• Sonuç bulunamadı

5. SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE İŞGÖRENLERİN ÖRGÜTSEL

5.7. Araştırmanın Yöntemi ve Hipotezleri

Çalışmada Algılanan Örgütsel Destek, İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık konuları ile ilgili olarak bir literatür taraması yapılarak ulusal ve uluslararası alanda

teorik kitaplara ve süreli yayınlara başvurulmuş, ülkemizde ve dünyadaki uygulamalar belirlenmiştir.

Gerçek verilerin toplanması ve analiz edilmesi sürecinde ise konu ile ilgili olarak elde edilen ölçekler çerçevesinde farklı sektörleri içeren bir anket uygulaması yapılarak, bilgisayar yazılımları aracılığı ile analizler yorumlanmış ve sonuçlar üzerinde tartışılmıştır. Öncelikle araştırmaya katılanların demografik özellikleri açıklanmış, her bir ölçeğe verilen cevaplara dair betimleyici istatistikler verilmiştir. Ölçekler için yapılan faktör analizleri ve güvenilirlik testleri sonrasında, ölçeklere verilen cevapların normal dağılım gösterip göstermediğini ortaya koymak için Kolmogorv-Smirnov testi uygulanmıştır. Bu test sonucunda araştırmaya katılanların anketlere verdikleri cevapların normal dağılım göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeklere verilen cevapların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak için Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisine ilişkin korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak algılanan örgütsel desteğin alt boyutlarının, iş tatmini ve örgütsel bağlılık değişkenlerinin alt boyutlarına etkisi ortaya konmuştur.

Araştırmanın bağımsız değişkeni, algılanan örgütsel destek; bağımlı değişkenleri ise örgütsel bağlılık ve iş tatminidir. Değişkenlerin araştırmaya katılanlara ait demografik özellikler ile ilişkilerini ve bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek üzere aşağıdaki hipotezler geliştirilmiştir. H10: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin yaşına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H20: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H30: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H40: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin kıdemine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H50: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin medeni durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H60: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H70: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin kaç yıllık evli olduklarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H80: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin eşlerinin iş durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H90: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin yetişme çağında en uzun süreyle bulundukları yere göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir

H100: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin babalarının eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H110: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin annelerinin eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H120: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait evleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H130: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait otomobilleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H140: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sektöre göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H150: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sanayi sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H160: Algılanan örgütsel desteğin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları hizmet sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H170: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin yaşına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H180: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H190: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H200: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin kıdemine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H210: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin medeni durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H220: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H230: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin kaç yıllık evli olduklarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H240: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin eşlerinin iş durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H250: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin yetişme çağında en uzun süreyle bulundukları yere göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir

H260: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin babalarının eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H270: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin annelerinin eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H280: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait evleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H290: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait otomobilleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H300: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sektöre göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H310: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sanayi sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H320: Örgütsel bağlılığın alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları hizmet sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H330: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin yaşına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H340: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H350: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H360: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin kıdemine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H370: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin medeni durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H380: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H390: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin kaç yıllık evli olduklarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H400: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin eşlerinin iş durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H410: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin yetişme çağında en uzun süreyle bulundukları yere göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir

H420: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin babalarının eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H430: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin annelerinin eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H440: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait evleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H450: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin kendilerine ait otomobilleri olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H460: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sektöre göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H470: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları sanayi sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H480: İş tatmininin alt boyutları, işgörenlerin görev yaptıkları hizmet sektörünün alt dallarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

H490: Algılanan örgütsel desteğin, örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur.