• Sonuç bulunamadı

3.1. Türkiye ĠĢ Bankası’nın Kültür ve Sanat Sponsorluğu ÇalıĢmaları ile Ġlgil

3.1.6. AraĢtırmanın Yöntemi ve Modeli

Bu araĢtırmanın yöntemi ‘’tarama modeli’’ olarak tasarlanmıĢtır. ‘’Tarama modelleri, geçmiĢte ya da halen var olan bir durumu var olduğu Ģekilde betimlemeyi amaçlayan araĢtırma yaklaĢımlarıdır. AraĢtırmaya konu olan olay, birey ya da nesne, kendi koĢulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalıĢılır. Onları herhangi bir Ģekilde değiĢtirme, etkileme çabası gösterilmez’’ (Karasar, 2009: 77). AraĢtırmada kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum ile banka kurum imajı algısı arasındaki iliĢkiyi belirlemek amaçlanmaktadır. AraĢtırmanın bağımsız değiĢkenini kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum, bağımlı değiĢkenini banka kurum imajı algısı oluĢturmaktadır. AraĢtırmaya iliĢkin Ģematik model aĢağıda verilmiĢtir:

ġekil-3: AraĢtırma Modeli

AraĢtırma modeli incelendiğinde alan yazının modeli desteklediği görülmektedir. ġirketler marka imajı ve farkındalık yaratmak oluĢturmak amacıyla pazarlama karması elemanlarından biri olan sponsorluk faaliyetlerini kullanmaktadırlar (Karadeniz, 2005: 62). Sponsorluklar kurum imajının oluĢturulmasında yaygın olarak kullanılan ve en önde gelen yöntemlerden birisidir (Çoban, 2003: 213). Alan yazının desteklediği model ile saha araĢtırması yapılarak hipotezlerin doğrulu sınanacaktır.

3.1.7. AraĢtırmanın Hipotezleri

Bankalar olumlu bir kurum imajına sahip olmak zorundadırlar; aksi halde bekledikleri sonuçları elde edemezler. Olumlu bir kurum imajına sahip olabilmelerinin yollarından biri de sponsorluk faaliyetlerine özellikle de kültür-sanat sponsorluğu faaliyetlerine gereken önemi göstermelerinden geçer. Bu bağlamda, araĢtırmanın temel amacı çerçevesinde geliĢtirilen hipotezler aĢağıda verilmiĢtir:

H1: Kurum imajı algıları bir bankanın sponsorluk faaliyetleri gerçekleĢtirmesinin daha olumlu bulunduğu alana göre anlamlı farklılık gösterir.

H2: Kurum imajı algıları Türkiye ĠĢ Bankası’nın kültür-sanat sponsorluğu

faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olma durumuna göre anlamlı farklılık gösterir.

H4: Kurum imajı algıları yaĢ grubuna göre anlamlı farklılık gösterir.

H5: Kurum imajı algıları eğitim durumuna göre anlamlı farklılık gösterir.

H6: Kurum imajı algıları gelir düzeyine göre anlamlı farklılık gösterir.

H7: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi bir bankanın

sponsorluk faaliyetleri gerçekleĢtirmesinin daha olumlu bulunduğu alana göre anlamlı farklılık gösterir.

H8: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi Türkiye ĠĢ

Bankası’nın kültür-sanat sponsorluğu faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olma durumuna göre anlamlı farklılık gösterir.

H9: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi cinsiyete göre

anlamlı farklılık gösterir.

H10: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi yaĢ grubuna göre

anlamlı farklılık gösterir.

H11: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi eğitim durumuna

göre anlamlı farklılık gösterir.

H12: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyi gelir düzeyine göre

anlamlı farklılık gösterir.

H13: Kurum imajı algıları ile kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum

düzeyi arasında pozitif ve anlamlı bir iliĢki vardır.

H14: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyinin hizmet ve

H15: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyinin iletiĢim ve

güvenirlik algısı üzerine pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır.

H16: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyinin yenilikçilik ve

sorumluluk algısı üzerine pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır.

H17: Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyinin genel kurum

imajı algısı üzerine pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır.

