• Sonuç bulunamadı

ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ VE SINIRLILIKLARI

Bölgesel Bir Sorun Olarak Kent Mültecileri ve Oluşturdukları Sosyo- Sosyo-Ekonomik Algı: Mardin Örneği

ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ VE SINIRLILIKLARI

2016 yılı resmi rakamlarına göre Türkiye’deki toplam Suriyeli sığınmacı sayısı 2.733.784 tür. Bu sayının bir kısmı sınır hatlarında oluşturulan konteyner kentlerde ve kamplar kalırken büyük bir kısmı ise kamp dışında başta Hatay, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa olmak üzere pek çok ile ve ülke geneline dağılmıştır.(Apak, 2015, s. 126). Hali hazırda Suriye’den gelişler devam etmekte ve gelen Suriyeli mülteciler göç ettikleri kentlerde uyum sorunu yaşamakta ve yerleştikleri şehirlerde kentsel değişime yol açmaktadır. Bu sorunların tespiti ve buna dair çözüm önerileri Suriyeli sığınmacıların kente uyumunu hızlandıracağı gibi yerli nüfusun da kaygılarının giderilmesi açısından önemlidir. Bu amaçla hazırlanan çalışma merdin ili şehir merkezinde ikamet eden 423 kişi ile sınırlandırılmıştır.

METODOLOJİ

Araştırmanın Türü ve Yöntemi

Bu çalışma Suriyeli sığınmacıların Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfus üzerinde oluşturduğu sosyo-ekonomik algıları ortaya koyan betimsel bir çalışma niteliği taşımaktadır.

Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfus oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde ise basit tesadüfi örneklem yöntemi kullanılmıştır.

Veri Toplama Aracı

Suriyeli sığınmacıların Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfus üzerinde oluşturduğu sosyo-ekonomik algıları tespit etmek amacıyla ilgili literatürden de faydalanarak geliştirilen anket kullanılmıştır. Anket toplam 25 sorudan ve 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm ankete katılanların kişisel bilgilerinden oluşmakta ve ikinci bölüm ise sosyo-ekonomik algıları tespit etmeye dönük likert tipi ölçekli sorulardan oluşmaktadır.

Verilerin Çözümlenmesi

İstatistiksel analizler için araştırma sonucunda kayıt altına alınan tüm veriler Statistical Packet For Social Scieces (SPSS) 15.0 for Windows programına girilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine ilişkin bir ön çalışma yapılmıştır. Hipotezler test edilirken verilerin, öncelikle belirtilen bu varsayımların karşılanıp karşılanmadığını incelenmiştir. Çevresel duyarlılığın cinsiyet, eğitim durumu ve yaşa göre farklılık gösterilip gösterilmediğini test etmek amacıyla “t” testi yapılmıştır. Ayrıca Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu sosyo-ekonomik algıları incelemek üzere frekans ve yüzdelerden yararlanılmıştır.

BULGULAR

Araştırmadan elde edilen bulguların yorumlanmasında öncelikle ankete katılanların kişisel özelliklerine ilişkin değerlere yer verilecektir. Daha sonra da Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu sosyo-ekonomik algılara ilişkin davranışların bu kişisel özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenecektir.

Çalışmaya Katılanların Kişisel Verilerinin Frekans ve Yüzdelik Dağılımları

132

Tablo1: Ankete Katılanların Cinsiyetleri

Cinsiyet Frekans

Yüzde

Bay 284 % 67

Bayan 139 % 33

Toplam 423 % 100

Tablo1’de ankete katılanların cinsiyetlerinin frekans ve yüzde dağılımlarına yer verilmiştir. Buna göre ankete katılanların %67’si bay %33’ü ise bayanlardan oluşmaktadır.

Tablo 2. Ankete Katılanların Yaş Aralıkları Yaşınıza uygun aralığı belirtiniz

Frekans Yüzde

25 yaş ve altı 145 % 34

26-50 yaş aralığı 240 % 57

51 yaş ve üstü 38 % 9

Total 423 % 100

Tablo 2’de ankete katılanların yaş aralıkları gösterilmiştir. Buna göre: katılanların %34 ‘ü 25 yaş ve altında %57’si 26-50 yaş aralığında ve %9’u ise 51 yaş üstü grubundan oluşmaktadır.

