• Sonuç bulunamadı

2.4. AVRUPA BRL GÜÇ KAZANMA STRATEJSNN BR

2.4.3. Avrupa Birlii Bilim ve Teknoloji Politikasnn Tarihsel Geliim Sürec

2.4.4.3. Avrupa Birlii’nin Bilim ve Teknoloji Politikasna Yönelik

2.4.4.3.1. Avrupa Birlii Çerçeve Programlar

AB, üye ülkelerin bilim ve aratrma alan da dahil olmak üzere çeitli alanlardaki politika ve uygulamalarnn birbirine yaknlatrlmas amacyla birçok Topluluk Program oluturmutur. AB Çerçeve Programlar, Avrupa’daki dank ulusal bilim ve teknoloji politika ve uygulamalarnn birbirine yaknlatrlmas amacyla oluturulan Topluluk Programlar’ndan biridir. Dier birçok Topluluk Program gibi AB Çerçeve Programlar da amaçlar ve bütçesi ile belli bir dönem için tasarlanan çok yll programlardr. 1984 ylndan beri, AB üye ülkelerinin ulusal

bilim ve aratrma politikalar ile uygulamalarnn birbirine yaknlatrlmas amacyla; aratrma, teknoloji gelitirme ve yenilik çalmalar balca AB Çerçeve Programlar araclyla yaplmaktadr. (TUBTAK, 2010: 7)

Üye ülkelerin katma deer vergisi yoluyla yaptklar katklarnn yan sra, ortaklk anlamas imzalam ülkelerin GSYH’lar orannda ödedikleri katlm paylarndan oluan bir bütçeye sahip olan Çerçeve Programlar, kamu tarafndan aratrma ve teknoloji gelitirmeye ayrlan bütçe dünyann en büyük destek programlardr. (ABÇPM, 2010: http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3101)

AB’nin, aratrma ve teknoloji gelitirme kapasitesini güçlendirip rekabet gücünü artrmak ve böylece ekonomik ve sosyal gelime salamak için 1984 ylndan bu yana yürüttüü Çerçeve Programlarn genel hedefleri u ekilde sralanabilir:

• Avrupa’nn bilim ve teknoloji temelinin güçlendirilmesi; • Ekonomik ve sosyal uyumun desteklenmesi;

• Küresel düzeyde endüstriyel rekabetin desteklenmesi; • Üniversite-sanayi ibirliinin tevik edilmesi ve

• AB üye ülkeleri ve aday ülkeleri arasndaki ibirliinin tevik edilmesi. (TUBTAK, 2010: 7)

Banchoff (2002: 2-4), ABD’nin bilimsel ve teknolojik üstünlüüyle karlatrldnda, Avrupa liderlerinin daha iyi aratrma politikas ibirlii hedefini açk bir ekilde ifade ettiini belirtmektedir. Bununla birlikte, üye devletlerin farkl ulusal aratrmalar devam etmekte, ulus-üstü bir bütünleme gerçekleememektedir. AB Çerçeve Programlar bu bütünlemeyi gerçekletirmek amacyla yaplandrlmakta, 1960’larn ortalarndan beri Amerika’ya kar koymak ve uluslararas arenada daha etkili bir ekilde rekabet edebilmek için ulusal çabalarnn ibirlii hedefi gündeme gelmektedir. Souk Sava sonras dönem boyunca 1990’larda küresel bilgi ekonomisi balamnda yenilik temelli bilimin stratejik önemi aratrma politikasn Avrupa gündemine tamtr. Bugün Avrupa’daki ulusal aratrma politikalarnn biri dierinden ayrlmaktadr. Hemen hemen tüm ülkeler ulusal bilim insanlarnn ve kurumlarnn deiimini desteklemekte, ulusal aratrmac hareketlilii için engeller halen devam etmektedir. Pek çok Topluluk aratrma faaliyetleri özellikle de enerji sektörü 1984’de be yllk Çerçeve Programlar içinde bir araya getirilmitir. Sonraki programlar, irketler, üniversiteler

ve kamu laboratuarlarndaki aratrmaclarn ulus ötesi hareketliliini mümkün klan fonlar artrm ve bilgi teknolojileri, yaam bilimleri ve çevreyi de içine alacak ekilde temel balk alanlarn geniletmitir.

1998-2000 yllarn kapsayan 5. Çerçeve Program, 14 milyar ECU’luk bütçesiyle, tarm politikas ve yapsal fonlardan sonra bütçenin üçüncü büyük kalemini oluturmutur. Sürekli büyümesine ramen, Çerçeve Programlar gerçek bir Avrupa aratrma politikasn oluturmamaktadr. Hala üye devletlerin kendi harcamalar daha ön planda yer almaktadr. Çerçeve Programlar, üye devletler için fon kayna olmaktan öteye geçememi aratrma politikalarnda bütünleme gerçekleememitir.