3.1.8. Veri Toplama Tekniği ve Araçları

AraĢtırmanın birinci bölümünde kurum imajını, ikinci bölümünde ise kültür- sanat sponsorluğunu ve olumlu bir kurum imajı oluĢturma sürecinde kültür-sanat sponsorluğunun rolünü açıklamak için olgusal verilere baĢvurulmuĢ ve kaynak elde edebilmek için literatür taraması yapılmıĢtır. Uygulama bölümü olan üçüncü bölümde ise yargısal veriler ele alınmıĢ ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıĢtır. Kullanılan anket üç bölümden oluĢmaktadır. Tanımlayıcı soruların bulunduğu form ile birlikte banka kurum imajını belirlemeye yönelik ölçek ve bankanın kültür ve sanata yönelik sponsorluk çalıĢmalarına yönelik tutum ölçeği bulunmaktadır.

3.1.8.1. Kurum Ġmajı Ölçeği

Ġlgili literatür tarandığında banka kurum imajını belirlemeye yönelik güvenirliği ve geçerliliği test edilmiĢ bir ölçeğe rastlanmamaktadır. Banka kurum imajını belirlemeye yönelik maddeler ilgili literatür ve alan yazın incelenerek oluĢturulmuĢtur. Kurum imajını belirlemeye yönelik madde havuzu oluĢturularak ölçeğin nihai formunu belirlemek üzere uzman görüĢü alınmıĢtır. Banka kurum imajı ölçeği 17 maddeden oluĢmaktadır. Banka kurum imajını ölçmeye yönelik örnek ifadeler aĢağıda verilmiĢtir:

‘’Bankanın alanında başarılı modern şubeleri vardır.’’

Katılımcıların ifadelere ‘’(1) Kesinlikle Katılmıyorum’’, ‘’(2) Katılmıyorum’’, ‘’(3) Fikrim Yok’’, ‘’(4) Katılıyorum’’, ‘’(5) Kesinlikle Katılıyorum’’ olarak yanıt vermeleri istenmektedir. Ölçekten alınan puanların artması algılanan kurum imajının yüksek algılandığını göstermektedir. Banka kurum imajı ölçeği için güvenirlik ve geçerlilik çalıĢması yapılmıĢtır.

‘’Kurum İmajı’’ ölçeğindeki 17 maddenin güvenirliğini hesaplamak için iç tutarlılık katsayısı olan ‘’Cronbach Alpha’’ hesaplanmıĢtır. Ölçeğin genel güvenirliği alpha=0.902 olarak çok yüksek bulunmuĢtur. Ölçeğin yapı geçerliliğinin ortaya koymak için açıklayıcı (açımlayıcı) faktör analizi yöntemi uygulanmıĢtır. Yapılan Barlett testi sonucunda (p=0.000<0.05) faktör analizine alınan değiĢkenler arasında iliĢkinin olduğu tespit edilmiĢtir. Yapılan test sonucunda (KMO=0.891>0,60) örnek büyüklüğünün faktör analizi uygulanması için yeterli olduğu tespit edilmiĢtir. Faktör analizi uygulamasında varimax yöntemi seçilerek faktörler arasındaki iliĢkinin yapısının aynı kalması sağlanmıĢtır. Faktör analizi sonucunda değiĢkenler toplam açıklanan varyansı %67,782 olan 3 faktör altında toplanmıĢtır. Güvenirliğine iliĢkin bulunan alpha ve açıklanan varyans değerine göre ‘’Kurum İmajı’’ ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu anlaĢılmıĢtır. Ölçeğe ait oluĢan faktör yapısı aĢağıda görülmektedir:

Tablo-1: Kurum Ġmajı Ölçeği Faktör Yapısı

Boyut Madde Faktör Yükü Açıklanan Varyans Cronbach's Alpha Hizmet ve MüĢteri Odaklılık (Özdeğer=6.672)

Banka çalıĢanları niteliklidir. 0,872

28,493 0,923

Banka çalıĢanları iĢ ahlakına sahiptir. 0,859 Banka müĢterilerine değer verir. 0,847 Banka baĢarılı ve yetkin kiĢiler

tarafından yönetilir.