Tablo 3. Ankete Katılanların Eğitim Durumları Eğitim Durumunuz Nedir?

Frekans Yüzde

İlkokul 9 % 2

Ortaokul 105 % 25

Lise 136 % 32

MYO 39 % 9

Lisans 110 % 26

Yüksek Lisans 23 % 5

Doktora 1 % 0

Total 423 100

Tablo 3’de Ankete katılanların Eğitim durumlarına ilişkin frekans ve yüzdeler verilmişti. Buna göre ankete katılanların %2 ‘si İlkokul mezunu %25 ‘i Ortaokul mezunu %32’si Lise mezunu %9’u Meslek Yüksekokulu Mezunu %26’sı Lisans mezunu %5’i Yüksek Lisans mezunu ve 1 kişi de Doktora mezunudur. Buradan hareketle katılanların %40’ının Yükseköğretim gördüğü söylenebilir.

Tablo 4. Ankete Katılanların Meslekleri Mesleğiniz Nedir?

133

Frekans Yüzde

İşçi 65 % 15

Memur 95 % 22

Esnaf 44 % 10

Ev Hanımı 59 % 14

Öğrenci 73 % 17

İşsiz 40 % 9

Diğer 47 % 11

Toplam 423 % 100

Tablo 4’de ise Ankete katılanların mesleklerine ilişkin frekans ve yüzdelere yer verilmiştir. Buna göre:

%15’i İşçi %22’si memur, %10’u Esnaf, olarak çalışmaktayken %9’u işsizdir. Ayrıca %14’ü Ev hanımı

%17’si öğrenci ve %11’i ise diğer meslek grubundandır.

Tablo 5. Ankete Katılanların Suriyeli Sığınmacılara Yardımda Bulunma Durumu

Daha Önce Suriyeli Sığınmacılara Yardımda Bulundunuz mu?

Frekans Yüzde

Evet 301 % 71

Hayır 122 % 29

Toplam 423 % 100

Tablo 5’te ankete katılanların “Suriyelilere daha önce yardımda bulundunuz mu?” sorusuna verilen cevapların frekans ve yüzdelerine yer verilmiştir. Buna göre katılanların %71’i daha önce Suriyeli sığınmacılara yardımda bulunmuşken %29’u Suriyeli sığınmacılara daha önce herhangi bir yardımda bulunmamıştır. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-HUGO tarafından Türkiye’nin 6 ilinde derinlemesine mülakat yöntemiyle yaptığı ve 2014 yılında yayımlanan

“Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum” başlıklı raporda Türk halkının %31,7’sinin bir biçimde Suriyeliler için yardım yaptıkları, maddi-manevi destek verdikleri sonucuna varmıştır. Bu oran baz alınırsa Mardin ilinin Türkiye ortalamasının iki katından daha yüksek oranda Suriyeli sığınmacılara yardımda bulunduğu sonucu çıkarılabilir. Benzer durum Suriyeli sığınmacılara herhangi bir yardımda bulunmayanların oranında da görülmektedir. HUGO’nun raporunda bu oran %68,3 iken Mardin’de yarısından daha az %29’dur. Yardım etmeyenlerin yardım etmeme nedenleri daha sonraki çapraz tablo analiz sonuçlarında değerlendirilecektir.

Tablo 6. Ankete Katılanların Türkiye’nin Suriyeliler Hakkındaki Tutumuna Dair Görüşleri Suriyeliler hakkında Türkiye'nin tutumunu doğru buluyor musunuz?

Frekans Yüzde

Evet 161 % 38

Hayır 194 % 46

Kararsızım 68 % 16

Toplam 423 % 100

Ankete Katılanların Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar hakkındaki tutumuna dair görüşlerine ilişkin frekans ve yüzdelere Tablo 6’da yer verilmiştir. Ankete Katılanların %46’sı Türkiye’nin tutumunu doğru bulmazken %38’i doğru bulmaktadır. Katılanların %16’sı ise fikir beyan etmemiştir.

