• Sonuç bulunamadı

2.2. Sponsorluk Kategorileri

2.4.6. Bankaların Kültür-Sanat Sponsorluğu ÇalıĢmaları

ÇalıĢmanın bu bölümünde, araĢtırma kapsamında incelenecek kurum olan Türkiye ĠĢ Bankası dıĢında kültür-sanat sponsorluğu çalıĢmaları gerçekleĢtiren diğer bankalar ve bu bankaların kültür-sanat sponsorluğu çalıĢmaları ele alınacaktır. Bu bankalar;

 Akbank,

 Garanti Bankası ve

 Yapı Kredi Bankası’dır.

Akbank

Akbank, 30 Ocak 1948 tarihinde özel sermayeli bir ticaret bankası statüsünde Adana’da kurulmuĢtur. KuruluĢ amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan banka, ilk Ġstanbul Ģubesini, 14 Temmuz 1950’de Sirkeci’de açmıĢ ve 1954 yılında Genel Müdürlüğü’nü Ġstanbul’a taĢımıĢtır. Kültür-sanat alanına yaptığı önemli katkılarla dikkat çeken Akbank’ın kültür-sanat sponsorlukları aĢağıda verilmiĢtir (Akbank, 2015; Akbank Sanat, 2015):

a. Akbank Sanat Beyoğlu

Akbank’ın sanat merkezi olan Akbank Sanat, kurulduğu 1993 senesinden itibaren Türkiye’de çağdaĢ sanatın geliĢimini desteklemek amacıyla müzik, yayın, sahne sanatları ve görsel sanatlar alanlarını kapsayan zengin bir kültür-sanat programı oluĢturmuĢtur. 2013 senesinde 20. yaĢını kutlayan Akbank Sanat; ‘’değiĢimin hiç bitmediği yer’’ olma sloganıyla bir yıl içerisinde 700’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yaparak, sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, konferans ve seminerlerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden tiyatro gösterilerine birçok kültür-sanat etkinliğine yer vermektedir.

b. Akbank Caz Festivali

Akbank Caz Festivali’nin ilki 1991 yılında Ġstanbul’da düzenlenmiĢ ve yıllar içinde Türkiye’nin farklı Ģehirlerinde de konserlere ev sahipliği yapmıĢtır. Akbank Caz Festivalleri, ilk olarak 1991 yılında Ahmed Abdullah & The Solomonic Sextet, Max Roach Quartet, Airto Moreira & Flora Purim Quintet, Art Ensemble of Chicago ve Senem Diyici Sextet’in 8 konseriyle baĢlamıĢtır.

Festival, ilerleyen yıllarda dünyaca tanınmıĢ caz müzisyenleri ile genç kuĢaktan yeni isimleri ağırlamıĢtır. 20 yıl boyunca 463 konser organize eden, 402 grup ve 1405 sanatçının yer aldığı Akbank Caz Festivali, klasik caz müziğinin yanında avangart, elektronik ve modern caz müziğinin farklı türlerine de programında yer vermektedir. Festival günümüzde her yıl 50’nin üzerinde konserin yanı sıra, paneller, atölyeler, film gösterimleri, dinletiler ve sosyal sorumluluk projeleriyle çok yönlü bir organizasyon haline gelmiĢtir. Festival kapsamında çocuklara yönelik müzik atölyelerinin yanı sıra genç müzisyenlere yönelik ustalık sınıfları ve atölye çalıĢmaları da yer almaktadır.

2010 yılında 20. yılını kutlayan Akbank Caz Festivali, bu yıla özel olarak festivalin 20 yılını anlatan retrospektif bir belgesel, kitap ve özel bir toplama albüm hazırlamıĢtır. 20. Akbank Caz Festivali, 2011 yılında Türkiye Halkla ĠliĢkiler Derneği (TÜHĠD) tarafından düzenlenen Altın Pusula Halkla ĠliĢkiler Ödülleri’nde, ‘’Kurumsal Sosyal Sorumluluk - Kültür Sanat’’ kategorisi ödülünü almıĢtır.

c. Akbank Kısa Film Festivali

Akbank Kısa Film Festivali, geniĢ bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koĢullarda gösterimini bu yolla izleyiciye ulaĢmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, amatör ya da profesyonel her tür kısa filmi tanıtmak, farklı kültürlerden gelen kısa film örneklerini sunmak, bir festival kültürü içinde kısa filmin tartıĢılacağı platformu sağlamak, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival oluĢturmak amacıyla ilk olarak 2004 yılında gerçekleĢtirilmiĢtir.