0,803 Banka tüm birimlerinde iyi

yönetilmektedir.

0,796 Bankanın huzurlu bir ortamı vardır. 0,779 Banka dürüst ve müĢteri odaklıdır. 0,750

ĠletiĢim ve Güvenirlik (Özdeğer=3.640)

Banka kamuoyu tarafından bilinen bir bankadır.

0,833

20,449 0,881

Banka eleĢtirilere ve önerilere açıktır. 0,795 Banka sunduğu hizmetlerle güven

verir.

0,789 Banka herkes tarafından tercih edilen

bir bankadır.

0,752 Bu banka ile çalıĢtığımı herkese

söyleyebilirim.

0,578

Yenilikçilik ve Sorumluluk (Özdeğer=1.212)

Banka yenilikçi bir kurumdur. 0,807

18,840 0,835

Banka sosyal sorumluluk sahibidir. 0,749 Bankanın alanında baĢarılı modern

Ģubeleri vardır.

0,689 Banka çevre sorunlarına karĢı

duyarlıdır.

0,677 Banka her zaman müĢterisine ürün ve

hizmet çeĢitliliği sunar.

0,604 Toplam Varyans %67,782

‘’Kurum İmajı’’ ölçeğinin faktör analizi değerlendirilmesinde özdeğeri birden büyük faktörlerin ele alınmasına, değiĢkenlerin faktör içerisindeki ağırlığını gösteren faktör yüklerinin yüksek olmasına, aynı değiĢken için faktör yüklerinin birbirine yakın olmamasına dikkat edilmiĢtir. Ölçeği oluĢturan faktörlerin güvenirlik katsayıları ve açıklanan varyans oranlarının yüksek olması ölçeğin güçlü bir faktör yapısına sahip olduğunu göstermiĢtir. Birinci faktörde yer alan maddeler ‘’Hizmet ve Müşteri Odaklılık’’ olarak ele alınmıĢtır. ‘’Hizmet ve Müşteri Odaklılık’’ faktörünü oluĢturan 7 maddenin güvenirliği alpha=0.923 olarak, açıklanan varyans değeri %28,493 olarak saptanmıĢtır. Ġkinci faktörde yer alan maddeler ‘’İletişim ve Güvenirlik’’ olarak ele alınmıĢtır. ‘’İletişim ve Güvenirlik’’ faktörünü oluĢturan 5 maddenin güvenirliği alpha=0.881 olarak, açıklanan varyans değeri %20,449 olarak saptanmıĢtır. Üçüncü faktörde yer alan maddeler ‘’Yenilikçilik ve Sorumluluk’’ olarak ele alınmıĢtır. ‘’Yenilikçilik ve Sorumluluk’’ faktörünü oluĢturan 5 maddenin güvenirliği alpha=0.835 olarak, açıklanan varyans değeri %18,840 olarak saptanmıĢtır. Ölçekteki faktörlerin puanları hesaplanırken faktördeki maddelerin

değerleri toplandıktan sonra madde sayısına bölünerek (aritmetik ortalama) faktör puanları elde edilmiĢtir.

3.1.8.2. Kültür ve Sanat Sponsorluklarına Yönelik Tutum Ölçeği

AraĢtırmada kullanılan kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum düzeyini belirlemeye yönelik ölçek ilgili bankaya yönelik sponsorluk faaliyetleri sınırlandırılarak tasarlanmıĢtır. Ġlgili bankanın günümüzde ve yakın geçmiĢte sponsor olduğu kültür ve sanat sponsorlukları araĢtırılarak ölçek ifadeleri belirlenmiĢtir. Kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik tutum ölçeği için güvenirlik ve geçerlilik çalıĢması yapılmıĢtır.