Ankete katılanların kişisel verilerinden hareketle katılanların daha çok Suriyeli sığınmacılara yardımda bulunmuş 26-50 yaş aralığında lise mezunu meslek olarak memurluk yapan ve Türkiye’nin Suriyeli mülteciler karşısındaki tutumunu doğru bulmayan baylardan oluştuğu görülmektedir.

134

Çalışmaya Katılanların Kişisel Verilerinden Hareketle Sosyo-Ekonomik Algılarının Analizi

Tablo 7. Cinsiyet Durumuna Göre Suriyeli Sığınmacılara Yardım Etme Oranları

Daha Önce Suriyelilere yardımda bulundunuz mu?

Evet Hayır Toplam

Cinsiyet nedir? Bay Frekans 202 82 284

Yüzde % 71 % 29 % 100

Bayan Frekans 99 40 139

Yüzde % 71 % 29 % 100

Toplam Frekans 301 122 423

Yüzde % 71 % 29 % 100

Ankete katılanların cinsiyet durumlarına göre daha önce Suriyeli sığınmacılara yardım etme oranlarının çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucu tablo 7’de gösterilmiştir. Yukarıdaki tabloya bakıldığında bay ve bayanların Suriyeli sığınmacılara daha önce yardım etme ve etmeme oranları eşittir. Her ikisinde de daha önce Suriyeli sığınmacılara yardım edenlerin oranı %71 etmeyenlerin oranı ise %29’dur.

Tablo 8. Türkiye’nin Tutumuna Dair Görüşlerin Oranına Göre Suriyelilere Yardım Etme Oranları

Daha önce Suriyelilere yardımda bulundunuz mu?

Evet Hayır

Suriyeliler hakkında Türkiye’nin

tutumunu doğru buluyor musunuz?

Evet Frekans 135 26

Yüzde % 45 % 21

Hayır Frekans 120 74

Yüzde % 39 % 61

Kararsızım Frekans 46 22

Yüzde % 15 % 18

Toplam Frekans 301 122

Yüzde % 100 % 100

Tablo 8’de katılımcıların Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulma oranlarının Suriyeli sığınmacılara daha önce yardım etme oranları ile çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucu gösterilmiştir.

Tablodaki oranlara bakıldığında daha önce Suriyelilere yardım etmeyenlerin büyük çoğunluğunun aynı zamanda Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu da doğru bulmadıkları görülmektedir.

Suriyelilere daha önce yardım etmeyenler içinde Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulmayanların oranı %61 karasızların oranı ise %18’dir. Suriyelilere yardım edenler içinde Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulanların oranı %45 kararsızların oranı ise %15’dir. Buradan ankete katılanların Suriyelilere yardımda bulunmama nedenlerinden biri olarak Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulmaması sonucu çıkarılabilir.

Tablo 9. Yardımların Yerine Ulaşma Düşüncesine Göre Suriyelilere Yardım Etme Oranları

Daha Önce Suriyelilere yardımda bulundunuz mu?

Evet Hayır Toplam

Evet Frekans 85 32 117

135

Tablo 9’da ankete katılanların yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığına dair düşüncelerinin Suriyelilere yardım etme oranlarına göre çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucu gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre Mardin il merkezinde yaşayan ve ankete katılan yerli nüfusun %39’u yapılan yardımların gerçekten yerine ulaşmadığını düşünmektedir. Yapılan yardımların yerine ulaştığını düşünenlerin oranı %28, bu konuda herhangi bir fikir belirtmeyenlerin oranı ise “evet” diyenlerin oranından da yüksek ve %33’tür.

