• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

5.1.2. Çalışma Grubu Görsel Kültür Kuramı Kapsamında

Araştırmada başarı testinin uygulanması sonucunda öğrencilerin görsel kültür kuramına ilişkin görsel farkındalıkları belirlenmiş, bu alana olan ilgilerini geliştirmek için daha fazla neler yapılabileceği üzerinde düşünülmüştür. Bu bağlamda araştırmanın ikinci alt amacına ilişkin başarı testi sonuçlarına göre;

 Görsel kültürün, görsel deneyimin sosyal ve kültürel incelemesi olduğu konusuna öğrencilerin büyük bir çoğunluğu katılırken, birkaç öğrenci sosyal ve kültürel yaşantılarda görsel deneyimin etkili olmadığını düşünmüşlerdir. Öğrenciler son testte de aynı cevabı vererek görsel kültürün sosyo-kültürel yaşantıdaki etkililiğini vurgulamışlardır.

 Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Görsel Kültürün, ulusal kültürü etkilediğini düşünmektedirler. Öğrenciler son testte de aynı cevabı vererek görsel kültürün ulusal kültürü etkilediğini vurgulamışlardır.

 Öğrencilerin geneli Görsel Kültür nesnelerinin, estetik tüketimi arttırmaya yönelik yeni anlamlar ve işlevler üstlendiğini, görsel kültür nesnelerinin bireyi daha çok tüketmeye güdülediğinin düşünmektedirler. Öğrencilerin tamamı sontestte bu durumu kavrayarak, görsel kültür nesnelerinin farklı işlevler üstlenebileceğini anlamışlardır.

 Öğrencilerin tamamı, işaretlerin, sembollerin, piktogramların görsel iletişim sisteminin birer parçası olduğunu düşünmektedirler. Bu sonuç öğrencilerin son testte de aynı şekilde düşündüklerini göstermektedir.

 Öğrencilerin bir kısmı, çevrelerini saran görsellerin (imgeler) kültürel yapıyı anlamalarında önemli olduğunu düşünmektedirler. Görseller her tarihsel zaman diliminde ve birey tarafından farklı algılanmaktadır. Bu durum, dönemin ya da bireyin inançları, değişen kültür yapısı sonucu şekillenmektedir. Birey, istemli ya da istemsiz olarak görsellerle sürekli ilişki içindedir ve kültürel gösterge ve imgeler aracılığıyla birbirlerini tanıyabilmektedirler. Dolayısıyla imgeler kültürel yapıyı anlamamızda önemli bir etkendir ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğu sontestte bu görüşe katılmışlardır.

 Öğrencilerin çok azı görselliğin artmasına bağlı olarak kültürel yapının anlamlandırılmasının zorlaştırdığını düşünürken, büyük bir çoğunluğu artan görsellerin tam tersi yaşantılarını kolaylaştırdığını düşünmektedirler.

 Öğrenciler, günlük yaşamdaki dergilerde, çizgi filmlerde, dizilerde vb. yer alan hikâyelerdeki tiplerde benzerlikleri fark etmişlerdir. Dolayısıyla son teste de aynı cevabı vermişlerdir.

 Medyada yer alan tiplerde benzerlikler bulan öğrenciler, görsel kültür aracılığıyla temsil edilen basmakalıp tiplerin olduğunu fark etmişlerdir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu sontestte daha fazla farkındalık kazanarak görsellerdeki basmakalıp tiplere dikkat etmişlerdir.

 Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, aynı hikâyelerin televizyonda, dizilerde ya da reklamlarda sürekli tekrar ettiğini düşünmektedir. Görsel kültür kuramı dersi sonunda yapılan sontestte öğrencilerin tamamı kitle iletişim araçlarıyla bireye ulaşan görüntülerin sürekli tekrar ettiğinin farkına varmışlardır.

 Öğrencilerin geneli, görsellerin (imgeler) bireylerin kimliğini ve yaşam tarzını etkilediğini düşünmektedirler. Öğrenciler son teste de aynı cevabı vererek görsellerin bireylerin hem kimliğini hem de yaşam tarzını etkilediğini belirtmişlerdir.

 Öğrencilerin bir kısmı, görsellerin (imgeler) kimliğin algılanmasına yardımcı olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin çok azı bu durumun farkındadır. Ancak ders anlatımı sonunda yapılan sontestte öğrenciler görsellerin kimliklerimizin algılanmasında önemli bir araç olduğunu belirtmişlerdir.

 Öğrencilerin geneli, etrafımızdaki görsellerin (imgeler) kimliği, teknolojik, ekonomik ve sosyal yaşantımızı etkilediğini düşünmektedir. Sontestte öğrencilerin tamamı çevrelerindeki görsellerin kimliğimizi, teknolojik, ekonomik ve sosyal yaşantımızı etkilediğini düşünmüşlerdir.

 Öğrenciler, görsellerin (imgeler) gücü elinde bulunduran şirketlerin değer ve inançlarını yaydığını düşünmektedirler. Kurumların dünya ile ilgili bilgileri nasıl ürettiklerini, bilgiyi nasıl dağıtıp düzenlediklerini, kimlik oluşturmaya nasıl yardım ettiklerini ve görsel kültürde tüketimi nasıl teşvik ettiklerinin öğrenciler çok az farkındadırlar.

 Öğrenciler, görsellerin (imgeler) sadece ürünü pazarlamada değil, belli bir fikrin empoze edilmesinde de kullanıldığı konusunda hem fikirdirler.

 Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, görselleri (imgeler) algılama sürecinde yaşantılarının, zihinsel işleyişlerinin ve güdülenmişlik düzeylerinin etkili olduğunu düşünmektedirler.

Öğrencilerin tamamı ders sonunda bu bilinci kazanarak sontestte görselleri algılama sürecinde yaşantılarının, zihinsel işleyişlerinin ve güdülenmişlik düzeylerinin etkili olduğunu düşünmüşlerdir.

 Öğrencilerin geneli, görsellerin (imgeler) çağrıştırdığı anlamın kültürel birikimimize bağlı olduğunu düşünmektedirler. Bireyin deneyimleri yoluyla benimsemiş olduğu inançları ve değerleri görselleri anlamlandırma sürecinde oldukça etkin bir rol oynamaktadır. Buna bağlı olarak öğrencilerin tamamı sontestte görselleri anlamlandırmamızda kültürel birikimlerimizin etkili olduğunu düşünmüşlerdir.

Öntest ve sontest puanları arasındaki anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin sonuçlar ise:

Öğrenciler imge, temsil ve görsel algıyla ilgili bilgiye sahip olarak bu kavramların sosyal ve kültürel işlevlerine karşı farkındalıklarını arttırmışlardır. Özellikle bu kadar yoğun görsel uyarıcılarla çevrili bir dünyada yaşayan bireyin görsellere karşı farkındalık kazanması ve görselleri okuyabilmeleri de önem kazanmaktadır. Bu bağlamda öğrenciler görsel kültür kuramının anlatımı ve örnekler üzerinden görsellerin okunmasına ilişkin bilgiler edinmişlerdir. Dolayısıyla çevrelerindeki görsellere daha fazla dikkat ederek görsel okuryazarlık kazanmışlardır.

5.1.3. Çalışma Grubunun Afiş Tasarımlarına İlişkin Öz Değerlendirmelerine