Akbank Kısa Film Festivali, gösterimlerin yanı sıra sinema öğrencileri ve festival izleyicileri için sinema sektöründeki deneyimli isimlerin birikimlerini aktardığı çeĢitli atölye çalıĢmalarına ve söyleĢilere sahne olmaktadır. ‘’Festival Kısaları’’, ‘’Belgesel Sinema’’, ‘’Uluslararası Bölüm’’, ‘’YarıĢmadıĢı Gösterim’’, ‘’Canlandırma Kısalar’’, ‘’Deneyimler’’, ‘’Kısadan Uzuna’’ ve ‘’Özel Gösterim’’ bölümlerine programı kapsamında yer veren festival, her yıl on gün boyunca Akbank Sanat’ta gerçekleĢmektedir. Festival kapsamında ‘’Kurmaca’’, ‘’Belgesel’’ ve ‘’Canlandırma’’ kısa film alanlarında yarıĢmaya ev sahipliği yapan Akbank Kısa Film Festivali’nde tüm etkinlikler izleyiciye ücretsiz olarak ulaĢmaktadır.

Akbank Kısa Film Festivali ilk yılından itibaren Akbank Sanat’ta gerçekleĢen her festival sonrasında ‘’Akbank Kısa Film Festivali Üniversitelerde’’ etkinliği ile Ġstanbul ve Anadolu’daki birçok üniversitede ödüllü kısa filmleri öğrencilerle buluĢturmaktadır.

d. Akbank Çocuk Tiyatrosu

Akbank Çocuk Tiyatrosu 1974 yılından beri Türkiye’nin birçok ilinde çeĢitli oyunları sahneye taĢımıĢtır. Hürriyet Gazetesi’nin gerçekleĢtirdiği sosyal sorumluluk kampanyası çerçevesinde yeni oyunlar sergilemeye devam etmektedir.

e. ĠKSV Uluslararası Ġstanbul Film Festivali

Dünya sinemasının seçkin ve özgün filmlerinin yer aldığı festivale, birçok filmin oyuncuları ve yönetmenleri de katılmaktadır. 2004 yılından beri, Akbank tarafından desteklenen organizasyon, çoğunluğu genç bir izleyici kitlesine sahiptir.

f. Contemporary Ġstanbul

Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniĢ kapsamlı ‘’modern ve güncel sanat’’ etkinliği olan Contemporary Ġstanbul, Türkiye’nin kültürel ve sanatsal yaĢamını dünyaya tanıtmaktadır. 2007 yılından bu yana Contemporary Ġstanbul’un sponsoru olan Akbank Private Banking, Türkiye’nin en önemli çağdaĢ sanat fuarlarından biri olan Contemporary Ġstanbul’un gerçekleĢtirilmesine verdiği katkıyla uluslararası sanat arenasında da adından söz ettirmiĢtir. Fuar etkinliğinin yanı sıra Contemporary

Ġstanbul, yıl boyunca tartıĢma panellerinden sergilere kadar birçok yan etkinlikleri ve sanat projelerini sunmaya devam etmektedir.

g. Ġstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali Sergisi

Ġstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali Sergisi Akbank’ın sponsorluğunda Eylül 2008 - ġubat 2009 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde yer almıĢtır. 385 eserle, Ģu zamana kadar Ġspanya dıĢında gerçekleĢtirilen en büyük Salvador Dali sergisidir.