Diğer taraftan daha önce Suriyeli sığınmacılara yardım edenlerin içinde yapılan yardımların gerçekten yerine ulaştığını düşünenlerin oranı %28 yerine ulaşmadığını düşünenlerin oranı ise %26’dır. Ankete katılanlardan daha önce Suriyelilere yardım etmeyenlerin içinde yapılan yardımların Suriyelilere ulaşmadığını düşünenlerin oranı %4 ulaştığını düşünenlerin oranı %38 ve kararsızların oranı ise

%33’tür. Bu sonuçlara göre daha önce Suriyelilere yardım etmeyenlerin yardım etmeme nedenlerinde bir diğeri de yapılan yardımların gerçekten Suriyelilere ulaşmadığına dair düşünceleri olabilir.

Tablo 10. Türkiye’nin Suriyeliler Hakkındaki Tutumuna Dair Görüşlerin Mesleklere Göre Oranları

Suriyeliler hakkında Türkiye'nin tutumunu doğru buluyor

Tablo 10’da ankete katılanların mesleklerine göre Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumuna dair görüşlerinin çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucunun frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir. Buna göre ankete katılanların %38’i Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulduğunu ifade ederken %46’sı doğru bulmadığını belirtmiştir. Ankete katılanların %16’sı ise herhangi bir görüş belirtmemiştir. Yukarıdaki tabloya göre Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulanların meslek sıralamasında ise memurlar %27 ile ilk sıradadır. Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulduğunu söyleyenlerin %27’si memur, %17’si öğrenci, %15’i ev hanımı, %13’ü işçi ve %11’i de diğer meslek gruplarındandır. Türkiye’nin Suriyeliler hakkındaki tutumunu doğru bulmayanların

136

%20’si ise öğrenciler ve %19’u da işçilerdir. Ayrıca bu konuda kararsız olanlar içinde memurlar %27’lik dilimi oluşturmaktadır.

Tablo 11. Suriyeliler İçerisinde Karışıklık Çıkarmak İsteyenlerin Olduğuna Dair Görüşlerin Suriyelilerin Önlem Alınmadan Ülkeye Alındığına Dair Görüşlere Oranları

Tablo 11’de Suriyeliler arasında ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlerin olduğuna inanıyor musunuz? Sorusu ile Suriyelilerin Türkiye'de hiçbir önlem alınmadan ülkeye alındığını düşünüyor musunuz? Sorusuna verilen cevapların çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucunun frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir. Katılımcıların %69’u Suriyeliler arasında ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlerin olduğunu düşünmekteyken %21’i karışıklık çıkarmak isteyenlerin olmadığını düşünmektedir. %10’u ise herhangi bir görüş belirtmemiştir. Suriyelilerin hiçbir önlem alınmadan ülkeye alındığını düşünüyor musunuz? Sorusunu ise katılımcıların % 58’i evet, %31’i hayır ve %11’i de kararsızım şeklinde cevaplandırmıştır. Çapraz tablo sonuçlarına bakıldığında Suriyelilerin hiçbir önlem alınmadan ülkeye alındığını düşünenlerin %78 gibi büyük bir kısmı Suriyeli sığınmacılar arasında ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlerin olduğuna inanmaktadır. Burada önemli olan sonuç ise Suriyeli sığınmacıların bir önlem dâhilinde ülkeye alındığını düşünenlerin %59’unun da Suriyeli

137

sığınmacılar arasında ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlerin olabileceğine dair inançlarıdır. Ayrıca kararsızların da %50’si Suriyeli sığınmacılar içerisinde ülkemizde karışıklık çıkarmak isteyenlerin olabileceğini düşünmektedir. Bu durum Mardin ilindeki yerli nüfusun Suriyeli göçmenler üzerindeki algısını ortaya koyan önemli sonuçlardandır.

Tablo 12. Suriyelilerin Şehirde Serbestçe Dolaşmasına Dair Görüşlerin Suriyelilerin Yerli Halka Zarar Verdiğine Dair Görüşlere Oranları

(Yüzde) Şehirde serbestçe dolasan Suriyelilerin yerli halka zarar verdikleri doğru mu?

% 43 % 43 % 14 % 100

(Yüzde) Suriyelilerin Mardin'de serbestçe

gezmesi sizce yasaklanmalı mı? % 60 % 33 % 47 % 43

Hayır

Frekans 30 113 11 154

(Yüzde) Şehirde serbestçe dolasan Suriyelilerin yerli halka zarar verdikleri doğru mu?

