fatura senaryosunda düzenlenmiş faturalar için eFatura İptal Portalı üzerinden) itiraz etmeleri

mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir.

Ancak harici itiraz yolları ile gerçekleştirilen itiraz işlemleri ve bu itiraz işlemlerinin sonucuna göre faturanın iptal edilmiş olup olmadığı, e-Fatura sistemi üzerinden takip edilmesi mümkün olamayacağından ve e-Fatura sistem üzerinde söz konusu faturalar satıcısı tarafından düzenlenmiş ve alıcısı tarafından da itiraz/iptale konu edilmemiş olduğu durumda, elektronik ortamda yapılacak kontrol ve denetimlerde mükelleflerimizin ilave açıklama yapmalarına ve bu itiraz ve iptal işlemlerini haricen gerçekleştirdiklerine ilişkin tevsik edici bilgi ve belgeleri ilgililere sunma ve bu bilgi ve belgeleri istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesini gerektirecektir.

Bu nedenle, ticari fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara e-Fatura uygulaması üzerinden, temel fatura senaryosunda düzenlenen e-Faturalara da e-Fatura İptal Portalı üzerinden itiraz/iptal işlemlerini gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından tavsiye edilmektedir.” açıklamasına yer verilmiştir.

- Düzenlenmesi ve alınması zorunlu olan e-belgenin düzenlenmemesi, alınmaması, bu belgelerde hatalı bilgilere yer verilmesi, e-belge düzenlenmesi gerektiği halde kağıt belge düzenlenmesi VUK kapsamında özel usulsüzlük cezası (ÖUC) kesilecek fiiller olarak yerini almıştır. (Belgedeki meblağın %10’u nispetinde ÖUC;

hem düzenleyene hem de alıcıya.)

- Zorunlu olarak e-belge şeklinde düzenlenmesi gereken vesikaların, hangi hallerde kağıt olarak

düzenlenebileceğine dair “zorunlu haller” tebliğin V.7 ve VIII numaralı bölümlerinde düzenlenmiştir.

- Elektronik belge olarak düzenlenme zorunluluğu

getirilen belgelerin;

a) Başkanlığın ve e-belge uygulamalarına taraf olan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan bakım,

b) İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, mükellefin ya da Başkanlıktan izin almış özel entegratör kuruluşların bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan planlı bakım (yazılı bildirimde belirtilen süre ile sınırlı kalmak kaydıyla),

c) İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, kullanılmakta olan mali mührün veya elektronik imza aracının arızalanması veya çalınması (yeni mali mühür veya elektronik imza aracının temini süresince),

ç) Bakanlık veya Başkanlık tarafından e-Belge

uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuz ve duyurularda, belgelerin e-Belge yerine kâğıt olarak düzenlenmesine izin verilmesi, gibi nedenlerle, kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kâğıt olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmez.

- Mükelleften kaynaklanan diğer nedenlerle, e-belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi yukarıda sayılan nedenler kapsamında değerlendirilmez.

- Elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgenin, VUK’nun 13. maddesinde yazılı mücbir sebepler nedeniyle elektronik olarak düzenlenememesi halinde, Kanunun 373. maddesi gereği özel usulsüzlük cezası kesilmez.

- E-Belge uygulamalarına dahil olanlar, e-belgelere ilişkin elektronik kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi, işlem görememesi halleri ile olağanüstü durumların meydana gelmesi halinde, durumu Başkanlığa üç iş günü içinde bildirerek bu kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır.

- Tebliğe konu uygulamaları kendi sistemi üzerinden kullananlar, bilgi işlem sistemlerini oluşturan donanımların bir kısmının veya tamamının haczedilmesi veya yetkili mercilerce el konulması halinde, durumu en geç üç iş günü içerisinde Başkanlığa bildirmek ve kayıtlarını nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır.