h. Heykelin Büyük Ustası Rodin Ġstanbul’da

Heykel sanatında oldukça önemli bir yere sahip olan Rodin’in eserleri, Akbank’ın sponsorluğunda 2006 yılında Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleĢen bir organizasyonla Türkiye’de sergilenmiĢtir. Paris Rodin Müzesi koleksiyonundan toplam 203 eseri içeren Rodin retrospektifinde, ünlü sanatçının bronz, alçı, mermer heykelleri, arĢiv fotoğrafları, antik heykel koleksiyonundan parçalar ve çok sayıda deseni yer almıĢtır. Yüzlerce sanatseverle buluĢan sergi kapsamında ayrıca konferanslar, heykel atölyeleri ve çocuk eğitim programları da yer almıĢtır.

i. Cirque du Soleil

Müzik, dans ve sahne Ģovunun mükemmel bileĢimi olarak adlandırılan efsanevi topluluk Cirque du Soleil bugüne kadar tüm dünyada 5 kıtada milyonlarca izleyiciyle buluĢmuĢtur. 19 ġubat 2011 - 4 Mart 2011 tarihleri arasında Türkiye’deki ilk gösterilerini Akbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleĢtiren topluluğu Ġstanbul’daki toplam 18 gösterisinde yaklaĢık 80 bin kiĢi izlemiĢtir.

j. Anish Kapoor Ġstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi’nde

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın sponsorluğunda, önde gelen uluslararası sanatçı Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapmıĢtır. Akbank’ın 65. Yılı kapsamında sponsor olduğu sergide, Anish Kapoor’un eserleri 10 Eylül 2013 - 5 Ocak 2014 tarihleri arasında SSM’de ziyaret edilmiĢtir.

Garanti Bankası

1946 yılında Ankara’da kurulan Garanti Bankası, 31 Mart 2015 tarihi itibarıyla 260 milyar TL’ye ulaĢan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankası konumundadır. GerçekleĢtirdiği kültür-sanat sponsorluklarıyla adından söz ettiren Garanti Bankası’nın kültür-sanat sponsorluğu çalıĢmaları aĢağıda verilmiĢtir (Garanti Bankası, 2015):

a. SALT

Garanti Bankası, kültür-sanata destek doğrultusunda kendi bünyesinde faaliyet gösteren ve kendi alanlarında önemli baĢarılara imza atan kültür kurumları Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Osmanlı Bankası Müzesi ve Garanti Galeri’yi özerk bir kurum olarak yeniden yapılandırılmıĢ ve yeni kurumun adı SALT olmuĢtur. SALT, iki bina bir program anlayıĢıyla SALT Beyoğlu ve SALT Galata binalarında faaliyet göstermeye baĢlamıĢ ve 2013 yılında Ankara’da SALT Ulus hizmete girmiĢtir.

Proje kapsamında Beyoğlu, Galata ve Ulus’taki tarihi yapıların yeniden iĢlevlendirilmesi ile yeni kültür alanları yaratılmıĢtır. Güncel sanat, mimarlık ve tasarım, ekonomik, tarihi ve sosyal çalıĢmalar alanlarında; araĢtırma, sergi, söyleĢi, konferans, atölye çalıĢmaları, eğitim programları, film gösterimleri ve yayınlar yaparak farklı disiplinleri karĢılaĢtıran SALT, 1 milyondan fazla belgeden oluĢan dijital arĢivi ve yaklaĢık 100.000 adet basılı yayını bünyesinde barındıran kütüphanesi ile kültürel ve sosyal alanda araĢtırma yapanlara değerli bir kaynak sunmaktadır.

b. Ġstanbul Modern ÇağdaĢ Sanat Müzesi

Garanti Bankası, Türkiye’nin ilk ve tek çağdaĢ sanat müzesi olan Ġstanbul Modern’in eğitim programının sponsorluğunu üstlenmektedir. Program; sanatı bilen, sanata aktif Ģekilde katılan, yaratıcı ve sorgulayıcı bireyler yetiĢtirilmesinde merkezi bir rol oynamayı ve sınıf eğitimini desteklemeyi hedeflemektedir. Bugüne kadar bankanın desteğiyle gerçekleĢtirilen Ġstanbul Modern eğitim programlarıyla 300.000’in üzerinde çocuk ve genç eğitim almıĢtır.