6. ve 7. Çerçeve Programlar Avrupa politikasnn ortaya konmas için anahtar araçlar olarak deerlendirilmektedir. Bu programlar, ERA’ya finansal destek olmann ötesinde, ERA’nn yapsn oluturmakta ve yönlendirmekte etkili olmaktadr. 6. Çerçeve program bilimsel mükemmeliyet ve çok çeitli büyük ölçekli giriimlerin güçlendirilmesi üzerinde durmaktadr. 7. Çerçeve Program ise 6. Çerçeve Program uygulanrken yaanan baz sorunlar giderme hedefini tamaktadr. çerii, organizasyonu, uygulama yaplar ve yönetimsel araçlaryla 7. Çerçeve Program, Lizbon stratejisinin yeniden uygulamaya sokulmas için kilit rol oynamaktadr. (Leitner ve Weber, 2007: 12)

Çerçeve Programlarn bütçeleri bügüne dek artan bir eilim göstermitir. 6.Çerçeve Program’nda 19,1 milyar Euro olan toplam bütçe, 7. Çerçeve Program’nda 53,2 milyar Euro’ya yükselmitir.

7. Çerçeve Programda yer alan yeni unsurlar unlardr:

x Dier Çerçeve Programlardan farkl olarak dört yl yerine yedi yl sürmesi

x Araçlardan çok aratrma temalarna vurgu yaplmas x Faaliyetlerin ve uygulama araçlarnn basitletirilmesi

x Teknoloji Platformlar ve yeni Ortak Teknoloji

giriimlerinin faaliyetleri araclyla Avrupa endüstrisinin ihtiyaçlarn karlayan aratrma-gelitirmeye odaklanlmas

x Avrupa’nn en iyi bilimsel faaliyetlerine destek salayan Avrupa Aratrma Konseyi’nin kurulmas

x Dört Özel Program’da uluslararas ibirliinin bütünletirilmesi x Bilgi Bölgeleri’nin gelitirilmesi

x Aratrma faaliyetlerine özel sektörün katlmn artrmak amacyla risk paylamn içeren bir finansal yapnn oluturulmas 2007-2013 yllar arasnda uygulanacak olan AB 7. Çerçeve Program’nn ana yaps, “birlii”, “Marie-Curie Etkinlikleri”, “Fikirler” ve “Kapasiteler” olmak üzere 4 özel programdan olumaktadr. Bu dört özel programa, AB Ortak Aratrma Merkezleri’nin faaliyetleri ve nükleer aratrmalara destek veren Euratom etkinlikleri de dahil edilmitir. (TUBTAK, 2010: 16)

2.4.4.3.1.1. birlii Özel Program

birlii Özel Program, konu odakl aratrma ve koordinasyon projelerini desteklemektedir. 10 tematik alanda AB üye ve aday ülkelerinin ihtiyaçlar dorultusunda, Avrupa Komisyonu tarafndan belirlenen balklarda açlan çarlara yönelik hazrlanan ortakl projeler arasndan çeitli ölçütlere göre seçim yaplmakta ve fonlanmaktadr. Bu program kapsamndaki projeler güdümlü projelerdir. Avrupa Komisyonu hangi aratrmalara ve teknolojilere ihtiyaç duyduunu tanmlamakta ve fonlayaca projelerin bu ihtiyac karlamasn beklemektedir.

2007-2013 dönemi için 32,4 milyar Euro bütçe ayrlan bu programn balca hedefi sanayi ve aratrma kurulular arasndaki ibirliini tetikleyerek kilit alanlarda Avrupa’nn liderliini salamaktr. (TUBTAK, 2010: 18)

birlii Özel Program tematik alanlar ve hedefleri aadaki gibidir:

Salk

1 milyar Euro’nun üzerinde bütçe büyüklüü ile salk alan, bütçesi en büyük ikinci alan konumundadr. Bu alann amaçlar aadaki gibi sralanmaktadr:

x Avrupa vatandalarnn salk seviyesini yükseltmek, x Salk endüstrisi ve iletmelerinin rekabet gücünü artrmak,

x Küresel salk problemlerine çözüm aramak (yeni salgn hastalklar; grip..vs)

x Yeni ilaçlar gelitirmek, yan etkisi azaltlm ve dier ilaçlarla etkileimin önüne geçilmi ilaçlar üretmek (ABÇPM, 2010:

http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3201)

Gda, Tarm ve Biyoteknoloji

Gda, Tarm, Balkçlk ve Biyoteknoloji alannn temel amac Bilgi Temelli Biyo-Ekonomi oluturmaktr. Dier amaçlar ise u ekildedir:

x Biyolojik kaynaklarn sürdürülebilir yönetimi, üretimi ve kullanm için bilgi-temeli salamak

x Yeni, güvenli, daha düük maliyetli ve eko-verimli ürünler salamak x Avrupa endüstrisinin rekabet edebilirliini ve sürdürülebilirliini

desteklemek (ABÇPM, 2010: http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3211)

Bilgi ve letiim Teknolojileri

Bilgi ve iletiim teknolojileri Avrupa çapnda istihdam arttrmak ve yaam kalitesini yükseltmek için kritik önem tamaktadr. Her ne kadar bilgi ve iletiim teknolojileri sektörü Avrupa GSYH’sinin % 6-8’ini olutursa da asl önemi bundan kat kat fazladr. Bilgi ve iletiim teknolojileri önemlidir. Çünkü; bilgi ve iletiim teknolojileri yenilikçilii, yaratcl ve rekabet edebilirlii tevik ederek ekonomide küreselleme hedefine hizmet eder, tüm bilimsel ve teknolojik alanlarn gelimesi için araçlar sunar, Avrupa kamu sektörünün daha etkin olmasn salarken ayn zamanda eitimden enerjiye kadar tüm sektörlerin modernizasyonunu gerçekletirir ve sosyal dönüümlerin gerçekletirilmesi için araçlar salar ve yaam kalitesini arttrr. Avrupa tüm bu saylan nedenlerden dolay rekabet edebilirliini sürdürmek ve yaam kalitesini arttrmak için bilgi ve iletiim teknolojileri alannda ki gelimelere liderlik etmek durumundadr.

Nanoteknoloji

Bu alanda amaç Avrupa endüstrisinin rekabet edebilirliinin artrlmas ve kaynak youn sanayiden bilgi youn endüstriye geçiin salanmas için bilgi üretmektir. Bilgi üretiminin özellikle yüzey ve boyuta bal çalmalar; yeni

uygulamalar için malzeme özelliklerinin nano ölçüde kontrolü; nano ölçüdeki teknolojilerin entegrasyonu; nano-motorlar; makinalar ve sistemler; nano boyutlarda karakterizasyon ve manipülasyön için metotlar ve araçlar; temel malzemelerin ve bileenlerin imalat için kimyada nano duyarlkl teknolojiler; insan güvenlii, salk ve çevreye etki; metroloji; izleme ve alglama; nomenklatür ve standartlar ve gelimekte olan teknolojilerin entegrasyonu ve uyumu da dahil olmak üzere, sektörel uygulamalar için yeni kavramlar ve yaklamlarn aratrlmas alanlarnda gerçekletirilmesi beklenmektedir. Bunun hem yeni, yüksek teknolojiye sahip endüstriye, hem de daha yüksek deerli, bilgiye dayal geleneksel endüstriye faydas olacaktr.

Enerji

AB 6. Çerçeve Program kapsamnda "Sürdürülebilir Kalknma Küresel Deiim ve Ekosistemler" tematik alannn içinde bir alt olarak yer alan Enerji’nin 7. Çerçeve Program kapsamnda tek bana bir tematik alan olmas planlanmtr. Enerji tematik alan üç temel hedef üzerine kurulmutur:

x Mevcut olan fosil yakt tabanl enerji sitemlerinin, arttrlm enerji verimlilii ile birletirilmi çeitli enerji kaynaklar ve tayclarna dayal sürdürülebilir bir sisteme dönütürmek

x Güvenlik ve iklim deiimi gibi basklara cevap verebilmek

x Avrupa enerji endüstrisinin rekabet gücünü arttrmak (ABÇPM, 2010: http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3241)

Çevre (klim deiiklii dahil)

Küresel çevre konularn bütünüyle ele alabilmek için, bu alanda belirlenmi hedefler u ekildedir:

x klim, biyosfer, ekosistemler ve insan faaliyetleri arasndaki etkileimler hakkndaki bilgi birikimini arttrmak

x Yeni teknolojiler, araçlar ve hizmetler gelitirerek çevrenin ve kaynaklarnn sürdürülebilir yönetimi

x klim, ekoloji, yerküre ve deniz sistemlerindeki deiikliklerin öngörülmesi

x Çevresel bask ve salkla ilgili tehlikeleri de içeren risklerin izlenmesi, önlenmesi, azaltlmas ve adaptasyonu

x Doal veya insan yapm çevrenin korunmas ve geri kazanm için gelitirilen araç ve teknolojiler, üzerinde durulmas planlanan

öncelikli konulardr. (ABÇPM, 2010: http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3251)

Tamaclk (Havaclk dahil)

Ulatrma alan; tüm vatandalarn ve toplumun yarar için teknolojik ve iletimsel ilerlemelere ve Avrupa ulatrma politikasna dayanan, bütünletirilmi, daha güvenli, daha yeil ve daha akll, tüm Avrupa’y kapsayan, çevre ve doal kaynaklara saygl; küresel pazarlarda Avrupa endüstrisini gelitirecek ve rekabet gücünü artracak ulatrma sistemlerinin gelitirilmesini hedeflemektedir.