- E-arşiv fatura sistemine kaydolunması için e-fatura uygulamasına da kayıtlı olunması zorunludur. Bu mükellefler e-fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere e-fatura düzenler, e-fatura sistemine kayıtlı

mükelleflerden e-fatura alır. E-fatura sistemine kayıtlı olmayan diğer tüm mükellefler ve müşterileri için ise e-arşiv fatura tanzim etmeleri zorunludur. (Yurt dışına

VIII. Vergi Mevzuatımızda Bazı Elektronik Uygulamalar

–mal ihracatı hariç- kesilecek faturalar dahil.) - Diğer bir ifadeyle, e-fatura, e-arşiv sistemine geçmiş mükellefler için kağıt fatura düzenleme işlemi artık geçerli değildir. Bununla birlikte, gerek kendi sistemlerinde veya özel entegratör sisteminde gerekse GİB sistemlerinde yaşanbilecek teknik

aksaklıklar halinde düzenlenmek üzere ellerinde “yeterli miktarda” kağıt fatura bulundurmaları zorunludur.

Bu şekilde belge düzenlemek istisnai bir uygulama olup, belge düzenlemeye başlamadan önce Başkanlığa konu hakkında tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte yazılı olarak bilgi verilmesi ve bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir. Süreklilik arz etmesi halinde, uygulamalardan kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemi ile yararlanan mükelleflerin entegrasyon izinleri Başkanlıkça iptal edilebilecek olup, GİB Portal hesapları otomatik olarak açılacaktır. Bu durum entegrasyon izni iptal edilen mükelleflerin, iznin iptalinden sonra, uygulamalardan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla yararlanmalarına engel teşkil etmeyecektir.

- E-Belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerin, milli savunma, istihbarat ve güvenlik amaçlı mal veya hizmet alımlarına ilişkin olarak Başkanlıktan özel izin alan kurumlara matbu belge düzenlenmek üzere yeteri kadar basılı kağıt belge bulundurmaları zorunludur.

- E-belge türlerine geçilebilmesi için (e-dekont hariç) e-fatura uygulamasına da kaydolunması zorunlu

tutulmuştur. Tabii bu durumda otomatikman e-arşiv fatura uygulamasına da kaydolunması gerekmektedir.

- E-belgeler ile ÖKC/YNÖKC kullanımı arasında önemli teknik bağlantılar bulunmaktadır. Mükelleflerin bu konuda hizmet aldıkları teknik danışmanlar ve entegratör firmaları ile yakın ilişkin içinde olması, ilgili personellerine bu sistemlerin eş zamanlı kullanımı konusunda iyi bir eğitim vermesi elzemdir.

- Serbest bölgede faaliyet gösteren mükellef e-fatura kapsamındaysa ve serbest bölgeye yapılan mal teslimi gümrük çıkış beyannamesi ile değil serbest bölge işlem formu ile belgelendiyse ve malı satan e-arşiv kapsamındaysa, düzenleyeceği fatura e-arşiv fatura olacaktır. Serbest bölgedeki firma e-fatura kapsamındaysa fatura e-fatura olacaktır. Serbest bölgeye teslim gümrük çıkış beyannamesi ile olduysa bu durumda e-ihracat faturası düzenlenecektir.

- E-belgelerde her yıl sıra numarası yeni baştan başlatılacaktır; sadece yıl bilgisi değişecektir.

Mükelleflerin şubeleri, farklı iş yerleri itibariyle farklı seri numaraları belirleme imkanı bulunmaktadır.

-

E-faturalarda bulunması gereken bilgiler arasında karekod/barkod bilgisi de bulunmaktadır. Buna göre, Başkanlık (GİB) sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Başkanlık tarafından “ebelge.gib.

gov.tr” adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren) bilgisinin e-fatura yer alması zorunludur.

- Mal ihracatı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) e-fatura (e-ihracat faturası) kapsamındadır. 509 sayılı Tebliğ ile yolcu beraberi satışlardan diğeri olan ve “bavul ticareti”

olarak adlandırılan teslimlere dair faturalar da e-ihracat faturası kapsamında alınmış olup; 01/07/2020’den itibaren bu kapsamdaki satışlara ait faturaların elektronik ortamda oluşturulması gerekecektir. Konu hakkında ebelge.gib.gov.tr adresinde yayınlanan “e-Fatura Gümrük İşlemleri Kılavuzu”nda yeni düzenlemeler yapılması beklenmektedir.

