• Sonuç bulunamadı

Açı k EĢgüdüm Sağl a ma Yönt e mi ve Avr upa Sosyal Model

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

B. Açı k EĢgüdüm Sağl a ma Yönt e mi ve Avr upa Sosyal Model

6 http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2000/com2000_0379en01.pdf

Nice Avrupa Konseyi tarafından Aralık 2000‟de, 2000-2005 dönemi için onaylanan SosyalPolitikaGündemiLizbon‟daanahatlarıçizilen ekonomikvesosyal yenilenmenin sağlanmasına yönelik ortak Avrupa yaklaĢımının bir kısmını oluĢturmuĢtur. Ekonomik, istihdam ve sosyal politikanın olumlu ve dinamik etkileĢiminisağlamayıve tüm önemliaktörlerin Lizbon Zirvesi‟ndeortayakonan yeni stratejik amaçlaradoğru ortakbirĢekildehareketetmeleri amaçlanmıĢtır.2006– 2010 dönemiiçin ġubat2006‟dayenisosyalgündem hazırlanmıĢtır.MevcutSosyal Gündem dahaöncebenzeriolmayan vesüreklibirgeniĢlemeçerçevesitemelinde uygulamayakonmuĢtur.Avrupasosyalmodelini,2000-2005 dönemiiçin hazırlanan SosyalPolitikaGündemi‟ndeolduğu gibi,Lizbon Stratejilerikapsamındamodernize etmeyi amaçlar. Gündem ikianaönceliğeyani,istihdam vefırsateĢitliğiilesosyal katılımın desteklenmesine odaklanmıĢtır.Bunların ikisideKomisyonun önümüzdeki beĢyıliçin stratejikamaçlarıolan refah vedayanıĢmaileiçiçehazırlanmıĢtır.Fakat, yaklaĢım farklıdır.Öncekigündem bireylemlerkataloğu olarakhazırlanmıĢken,yeni gündem somut önlemler içeren ve gelecekteki eylem için ana hatları çizen bir pakettir.Buanlamda,değiĢimeneden olan üçtemelunsur tanımlanmıĢtır.Küresel bağlamdaartırılmıĢbirrekabet;teknolojikgeliĢmelerveyaĢlanan nüfusgözönünde tutulmuĢtur.Sosyalpolitikanın modernizeedilmesindekinihaiamaç,vatandaĢların bu değiĢimlerin hazırlanmasınaetkin birĢekildekatılmalarıveAB‟nekarĢıduyulan güvenin artırılmasıhedeflenmiĢtir241.

B.Açık EĢgüdüm Sağlama YöntemiveAvrupa SosyalModeli

241

Bozkurt, s. 15.

Sosyal Politika Sosyal Kalite/ Sosyal Uyum

Rekabet Edebilirlik/ Dinamizm (EkonomiPolitikası)

Tam Ġstihdam/ĠĢKalitesi (Ġstihdam Politikası)

AB kurulduğu günden beri sürekli değiĢen ve yenilenen bir proje olarak uygulamaya konulmuĢtur. Fakat kesin bir noktaya ulaĢmaktan hala uzak bulunmaktadır. Avrupa açısından bu kesin nokta Robert Schuman‟ın 9 Mayıs 1950‟desöylediği“Avrupa Federasyonu”dur242.Bu süreklideğiĢim içerisindeBirlik‟in birçokyeniihtiyacıve arayıĢıortayaçıkmaktadır.2000‟liyılların baĢında,yenibir dönüm noktasınaulaĢılmıĢtır.Laeken Zirvesi‟nin sonundayayınlanan sonuç bildirisi,

“Avrupa biryolayrımında”ifadesiilebaĢlamıĢtır.BildirideAvrupaBirliği‟ningeçirdiği 50 yıllıkbaĢarılıevrimden bahsedilmiĢveAvrupa‟nın artıkkendivarlığınıyeniden tanımlamasıgerekliliğivurgulanmıĢtır.AvrupabütünleĢmesinin daha hızlıbirivme kazanmasıiçin temelalanlardaönemlireformlaragidilmesiönerilmiĢtir.Bu alanlar,

