• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

4. Bedensel/Kinestetik Zeka: Bireyin vücudunu ve hareketlerini kullanım biçimini ifade eder Bedensel zekası yüksek bireyler sportif hareketleri, düzenli-ritmik

2.4 Öğretmen Roller

1739 Milli Eğitim Temel Kanunu ile öğretmelik mesleğinin tanımı Ģöyle yapılmıĢtır: “Öğretmenlik; devletin, eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini alan özel bir ihtisas mesleğidir.” (Karip, 2007: 320).

Eğitim çalıĢmaları, toplumsal kalkınma için nitelikli insan yetiĢtirmeye çalıĢılan bir eylemler bütünüdür. Nitelikli insan, nitelikli bir eğitim sürecinin ürünüdür. Bu süreci üreten ise nitelikli öğretmenlerdir (Çınar, 2008).

“Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri” çalıĢması sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, öğretmende bulunması gereken altı ana yeterlik belirlenmiĢtir. Bu altı ana yeterlik alanı Ģunlardır (Karip, 2007: 321):

1. Kişisel ve mesleki değerler-mesleki gelişim: Öğretmen, öğrencileri birey olarak görmeli, değer vermelidir. Öğrencilerin sosyal ve kültürel farklılıklarını, yaptıklarını ve ilgilerini dikkate alarak en yüksek düzeyde öğrenmeleri ve geliĢmeleri için çaba harcamalıdır.

2. Öğrenciyi tanıma: Öğretmen, öğrencinin tüm özelliklerini, ilgi, istek ve ihtiyaçlarını bilmeli, geldiği ailenin, çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanımalıdır.

3. Öğretme ve öğrenme süreci: Öğretmen, öğretme ve öğrenme süreçlerini planlamalı, uygulamalı ve yönetmelidir. Öğrencilerin öğrenme sürecine etkin katılımını sağlamalıdır.

4. Öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme: Öğrencilerin geliĢim ve öğrenmelerini değerlendirmelidir. Öğrencilerin kendilerini ve diğer öğrencileri değerlendirmelerini sağlamalıdır.

5. Okul, aile ve toplum ilişkileri: Öğretmen, okulun bulunduğu çevrenin doğal, sosyo- kültürel ve ekonomik özelliklerini tanımalıdır. Aileleri ve toplumu eğitim sürecine dahil etmelidir.

6. Program ve içerik bilgisi: Öğretmen, Türk Milli Eğitim Sistemi‟nin dayandığı temel değer ve ilkeler ile özel alan amaç, hedef, ilke ve tekniklerini bilmeli ve uygulamalıdır.

Öğretmenlerin, yukarıda belirtilen yeterliklere sahip olması yanında eğitim sürecinde birtakım rolleri yerine getirmesi de beklenmektedir. Rol, “belirli bir toplumsal konumda bulunan bireylerden beklenen davranıĢtır” (Çınar, 2008).

AĢağıda Karip, Woolfolk, Cathy ve Ersoy‟un öğretmen rollerine iliĢkin açıklamalarına yer verilmektedir.

Karip (2007: 325) öğretmen rollerini Ģu Ģekilde gruplandırmıĢtır:

Öğretmenin öğrenme ortamındaki rolleri: öğrencilerin sahip olduğu özellikler

hakkında bilgi toplamak ve onlara kazandırılacak yeni yeterlikleri belirlemek, bu yeterliklerin kazandırılacağı uygun çevreyi belirlemek ve bu çevreyi organize etmek. Bu çevreyi yeni öğrenme ortamını düzenlemeye dönük uygun strateji, yöntem ve teknik, araç, gereç ve materyalleri belirlemek, iĢe koĢmak ve yönetmek.

Öğretmenin öğrenci iletişimine dönük rolleri: iletiĢim sürecinde açık ve anlaĢılır

olmak, öğrenciye yakın olduğunu ve onları sahiplendiğini hissettirmek, öğrencilerden gelen uyarıcılara karĢılık verebilmek.

Öğretmenin davranış modeli olmaya dönük rolleri: öğrencilerin karakter, bilgi ve

duygusal yanlarını sürekli iyileĢtirmek için çeĢitli yöntemlerle destek verip, liderlik yapmak.

Öğretmenin okul içi örgütsel rolleri: Okulun amaçlarıyla bütünleĢmek ve amaçların

gerçekleĢmesine katkı sağlamak.