- Başkanlık (GİB), yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkili kılınmıştır.

- E-irsaliye uygulamasından yararlanan mükellefler, e-irsaliye uygulamasına kayıtlı olmayanlara da sevk irsaliyesini, e-irsaliye olarak düzenleyecek olup, alıcılarının talebine göre elektronik veya kağıt ortamda teslim

edebileceklerdir.

- Malın fiili sevki sırasında araç içinde e-irsaliyenin bir örnek kâğıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak görüntülenmesinin sağlanması zorunludur.

Söz konusu kâğıt çıktı üzerinde ıslak imza ya da kaşe bulunması, e-irsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcının e-irsaliyenin kâğıt çıktısını talep etmesi hali haricinde, zorunlu değildir.

- E-Serbest Meslek Makbuzunun, muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi

gerekmektedir. E-Serbest Meslek Makbuzu çıktısının ıslak imza ile imzalanması yerine serbest meslek erbabının imzasının notere tasdik ettirilip, e-Serbest Meslek Makbuzu üzerine atılacak ıslak imza yerine geçmek üzere hazır imzalı olarak düzenlenip teslim edilmesi de mümkündür.

- E-Serbest Meslek Makbuzu ve Raporunun oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format, standart ve Raporlama süresi “ebelge.gib.gov.tr” adresinde

VIII. Vergi Mevzuatımızda Bazı Elektronik Uygulamalar

yayımlanan teknik kılavuzlarda açıklanmaktadır.

- E-gider pusulası, Başkanlık (GİB) tarafından riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük görüldüğü için zorunlu olarak uygulamaya dahil edilecekler dışındaki mükellefler için isteğe bağlı bir uygulamadır. E-gider pusulasına dahil olmak için e-fatura uygulamasına dahil olunması zorunludur. Tabii e-fatura uygulamasına dahil olunması artık e-arşiv uygulamasına dahil olunmasını da beraberinde getirmektedir.

- E-Gider Pusulasının en az bir örnek kâğıt çıktısının alınarak, çıktının belgeyi düzenleyen ve muhatabı tarafından ıslak imza imzalanması ve düzenleyen tarafından kâğıt ortamda da muhafaza ve ibraz edilmesi, muhatabına ise elektronik veya kâğıt ortamda iletilmesi gerekmektedir.

- E-Gider Pusulası ve Raporunun oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format, standart ve Raporlama süresi “ebelge.gib.gov.tr” adresinde yayımlanacak teknik kılavuzlarda açıklanmaktadır.

- E-bilet uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler; kara ve deniz yolu ile yolcu taşımacılığı yapan mükellefler ile sinema işletmeleridir.

- E-Belge izni kapsamında düzenlenen belgelerde, seri-sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli seri-sıra numarasından oluşan (e-Dekont uygulaması kapsamında 4 haneli birim kodu ve en az 14 haneli sıra numarasından oluşan numara, hava yolu firmalarınca düzenlenen e-Biletlerde ise bu numara yerine IATA nezdindeki kod numarası ile başlayan toplam on üç haneli bilet numarası da belge numarası yerine kullanılabilecektir) belge numarası kullanılır. Birim kodu serbestçe

belirlenebilir. Başkanlık bazı birim kodlarının kullanımını yasaklayabileceği gibi bazı işlemler için belirlediği birim kodlarının kullanılmasını zorunlu kılabilir.

- Belge numarası içerisinde yer alan sıra numarası, 4 karakter yıl ve 9 karakter müteselsil numaradan

oluşmaktadır. Her bir birim koduna ait sıra numarası kendi içinde oluşturulur ve takip edilir. Sıra numarası içerisinde yer alan 9 karakterlik müteselsil numara, her yılın ilk günü itibarıyla “1” rakamından başlatılarak kullanılır. Mükellef bünyesinde aynı belge numarası birden fazla kullanılamaz.