AB içerisindeki yetkilerin yeniden tanımlanması, Birlik hukuksal metinlerinin basitleştirilmesi,Birlikiçerisindekidemokrasinin,şeffaflığın ve etkinliğin artırılması ve Avrupa vatandaşlarıiçin yenibirAvrupa Anayasasının hazırlanması‟dır243. AB,

Laeken ZirvesiileyenibirkurumsalkimlikarayıĢınagirmiĢtir.Özellikle,Lizbon‟da ortayakonulan hedeflerin hayatageçirilmesiamacıylayenikurumsalmekanizmalara olan ihtiyaç artmıĢ ve varolan kurumsal yapı yavaĢ yavaĢ değiĢime uğramıĢtır. AB‟nin kurumsalkimliğideğiĢtikçeüye devletlerlede,üyedevletlerin vatandaĢlarıyla da iliĢkileri değiĢime uğramıĢtır ve bunların daha etkin bir biçimde yeniden düzenlenmesigerekliliğiortayaçıkmıĢtır.

Etkili ve iyi iĢleyen bir AB‟nin yaratılması, 2000‟li yıllarla beraber AB‟nin önündekien büyükhedefolarakbelirlenmiĢtir.AB bugünedek,devletlerin biraraya gelmesinden oluĢan bir Birlik olmuĢ ve hükümetler arası görüĢmelerin önem kazandığıbirkarar vermesürecinin üzerinekurulmuĢtur.FakatgünümüzdeAB, insanlarıyla,halklarıylaAvrupa‟yıtemsiletmeiddiasınadoğru yolalmaktadır.Böyle biriddiaise,öncelikle tüm Avrupacoğrafyasıaçısından ciddibirdeğiĢim gereğini ortayaçıkarmaktadır244.Komisyon,kurumsalvetemsilaçısından bu değiĢimin hangi araçlarlavenasılgerçekleĢeceğini27 Temmuz2001 yılındayayınladığı“Avrupa Yönetimi”baĢlıklıBeyazKitap ileortayakoymuĢtur.Kitap,AvrupavatandaĢlarıile

242

Çelebi, s.32. 243

EC,Laeken SummitPresidencyConclusion “The Future ofThe European Union”,European CommunityEriĢim:14.10.2005

http://europa.eu.int/constitution/futurum/documents/offtext/doc151201_en.htm 244

AB kurumları arasındaki bağı güçlendirmeye yönelik olarak hazırlanmıĢtır. Komisyon,AB içerisindeöngörülen değiĢimidörtanabaĢlıkaltındaincelemiĢtir.

Daha iyikatılım ve daha fazla açıklık; AB düzeyinde karar alma sürecinin daha Ģeffaf olmasını, bölgesel ve yerel hükümet temsilcilerinin karar alma süreçlerinin tümüne daha aktif katılımlarının sağlanmasını, bölgesel ve yerel Ģartların dikkatealındığıdahaesnekyasaluygulamaveAB politikalarıhakkında bilgialmanın bellistandartlarabağlanmasınısağlamaktır.

Daha iyi politikalar ve düzenlemeler; farklıpolitikaaraçlarının kullanımının geliĢtirilmesini(düzenlemeler,çerçevedirektifler,ortakdüzenlememekanizmaları), AB yasalarının ve AB yasalarından etkilenen ulusalkuralların basitleĢtirilmesinive Topluluk hukuku ihlallerinin araĢtırılmasına yönelik kriterlerin belirlenmesini sağlamaktır.

Küresel yönetim; GeliĢtirilen politika önerilerinden, uluslararası boyutta olanlarının,ilgiliüçüncü ülkehükümetlerivehükümetdıĢıkuruluĢlarla diyalogun geliĢtirilmesiveuluslararasıtemsilkonusundatekseslibiryapısağlamaktır.

