• Sonuç bulunamadı

A- Merkez Örgüt

4- EPP Zirve (EPP Summit)

Partinin politik açıdan önemli bir diğer organı da EPP Zirve’sidir. EPP liderinden, hükümet başkanlarından, koalisyon hükümetlerindeki parti liderlerinden, Avrupa Komisyo başkanı (ya da başkan yardımcısı) ile doğal üye partiye mensup ise AP Başkanı ile EPP Genel Sekreter ve Genel sekreter vekillerinden oluşur. EPP Zirvesi, Avrupa Konseyi Zirvesi başlamadan önce, bu zirveye hazırlık yapmak amacıyla toplanır. Böylesi önemli toplantılardaki amaç, resmi olmayan, kişisel ve güvenilir bir atmosferde farklılıkları ortadan kaldırmak, genel bir politik pozisyon geliştirerek birlikte ortak tavır oluşturmaktır. EPP Zirveleri alışılageldiği gibi, Brüksel’de ki Bouchout Kalesinde yapılır. Zirve, EPP Kongrelerinin yapılış tarzı ve genel durumu içerisinde toplanır. Hâlbuki Zirve’nin üye parti liderleri için daha geniş bir forum olması tasarlanmış, bu amaçla Zirve’ye karşıt görüşteki parti liderleri de EPP Başkanı tarafından davet edilebileceği vurgulanmıştır338. EPP gerek örgütsel yapısıyla, gerekse karar alma ve Avrupa Konseyi Zirvesi öncesi yaptığı hazırlıklarıyla siyasi rakipleri için bir model olmuştur339.

EPP Zirvesi, Avrupa Konseyi’ndeki EPP üyesi hükümet ve devlet başkanlarının alacağı pozisyonu, partinin işbirliğini yönlendirecek politik kararları ve partinin stratejileri üzerine öneri hazırlar.

337 “A Federal Constition for the European Union” the text is printed in the EPP Bulletin. Repoert of the

Secretary- General of the European People’s Party n.5/6- December 1990.

338 Özellikle Bu zirveye, İngiliz Muhafazakâr Party’nin katılması için yapılan tüm davetlere O dönem parti

başkanı olan John Major iştirak etmemiştir.

339 The EPP Bulletin EPP 1992, Partinin Sosyalistlere ve Liberallere göre daha dinamik bir tarza sahip olduğu ve

EPP Zirvesi aşağıdaki üyelerden oluşur;

• EPP Başkanlık Divanı üyeleri (Başkan, Başkan yardımcıları, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Parlamentoda EPP grub Başkanı, Mali işler sorumlusu ve Genel Sekreter),

• Avrupa Konseyi’nde EPP’ye mensup hükümet ve devlet başkanları, Avrupa Komisyonu Bşk, Bşk yardımcısı, EPP’nin doğal üyesi olan partilerin başkanları,

• AB üye devletlerdeki koalisyon hükümetlerindeki EPP’nin ortak üye parti başkanları,

• AB üye devletlerdeki EPP’nin doğal üyesi olmayan muhalefet parti liderleri (bunlar EPP Başkanının daveti üzerine zirveye katılırlar) oluşmaktadır. Başkan, gerekli gördüğü kişileri de EPP Zirve toplantısına davet etme hakkına sahiptir. Başkan, EPP Zirvesi’nin genel talimatları ve sonuçlarını Politik Büro’ya rapor eder.

Partinin kuruluşundan itibaren üye parti liderleri geleneksel olarak konferanslar şeklinde bir araya gelmişlerdir. Ancak AB’nin genişleme süreci ile beraber AB Konseyi’nin almış olduğu yeni şekille birlikte parti bu yeni duruma kendini uyarlama ihtiyacı duymuştur. Özellikle Alman Helmut Kohl’ün Başkan olduğu dönem bu toplantıların gerekliliği fark edilmiş ve Hıristiyan demokratlar önceliği Avrupa Konsey Zirvesine vermişlerdir. Politik Büro’nun yapısı ve üye sayısındaki artış, Avrupa Konsey Zirvelerinden önce toplanıp bu zirveye yönelik kararlar almada yavaş kalınmasına ve partinin Avrupa Konsey Zirvelerinde etkin olamamasına yol açmıştır. EPP Zirvesi’nin asıl amacı, AB Konseyindeki hükümet ve devlet başkanlarını Avrupa Konsey Zirvesine hazırlamak olduğu için, hükümet temsilcilerinin nispeten küçük ve resmi olmayan bir ortamda iletişim kurabilmelerini sağlamaktır340.

Devamlılık ve istikrar için EPP Başkanı hem Politik Büro ve Parti Zirve toplantılarına başkanlık eder hem de Zirve toplantılarının sonuçlarını Politik Büro’ya taşır. EPP Zirve toplantıları “doğal olarak üzerinde anlaşılan EPP’nin AB siyasetinde

340 Johansson K. Magnus (1997), Transnational Party Alliances: Analysing the Hard Won Alliance between

izleyeceği konuları özetleyen belgelerdir”. Genellikle EPP Zirve toplantıların sonuç bildirileri hakkında kamuoyuna bilgi vermek EPP Başkanı’nın görevidir. AB Konseyi’nde EPP’nin en çok üye ile katıldığı Zirve toplantısı “Corfu” da gerçekleşen Avrupa Konseyi’nden önceki, Haziran 1994 EPP Zirve toplantısıdır341. Jansen, bu Zirveleri, parti liderleri arasındaki samimi ilişkiye, ilk isimlerini kullanan ve birbirleriyle direkt konuşan “parti arkadaşlarına” yol açtığını, dolayısıyla “yakın ve gayri-resmi” olarak tarif etmiştir. Böylece liderler Zirve’de, diğer üye ülkelerdeki problemleri tartışırken bu konuda ortak duyarlılık geliştirilerek daha doğal davranabilmektedirler. EPP web sitesinde bu Zirvelerin “ resmi olmayan, kişisel ve güvenli bir ortam yarattığını ve bu ortamda zorlukların probleme dönüşmeden üstesinden gelindiğinin altı çizilmiştir.

Halen EPP’nin siyasi program ve alacağı pozisyonlarda son söz ulusal siyasetçi ve partilerin elindedir. EPP Başkanı bir konu çoğunluk tarafından oylandığında içgüdüsel bir politikacı yaklaşımı ile hareket etmektedir. Bu kesinlikle konunun özüne ve üye partilerin hassasiyetine bağlıdır. Zaten Kongre’nin kararlarını çoğunluk ilkesiyle almasının temelinde bu düşünce yatmaktadır. Bu prensip, EPP kurulduğu günden beri uygulanmıştır. Bir röportajda EPP Başkanı Martens, “görev yaptığım tüm Zirve toplantılarında, karar alma ve anlaşma temelinde ulusal partiler ve liderler arasında ortak zeminin oluşmasına çalıştım” demiştir342. Dolayısıyla EPP Başkanı’nın ifadesinde vurguladığı gibi çoğunluk görüşüyle alınan kararlar sayesinde EPP, AB düzeyinde politikalarını daha rahat uygulama imkânına sahip olmuştur.