Ulatrma alan kapsamnda yer alacak faaliyetler; Havaclk ve Havayolu Ulatrmas, Yüzey Ulatrmas (demiryolu, karayolu, denizyolu) ve Avrupa Küresel Uydu Seyrüsefer Sisteminin (Galileo) Desteklenmesi olmak üzere 3 balk altnda toplanmaktadr. (ABÇPM, 2010: http://www.fp7.org.tr/home.do?ot=1&sid=3261)

Sosyo Ekonomik ve Beeri Bilimler

Bu alannn temel hedefi, Avrupa’nn kar karya olduu sosyo-ekonomik problemlere yönelik derinlemesine ve ortak bir anlayn gelitirilmesi ve söz konusu sorunlara yönelik politika üretimine katkda bulunulmasdr.

Güvenlik

Güvenlik aratrma alannn hedefi; temel hak ve özgürlükler ile kiisel gizlilie bal kalarak terörizm, doal afetler ve suç gibi tehditlere kar yurttalarn güvenliinin temini için bilgi ve teknolojiler gelitirmek, mevcut teknolojilerin Avrupa güvenliini salayacak yönde uyum içinde çalmasn salamak ve sivil güvenlik çözümleri için tedarikçileri ve kullanclar ibirliine tevik etmektir.

Uzay

AB, ulatrma, çevre, tarm, balkçlk, iletiim ve güvenlik gibi birçok alanda AB’nin ihtiyaç duyduu hizmetleri verebilmesi için kullanlan araçlardan biri olan uzay alann stratejik bir alan olarak dikkate almaktadr. Sürdürülebilir kalknma, ODGP ve Lizbon Stratejisi gibi önemli siyasi hedeflerin gerçeklemesi, uzayla ilgili bilimsel aratrmalarn ve onlarn dorudan uygulamalarnn hayata geçirilmesini gerektirmektedir.

7. Çerçeve Program’nda Uzay Çalma Program’nn hedefi Avrupa Uzay Politikas’n Çevre ve Güvenlik için Küresel zleme benzeri uygulamalara odaklanarak; karar vericilerin ve kamuoyunun hizmetinde bir Avrupa Uzay Politikas’nn oluturulmas çabalarna katkda bulunmak amacyla üye ülkelerin, ESA dahil dier önemli aktörlerin ve Avrupa endüstrisinin rekabetini güçlendirmektir

2.4.4.3.1.2. Fikirler Özel Program

Bireysel veya takm aratrmaclarnn konu snr olmadan mükemmeliyet odakl, bilim ve teknolojideki mevcut durumu daha ileriye götürecek çalmalarn desteklendii Fikirler Özel Program, Avrupa Komisyonu adna Avrupa Aratrma Konseyi tarafndan yürütülen bir programdr. Söz konusu programda, en az 3 yllk doktora derecesine sahip bir aratrmac önderliinde kurulmu aratrma takmlar tarafndan sunulan mevcut bilimsel paradigmalarn snrlarnda veya ötesinde yenilikçi proje fikirleri fonlanmaktadr. Program için ayrlan toplam bütçe 2007-2013 dönemi için 7,5 milyar Euro’dur. (TUBTAK, 2010: 17)

2.4.4.3.1.3. Marie Curie Etkinlikleri (nsan Özel Program)

Aratrmaclarn, mühendislerin, sanayi kurulularnn, üniversitelerin, aratrma merkezlerinin, kamu kurumlarnn, laboratuarlarn, mükemmeliyet merkezlerinin yararlanabilecei bu program için 2007-2013 yllar arasnda 4,7 milyar Euro bütçe ayrlmtr. Program, teknoloji ve bilginin aratrmaclarn

dolam aracl ile transferini ve aratrmaclarn nitelik ve nicelik bakmndan gelitirilmesini hedeflemektedir. (TUBTAK, 2010: 17)

2.4.4.3.1.4. Kapasiteler Özel Program

Kapasiteler Özel Program kapsamnda aratrma altyaplarnn, KOB’lerin gelitirilmesi ve bilgi bölgelerinin oluturulmas odakl projeler desteklenmektedir. Program, Avrupa genelinde aratrma ve yenilik yaratma yeteneklerinin gelitirilmesini ve en uygun kullanmn, Avrupa genelindeki aratrma potansiyelinin deerlendirilmesi, KOB’ler yararna olan aratrmalarn teviki, toplumun ve bilimin birbirine yaknlatrlmas, uluslararas bilim ve teknoloji ibirliklerinin oluturulmas ve bilgi bölgelerinin gelitirilmesi gibi hususlarn desteklenmesi hedeflemektedir. (TUBTAK, 2010: 17)