Kurumsal odaklanma; Uzun dönemli amaçların tanımlanması ve politik uyumun sağlanması, Komisyon‟un yürütme sorumluluğunun gelecek HükümetlerarasıKonferans‟taelealınması,ayrıcaKonseyAB politikalarıveulusal eylemlerarasındadahasıkıbağların kurulmasınısağlamaklagörevlendirilmiĢve AP‟nin kararalmasürecindekietkinliğinin artırılmasıvurgulanmıĢtır245.

Beyaz Kitap‟ta ayrıca istihdam ve sosyal politikaların AB düzeyinde geliĢtirilmesine yönelikolarak,AEY‟nin etkin birbiçimdeuygulamaya konulmasını vurgulamıĢ ve bu amaçla, önerilerde bulunulmuĢtur. AEY, Antlaşmalarla ortaya konulmuş temel amaçları ve kurumların siyasi sorumluluğunu zayıflatmamalıdır. Ayrıca Topluluk düzeyinde alınması muhtemel kararlar için bu yöntem kullanılmamalıdır246. Komisyon yayınladığıBeyazKitap ile 2000‟liyıllarda ortaya konulan hedeflerin gerçekleĢtirilmesine yönelik bir kurumsal çerçeve çizmiĢtir. Komisyon, yeni yönetim anlayıĢının iki temel sütuna dayanması gerektiğini

245

EC, Governance, s.4-5-6. 246

belirtmiĢtir. Bu sütunlardan birincisi, içsel meşruluktur: katılımın demokratik meĢruluğu,açıklıkveĢeffaflıktır.Ġkincisütun isedışsalmeşruluktur:politikaların etkililiği ve uyumdur. Bu iki temel sütun Beyaz Kitap‟ta doğrudan AEY ile iliĢkilendirilmiĢtir.Bu kurumsalçerçeveiçerisinde en önemliunsurlardan biriüye ülke sosyal politikalarının(istihdam ve sosyal güvenlik alanında) eĢgüdümünün sağlanmasıdır247.

Ġstihdam vesosyalgüvenlikgibigelenekselrefah devletiuygulamalarının, AB üyesi ülkeler arasında siyasal bütünleĢme ivme kazandıkça, ortak ilgi alanı olaraktanımlanmasızorunluluğu ortaya çıkmıĢtır.Fakatbu alanlarda,AB‟nin olağan uluslarüstü yasalyöntemleriüyeülkelerin beklentilerinikarĢılamayayetmemektedir. Bu nedenle, üye ülkelerin sosyal alandaki egemenliklerini tamamen ortadan kaldırmayan ve AntlaĢmalar tarafından desteklenen “yumuşak düzenleme ve yönetim”kavramlarıortayaçıkmıĢtır.AvrupabütünleĢmesüreciözellikle2000‟li yıllarla beraber üye devletlerin temel egemenlik alanları olan refah devleti uygulamalarını (istihdam ve sosyal politika) etkileyebilecek yeni bir aĢamaya ulaĢmıĢtır.EPB,üyeülkelerarasındakiekonomikbağımlılığıartırmıĢvedıĢtan gelen rekabet baskısının azaltılması için mali politikaların eĢgüdüm içerisinde uygulanması, iĢgücü piyasaları ve sosyal politikaların uyumlu hale getirilmesi zorunluluğunu ortayaçıkarmıĢtır.Fakatüyedevletlerrefah düzenlemeleriileilgili sahip olduklarıyetkilerin uluslarüstü biryapıyadevrinepeksıcakbakmamıĢlardır. Bu nedenle, sosyal tarafların ve uluslar altı aktörlerin katıldığı hükümetler arası iĢbirliğinisavunmuĢlardır.Bu yaklaĢımıntemelamacıgönüllü iĢbirliğiveüyeülke politikalarının yakınlaĢtırılmasıdır.Buradakianahtarkavram,uyumlulaĢtırmadeğil, yakınsamadır.Sosyalpolitikaalanındaüyeülkelerin çokfarklıuygulamalarıdikkate alındığında, uyumlulaĢtırmanın hayata geçirilmesinin oldukça zor olduğu görülmüĢtür. Bu nedenle, Birlik üyesi devletler sosyal alanlardaki iĢbirliğini geliĢtirmeye yönelik yeni kurumsal düzenlemelere gitmek zorunda kalmıĢtır. Bu düzenlemeler çerçevesinde, AEY sosyal politikaların eĢgüdümünün sağlanması konusundatemeldüzenekbelirlenmiĢtir248.