- E-Dekont üzerinde belge numarası olarak en az 4 haneli birim kodu ve en az 14 haneli sıra numarasından oluşan numara kullanılır. Birim kodu serbestçe

belirlenebilir. Başkanlık bazı birim kodlarının kullanımını yasaklayabileceği gibi bazı işlemler için belirlediği birim kodlarının kullanılmasını zorunlu kılabilir. Belge numarası içerisinde yer alan sıra numarası, 4 karakter yıl ve en az 10 karakter müteselsil numaradan oluşmaktadır. Her bir birim koduna ait sıra numarası kendi içinde oluşturulur ve takip

edilir. Sıra numarası içerisinde yer alan en az 10 karakterlik müteselsil numara, her yılın ilk günü itibarıyla “1”

rakamından başlatılarak kullanılır. Mükellef bünyesinde aynı belge numarası birden fazla kullanılamaz.

- E-Belgelerin kâğıt çıktısının alınmasını gerektiren durumlarda, belgenin birden fazla sayfaya taşması durumunda, her sayfada toplam sayfa sayısı ile birlikte sayfa numarası gösterilmesi koşuluyla aynı belge numarası kullanılacaktır.

- E-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan

mükelleflerin; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.

- E-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, nevi değişikliğine gitmesi halinde 15 gün içerisinde, nevi değişikliğine ilişkin ticaret sicil gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na posta yoluyla, yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine elektronik ortamda başvurması gerekmektedir. Nevi değişikliğine giden mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, e-Fatura Uygulamasından eski Vergi Kimlik Numarasına ait unvan ve mali mühür ile yararlanmaya devam edeceklerdir.

Bu süre zarfında, eski unvanlarına düzenlenen

faturaları muhasebeleştirebilecekler, düzenleyecekleri e-Faturalarda, yeni unvan ve Vergi Kimlik Numarası bilgilerine faturanın açıklama alanında yer vereceklerdir.

Yeni unvanlarına ait mali mührün üretim/teslim bilgisi Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından Başkanlığa iletildikten sonra, Başkanlık tarafından eski hesapları kapatılarak, yeni hesapları aktive edilecektir. Bu tarihten sonra yeni VKN, yeni unvan ve yeni mali mühür kullanılarak e-fatura düzenlenecektir.

- E-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, unvanının değişmesi halinde 15 gün içinde unvan değişikliğine ait Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na posta yoluyla, yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine elektronik ortamda başvurması gerekmektedir.

Unvan değişikliğine giden mükellefin e-Fatura

sistemindeki unvanı, dilekçesine istinaden güncellenecek olup, mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, eski unvana ait mali mühürleri ile işlem yapmaya devam edebileceklerdir.

- 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nin, “VIII. Diğer

VIII. Vergi Mevzuatımızda Bazı Elektronik Uygulamalar

Hususlar” bölümünün 6. paragrafında; “Bu Tebliğe konu e-Belge uygulamalarına dâhil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın (e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları için 7. günün) sonuna kadar, söz konusu belgeleri kâğıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.” hükmüne yer verilmiştir.

- E-Fatura Uygulamasını Kullanmaya Başlama: “e-Fatura Başvuru Rehberi ve Kılavuzu”nda yer verilen açıklamalara göre, uygulamaya yeni kaydolan mükelleflerin, Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde ilan edilmelerini izleyen yedi gün içerisinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre içerisinde e-Fatura göndermeleri zorunlu değildir. e-Fatura

uygulamasından yararlanan mükellefler hesaplarının açılmasını takip eden yedi günden sonra kayıtlı

kullanıcılara e-Fatura göndermek ve almak zorundadırlar.

e-Fatura Uygulamasına ilk defa giren mükellefler için yedi günlük sürenin hesabında giriş tarihi dikkate alınır ve ilk yedi günlük süre zarfında kayıtlı kullanıcılar ile arasındaki faturalaşmada e-Fatura zorunluluğu aranmaz. Bir başka ifade ile bu süre içinde matbu fatura düzenleyebilirler ve

e-Fatura Uygulamasına ilk defa giren mükellefler için yedi günlük sürenin hesabında giriş tarihi dikkate alınır ve ilk yedi günlük süre zarfında kayıtlı kullanıcılar ile arasındaki faturalaşmada e-Fatura zorunluluğu aranmaz. Bir başka ifade ile bu süre içinde matbu fatura düzenleyebilirler ve