• Sonuç bulunamadı

Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin uygulama sonrasında bazı özelliklerine göre kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir Ģekilde değiĢiklik gösterip göstermediği incelenmiĢtir.

4.7.1. Cinsiyete göre

AraĢtırma kapsamında görüĢleri alınan deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre uygulama sonrasında kalıp ifadeler konusundaki baĢarı düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu doğrultuda iliĢkisiz ölçümlerde t testi hesaplanmıĢ ve sonuçlar Tablo 33‘te gösterilmiĢtir.

Tablo 33

Öğrencilerin BaĢarı Son Test Puanlarının Cinsiyete Yönelik Hesaplanan ĠliĢkisiz Ölçümlerde T Testi Sonuçları

Uygulama zamanı Cinsiyet N ̅ SS sd T P

BaĢarı Son testi Kadın Erkek 33 65,58 25,02 55 68,44 19,71 86 0,595 0,553

Tablo 33 incelendiğinde, araĢtırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetlerine göre uygulama sonrasında kalıp ifadelere yönelik bilgi düzeylerinin anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiĢtir (t(86)=0,595; p>0,05). BaĢka bir deyiĢle kalıp ifadeler konusunu iĢleyen kadın ( ̅=65,58±25,02) ve erkek ( ̅=68,44±19,71) öğrencilerin söz konusu konuya yönelik baĢarı düzeylerinin benzer olduğu tespit edilmiĢtir.

4.7.2. YaĢa göre

Uygulama sonrasında öğrencilerin yaĢlarına göre kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmıĢtır. Bu doğrultuda öncelikle yaĢları bazında öğrencilerin son test puanlarının varyanslarının homojen olup olmadığı Levene testi ile test edilmiĢtir (p>0,05). Daha sonra hesaplanan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçları Tablo 34‘te gösterilmiĢtir.

Tablo 34

Öğrencilerin BaĢarı Son Test Puanlarının YaĢa Yönelik Hesaplanan Tek Yönlü Varyans Analizi Sonuçları

Uygulama zamanı Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F P

BaĢarı Son testi

Gruplar arası 552,520 2 276,260

,578 ,563 Gruplar içi 40627,844 85

477,975

Tablo 34‘teki bilgiler incelendiğinde, uygulama sonrasında deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin yaĢlarına göre baĢarı son test puanlarının anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiĢtir (F(2,85)=0,578; p>0,05). BaĢka bir ifade ile 15-20 yaĢ grubundaki öğrencilerin ( ̅=67,23±26,85), 20-25 yaĢ grubundaki öğrencilerin ( ̅=65,13±20,60) ile 25 yaĢ ve üzerindeki öğrencilerin ( ̅=71,30±17,17) baĢarı son test puanlarının istatistiki olarak benzerlik gösterdiği saptanmıĢtır.

4.7.3. Türkiye’de bulunma süresine göre

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin Türkiye‘de bulunma sürelerine göre kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi amacıyla Mann Whitney U testi hesaplanmıĢtır. Sonuçlara Tablo 35‘de yer verilmiĢtir.

Tablo 35

Öğrencilerin BaĢarı Son Test Puanlarının Türkiye’de Bulunma Sürelerine Yönelik Hesaplanan Mann Whitney U Testi Sonuçları

Uygulama zamanı Türkiye‘de bulunma süresi N Sıra ortalaması Sıra toplamı U z P BaĢarı Son testi 0-6 ay 21 39,50 829,50 598,500 1,031 0,302 6-12 ay 67 46,07 3086,50

Tablo 35‘de yer alan bilgiler doğrultusunda öğrencilerin Türkiye‘de bulunma sürelerine göre kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiĢtir (z=1,031; p>0,05). BaĢka bir ifade ile Türkiye‘de 0-6 aydır bulunan öğrenciler ile 6-12 aydır bulunan öğrencilerin kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların benzerlik gösterdiği tespit edilmiĢtir.