‘’Kültür ve Sanat Sponsorluklarına Yönelik Tutum’’ ölçeğindeki 10 maddenin güvenirliğini hesaplamak için iç tutarlılık katsayısı olan ‘’Cronbach Alpha’’ hesaplanmıĢtır. Ölçeğin genel güvenirliği alpha=0.834 olarak çok yüksek bulunmuĢtur. Ölçeğin yapı geçerliliğinin ortaya koymak için açıklayıcı (açımlayıcı) faktör analizi yöntemi uygulanmıĢtır. Yapılan Barlett testi sonucunda (p=0.000<0.05) faktör analizine alınan değiĢkenler arasında iliĢkinin olduğu tespit edilmiĢtir. Yapılan test sonucunda (KMO=0.833>0,60) örnek büyüklüğünün faktör analizi uygulanması için yeterli olduğu tespit edilmiĢtir. Faktör analizi uygulamasında varimax yöntemi seçilerek faktörler arasındaki iliĢkinin yapısının aynı kalması sağlanmıĢtır. Faktör analizi sonucunda değiĢkenler toplam açıklanan varyansı %57,709 olan 2 faktör altında toplanmıĢtır. Güvenirliğine iliĢkin bulunan alpha ve açıklanan varyans değerine göre ‘’Kültür ve Sanat Sponsorluklarına Yönelik Tutum’’ ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu anlaĢılmıĢtır. Ölçeğe ait oluĢan faktör yapısı aĢağıda görülmektedir:

Tablo-2: Kültür ve Sanat Sponsorluklarına Yönelik Tutum Ölçeği Faktör Yapısı

Boyut Madde Faktör Yükü Açıklanan

Varyans

Cronbach’s Alpha

F1m (Özdeğer=4.162)

Banka sanat eserlerini koruma geliĢtirme adına

üniversitelerle iĢbirliği ile takdir edilmeyi hak etmektedir. 0,858 35,960 0,847 Banka müze çalıĢmaları ile Cumhuriyet Dönemi Ġktisat

Tarihi’ne büyük katkı sağlamaktadır.

0,852 Bankanın kazı sponsorlukları sağlaması kültür mirasının

korunmasına dair büyük bir sorumluluk örneğidir.

0,727 Bankanın sponsor olduğu dans gösterileri, Ģiir dinletileri ve

çocuk oyunlarının sanatsal niteliği yüksektir. 0,691 Banka klasik, caz, geleneksel ve dünya müziği olmak üzere

müziğin bütün türlerine yeteri kadar destek vermektedir. 0,648 Kültür-sanat içerikli televizyon programlarına sponsor

olunması kültürel katkıdır.

0,585 Banka sanat galerileri ile önemli sanat eserleri ve sanatçıları

toplum ile buluĢturmaktadır.

0,515

F2m (Özdeğer=1.609)

Banka edebiyat ve benzeri alanlarda çok önemli kültür

yayınlarına sponsorluk yapmaktadır. 0,867 21,749 0,721

Bankanın kültür-sanat alanındaki yayınlara destek vermesi takdir edilmektedir.

0,859 Banka çocuk ve gençlere yönelik atölye çalıĢmaları ile

sanata çok olumlu katkı yapmaktadır. 0,602

Toplam Varyans %57,709

‘’Kültür ve Sanat Sponsorluklarına Yönelik Tutum’’ ölçeğinin faktör analizi değerlendirilmesinde özdeğeri birden büyük faktörlerin ele alınmasına, değiĢkenlerin faktör içerisindeki ağırlığını gösteren faktör yüklerinin yüksek olmasına, aynı değiĢken için faktör yüklerinin birbirine yakın olmamasına dikkat edilmiĢtir. AraĢtırmada genel tutumun belirlenmesi amaçladığından ve alt faktörler isimlendirilemediğinden dolayı ölçek alt faktörleri araĢtırmaya alınmamıĢtır. Ölçek için genel tutum puanı hesaplanmıĢtır. Ölçek genel puanın artması kültür ve sanat sponsorluklarına yönelik olumlu tutumun yüksek olduğunu göstermektedir.

Cronbach’s Alpha katsayısının değerlendirilmesinde kullanılan değerlendirme kriteri (Özdamar, 2004: 36):

0,00 ≤ α < 0,40 ise ölçek güvenilir değildir.

0,40 ≤ α < 0,60 ise ölçek düĢük güvenilirliktedir.

0,60 ≤ α < 0,80 ise ölçek oldukça güvenilirdir.