Woolfolk‟a göre ise öğretmenin sınıf içi rolleri Ģunlardır (Akt: Çınar, 2008):

Öğretim uzmanlığı: Öğretmen neyi, nasıl, kime öğreteceğini bilmek

durumundadır. Bu da bir uzmanlık gerektirir.

Güdüleme: Öğrenciyi derse katacak biçimde güdüleyecek, onun ilgisini çekecek

önlemler almalıdır.

Yöneticilik: Öğrencilerin bir grup olarak varlığı,sınıfta yönetimi gerekli kılar. Liderlik: Grup potansiyelini amaçlara ulaĢmak amacıyla kullanır. Öğretmen aynı

anda, bilirkiĢi, dedektif, ana-baba ve hedef olma durumundadır.

Rehberlik: Öğretmen öğrencilerin baĢarılı olabilmesi için onların kiĢisel

sorunlarıyla ilgilenerek, çözümüne yardımcı olmak zorundadır

Çevre mühendisliği: Sınıfın nasıl kullanılacağına ve fiziksel çevrenin nasıl

düzenleneceğine öğretmen karar verir.

Model olma: Öğrenciler öğretmenlerini model alırlar. Öğretmen, akıl yürütme

biçimi, olayları algılayıĢı, kiĢiliği, edası ve kılık kıyafeti gibi bir çok yönden öğrencilerin öykündüğü kiĢidir.

Cathy (1994) farklı bir yaklaĢımla, öğretmen rollerini açıklamada mecazlardan yararlanmıĢtır. Tablo 2.4.1‟de bu rollerden bazıları verilmektedir.

Tablo: 2.4.1 Cathy’e (1994) göre Öğretmen Rolleri

“Mimar” olarak öğretmen

Mimarlar yaĢadığımız ve çalıĢtığımız çevreyi, binaları ve bunların bizde uyandırdığı duyguları yaratırlar. Benzer Ģekilde mimar olarak bir öğretmen de öğrenciler için öğrenim çevresini yaratır. Öğretmen tartıĢmaları, fikirleri ve keĢifleri kolaylaĢtıracak eĢya düzeninden tutunda, öğrencinin sınıfa girerken hissettiği duygu ve deneyimlerini içine alan; öğrenmenin önemli olduğu bir atmosfer kurar. Çoğunlukla öğretmen; öğrencilerin güvenle risk alabileceği, fikirlerini paylaĢabileceği, her bireyin düĢüncelerinin değerinin farkına vardığı bir yer yaratır.

“Müzik Yazarı”

olarak öğretmen

Nasıl bir müzik yazarı, müzisyenlerin çalması için bir parça yaratırsa; öğretmenlerde öğrencilerin meĢgul olup, iĢ yapacağı görev ve vazifeler yaratmalıdır. Mimar olarak öğretmenin yarattığı zengin çevre içinde, Müzik Yazarı olarak öğretmen de; öğrencilerin zihinlerini meĢgul eden, düĢüncelerini uzatan, matematiksel kavrayıĢlarını artıran, gerçek dünyadaki problemleri çözme becerilerini geliĢtiren bir Ģeyler seçmelidir veya tasarlamalıdır.

“Film Yönetmeni” olarak öğretmen

Bir kere öğretmen, öğrenim ortamını yaratmıĢ ve öğrencilerin vaktini geçireceği görevler geliĢtirmiĢse; Film yönetmeni olarak öğretmen aktörlerin birbirleriyle, görevleriyle ve çevreleriyle nasıl bağlantı kuracaklarını saptama iĢine baĢlar. KonuĢmanın fikirleri Ģunun gibi sorular içerir: Öğrenciler bir aktivite yaparken birbirleriyle nasıl etkileĢime girecekler? Öğretmen öğrencilere ne yapacak veya ne söyleyecek? Öğretmenin soracağı hangi sorular öğrencinin daha farklı düĢünmesini sağlayacak? ĠletiĢimin hangi çeĢidi gerçekten bir öğrencinin matematiksel kavrayıĢını geliĢtirmesine yardımcı olur? KonuĢmanın bu elemanları öğrencilerin iletiĢim ve geribildirimleriyle; genelleme yapma ve matematiksel sonuçlandırma gücüne sahip olma temelini sağlar.