% 20 % 730 % 7 % 100

(Yüzde) Suriyelilerin Mardin'de serbestçe

gezmesi sizce yasaklanmalı mı? % 23 % 48 % 20 % 36

Kararsızım

Frekans 22 46 18 86

(Yüzde) Şehirde serbestçe dolasan Suriyelilerin yerli halka zarar verdikleri doğru mu?

% 26 % 54 % 21 % 100

(Yüzde) Suriyelilerin Mardin'de serbestçe

gezmesi sizce yasaklanmalı mı? % 17 % 19 % 33 % 20

Toplam

Frekans 131 237 55 423

(Yüzde) Şehirde serbestçe dolasan Suriyelilerin yerli halka zarar verdikleri doğru mu?

% 31 % 56 % 13 % 100

(Yüzde) Suriyelilerin Mardin'de serbestçe

gezmesi sizce yasaklanmalı mı? % 100 % 100 % 100 % 100

Suriyelilerin Mardin'de serbestçe gezmesinin yasaklanmasına dair görüşlerin şehirde dolaşan Suriyeli sığınmacıların yerli halka zarar verdiğine dair görüşlere oranlarının çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucunun frekans ve yüzde dağılımları Tablo 12’de gösterilmiştir. Bu verilere göre: Suriyeli sığınmacıların Mardin ilinde serbestçe gezmesinin yasaklanmasını düşünenlerin oranı %31’dir.

HUGO’nun raporunda da katılımcıların %73’ü Suriyeli sığınmacıların sadece kamplarda barındırılması gerektiğini düşünmektedir. Buna karşın serbest dolaşmalarının yasaklanmamasını düşünenlerin oranı

%56 ve kararsızların oranı da %13’tür. Ayrıca katılımcıların %43’ü Suriyeli sığınmacıların şehirde serbestçe dolaşmasının yerli halka zarar verdiğini, %36’sı zarar vermediğini ve %20’si de kararsız olduğunu düşünmektedir. Bu verilerden hareketle oluşturulan çapraz tablo analizinde Mardin ili şehir merkezindeki yerli nüfusun %43’ü Suriyeli sığınmacıların yerli halka zarar verdiğini ve bu yüzden Suriyeli sığınmacıların Mardin’de serbestçe gezmesinin yasaklanması gerektiğini düşünmektedir.

Ayrıca Suriyeli sığınmacılar Mardin’de serbestçe dolaşmasının yasaklanmasını düşünenlerin %60 ve bu konuda kararsız olanların %47’si Suriyeli sığınmacıların serbestçe dolaşmasıyla yerli halka zarar verdiğini düşünmektedir. Buna karşın Suriyeli sığınmacıların Mardin’de serbestçe gezmesinin yasaklanmamasını düşünenlerin %73 gibi büyük bir kısmı da Suriyeli sığınmacıların serbestçe dolaşmasıyla yerli halka zarar vermediğini düşünmektedir. Bu oranlardan halkın Suriyeli sığınmacıları

138

daha çok kamplarda misafir etmek istediği şehir merkezlerinde serbestçe dolaşmalarına karşı bir tepki içerisinde oldukları anlaşılmaktadır.

Tablo 13. Ankete Katılanların Suriyelilerin Savaş Mağduru Olduklarına Dair Görüşleri

Suriye'den gelen herkesin gerçekten Savaş mağduru olduğuna inanıyor musunuz?

Tablo 13’te ankete katılanların Suriyeli sığınmacıların savaş mağduru olup olmadıklarına dair görüşlerinin frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir. Buna göre katılımcıların %40’ı Suriye'den gelen herkesin gerçekten Savaş mağduru olduğuna inanmakta, %45’i Suriye'den gelen herkesin gerçekten Savaş mağduru olduğuna inanmamakta ve %15’i kararsız kalmaktadır. HUGO’nun raporunda katılımcıların %41’i Suriyeli sığınmacıları “zulümden kaçan insanlar” olarak tanımlamaktadır. Bu raporun sonuçlarının Türkiye genelini kapsadığı düşünüldüğünde Mardin ilinde yaşayan yerli nüfusun Suriyeli sığınmacıların savaş mağduru olduklarına dair inancının ortalamalar seviyesinde olduğu söylenebilir.