AraĢtırmada kullanılan likert ölçek için kiĢilerin verilen önermelerle ilgili görüĢlerini, çok olumsuzdan çok olumluya kadar sıralanan seçeneklerden belirtmeleri istenmiĢtir. Buna göre; (1) kesinlikle katılmıyorum, (2) katılmıyorum, (3) fikrim yok, (4) katılıyorum, (5) kesinlikle katılıyorum Ģeklinde bir ölçek kullanılmıĢtır. Ölçek sonuçları 5.00-1.00=4.00 puanlık bir geniĢliğe dağılmıĢlardır. Bu geniĢlik beĢe bölünerek ölçeğin kesim noktalarını belirleyen düzeyler belirlenmiĢtir. Ölçek ifadelerinin değerlendirilmesinde aĢağıdaki kriterler esas alınmıĢtır (Ġstatistik Analiz, 2015):

Seçenekler Puanlar Puan Aralığı Ölçek Değerlendirme

Kesinlikle Katılmıyorum 1 1,00 - 1,79 Çok düĢük

2 1,80 - 2,59 DüĢük

3 2,60 - 3,39 Orta

4 3,40 - 4,19 Yüksek

Kesinlikle Katılıyorum 5 4,20 - 5,00 Çok yüksek

3.1.9. Verilerin Ġstatistiksel Analizi

AraĢtırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiĢtir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıĢtır.

Niceliksel verilerin karĢılaĢtırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karĢılaĢtırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey Post Hpc testi kullanılmıĢtır.

AraĢtırmanın bağımlı ve bağımsız değiĢkenleri arasındaki iliĢki Pearson korelasyon, etki ise regresyon analizi ile test edilmiĢtir. Ölçekler arasındaki korelasyon iliĢkileri aĢağıdaki kriterlere göre değerlendirilmiĢtir (Kalaycı, 2006: 116): r ĠliĢki 0,00-0,25 Çok Zayıf 0,26-0,49 Zayıf 0,50-0,69 Orta 0,70-0,89 Yüksek 0,90-1,00 Çok Yüksek

Elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiĢtir.

3.2. Türkiye ĠĢ Bankası’nın Kültür ve Sanat Sponsorluğu ÇalıĢmaları

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan ĠĢ Bankası, çeĢitli alanlarda sanayileĢme hareketinin baĢlatılmasına kendi kaynaklarıyla katılabilecek milli bir kuruluĢun doğması ve milli bankacılık sisteminin oluĢturulması ihtiyacına paralel olarak, Atatürk’ün direktifleriyle Ġzmir Birinci Ġktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulmuĢtur. ĠĢ Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın liderliğinde iki Ģube ve 37 personel ile hizmete baĢlamıĢtır. Nominal sermayesi 1 milyon TL olan ve bu sermayenin fiilen ödenen ve bankanın temel harcı niteliğinde olan 250 bin TL’lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karĢılanmıĢtır.

Yeni kurulan bir ülke olan Türkiye’de tüm bankacılık iĢlemlerini gerçekleĢtirmek, sınaî geliĢmeyi baĢlatmak, ulusal tasarrufları harekete geçirmek, temel ekonomik atılımları finanse etmek ve kredi ihtiyaçlarını karĢılamak amacından hareketle, 9 Eylül 1924 günü, Ankara Ġstasyon Caddesi üzerindeki ilk binasında düzenlenen bir törenle bankanın açılıĢı yapılmıĢtır.

Banka dönemin zor ekonomik koĢulları altında çalıĢmalarına baĢlamıĢ ve kurulduğu günden beri, amaçlarını gözden kaçırmadan sürekli güçlenerek büyüyen kurumlardan biri olma özelliğini korumaktadır.

Türkiye’de bankalar arasında kültür ve sanat sponsorluğu alanında ilk sponsorluk çalıĢmalarını yapan ve bu özelliği ile alanında öncü bir kurum olan Türkiye ĠĢ Bankası’nın kültür ve sanat sponsorluğu çalıĢmaları Ģunlardır (ĠĢ Bankası, 2015; ĠĢ Bankası Kültür Yayınları, 2015; ĠĢ Sanat, 2015):

a. Türkiye ĠĢ Bankası Kültür Yayınları

1956’da Hasan Ali Yücel tarafından kurulmuĢtur. Hasan Ali Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde baĢlattığı dünya klasiklerinin dilimize kazandırılması ve yaygın olarak okunması çalıĢmasından aldığı hızla ve birikimiyle, Türkiye ĠĢ

Bankası’ndan aldığı gücü birleĢtirerek, ülkemizin önemli ve köklü yayınevlerinden birini kurmuĢtur.