“Gemi Kaptanı” olarak öğretmen

Büyük gemilerin kaptanları ne zaman bir rota belirlese; gemiyi baĢıboĢ bırakma, hedefe ulaĢıncaya veya kayalara çarpana kadar oturup bekleme lüksüne sahip değildir. Gemi kaptanları daima hava durumundaki değiĢikliklere, gemi ve kıyı trafiğine karĢı tetikte olmalı ve beklenmedik felaketlere de hazırlıklı olmalıdır. Gemi Kaptanı olarak öğretmen de beklenmedik faktörlere hatta doğa ve iĢ koĢullarına da değinmeli ve sürekli öğrencilerin nasıl ve ne öğrendiklerini değerlendirmelidir.

“Belediye Başkanı” olarak

öğretmen

GeliĢen Dünya‟nın standartlarında sınıflar; öğrencilerin ve öğretmenlerin aktif olarak kendi öğrenim tecrübelerini yarattığı, bir matematik toplumu olarak tanımlanır. Bu toplum; öğrencilerin ihtiyaç ve yeteneklerini göz önünde tutan, toplumun önde olması vizyonuna sahip ve bunun için destek sağlayan, güçlü ve merhametli bir lidere ihtiyaç duyar. Öğrencilere kendi öğrenimleri için sorumluluk vermek; kontrolden biraz vazgeçmek ve bu yolda gerçek anlamda rehber olan, teĢvik eden, aydın bir tip sınıf liderliği yaratmak demektir.

“Havaalanı

Görevlisi” olarak öğretmen

Hava alanlarında yüzlerce uçak iner kalkar ve her gün binlerce yolcu uçuĢlar arasında aktarma yapar. Öğretmen de; yorulmuĢ, ĢaĢmıĢ ve ĢaĢırtılmıĢ yolculara uçuĢlarına gitmelerini sağlayan havaalanı görevlisi gibi öğrencilerine yardım eder. Havaalanı görevlisi olarak öğretmen; öğrencilerinin deneyimlerine yardım etmek için cebir, olasılık, ölçüler ve geometri gibi matematiğin dalları arasında zengin bağlantılar kurar. Havaalanı görevlisi olarak öğretmen; öğrencilerin matematik, fen, sosyal bilgiler, beden eğitimi ve sanat gibi alanların birbirleriyle bağlantılarını görmelerine yardım eder. En çok da, havaalanı görevlisi olarak öğretmen; öğrencilerin dersler ve okul dıĢındaki dünya arasındaki hayati bağlantıyı görmelerine yardım etmektir.

“Öğrenci” olarak öğretmen

Hiçbir yerde ömür boyu öğrenmenin, öğretmeden daha önemli olduğu söylenmemiĢtir. Bugün her öğretmen tamamıyla matematik, Türkçe, fen, tarih, coğrafya öğrenmiĢ olsaydı; profesyonel geliĢim için yeni ihtiyaçlar duyulurdu. Bugünün öğretmenlerin; dünyanın dinamik akıĢı ve her gün teknolojide, matematikte, okullarda, öğrenci ve toplumda Ģahit olduğumuz değiĢikliklere karĢı, yerinde statik durma gibi bir imkânları yoktur. Böylece öğrenci olarak öğretmen; ömür boyu süren profesyonel geliĢim taahhüdünde bulunmalıdır.

Ersoy (2002), öğretmenin rollerini aĢağıdaki Ģekilde tarif etmiĢtir:

Öğrencinin bilgiye ulaĢmasına, bilgiyi yorumlamasına ve gerektiğinde günlük yaĢamında kullanmasına yardım eden deneyimli kişi;

Öğrencinin kendi gizli gücünü tanımasına, sergilemesine ve bunu kullanmasına yardımcı olan öncü ve yardımcı kişi;

Sınıf içinde yasal düzenlemeler çerçevesinde otoritesini kuran ve kullanan değil, sınıf yönetimini öğretim etkinliklerine dönüĢtüren bir öğretici;

Sınıflarda yalnızca öğrenmeye yardım eden değil, sınıfla birlikte kendisi de öğrenen bir öğrenci;

Öğrencinin baĢarısını önceden belirlenen katı ölçeklere göre değerlendiren değil, öğrenciyi kendi gizil gücü çerçevesinde değerlendiren ve yönlendiren iyi bir rehberdir.

Eğitimin amaçlarının gerçekleĢmesi, öğretmenin öğrenme ortamında neleri gerçekleĢtirdiğine bağlıdır. Bu nedenle öğretmenin sınıf içindeki davranıĢları önem kazanmaktadır.