247

De la Porte, Pochet, s.11. 248

Kerstin Jacobsson, “SoftRegulation andthe Subtle Transformation ofStates:The Case ofEU EmploymentPolicy”,JournalofEuropean SocialPolicy,No.4,2004,s.11.

Yönetim kavramı, özel ve kamu aktörlerini içinde barındıran tüm siyasal yönetim Ģekillerini içermektedir. AB, uluslarüstü ve ulusal kurumların karĢılıklı etkileĢimleri sonucu ortaya çıkan bir yönetime dayanmaktadır. AB mevzuatının oluĢumu da, bu yönetim içerisindeki Komisyon‟un önerisi, AP‟nin görüĢünün alınması,Konsey‟in kararvermesiveDivanın kurallarıyorumlamasıĢeklindeortaya çıkmaktadır. AB içerisinde beĢ temel yasama aracı mevcuttur. Bunlar; tüzük, yönerge,karar,tavsiyelervegörüĢlerdir.Bu araçlariçerisindetüzük,yönergeve kararlarbağlayıcıdırve“serthukuk” olarakifadeedilirler.TavsiyelervegörüĢlerise bağlayıcı nitelikte değildir. Tüm bu yapı klasik Topluluk yöntemini oluĢturan unsurlardır ve bu yöntem içerisindeki yönetim kavramı da daha çok resmi ve kurumsallaĢmıĢusullerüzerineodaklanmaktadır249.

Fakatgünümüzde,AB hem dıĢ,hem deiçdinamiklerin etkisiyleyönetim anlamındayenibiryolayrımınagelmiĢtir.Üyeülkeler,içpazarın tamamlanmasıve parasalbirliğin hayatageçirilmesinisağlamakiçin bazıalanlardavetohaklarınıfeda etmekzorundakalmıĢlardır.Hernekadarvetohaklarının kısıtlanmasıyoluyla,Birlik içerisinde demokratik iĢleyiĢ sisteminin geliĢtirilmesi öngörülmüĢse de, nihai kararların Konseytarafından alınıyorolmasıüyedevletleraçısından kaybedilen veto hakkının tekrarkazanılmasıolarakyorumlanmayadevam etmiĢtir.Topluluk‟un klasik yasama metodu, Komisyon tarafından baĢlatılan yasama sürecinin nihai olarak Konsey‟de tamamlanması Ģeklindedir. Bu durum, AB‟ni uluslararası iĢbirliği alanından,meĢruluğu ATAD tarafından garantialtına alınmıĢ,yasalbirTopluluk haline dönüĢtürmüĢtür. ġimdiye kadar, Topluluk yasama alanında demokratik meĢruluk hakkındaki tüm kaygıları yatıĢtırabilecek düzeyde iyi çalıĢmıĢtır.Fakat günümüzde Topluluk klasik yasama metodu, zorunlu biryeniden yapılanmailekarĢı karĢıyakalmıĢtır250.

Bu bağlamdaAB,klasikyasamayönteminiyenilemekzorundakalmıĢve AEY ileyenibiryönetim anlayıĢıbenimsemiĢtir.Bu yeniyönetim Ģeklinin temeli Maastricht AnlaĢması ile atılmıĢ, Konsey‟in tavsiyelerini içeren “Genel Ekonomi Politikaları Kılavuz İlkeleri” yoluyla ulusal ekonomi politikalarının eĢgüdümü

249

Christine Arnold,Madeleine O.Hosli,PaulPennings,“SocialPolicy-Making in the European Union: A New Mode of Governance”, Conference of Europeanists: Europe and World, Integration, Interdepence, Exceptionalism?, 11-13 March 2004, Chicago, s. 6-7.