4.7.4. Eğitim düzeyine göre

AraĢtırma kapsamında görüĢleri alınan deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin eğitim düzeylerine göre uygulama sonrasında kalıp ifadeler baĢarı testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu amaçla öncelikle varyansların homojenliği Levene testi hesaplanmıĢ ve varyansların homojen olmadığı belirlenmiĢtir (p<0,05). Bu doğrultuda öğrencilerin baĢarı son test

puanlarının eğitim düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi amacıyla Kruskall Wallis testi hesaplanmıĢ ve sonuçlar Tablo 36‘da gösterilmiĢtir.

Tablo 36

Öğrencilerin BaĢarı Son Test Puanlarının Eğitim Düzeylerine Yönelik Hesaplanan Kruskall Wallis Testi Sonuçları

Uygulama zamanı Eğitim düzeyi N ortalaması Sıra df X2 p

BaĢarı Son testi

Lise 33 47,02

2 0,619 0,734

Lisans 40 42,31

Lisansüstü 15 44,80

Tablo 36‘da yer alan bilgiler incelendiğinde, kalıp ifadeler baĢarı son teste katılan öğrencilerin eğitim düzeylerine göre baĢarı testi puanlarının anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiĢtir (X2(2)=0,619; p>0,05). BaĢka bir deyiĢle uygulama sonrasında lise, lisans ve lisansüstü mezunu öğrencilerin kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların benzerlik gösterdiği saptanmıĢtır.

4.7.5. Bildiği dil sayısına göre

AraĢtırmaya katılan deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin bildikleri dil sayısına göre kalıp ifadeler baĢarı son testinden almıĢ oldukları puanların anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiĢtir. Bu doğrultuda hesaplanan Kruskall Wallis testi sonuçları Tablo 37‘de gösterilmiĢtir.

Tablo 37

Öğrencilerin BaĢarı Son Test Puanlarının Bildikleri Dil Sayısına Yönelik Hesaplanan Kruskall Wallis Testi Sonuçları

Uygulama zamanı Bildikleri dil sayısı N Sıra ortalaması df X2 p

BaĢarı Son testi

2 23 35,37

2 6,027 0,049

3 29 42,72

4 ve daha fazla 36 51,76

Tablo 37‘de yer alan bilgiler incelendiğinde, kalıp ifadeler baĢarı son teste katılan öğrencilerin bildikleri dil sayısına göre baĢarı testi puanlarının anlamlı bir farklılık

gösterdiği tespit edilmiĢtir (X2(2)=6,027; p<0,05). Hangi grupların baĢarı testi ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğunun belirlenmesi amacıyla Mann Whitney U testi hesaplanmıĢtır. Bu doğrultuda 4 dil ve daha fazla dil bilen öğrencilerin 2 dil bilen öğrencilere göre uygulama sonrasındaki kalıp ifadeler baĢarı son test puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıĢtır (p<0,05). 3 dil bilen öğrencilerle 2 dil bilen öğrenciler ve 4 dil ile üzerinde dil bilen öğrencilerin ise kalıp ifadeler baĢarı son testi puanlarının anlamlı bir farklılık göstermediği, benzerlik gösterdiği belirlenmiĢtir (p>0,05).

Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerin bazı özelliklerine göre kalıp ifadeler konusundaki baĢarılarının anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine iliĢkin sonuçlar Tablo 38‘de özetlenmiĢtir.

Tablo 38

Uygulama Öncesi Ve Sonrasında Öğrencilerin Kalıp Ġfadeler Konusundaki BaĢarılarının Bazı Özelliklerine Göre DeğiĢip DeğiĢmediğine ĠliĢkin Özet Bilgiler

DeğiĢkenler Ön test Son test

Cinsiyet Fark var

Kadın<Erkek Fark yok

YaĢ Fark yok Fark yok

Türkiye‘de bulunma süresi Fark yok Fark yok

Eğitim düzeyi Fark yok Fark yok

Bildiği dil sayısı 2 dil<3 dil Fark var 2 dil<4 dil ve üzeri

Fark var 2 dil<4 dil ve üzeri Tablo 38‘de görüldüğü gibi kalıp ifadeler konusu öğretilmeden önce deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin yaĢlarına, Türkiye‘de bulunma sürelerine, eğitim düzeylerine göre kalıp ifadeler konusundaki baĢarıları anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Buna karĢın öğrencilerin cinsiyetlerine ve bildikleri dil sayısına göre kalıp ifadeler baĢarı ön test puanlarının anlamlı bir değiĢiklik gösterdiği belirlenmiĢtir. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre; 2 dil bilen öğrencilerin de 3 dil ile 4 dil ve üzerinde dil bilen öğrencilere göre kalıp ifadeler baĢarı ön test puanlarının daha düĢük olduğu tespit edilmiĢtir.