Ġlk kitap, Mustafa Kemal Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’i olup, ardından kapsamlı bir Atatürk kütüphanesini oluĢturacak kitaplar gelmiĢtir. Tarihimizi, toplum yapımızı, etnoğrafik, coğrafik özelliklerimizi inceleyen çalıĢmaların yayımlanmasıyla, yayınevi öncelikle araĢtırmacılar için ve giderek tüm aydınlar için vazgeçilmez bir yer edinmiĢtir.

Sonralarda temposu düĢse de, kitapseverlerin baĢvuru alanlarından biri olma özelliğini korumuĢtur. Bankanın açtığı kimi yarıĢmalarla kültürel yaĢama önemli katkılar sağlamıĢtır.

2000’lere gelindiğinde, önemli bir atak yapan kuruluĢ, edebiyat ve düĢünce alanında okura kazandırdığı telif ya da çeviri yapıtlarla, ülkenin önde gelen yayınevlerinden birisi olmayı baĢarmıĢtır.

2005 sonunda, yayınevinin 50. kuruluĢ yılı yaklaĢırken yeni bir atak daha baĢlatan kuruluĢ, bugün Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi ve çocuk-gençlik yayıncılığı alanında çok kapsamlı bir çalıĢma içine girmiĢtir. Bunların yanında geçmiĢten aldığı tarih, anı kitapları mirasını güçlendirerek sürdürmekte, ‘’Nehir SöyleĢiler’’, ‘’99 Sayfada’’ gibi dizilerle de hem toplumsal, kültürel yaĢamımıza tanıklık yapmakta hem de günlük sorunlara yanıtlar aramaktadır.

b. ĠĢ Sanat

KuruluĢundan bu yana toplumsal sorumluluklarını ön planda tutan ĠĢ Bankası, müzik ve sahne sanatları alanındaki faaliyetlerini ĠĢ Sanat çatısı altında gerçekleĢtirmektedir.

2000 yılında Ġstanbul’un kültür sanat hayatına katılan ĠĢ Sanat Konser Salonu, gerçekleĢtirdiği etkinliklerle kısa sürede Türkiye’nin en prestijli kültür-sanat merkezleri arasındaki yerini almıĢtır. Türk sanatçılarla dünyaca ünlü usta sanatçılar

ve toplulukları bir araya getirerek özgün projeler geliĢtiren ĠĢ Sanat, klasik müzik, caz ve dünya müziğinin en seçkin yıldızları ile çocuk oyunları, dans gösterileri ve edebiyatımızın usta yazarlarının Ģiir ve hikâye dinletilerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ev sahipliği yaptığı etkinliklerde 7’den 70’e herkese hitap eden yapısıyla ĠĢ Sanat, 800 kiĢilik salonunda birbirinden baĢarılı ve çeĢitli etkinliklerle 15 yıldır uluslararası tanınan yıldızları Ġstanbul izleyicisiyle buluĢturmaktadır.

c. Türkiye ĠĢ Bankası Müzesi

ĠĢ Bankası Müzesi, bankanın tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünü anlatarak, nesiller boyunca halka hizmetini ve hayatın içindeki yerini toplumla paylaĢmak misyonuyla 14 Kasım 2007’de ziyarete açılmıĢtır. Müze, Cumhuriyet Dönemi Ġktisat Tarihi ve bankacılık konusunda uzmanlaĢmıĢ ilk ve tek müzedir.

‘’Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet - Bir Ulusun ĠnĢası (1923-1938)’’ sergisi müzenin önemli sergileri arasında yer almaktadır.

d. Galeriler

1940 yılında Hikmet Onat’ın ‘’Ortaköy’’ adlı tablosunun alınmasıyla temelleri atılan ĠĢ Bankası Resim Koleksiyonu, bugün Türkiye’nin en büyük özel koleksiyonudur. Ayrıca, bu resim koleksiyonunun oluĢturulmaya baĢlanması Türkiye’de bir bankanın gerçekleĢtirdiği ilk kültür-sanat sponsorluğu faaliyeti olması nedeniyle önem teĢkil etmektedir.

ĠĢ Bankası’nda galericilik faaliyetleri 1976 yılından itibaren sürdürülmektedir. Banka, bugün biri Ġstanbul’da ve diğeri Ġzmir’de olmak üzere iki galeriye sahiptir.

ĠĢ Sanat Kibele Sanat Galerisi sergi programlarında Türk resminin önemli isimlerine, Ġzmir Sanat Galerisi ise gelecek vaat eden ressamlara yer vermeye devam etmektedir.

e. Zeugma Antik Kenti ‘’Muzalar Evi’’ Kazı Sponsorluğu

Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel mekânları arasında yer alan Gaziantep’in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde 1987 yılında baĢlatılan kazılarda elde edilen eserler Zeugma açık hava müzesinde sergilenmektedir.

Antik Kent’te 2007 yılında ‘’Muzalar (Esin Perileri) Evi’’ adında bir yapı tespit edilmiĢtir. Dönemin zengin ve kültürlü bir ailesine ait olduğu düĢünülen çok iyi korunmuĢ bu evdeki dokuz fresk; yazarlar, Ģairler, müzisyenler, tarihçiler ve filozoflar için resmedilen ilham perilerini simgelemektedir. Kazı evinde yapılacak çalıĢmaların 2017 yılına kadar tamamlanması öngörülmektedir.

Antik kentte yapılacak kazı çalıĢmalarının Türkiye’nin kültür mirasının korunmasına kıymetli katkılar sağlayacağı değerlendirilerek ‘’Muzalar Evi’’ Kazı Sponsorluğu 2012 yılından itibaren 5 yıl süreyle Türkiye ĠĢ Bankası tarafından üstlenilmiĢtir.

f. ĠKSV Uluslararası Ġstanbul Müzik Festivali Sponsorluğu

Türkiye ĠĢ Bankası, Ġstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (ĠKSV) kurucu üyeleri arasında yer almakta olup, Vakıf tarafından 1973’ten bu yana düzenlenmekte olan Uluslararası Müzik Festivali’ne düzenli olarak katkıda bulunmaktadır. Türkiye ĠĢ Bankası, Ġstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Uluslararası Ġstanbul Müzik Festivali mütevelli üyesi olarak, uluslararası alandaki film, tiyatro, caz, klasik müzik festivalleri ve Uluslararası Ġstanbul Bienali’yle Türkiye’deki kültür ve sanat gündemini belirleyen Ġstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın projelerine destek vermektedir.

g. Devlet Opera ve Balesi Ankara Leyla Gencer Sahnesi Sponsorluğu

Türkiye ĠĢ Bankası 2009 yılından beri Devlet Opera ve Balesi Ankara Leyla Gencer Sahnesi sponsorluk faaliyetlerini gerçekleĢtirmektedir. Ayrıca, Devlet Opera ve Balesi’nin haftada 2.000 çocuğa temsil verdiği Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi de ĠĢ Bankası’nın katkılarıyla açılmıĢtır.

h. NTV’de yayınlanan ‘’Gece Gündüz’’ Kültür-Sanat Programı Sponsorluğu

2011 yılından bu yana ĠĢ Sanat’ın sponsorluğu ve katkılarıyla, NTV Kültür Sanat ekibi tarafından hazırlanan ‘’Gece Gündüz’’ yıllardır kemikleĢen kaliteli çizgisini sürdürerek izleyicisiyle buluĢmaktadır. Ekranların en uzun soluklu kültür sanat programı ‘’Gece Gündüz’’ 1997 yılından bugüne sırasıyla Pınar Demirkapı, Ġnci Türkay, HaĢmet Topaloğlu, AyĢe Tolga, Yekta Kopan ve son olarak da Gülay AfĢar’ın sunumuyla sanatseverlere rehberlik etmeye devam etmektedir.

i. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Laboratuvar ve Atölye Projesi