250

Jonathan Zeitlin,“SocialEurope and ExperimentalistGovernance:Towardsa New Constitutional Compromise?”European Governance Papers, No. C-05-04, 2005, s. 4.

sağlanmayaçalıĢılmıĢtır.BaĢlangıçolarakekonomikalanda uygulanan bu yöntem baĢarılı bulunmuĢ ve istihdam alanındaki politikaların eĢgüdümünü sağlamak amacıylaAmsterdam AntlaĢması‟ndayeniden düzenlenmiĢtir.Lizbon Zirvesi‟ndeise yenibirAntlaĢmatemeliyaratılmaksızın AEY‟nin kullanım alanıdiğeralanlarıda (geneleğitim,meslekieğitim,yatırım politikaları,sosyalkorumave sosyalkapsama) kapsayacak Ģekilde geniĢletilmiĢtir. Bu politikalar arasında, AEY‟nin uygulama esaslarıfarklıolsada,bu alanların tümü benzerözelliklere sahiptir.Bunlar;siyasal tercihlerulusaldüzeyde kalmaya devam edecekve Avrupa mevzuatıbu alanlardan hariç tutulacaktır.Aynızamanda,ulusalpolitika tercihlerinde ortaksorun alanları tanımlanacak ve gelişimin ortak amaçlar ve ortak göstergelerle ele alınması sağlanacaktır. Ayrıca, hükümetler uyguladıkları politikalarda gösterdikleri performansların karşılaştırılmasınıve tartışılmasınısağlamakiçin kendiplanlarını sunmakkonusunda istekliolacaktır.Bununla berabereşgüdüm sağlama gönüllülük esasına bağlıolacaktırve üye ülkelere kendiperformanslarını,üzerinde anlaşılan standartlara uydurmadığıiçinherhangibiryaptırımda bulunulmayacaktır251.

AEY‟ningönüllülüğedayalıuygulanıĢıveesnekliğiüyedevletlerereformların hayatageçirilmesikonusundaoldukçageniĢbirhareketalanısağlamıĢtır.Ayrıca, yöntem sosyaltarafların kararalmasürecineetkin bir Ģekildekatılımınadaolanak vermektedir.Fakatüyedevletlersosyaltaraflarıkarar almasüreçlerine katmaya zorunlu değildir. Bu nedenle devletler, sosyal alanda alınacak kararları sosyal taraflaradanıĢmadan daalabilmektedirler.Üyeülkelerebırakılan bu geniĢözgürlük alanı nedeniyle, AEY‟nin etkinliği üye devletlerin iĢbirliği yapma konusunda gösterecekleriiyiniyetebağlıdır252.

AEY‟nin uygulanıĢıveetkinliğikonusundabazıĢüphelerbulunmaktadır.AEY temel olarak ülkelerin bireysel anlamda baĢarılı olmalarına bağlıdır. Gerçekten, Lizbon Zirvesinde ortaya konan hedeflerin hayata geçirilmesi, üye ülkelerin gösterecekleriperformansabağlıkalmıĢtır.Avrupaekonomisinin baĢarılıolmasıve üyeülkelerin taahhütlerinigerçekleĢtirmesiAB ileüyeülkelerarasındakurulacak

251

Scharpf, s.9. 252

RalfRogowski,EditKajtar,“The European SocialModeland Coordination ofSocialPolicy:An Overview ofPolicies,Competencesand New Challengesatthe EU Level”,TLM.NET Conference, Quality in Labour Market Transitions: European Challenge, Amsterdam, 25-26 November 2004, s. 20.

güçlü iliĢkiyebağlıdır.AEY,AB‟nin destekleyiciroloynadığıalanlarda uygulanmak üzeretasarlanmıĢtır253.