Banka, ayrıca 2010 yılında çağdaĢ sanatın uluslararası alandaki önemli isimlerinden Kutluğ Ataman’ın ‘’Ġçimdeki DüĢman’’ isimli Türkiye’deki ilk retrospektif sergisinin sponsorluğunu üstlenmiĢtir.

c. Garanti Caz YeĢili

Müzikseverlerin caz müziği ufkunu geniĢletmeyi amaçlayan Garanti Bankası, Türkiye’de cazın önde gelen sponsorları arasında yer alarak bu alandaki desteğini ‘’Garanti Caz YeĢili’’ sloganıyla sürdürmektedir. Banka, 1997 yılından beri Ġstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Ġstanbul Caz Festivali’nin ana sponsorluğunu üstlenmekte, Ġstanbul Jazz Center, Tamirane, Salon ĠKSV konserlerine destek veren ve Ġstanbul’un en önemli müzik merkezlerinden Babylon’un ise 1999 yılından beri sponsorluğunu yapmaktadır. Banka bu sponsorlukları ile müzikseverlere baĢta caz ve nu caz alanında olmak üzere dünyaca tanınmıĢ caz sanatçılarını dinleme fırsatı sunmaktadır.

d. Likya Yolu

Fethiye’den Antalya’ya uzanan 500 kilometrelik uzun mesafe yürüyüĢ yolu olan Likya Yolu’nda, uluslararası standartlara uygun iĢaretleme sistemi oluĢturulmasına destek veren banka, proje kapsamında 2006 yılında hazırladığı Likya Yolu kılavuz kitabıyla, bölge turizmine katkı sağlamıĢtır.

e. Saha Derneği

Türkiye çağdaĢ sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlayan SAHA Derneği’nin kurumsal destekçisi olan Garanti Bankası; sanatçı, küratör, sanat tarihçisi ve eleĢtirmenlerin eğitim ve üretim ortamları ile uluslararası ağlarla etkileĢimini geliĢtirmeyi hedeflemektedir.

f. Eski ġark Eserleri Müzesi

1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi olarak Osman Hamdi Bey tarafından yaptırılan Eski ġark Eserleri Müzesi, Garanti Bankası tarafından 2 yıl boyunca desteklenen onarım ve yenileme çalıĢmalarının sonucunda, 8 Eylül 2000 tarihinde ziyarete açılmıĢtır.

Ġslamiyet öncesi Arap Yarımadası, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu eserlerinin sergilendiği müzede; yazıtlar, kabartmalı levhalar, mezar taĢları, adak heykelcikleri, sfenksler, steller, sunaklar, çivi yazılı tabletler, lahitler ile mezar ve tapınak buluntuları yer almaktadır.

g. Ġstanbul Arkeoloji Müzeleri

Garanti Bankası, Ġstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde yer alan iki sergileme salonunun 5 Ağustos 1998’de ziyarete açılmasını sağlamıĢtır.

Arkaik Dönem’den Roma Devri’nin sonuna, diğer bir deyiĢle Ġ.Ö. 7. yüzyıldan Ġ.S. 4. yüzyıla kadar uzanan bir süreyi kapsayan Trakya-Bitinya Sergileme Salonu’nda Ġstanbul’un çevre kültürleri tanıtılmaktadır. Bizans Sergilemesi salonunda ise doğu-batı arasında bir köprü oluĢturan 1000 yıllık Bizans Uygarlığı’na ait önemli eserler sunulmaktadır.

h. Arykanda

Garanti Bankası, 4.000 yıllık Arykanda antik kentinin Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu liderliğinde gerçekleĢtirilen kazı çalıĢmalarına 1996 yılından beri düzenli olarak destek vermektedir. Türkiye’nin arkeolojik mirasının ve koruduğu değerlerin gün ıĢığına çıkarılmasını sağlama ilkesiyle desteklenen kazı çalıĢmaları, yalnız Türkiye’ye önemli bir sit alanı kazandırmakla kalmamakta, evrensel kültüre de önemli hizmetlerde bulunmaktadır.