Toplumsal yapıdaki değiĢime paralel olarak, öğretmenin rolleri de geleneksel alandan çağdaĢ alana doğru geliĢmektedir. Öğretmenin okuldaki geleneksel rolüne bakıldığında en önemli rolün “bilgi yayıcılık” olduğu görülmektedir. Okuldaki diğer rollerini ise disiplincilik, yargıçlık ve sırdaĢlık izlemektedir. Bu geleneksel diye nitelenebilecek roller, eğitimdeki değiĢikliklerle beraber değiĢmiĢ bulunmaktadır. Öğretmenler bilgi taĢıyıcı ve aktarıcı değil; bilgi kaynaklarına giden yolları gösterici, kolaylaĢtırıcı birer eğitim lideri rolünü üstlenmektedirler (DemirtaĢ, 1999: 32).

Geleneksel öğretim anlayıĢıyla, çağdaĢ öğretim uygulamalarını karĢılaĢtıran CoĢkun (1999) öğretmen ve öğrenci rollerini geleneksel ve çağdaĢ uygulamalar doğrultusunda karĢılaĢtırmaktadır. Bununla ilgili görüĢleri Tablo 2.4.2 „de yer almaktadır.

Tablo: 2.4.2 Geleneksel - ÇağdaĢ Öğretim Uygulamaları

Geleneksel Öğretim Uygulamaları

Öğretmen Öğrenci Sonuç

Hazırlayan, planlayan Anlatan

Yapan Kontrol eden Bilgi yükleyen

Cezalandıran, kalıba sokan

Pasif Dinleyen Ġzleyen Kontrol edilen Yüklenen ve istenildiğinde aktaran Cezalandırılan, kalıba sokulan Öğrenci;

Kendini ifade edemeyen, sorgulamayan,

edilgen,

ilgi ve yeteneklerine uygun olarak geliĢemeyen,

kendine güvensiz olur.

ÇağdaĢ Öğretim Uygulamaları

Öğretmen Öğrenci Sonuç

Eğitim yaĢantılarına rehberlik eder.

Öğrenciyi aktif tutar, öğrenci katılımını sağlar.

Düzenleyicidir.

Yaratıcılığa önem verir. Yol göstericidir.

Aktiftir, katılımcıdır. Sürecin öznesidir. Kendini kontrol eder. Rahat davranır. Sorumluluk sahibidir. Üretkendir.

KonuĢan ve sorgulayıcıdır.

Öğretmen ve öğrenciler uyumlu bir çalıĢma içindedirler.

Öğrenciler kendi yeteneklerinin farkına vararak geliĢirler. Öğrenciler bağımsız ve özgür davranıĢ gösterirler.

Kaynak: (ÇoĢkun, 1999)

Tablo 2.4.2‟de görüldüğü gibi geleneksel öğretim anlayıĢında öğretmen anlatan, bilgi yükleyen, çalıĢmaları kontrol eden, hatalı davranıĢları cezalandıran, öğrencileri belirli kalıplara sokan kiĢi rolündedir. Öğretmenin üstlendiği rol sonucunda ise pasif, kendini ifade edemeyen, edilgen bireyler yetiĢmektedir. ÇağdaĢ öğretim uygulamalarında ise öğretmen rehber, düzenleyici ve yol göstericidir. Öğrenciyi derste aktif tutarak, derse katılımını sağlar. Yaratıcılığa önem verir ve kendini ifade edebilmesi için öğrenciyi cesaretlendirir. ÇağdaĢ öğretim uygulamaları sonucunda ise aktif, katılımcı, sorumluluk sahibi ve üretken bireyler yetiĢmektedir.

Günümüzde çağdaĢ uygulamaların gerektirdiği rollerin gerçekleĢtirilmesinin yanında öğretmenin farklı toplumsal, politik ve yaĢam kültürleri hakkında bilgiye sahip olması da gerekmektedir. Yeni yüz yılda öğretmenler; “çeĢitliliği sağlamak için çalıĢma, eĢitlik, tolerans ve özgürlük, yaratıcılığa önem verme, duygu ve sezgiye önem verme” değerlerine sahip olmalıdır (Aytaç, 2003).