AEY, ilk olarak Lüksemburg Süreci sonunda hayata geçirilen Avrupa Ġstihdam Stratejisi‟nin uygulanmasını kolaylaĢtırmak amacıyla tam olarak belirginleĢtirilmiĢtir.AĠS ileberaberyasalbirBirlikaracıolarakhayatageçen AEY, istihdam konusunda Ģu Ģekilde iĢlemektedir. Üye ülke istihdam politikalarının uygulanmasınıvetakip edilmesiniyıllıkbirprogramasokan kararın alınması ile baĢlar.Bu sürecegöre,üye ülkelerheryılın baĢında,Komisyon‟dan gelen öneriler ıĢığında,Konseyistihdam politikalarınatemeloluĢturacakanahatları.Bu anahatlar, üyedevletlertarafından atılmasıgereken adımlarıkapsar.Herüyeülke,Konsey tarafından saptanan temelhedeflereulaĢmak amacıyla,ulusalekonomilerine en uygun hangiyöntem ileulaĢacağınıbelirten “ulusaleylem planı”hazırlar.Fakatüye devletlerin düzenlemeleri ve uygulamalarının uyumlulaĢtırılması,Konsey‟in kabul ettiğiönlemlerden,hariçtutulmaktadır.

AEY‟nin sosyalpolitika veistihdam alanında oluĢturulan temel amaçların uygulanmasındaetkin olup olamayacağıveAB‟nin günümüzdeiçinedüĢtüğü sosyal Avrupaçıkmazının üstesinden gelip gelemeyeceğioldukçaönemlibirtartıĢmaalanı olmuĢtur. Diğer bir ifade ile, temel sorun, AEY‟nin refah devleti uygulamaları açısından üyedevletlerarasındakikurumsalveyasalfarklılıklardevam ederken, EPB‟ninortayaçıkardığıyasalveekonomikzorlamalarlabaĢaçıkmadanekadar baĢarılı olacağıdır. Bu bağlamda, Lüksemburg Süreci ile ortaya çıkan istihdam kılavuzlarının temelini oluĢturan dört temel sütuna bakmamız gerekmektedir. Bunlardan, fırsateşitliği,RomaAntlaĢması‟ndakicinsiyeteĢitliğinedayandığıiçin ayrıtutmakgerekmektedir. Diğerüçsütun isearz-yanlıpolitikaların türleriolarak, yeni-liberalpolitikalarıvemaksimum ekonomikbütünleĢmeileuyumu iĢaretettiği için oldukça önemlidir. Ġstihdam edilebilirlik, iĢsizlikle mücadelede daha somut önerilerin ve hedeflerin hayata geçirilmesinedayanmaktadır254. Girişimcilik, küçük ve

253

Andre Sapir, Philippe Aghion, Giuseppe Bertola, Martin Hellwig, Jean Pisani-Ferry, Dariusz Rosati, Jose Vinals,Helen Wallace,“An Agenda ForGrowing Europe Making the EU Economic System Deliver”Reportofan IndependentHigh-Level Study Group established on initiative of the President of the European Commission, July, 2003, s. 156.

254

ĠĢsizolan hergence,iĢsizliğin altıayıdolmadan,ya istihdam ya da eğitim,yenideneğitim gibi çözümlerin geliĢtirilmesi,yetiĢkin iĢsizleriçin,iĢsizliğion ikiayıdolmadan daha ileribireğitim gibi yeni bir fırsat yaratılması, her beĢ iĢsizden en az birinin yeniden eğitim fırsatından