i. Dünya Mirası Belgeseli

‘’Dünya Mirası’’ konulu belgesel, 3 kıtada 114 ülkede yapılan çekimler sonucunda Garanti Bankası’nın katkılarıyla hazırlanmıĢtır. 2000 yılında NTV’de 13 bölüm halinde yayınlanan belgesel, 445’i kültürel, 112’si doğal, 20’si hem kültürel hem doğal özelliklere sahip bulunan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan ‘’Dünya Harikaları’’nı konu etmiĢtir.

j. Garanti Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali

Garanti Bankası 2004 yılından bu yana Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile minik sinemaseverler için Garanti Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali’ni düzenlemektedir. Festival programı dünyanın prestijli çocuk filmi festivallerinde ilgi gören ve ödüller kazanan filmlerden oluĢturulmaktadır. Daha önce Ġstanbul, Ġzmir gibi Ģehirlerde düzenlenen Garanti Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali; 2009’da Mardin ve Urfa, 2010’da Adıyaman ve Diyarbakır, 2011’de Ordu ve Kars, 2012’de ise Konya ve Aksaray’da çocuklardan büyük ilgi görmüĢtür.

k. Çocukların Gözüyle Van

Çocukların gözünden Van depremini ve sonrasını anlatan ‘’Çocukların Gözüyle Van’’ fotoğraf atölyeleri; Garanti Bankası’nın desteğiyle, Haziran - Eylül 2012 tarihlerinde gerçekleĢtirilmiĢtir. Ġstanbullu, Vanlı ve Diyarbakırlı eğitmenler eĢliğinde 10 hafta boyunca Van’da hayata geçirilen atölyelere, toplam 250 çocuk katılmıĢtır. Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Nar Photos ve Galata Fotoğrafhanesi’nden fotoğrafçıların yürüttüğü atölye çalıĢmalarının koordinasyonunu Anadolu Kültür gerçekleĢtirmiĢtir. Atölyelerin sonunda, çocukların çektiği fotoğraflardan oluĢan bir sergi ve kitap hazırlanarak, sanatseverlerle paylaĢılmıĢtır.

l. Ankara Müzik Festivali

Garanti Bankası 2002 yılından bu yana Ankara Müzik Festivali’nin gösteri sponsorları arasında yer almaktadır.

m. Cengiz Han Sergisi Sponsorluğu

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde 7 Aralık 2006 - 8 Nisan 2007 tarihleri arasında düzenlenen Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol Ġmparatorluğu Sergisi’nin ana sponsorluğunu Garanti Bankası üstlenmiĢtir.

n. ‘’Türkler Sergisi’’ Sponsorluğu

Dünyanın en saygın kurumlarından Royal Academy of Arts’da (Londra), 22 Ocak 2005 - 12 Nisan 2005 tarihleri arasında düzenlenen TÜRKLER: 1000 Yılın Yolculuğu, 600-1600 sergisinin ana sponsorluğunu Garanti Bankası üstlenmiĢtir.

o. 51. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Sponsorluğu

Dünyanın önemli sanat olaylarından, 100 yılı aĢkın bir süredir devam eden, Uluslararası Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nda, 12 Haziran 2005 - 6 Kasım 2005 tarihleri arasında, sanatçı ve tasarımcı Hüseyin Çağlayan’ın çalıĢması yer almıĢtır.

Sponsorluğunu, Garanti Bankası ile shop&miles&club’ın üstlendiği, Turquality tarafından da desteklenen Türkiye Pavyonu’nu, Bienal süresince çok sayıda ziyaretçi gezmiĢtir.

Yapı Kredi Bankası

1944 yılında Türkiye’nin ilk özel bankası olarak Ġstanbul’da kurulan Yapı Kredi Bankası, kültür-sanat alanında önemli projelere imza atmıĢtır. Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım TaĢkent, bankanın kültür-sanat ile ilgili ideallerini bizzat kendi dile getirmiĢtir: ‘’Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise, topluma karşı olan görevleridir. Biz kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, kültür ve sanat bankasıyız.’’