Görüldüğü gibi; çağdaĢ eğitim anlayıĢında öğretmenin içerik uzmanı, bilgi kaynağı ve bilgi transferi rolü yerini kolaylaĢtırıcı, bilgi rehberi, bilgi rotasını belirleyen kaptan ve öğrencilerle birlikte öğrenen rollerine bırakmıĢtır. Öğretmen, problemleri belirler ve örgütler; öğrencilerin araĢtırmalarını gözler ve onların yeni düĢünce modellerini araĢtırmasına ve geliĢtirmesine yönelik rehberlik yapar. Öğrencilere kendi araĢtırmalarını yapabilmeleri için özerklik verirken, sınıfları da buna yönelik Ģekillendirir. Öğretmen hazır bir veri setine bel bağlamaktan çok, öğrencilerin deneyimlerini artırıcı temel kaynaklar ve çoklu etkileĢimli materyallere de baĢvurur. Öğretmen sadece yazılı bir kitabı takip etmek yerine çok farklı kaynaklardan yararlanmaktadır. Örneğin, öğretmen nüfus sayımı ile ilgili bir bölümü okumak yerine mini bir nüfus sayımı planlar, verilerin nasıl toplanacağını uygulamalı olarak yapar ve sonuçları yorumlamayı gösterir. Bu anlamda, öğretmen farklı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayıcı ve onları zenginleĢtirici bir sınıf ortamı ya da program içeriği oluĢturarak, öğrencilerde hızlı zihinsel değiĢimi ve dönüĢümü gerçekleĢtirir. ÇağdaĢ eğitim anlayıĢında öğretmen, kolaylaĢtırıcılık ve koçluk görevi yapar (Aytaç, 2003).

2.4.1 2005 Ġlköğretim Programlarında (1-5.Sınıflar) Öğretmen Rolleri

Milli Eğitim Bakanlığı‟nca hazırlanan program kitapçığında öğretmenin değiĢen rolü Ģu Ģekilde açıklanmıĢtır: “Öğretmen, öğrenme ve öğretme sürecini yönlendiren, öğrenme ortamını düzenleyen ve değerlendirme etkinliklerini planlayan kiĢidir. Aynı zamanda öğretmen; öğrencilerin araĢtıran, sorgulayan, çevresinde gerçekleĢen doğal olaylara karĢı merak ve ilgi duyan bireyler olarak yetiĢmelerinde rehberlik etmelidir” (MEB, 2005: 13).

Ġlköğretim Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı‟nda öğretmenin rolleri Ģu Ģekilde ifade edilmektedir:

ġekil 2: Sınıf Öğretmeninin Rolleri

Kaynak: (MEB Ġlköğretim Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı, 2005)

Öğretimi planlar Öğrencilerin çalışmalarına

rehberlik eder

Aktif öğrenicidir, beceri ve kişisel niteliklerin kazanılmasında

öğrenciye model olur Öğrencileri ekip çalışmasına

yönlendirir ve işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlar

Kişisel sosyal ve kültürel eğitim için kolaylaştırıcıdır

Öğrenciler sağlık ve güvenlik becerilerini kazanıncaya kadar onların sağlık ve güvenlik içinde

olmalarını sağlar

Aile ile işbirliği yapar Sınıf içi etkinlikler düzenlenirken

bireysel farklılıkları göz önünde bulundurur ve uygulamalarında

bunları dikkate alır

Becerilerin ve kişisel niteliklerin kazandırılmasına yardım eder Öğretimi kaliteli kılabilmek için meslektaşlarıyla işbirliği yapar

Çocukların öğrenme sürecindeki gelişimlerini ölçer ve değerlendirir

Sınıf Öğretmeninin

Türkçe Dersi Öğretim Programı‟nda ise öğretmenden, “programı öğrencilerin bireysel özelliklerini ve çevresel koĢulları dikkate alarak uygulaması” beklenmektedir. Buna göre öğretmen; Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanarak bütün öğrencilere örnek olmalı, Türkçenin güzel kullanıldığı yazım türleri aracılığıyla öğrencilerin zevk alarak okuma alıĢkanlığı kazanmaları yönünde çaba harcamalıdır. Dil becerilerini geliĢtirme sürecinde öğrencilere destek olmalıdır. Öğrencilere saygı duymalı, onları dinlemeli, öğrenme sürecinde güçlü yönlerini ortaya çıkararak kendilerini ifade etmelerine ortam hazırlamalıdır. Türkçe öğretiminde öğrencileri aktif duruma getirebilmek amacıyla sorun çözme, iĢbirlikli öğrenme, etkileĢimli öğrenme gibi çeĢitli yöntem ve tekniklere daha fazla yer vermelidir (MEB Ġlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı, 2005).