ortaölçekliiĢletmelerin kurulabilmesinin önündekiengellerin kaldırılması,vergilerin indirilmesinedayanmaktadır.Uyum sağlama ise,temelolarakiĢgücü piyasasında kuralsızlaĢtırmaya dayanmaktadır.Lizbon Zirvesiile benzerĢekildeyenitaahhütler belirlenmiĢ ve Avrupa sosyal modelinin modernleĢtirilmesi, üzerinde odaklanılan temel konu olmuĢtur. Bu modernleĢmeye uygun olarak “mesleki eğitimin geliştirilmesi, hayat boyu eğitim, becerilerin geliştirilmesi ve sosyal katılımın sağlanması” konularında adımlar atılması öngörülmüĢtür. Tüm bu arz-yanlı politikalar temel olarak Avrupa hukukunun yapısal önceliklerine uygun olarak hazırlanmıĢlardır. AEY bu siyasal amaçların, iç pazar ve EPB‟nin önceliklerini dikkatealınacakĢekilde oluĢturulmasınısağlamakiçin geliĢtirilmiĢtir.Bunedenle üye ülkeler ekonomik bütünleĢmenin yasal ve ekonomik kısıtlamalarına uygun olarakpolitikalarınıbelirlemeyolunagitmektedirler255. Ulusal ekonomiler üzerindeki bu kısıtlamalar, temel olarak iç pazarın ve parasal birliğin yarattığı etkinin sonuçlarıdır.Özellikle,parasalbirlikiçerisindekidevletlerin dövizkurlarıüzerindeki etkinliğinin ortadan kalkması, iç pazarın devletler arasındaki rekabet baskısını arttırmasıveüye ülkelerin ellerinde bulunan,asimetrikĢoklarıveyetersizbüyümeyi ortadan kaldırabilecekaraçların güçsüzlüğü nedeniyle,ulusalistihdam politikalarının geliĢtirilmesineyönelikseçenekleroldukçaazalmaktadır.AEY bu noktadaortaya çıkmaktadırveen iyiuygulama,kıyaslamayöntemleriileüye ülkeperformanslarının karĢılıklıolarakincelenmesiniveuygulanan en iyipolitikanın diğerülkeleride içine alacak Ģekilde geniĢletilmesinedayanmaktadır.Fakat azalan istihdam politikaları seçeneklerinin bu yöntemlerle geniĢletilme çabaları temelde AB tarafından öngörülen esnekliğiiçermektedir256.

Bu kısıtlamaların ağırlığınıdeğerlendirmekamacıylaAEY‟in gündemindeyer alan siyasalseçeneklerin elealınmasıgerekmektedir.Örneğin,Euro-bölgesinde iĢsizlik oranları yükselirse, AĠS Kılavuzları, AMB‟nin faiz oranlarını düĢürmesini önermediği gibi, ulusal düzeyde iĢsizliğin yükseldiği zamanlarda ise Ġstikrar ve Büyüme Paktı‟nın bütçe açığı kurallarının gevĢetilmesini veya sorun yaĢayan bölgeler ya da sanayiler için devlet yardımlarının kullanılmasını da tavsiye etmemektedir. Aynı Ģekilde mali kısıtlamalar nedeniyle ortaya çıkan sosyal

yararlanabilmesinin sağlanması,okulu bırakmaoranlarının düĢürülmesigibihedeflergetirilmektedir. Koray, s. 288.

255

Scharpf, s. 10. 256

Armin Schafer,“Beyond the CommunityMethod:Whythe Open Method ofCoordination was Introduce to EU Policy-making”,European Integration Online Papers,Vol.8, No. 13, 2004, s. 7.

hizmetlerdekierimenin giderilmesiiçin sermayegelirleriüzerinden alınan vergilerin artırılmasıveyasermayenin dolaĢımının etkin bir biçimde kontrol edilmesine yönelik herhangibiröneridebulunmamaktadır257.AEY‟ninuygulandığıpolitikseçeneklerin bu yönlerdeĢekillenmesinin temelnedeni,gündemin büyükorandaGenelEkonomik Politika Kılavuz Ġlkeleri temelinde ve EPB çerçevesinde ele alınıyor olmasındandır258.