Uygulama sonrasında öğrencilerin kalıp ifadeler konusundaki baĢarılarının öğrencilerin cinsiyetlerine, yaĢlarına, Türkiye‘de bulunma sürelerine, eğitim düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıĢtır. Uygulama sonrasında öğrencilerin kalıp ifadeler baĢarı son test puanlarının sadece öğrencilerin bildikleri dil sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; 2 dil bilen öğrencilerin 4 dil ve üzerinde dil bilen öğrencilere göre kalıp ifadeler baĢarı son test puanlarının daha düĢük olduğu belirlenmiĢtir.

Öğrencilerin uygulama sonrasında bazı özelliklerine göre kalıp ifadeler konusundaki baĢarılarındaki anlamlı değiĢikliğin azalması, gerçekleĢtirilen öğretimin hem kadın hem de erkeklere hitap ettiğinin; öğrencilerin özelliklerine bağlı olmadan onların baĢarılarını arttırdığının bir göstergesidir.

4.8. Deney Grubunda Dersten Sorumlu Öğretim Elemanlarının Kısa Filmlere Yönelik GörüĢleri Nelerdir?

Deney grubunda dersten sorumlu dört öğretim üyesinin araĢtırma sonrasında kısa filmlere yönelik görüĢlerinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu doğrultuda öğretim elemanlarının görüĢme formunda yer alan maddelere vermiĢ oldukları cevaplara iliĢkin öncelikle frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıĢ ve sonuçlar Tablo 39‘de gösterilmiĢtir.

Tablo 39‘da yer alan bilgiler incelendiğinde deney grubunda dersten sorumlu öğretim elemanlarının kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrenci konuĢma becerisine, anlama becerisine, dinleme becerisine katkısı olduğuna; kalıp ifadeleri öğretirken kısa filmlerden faydalanmanın yararlı olduğuna, yabancı bir dil öğretmek için öğrencilere o dilde hazırlanmıĢ kısa filmler izletmenin öğrenmeyi kolaylaĢtırdığına, kısa filmlerle öğrettiği kalıp ifadelerin iletiĢim kurarken öğrencilere kolaylık sağlayacağına, Türkçe öğretirken öğrenmeyi kolaylaĢtıracak kısa filmlerin yeterli sayıda olmadığına, izlettiği kısa filmlerin Türkçe öğretiminde faydalı olduğuna tamamının (%100; n=4) katıldıkları belirlenmiĢtir. Bununla birlikte kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrencilerin yazma becerisine katkı sağladığına deney grubunda dersten sorumlu öğretim elemanlarının %50‘sinin (n=2) evet cevabı verirken %50‘sinin kısmen cevabı verdiği tespit edilmiĢtir.

Tablo 39

Dersten Sorumlu Öğretim Elemanlarının Kısa Filmlere Yönelik GörüĢlerine Yönelik Hesaplanan Frekans ve Yüzde Değerleri

Maddeler Evet Kısmen Hayır

f % f % f %

1. Kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrencilerin konuĢma

becerisine katkısı olduğunu düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0 2. Kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrencilerin yazma

becerisine katkısı olduğunu düĢünüyorum. 2 50,0 2 50,0 0 0,0 3. Kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrencilerin anlama

becerisine katkısı olduğunu düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0 4. Kısa filmlerdeki kalıp ifadelerin öğrencilerin dinleme

becerisine katkısı olduğunu düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0 5. Kalıp ifadeleri öğretirken kısa filmlerden faydalanmanın

yararlı olduğunu düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0

6. Yabancı bir dil öğretmek için öğrencilere o dilde hazırlanmıĢ kısa filmler izletmenin öğrenmeyi kolaylaĢtıracağını

düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0

7. Kısa filmlerle öğrettiğim kalıp ifadelerin iletiĢim kurarken

öğrencilere kolaylık sağlayacağını düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0 8. Türkçe öğretirken öğrenmeyi kolaylaĢtıracak kısa filmlerin