Yapı Kredi Bankası aynı zamanda Türkiye’de sinema alanında ilk sponsorluğu yapan kurumdur. Banka, 1953 yılında Muhsin Ertuğrul’un yönetmenliğini yaptığı ilk renkli Türk filmi olan ‘’Halıcı Kız’’ filmine sponsor olmuĢtur.

Yapı Kredi Bankası’nın kültür-sanat alanındaki sponsorlukları aĢağıda verilmiĢtir (Yapı Kredi Bankası, 2015; Yapı Kredi Kültür Yayınları, 2015):

a. Yapı Kredi Yayınları (YKY)

Yapı Kredi Yayınları, Türkiye’nin kültür sanat yaĢamını ulusal ve evrensel düzeyde zenginleĢtirmek, sanatseverleri çağdaĢ, nitelikli, farklı sanat olaylarıyla buluĢturmak, kültür ve sanatın dünyasını daha yaygın bir çevreye taĢımak, kültür mirasını gelecek kuĢaklara izler olarak bırakmak amacıyla Yapı ve Kredi Bankası tarafından 1992 yılında kurulmuĢtur. Bankanın kurucusu Kazım TaĢkent’in dediği gibi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın temel hedefi; varoluĢ nedeni olan kültür

ve sanatı en iyi örnekleriyle daha geniĢ bir çerçeveye yaymak ve ulaĢtırmaktır.

b. Yapı Kredi Kültür Merkezi

Yapı Kredi Kültür Merkezi; müzik, arkeoloji, tiyatro, edebiyat, fotoğraf ve tarih etkinlikleri baĢta olmak üzere her ay kültür ve sanatın farklı dallarını kapsayacak Ģekilde hazırlanan 25 kadar etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Atölye ÇalıĢmaları, ÇağdaĢ Sanat KonuĢmaları, Tarih KonuĢmaları, Arkeoloji ve Fotoğraf SöyleĢileri en çok ilgi gören etkinlikler arasında yer almaktadır. Resim, heykel, tiyatro, fotoğraf, arkeoloji ve kültür hayatının tüm alanlarında çok konuĢulan, gündemi belirleyen sergiler, farklı alanlarda toplantılar, söyleĢiler, dinletiler, gösteriler, her yıl 200’ü aĢkın kültür ve sanat etkinliği Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulmaktadır.

c. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi

1977 yılına kadar Yapı Kredi Bankası’nın tüm kültür ve sanat etkinliklerini yönlendiren, Türkiye’nin yetiĢtirdiği büyük kültür ve sanat adamlarından Vedat Nedim Tör’ün adını taĢıyan müze 1992’de kurulmuĢtur. Uluslararası standartlarda yapılandırılan müze bankanın bünyesindeki sikke, madalya, iĢleme, kumaĢ, yazma, tombak, tespih, Karagöz oyunu koleksiyonlarına sahiptir. Bu koleksiyonları özel donanımlı depolarında koruyup, dönemsel olarak Türkiye’de ve Dünya’da sergileyen müzenin 55 bin parçadan oluĢan sikke koleksiyonu, Dünya’nın üçüncü büyük koleksiyonudur. Müze koleksiyonları arasında Mustafa Kemal Atatürk’e ait evrak ve eĢyaların bulunduğu bölüm, manevi değeriyle ayrı bir öneme sahiptir. Her yıl üç farklı sergiyle kapılarını açan müze bugüne dek Hitit, Troya, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Urartu, Çatalhöyük ve Frig uygarlıklarının arkeoloji sergilerine ev sahipliği yapmıĢtır.

d. Yapı Kredi Kazım TaĢkent Sanat Galerisi

1964’ten beri etkinliklerini kesintisiz sürdüren ve Türkiye’de resim sanatı alanında önemli bir yere sahip olan galeride, uluslararası çapta pek çok sanatçının eserleri sergilenmektedir. Bellini, Andy Warhol, Fausto Zonaro, Bazelitz, Joseph

Beuys ve Otto Dix, Ġlhan Koman, Cemal Tollu ve Peter Hristoff bunlardan sadece birkaçıdır.

e. Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu

Toplumsal belleği canlı tutan sergilere ev sahipliği yapan Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’nda; Ara Güler, savaĢ fotoğrafçısı Robert Capa, belgesel fotoğrafçısı Sebastiao Salgado gibi efsane fotoğrafçıların eserlerin yanı sıra Abidin Dino, Sabahattin Ali, Halikarnas Balıkçısı, Sait Faik, Ġlhan Berk gibi edebiyatçılar ‘’Bir Usta Bir Dünya’’ baĢlıklı sergilerle konuk olmuĢlardır. Ayrıca Nâzım Hikmet’in kiĢisel eĢyalarını ve kıyafetlerini ilk kez Ġstanbul’a getiren ‘’ġehrime ulaĢamadan bitirirken yolumu… Nâzım ve Vera, Moskova’dan Ġstanbul’a’’ adlı sergi de salonun unutulmazları arasında yer almaktadır. Salon aynı zamanda aylık etkinliklerle sanatseverleri bir araya getirmektedir. Bu etkinlikler sinemadan tiyatroya, plastik sanatlardan grafik sanatlara, müzikten edebiyata kadar hayatı kuĢatan her alanda, büyük kalabalıkları olduğu kadar küçük toplulukları da ilgilendiren konuları içermektedir.

f. Sermet Çifter AraĢtırma Kütüphanesi

1978 yılında ÇemberlitaĢ’ta ‘’Yapı Kredi Bankası Kitaplığı’’ adı ile araĢtırmacıların hizmetine açılan kütüphane, 29 Temmuz 1992’de bankanın ilk genel müdürünün ismini alarak ‘’Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi’’ olarak Galatasaray’da bulunan Ģimdiki yerine taĢınmıĢtır. 80.000 ciltlik kitap ile nadir eserleri, yazmaları, süreli yayınları ile zengin koleksiyonu, geliĢen teknolojilere uyum sağlaması ve hizmet kalitesiyle yurt içinde kendi kategorisinin en iyisi, bütün kütüphaneler arasında da en iyilerden birisi konumundadır.

g. Sait Faik Hikâye Armağanı

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl ölüm yıldönümünde (11 Mayıs) bir öykücüye verilen, edebiyat dünyamızın en büyük ödüllerinden biridir. 2003-2011 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları ve DarüĢĢafaka Vakfı iĢbirliği ile düzenlenmiĢtir.

h. MuhteĢem Yüzyıl: TeĢhir-i ĠhtiĢam Sergisi

MuhteĢem Yüzyıl dizisine ait dekorların, kostüm ve aksesuarların, mücevher ve taçların yer aldığı sergi 2015 yılında, Yapı Kredi Bankası’nın resmi sponsorluğunda, Uniq Ġstanbul Kültür ve Sanat Merkezi içinde yer alan UNIQMÜZE’de sergilenmiĢtir.

i. Ġstanbul Fotoğraf Müzesi

Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2011 yılında açılan Ġstanbul Fotoğraf Müzesi’nin yayın ve kitaplık destek sponsorluğunu yapmaktadır.

j. Çatalhöyük Kazıları

Yapı Kredi Bankası, Anadolu’da neolitik çağın (Cilalı TaĢ Devri) ilk ve en önemli arkeolojik buluntularından biri kabul edilen Çatalhöyük arkeolojik kazılarına 1997 yılından bu yana ana sponsor olarak destek vermektedir.

Proje kapsamında, kazı alanında yapılan çalıĢmaların ve ortaya çıkan buluntuların daha geniĢ kitlelere ulaĢtırılması amacıyla 26 Mayıs 2006 - 30 Eylül 2006 tarihleri arasında Ġstanbul’da, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’nin ev sahipliğinde çok kapsamlı bir sergi yapılmıĢ ve sergiyi 40.000’den fazla kiĢi ziyaret etmiĢtir. Bu sergiye özel, aralarında insan iskeleti, damga mühür, obsidyen alet, sepet, boncuk gibi kil, taĢ ya da kemik buluntuların orijinal, reprodüksiyon veya resimlerinin yanı sıra höyüğü gösteren ve anlatan fotoğraf ve illüstrasyonların yer