Tablo 14. Suriyelilere Yapılan Yardımların Yeterli Olmasına Dair Görüşlerin Suriyelilerin Savaş Mağduru Olduğuna Dair Görüşlere Oranı

Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımların yeterli olduğunu düşünenler ile yetersiz olduğunu düşünenlerin Suriyeli sığınmacıların savaş mağduru olduğuna dair görüşlerine oranının çapraz tablo (crosstabs) analiz sonucunun frekans ve yüzde dağılımları Tablo 14’te gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre katılımcıların %55’i Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımı yeterli bulmaktayken %31’i yardımları yetersi bulmaktadır. %14’ü ise bu konuda kararsızdır. Katılımcılar içerisinde Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımları yeterli bulanların %59’u ise Suriyeli sığınmacıların gerçekten savaş mağduru olduğunu düşünmemektedir. Diğer taraftan Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımları yetersiz bulanların da %52’si Suriyeli sığınmacıların gerçekten savaş mağduru olduğunu düşünmektedir. Bu sonuçlardan hareketle Mardin ilinde yaşayan yerli nüfusun Suriyeli sığınmacılara yaptıkları yardımların onların savaş mağduru olup olmadıklarına dair inançlarıyla ilişkili olduğu söylenebilir. Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımları yeterli bulanların daha çok Suriyelileri savaş mağduru olarak görmedikleri ve Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımları yetersiz bulanların da daha çok Suriyelileri savaş mağduru olarak gördükleri anlaşılmaktadır.

Tablo 15. Ankete Katılanların Sorulara Verdikleri Cevapların Frekans ve Yüzde Dağılımları

139

Suriyelilere kiraya verilen evlerin daha yüksek fiyata kiralandığına inanıyor musunuz?

Frekans 180 192 51

Yüzde % 43 % 45 % 12

Suriye'deki olaylar Türkiye'yi savaşa götürür mü? Frekans 200 110 113

Yüzde % 47 % 26 % 27

Mardin halkının Suriye'deki iç savaştan sonra tedirgin olduğuna inanıyor musunuz?

Frekans 280 89 54

Yüzde % 66 % 21 % 13

Suriyelilerin Mardin'deki suç oranlarını arttırdığı sizce doğru mu?

Frekans 219 139 65

Yüzde % 52 % 33 % 15

Suriyelilerin Mardin'deki hastalık oranlarını arttırdığını düşünüyor musunuz?

Frekans 158 192 73

Yüzde % 37 % 45 % 17

Suriyelilerin Mardin'de trafik sorununa neden olduğunu düşünüyor musunuz?

Frekans 163 220 40

Yüzde % 39 % 52 % 10

Suriyelilerin yerli halkın işsizlik oranlarını arttırdığı sizce doğru mu?

Suriyeli bir komşunuz olmasını ister miydiniz? Frekans 171 184 68

Yüzde % 40 % 44 % 16

Suriyelilerin Mardin'de ikinci evliliği artırdığı söyleniyor sizce doğru mu?

Frekans 278 96 49

Yüzde % 66 % 23 % 12

Suriyelilere TC vatandaşlığı verilmesini Doğru Buluyor musunuz?

Frekans 64 312 47

Yüzde % 15 % 74 % 11

Tablo 15’te katılımcıların sosyo-ekonomik algılarını tespit etmeye dönük yöneltilen sorulara verdikleri cevapların frekans ve yüzde dağılımları gösterilmiştir. Bu tablo analiz edilirken sonuçları bakımından Türkiye geneli algıyı ortaya koyan Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-HUGO tarafından 2014 yılında yayımlanan “Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum” başlıklı rapordaki sonuçlar ile çalışmamızdan elde edilen sonuçlar karşılaştırılacak bu şekilde benzerlikler ve farklılıklar ortaya konacaktır. Tabloda görüldüğü gibi:

Katılımcıların %24’ü Suriyeli sığınmacıların her yerde Türk vatandaşı gibi serbestçe dolaşmasını doğru bulmakta, % 68 gibi büyük bir kısmı Suriyeli sığınmacıların her yerde Türk vatandaşı gibi serbestçe dolaşmasını doğru bulmamakta ve %8’i de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

Katılımcıların %43’ü Suriyeli sığınmacılara kiralanan evlerin daha yüksek fiyata kiraya verildiğini düşünürken %45’i evlerin daha yüksek fiyata kiraya verildiğini düşünmemekte ve %12’si ise bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

Katılımcıların %47’si Suriye’deki olayların Türkiye’yi savaş götüreceğini düşünürken %26’sı Türkiye’yi savaşa götürür düşüncesine karşı çıkmakta ve %27’i de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

140

Katılımcıların %66’sı Suriye’deki iç savaştan dolayı tedirgin olduğunu belirtirken %21’i bu konuda herhangi bir tedirginlik duymadığını düşünmekte ve %13’ü de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

Katılımcıların %52’si Suriyeli sığınmacıların Mardin’deki suç oranlarını arttığını düşünürken %33’ü Suriyeli sığınmacıların Mardin’deki suç oranını artırmadığını düşünmekte ve %15’i de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir. HUGO’nun raporunda “Suriyeli sığınmacıların bulundukları yerlerde şiddet, hırsızlık, kaçakçılık ve fuhuş gibi suçlara bulaşarak toplumsal ahlak ve huzuru bozmaktadır”

önermesinin Türk toplumunun % 62,3’ü tarafından desteklendiği belirtilmiştir (HUGO, 2014: 29). Bu sonuçtan hareketle Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfusun Suriyeli sığınmacıların suç oranlarını artırdığına dair inancının daha düşük seviyede olduğu sonucuna varılabilir.

Katılımcıların %37’si Suriyeli sığınmacıların hastalık oranlarını artırdığını belirtirken %45’i Suriyeli sığınmacıların hastalık oranlarını artırmadığını düşünmekte ve %17’si bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

Katılımcıların %39’u Suriyeli sığınmacıların şehir merkezinde trafik sorununa neden olduğunu belirtirken %52’si sığınmacıların trafik sorununa neden olduğunu düşünmemekte ve %10’u da bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir.

Katılımcıların %75 gibi büyük bir kısmı Suriyeli sığınmacıların şehirde işsizlik oranlarını artırdığını belirtirken %18’i şehirdeki işsizlik oranlarının artmasını Suriyeli sığınmacılarla ilişkilendirmemekte ve

%7’si de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir. HUGO’nun raporunda Türk halkının “Suriyeliler işlerimizi elimizden almaktadırlar” önermesine desteğinin % 56,1 olduğu belirtilmektedir. Bu oran Suriyeli sığınmacı barındıran illerde %68,9’a çıkmaktadır (HUGO,2014, s. 27). Bu rakamlardan hareketle Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfusun Suriyeli sığınmacıların işsizlik oranlarını artırdığına dair inançlarının daha yüksek seviyede olduğu sonucuna varılabilir. Dünyanın birçok yerinde toplu göçlerde yerli halk tarafından hissedilen işsiz kalma korkusu onların yabancılara karşı daha

%7’si de bu konuda kararsız olduğunu belirtmektedir. HUGO’nun raporunda Türk halkının “Suriyeliler işlerimizi elimizden almaktadırlar” önermesine desteğinin % 56,1 olduğu belirtilmektedir. Bu oran Suriyeli sığınmacı barındıran illerde %68,9’a çıkmaktadır (HUGO,2014, s. 27). Bu rakamlardan hareketle Mardin ili şehir merkezinde yaşayan yerli nüfusun Suriyeli sığınmacıların işsizlik oranlarını artırdığına dair inançlarının daha yüksek seviyede olduğu sonucuna varılabilir. Dünyanın birçok yerinde toplu göçlerde yerli halk tarafından hissedilen işsiz kalma korkusu onların yabancılara karşı daha