yeterli sayıda olmadığını düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0 9. Ġzlettiğimiz kısa filmlerin Türkçe öğretiminde faydalı

olduğunu düĢünüyorum. 4 100,0 0 0,0 0 0,0

Öğretim elemanlarının kısa filmlere yönelik görüĢlerini belirlemek amacıyla oluĢturulan maddelere vermiĢ oldukları ―evet‖ cevabına yönelik hesaplanan yüzdelik değerleri ayrıca ġekil 6‘te de gösterilmiĢtir.

ġekil 6. Öğretim elemanlarının kısa filmlere yönelik görüĢleri (%)

Deney grubunda öğrencilerle kalıp ifadeleri kısa filmlerle iĢleyen öğretim elemanlarının ayrıca kısa filmlerin öğrencilere sağladığı katkılar, bu filmlerdeki eksiklikler ve Türkçe öğretiminde kısa filmlerin kalıp ifadeler dıĢında kullanılabileceği alanlara yönelik görüĢleri alınmıĢtır.

Deney grubunda dersten sorumlu öğretim elemanlarının kısa filmleri izlemenin öğrencilere sağladığı katkılara yönelik görüĢleri Tablo 40‘ta gösterilmiĢtir.

Tablo 40

Öğretim Elemanlarının Kısa Film Ġzlemenin Öğrencilere Sağladığı Katkılara Yönelik GörüĢleri

GörüĢler N

Eğlenceli, ilgi çekici 2

Dinleme becerisine katkı 2

Birden fazla duyu organına hitap etme 1

KonuĢma becerisine katkı 1

Kolay öğrenme 1

Kültüre hâkimiyet 1

Somut dönütler 1

Tablo 40‘ta yer alan bilgiler incelendiğinde dört konu alan uzmanından ikisinin kalıp ifadelerin öğretiminde kısa film izlettirmenin öğrencilere eğlenceli ve ilgi çekeceğini belirtikleri görülmektedir. Bu görüĢler Ģu Ģekildedir:

0 20 40 60 80 100 M1 M2 M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 100 50 100 100 100 100 100 100 100

―K3: Bu filmler öğrencilerin ilgisini çekti.‖

―K4: Deyimleri, atasözlerini, kalıp ifadeleri daha eğlenceli ve ilgi çekici bir biçimde öğrendiler.

Öğretim üyelerinden ikisinin de kalıp ifadelerin öğretiminde kısa film izlettirmenin öğrencilerin dinleme becerisine katkı sağladığını ifade ettikleri belirlenmiĢtir. Bu görüĢler Ģu Ģekildedir:

―K1: Öğrencilerin öğrenme sürecinde dinleme becerilerinin geliĢmesi de sağlandı.‖ ―K2: Öğrencilerin dinleme becerilerinin geliĢmesine katkı sağladı.‖

Kalıp ifadelerin öğretiminde kısa filmler kullanılmasının sağladığı katkılara yönelik öğretim elemanlarının ayrıca öğrencilerin birden fazla duyu organına hitap ettiği, öğrencilerin konuĢma becerisine katkı sağladığı, daha kolay öğrenmelerin gerçekleĢtirildiği, öğrencilerin aynı zamanda kültüre hâkim olduğu ve somut dönütler alabildiğine yönelik görüĢ belirttikleri tespit edilmiĢtir. Bu görüĢler Ģu Ģekildedir:

―K1: Öğrencilerin öğrenme sürecinde aktarılan bilgilere ait dönütlerin daha somut olarak alınabilmesi sağlanmıĢtır.‖

―K2: KonuĢma dilinin kolaylaĢmasını sağladı.Öğrencilerin kültüre hâkim olmasını sağladı.‖

―K3: Film gibi oldukları için hem göze hem kulağa hitap ediyor. Öğrenciler anı yaĢayarak kalıp ifadeleri ve kullanım alanlarını daha kolay anlıyorlar.‖

Deney grubunda dersten sorumlu öğretim üyelerinden aynı zamanda kullandıkları kısa filmlerdeki eksikleri belirtmeleri istenmiĢtir. Öğretmenlerin vermiĢ oldukları cevaplar kategorileĢtirilerek sonuçlar Tablo 41'de gösterilmiĢtir.