Matematik Dersi Öğretim Programı‟nda öğretmen rolleri; kendini geliĢtiren, yönlendiren, motive eden, etkinlik geliĢtiren ve uygulayan, sorgulayan, soru sorduran, düĢündüren, tartıĢtıran, dinleyen, birlikte çalıĢabilen ve değerlendiren olarak ifade edilmektedir (MEB Ġlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı, 2005).

Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı‟na göre öğretmenin rolü; öğrencilere rehberlik ederek öğrenmeyi kolaylaĢtırmaktır. Öğretmen, öğretim stratejileri ile ilgili olarak:

Fen öğrenmeye elveriĢli ve destekleyici bir ortam oluĢturmalı,

Öğrencilerin motivasyon, ilgi, beceri ve öğrenme sitilleri gibi bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmalı,

Öğrencilerin iĢlenen konu ile ilgili ön bilgi ve anlayıĢlarını açığa çıkarmak ve öğrencilerin kendi düĢüncelerinin farkında olmalarını sağlamak için sürekli bir arayıĢ içinde olmalı,

TartıĢmaları ve etkinlikleri her fırsatta öğrencilerin bilimsel olarak kabul edilen bilgi ve anlayıĢları kendilerinin yapılandırmasına imkan verecek Ģekilde yönlendirmeli,

Öğrencilere yapılandırdıklar yeni kavramları farklı durumlarda kullanma fırsatları vermelidir (MEB Ġlköğretim Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı, 2005).

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı‟nda öğretmenin rolü; “kendi kararlarını uygulamak yerine öğrencilere yol göstermek, önerilerde bulunmak, gerekli durumlarda açıklama yapmak, fikir vermek, rehber olmak ve onların geliĢimlerini gözlemek” Ģeklinde ifade edilmektedir (MEB Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı, 2005).

Titiz (2005) Ġlköğretim programları ile birlikte değiĢen öğretmen rollerini aĢağıdaki Ģekilde özetlemektedir:

Öğretmen öncelikle öğrencilerini tanımalı ve ders planlarını düzenlerken öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmalıdır.

Öğrenme ortamlarını düzenlerken bir yönetici gibi davranmalı; öğrencinin bilgiyi inĢa edebilmesi için gerekli malzemeyi ve ortamı hazırlamalıdır.

Derse baĢlarken, öğrenciyi sunulan konuyu almaya hazır hale getirecek ısındırma çalıĢmaları yapmalı; onların ne bildiğini, nelere ilgi duyduğunu belirlemelidir.

ĠnĢa edilecek bilgi örüntüsüne temel olacak bilginin anlamlı ve somut olarak algılanmasına yardımcı olmalı; öğrencinin verilen bilgiyi kendi deneyimleriyle iliĢkilendirmesi için onları cesaretlendirmelidir.

Öğrenme ortamına öğrencinin aktif katılımını sağlamalı; onlara uygulama, deneme ve keĢfetme fırsatı yaratılmalıdır.

Öğrencilerin ilgilerini çekecek, onları düĢünmeye sevk edecek açık uçlu sorular ve problemler sormalı; daha sonra da kendi cevaplarını bulmalarına rehberlik etmelidir. Öğrencileri bilgiyi ezberlemeye değil; eleĢtirel düĢünme, karĢılaĢtırma, analiz etme, değerlendirme gibi ileri düzey biliĢsel deneyimler yaĢayacakları etkinlikler ve sorumluluklara yöneltmelidir.

Öğrencilerin iĢbirliği içerisinde çalıĢmalarını sağlamalı ve öğrenmeyi toplumsal deneyimler yaĢayabilecekleri Ģekilde düzenlemelidir.

Her öğrenciyle etkileĢim içine girmeli, öğrencinin bilgiyi nasıl yapılandırdığını gözlemlemelidir.

Öğrencilerden alınan geri bildirimleri dikkate alarak, gerektiğinde ders sürecinde değiĢiklikler yapmalıdır.

Ölçme ve değerlendirmede yalnızca etkinlik sonucunda ortaya çıkan ürüne değil, öğrencilerin öğrenme süreçlerine de dikkat etmelidir.