Tablo 41

Öğretim Elemanlarının Kısa Filmlerin Eksikliklerine Yönelik GörüĢleri

GörüĢler N

KonuĢmaların hızlı olması 2

Film öncesi baĢlık olmaması 1

Amatör çekim olması 1

Kelime tekrarı olması 1

Tablo 41 incelendiğinde, öğretim elemanlarından ikisinin kısa filmlerdeki konuĢmaları hızlı olarak değerlendirdiği, birinin film öncesinde baĢlıkların bulunmadığı baĢlıkların olmasının daha etkili olabileceğini ifade ettiği, bir öğretim elemanının kısa filmlerin profesyonel olması gerektiğine vurgu yaptığı, bir öğretim üyesinin de kısa filmlerde kelime tekrarının olduğuna yönelik görüĢ belirttiği saptanmıĢtır. Bu görüĢler Ģu Ģekildedir:

―K1: Film baĢlarken kalıp ifadelerin genel baĢlıkları verilebilir (Üzüntü, teselli etme, mutluluk vb.).‖

―K2: KonuĢmalar daha yavaĢ olabilir. ĠnĢallah kelimesi çok fazla geçiyor.‖

―K3: Filmler daha farklı ortamda ve daha kaliteli çekilebilir. Profesyonel oyuncular oynayabilir. Bunun için üniversitenin/ kurumun desteklemesi Ģart.‖

―K4: Erkeklerin konuĢmaları daha yavaĢ olabilir.‖

Deney grubunda kalıp ifadelerin öğretiminden sorumlu öğretim üyelerine ayrıca Türkçe öğretilirken baĢka hangi konularda kısa filmler izlettirmek istediğine yönelik bir soru yöneltilmiĢtir. Öğretim elemanlarının vermiĢ oldukları cevaplar Tablo 42‘de özetlenmiĢtir.

Tablo 42

Öğretim Elemanlarının Kısa Filmleri Kullanmak Ġstedikleri BaĢka Konulara Yönelik GörüĢleri GörüĢler N Kelime öğretimi 2 Dil bilgisi 1 Yazma etkinlikleri 1 Akrabalık iliĢkileri 2 Evim ve çevresi 1 Deyim ve atasözleri 1 TanıĢma 1 Meslekler 1 Sporlar 1

Tablo 42 incelendiğinde, araĢtırma kapsamında görüĢleri alınan öğretim elemanlarının tamamının (%100; n=4) Türkçe öğretiminde farklı konularda kısa filmlerden yararlanılabileceğine yönelik görüĢ ifade ettikleri görülmektedir. Öğretim elemanlarının kelime öğretimi, dil bilgisi ve yazma etkinliklerinde kısa filmlerden yararlanılabileceğini ifade ettikleri; özellikle A1 seviyesinde tanıĢma, akrabalık iliĢkileri, evim ve çevresi, meslekler, sporlar gibi konuların öğretiminde; deyim ve atasözleri konusunda kısa filmlerin kullanılabileceğine dikkat çektikleri belirlenmiĢtir. Öğretim elemanlarının görüĢleri Ģu Ģekildedir:

―K1: Evet, isterim. Deyimlerin, atasözlerinin öğretiminde de kullanılabilir.‖

―K2: Öğrencilerin öğrenme sürecinde hem dinleme becerilerinin geliĢmesi hem de aktarılan bilgilere ait dönütlerin daha somut olarak alınabilmesidir.‖

―K3: Bu filmler öğrencilerin ilgisini çekti. Film gibi oldukları için hem göze hem kulağa hitap ediyor. Öğrenciler anı yaĢayarak kalıp ifadeleri ve kullanım alanlarını daha kolay anlıyorlar.‖

―K4: Deyimleri, atasözlerini, kalıp ifadeleri daha eğlenceli ve ilgi çekici bir biçimde öğrendiler.‖

4.9. Deney Grubundaki Öğrencilerin Kalıp Ġfadelerin Öğretimine ve Kısa Filmlere