• Sonuç bulunamadı

A- Merkez Örgüt

1- Kongre (the Congress)

Partinin en üst karar organı olan Kongre, üç yılda bir toplanır. Her dönem parti Kongresi farklı AB üyesi ülkede gerçekleştirilir. Partinin Avrupa’da izleyeceği genel siyaset ve politikalar Kongre’de belirlenmektedir. Parti kurulduğu 1976’dan 2008 yılına kadar 16 Kongre gerçekleştirmiştir. Bu Kongreler, EPP’nin siyasi program ve imajının gelişiminde önemli rol oynamıştır. Kongre’de tartışılan ve çoğunluğun oyu ile kabul edilen parti programı tüm üye partileri bağlayıcı hükümdedir. Parti programı EPP başta olmak üzere ulusal üye partiler ile AB kurumları içerindeki tüm Hıristiyan demokratlar tarafından kabul görür.

Kongre aşağıdaki yetkilere sahiptir324:

• EPP’nin siyasi programının hazırlanması ve kabul edilmesine karar verme, • Tüzük değişikliklerine karar verme,

322 Programme and Statüe, Vol. 1, the EPP Documantation series, Second Edition, Brussels, 1984.

323 The EPP faced a new political landscape and published “A federal constitution for the European Union”, 1990

Congress VIII in Dublin.

324 Internal Regulations of the International Non-Profit Association “European People’s Party”, approved by the

• Başkan, Başkan yrd, Genel Sekreter ve Mali İşler Sorumlusunu seçme, • EPP’nin feshine karar verme olarak belirlenmiştir.

Geniş katılımı amaçlayan Kongre, demokratik esaslara göre çalışmaktadır. Kongre’nin delege sayısı üye partilerin temsilci sayılarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Avrupa düzeyinde bireysel üyelik kabul eden EPP’ye ü bireysel üye için başvuran sahısların üyeliğine Kongre’de karar verilir.

Kongre’nin yapısı aşağıdaki gibidir; • EPP Başkanlık Divanı üyeleri,

• Doğal üye ve ortak üye parti başkanları, • Doğal üye ve ortak üye partilerin temsilcileri, • Parti üyesi AB üye devlet ve hükümet başkanları, • Eğer doğal parti üyesi ise Avrupa Konseyi başkanı, • Avrupa Parlamentosu başkanı (EPP üyesi ise),

• Avrupa Parlamentosunda EPP gruba bireysel üye olmuş şahıslar, • Parti’nin Yan Kolları Başkan ve üyeleri,

• EPP’nin doğal parti üyesi ise Avrupa Komisyonu üyeleri,

• Batı Avrupa Birliği (BAB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Kuzey Atlantik İttifakı (NATO), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis Başkanı ve Bölgeler Komitesi’nin EPP/CD grubuna üye parti başkanları, Kongre’de doğal üye ve ortak üye partiler, Bölgeler Komitesi’nin EPP/CD grup üyeleri, AP’deki EPP grubunun bireysel üyeleri ayrı ayrı temsilcidirler. Politik Büro, Kongrenin olağanüstü toplanmasına karar verirse, partinin tüm üyelerinin katılmasını kararlaştırabilir. Doğal üye ve ortak üye partilerin her birinin üye sayıları, Politik Büro üyeleri sayısına uygun olarak hesaplanır. Eski üyeler bu hesapta dikkate alınmaz. Doğal üye ve ortak üye partiler en az üç delege hakkına sahiptirler. EPP’nin Bölgeler Komitesi grubu ve Yan Kolları Kongrede 6 üye ile temsil edilir.

Kongre Başkannı ayrıca partinin önceki başkan ve genel sekreterini, partinin taraftarlarını/destekleyicilerini ve diğer partilerden temsilcileri, Kongreyi izlemeleri

için misafir olarak davet edebilir. EPP Kongreleri normalde herkese açıktır. Buna Kongre, Başkanlık Divanı ricası üzerine basit çoğunlukla karar verilir. Ayrıca Kongrenin televizyonlarda yayınlamasınada karar verilebilir. Kongre organizasyonu, EPP Başkanlığı tarafından zaman zaman oluşturulan prosedürler ve kanunlar çerçevesinde yapılır. 1986 yılında Hague’de yapılan Kongre’ye kadar, Kongre’de kabul edilen belgeler için yönetimin oybirliği ile karar vermesi gerekmekteydi. Bu Kongre’de alınan karar ile Kongre dokümanlarının kabulü için oy çokluğu ile karar verilmesi kararlaştırılmıştır325. Lüksemburg’da yapılan VII. Kongre’de parti yasası veya tüzüğüne ilişkin değişiklikler bu karar neticesinde oyçokluğu prensibine dayalı olarak sonuçlandırılmıştır326.

1992 yılında Atina’da yapılan Kongre’de partinin, Avrupa’da izleyeceği genel siyaset ve Kongreye danışmanlık yapması amacıyla çalışma gruplarının oluşturulması ve bu yönde kurallar düzenlenmesi kararlaştırılmıştır327. Buna göre, oluşturulan çalışma grupları üç yılda bir yapılan Kongreye kadar bazı konularda yetkili kılınmıştır. Çalışma grupları, Kongrenin yapısına uygun olarak oluşturulmuş, böylece çalışma grupları yapacakları çalışmaları ve tasarıları Kongre’ye sunmakla görevli kılınmıştır328. AB’nin genişleme sürecine bağlı olarak özelleştirme, uluslararası güvenlik ve savunma, hukuksal düzenlemeler, AB’nin Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ile ilişkileri gibi konularda çalışma grupları oluşturulmuştur. Ayrıca partinin Avrupa seçimlerine hazırlanmasına yardımcı olan siyasi program ve seçim komitesi çalışma grupları da mevcuttur. Bir konu ya da bir sorun derinlemesine bir çalışma gerektirdiğinde EPP, bu sorunla ilgili uzman kişilerle parti temsilcilerinin çalışma gruplarında buluşmasını organize etmektedir.

Kongre bünyesinde oluşturulan Çalışma Grupları, Başkanlık Divanı üyelerinin de içinde bulunduğu Kongreye bağlı parti organıdır. EPP üye partilerinin temsilcileri, nihai olarak Politik Büronun onaylamış olduğu önerileri ve stratejik alanlardaki temel politika ve pozisyonlar geliştirirler. Çalışma grupları yuvarlak masa tartışmaları, konferans düzenlemeleri ile ilgili diğer önemli işlerden

325 The EPP focused on “Economic Development and Environmental Problems”, 1986 Congress VI in the Hague

EPP-Bulletin, Report by the Secretary- General of the European People’s Parrty, no 5 June 1986.

326 1988 Congress VII in Luxembourg prepared for another European Election and approved the document “On

the Side of the Citizens”, EPP-Bulletin, Report by the Secretary- General of the European People’s Parrty, no 5 July 1988.

327 The EPP discussed, drafted, and approved the EPP “Basic Programme”, 1992 Congress IX in Athens. 328 Internal Regulatiıns of the International Non-Profit Association “European People’s Party”, Approved by the

sorumludurlar. Eğer çalışma grupları üyeliklerinden biri boşalırsa Başkanlık ve Genel Sekreterlik ortaklaşa EPP’ye üye partiden bir üyeyi boşalan üyelik için atamasını yapmakla yetkilidir. Atanan üyenin çalışmaları yetersiz kalırsa bu üyenin üyeliği Başkanlık tarafından düşürülebilir. Yeni atama hakkı yine Başkanlık ve Genel Sekreterliğindir. EPP’de mevcut olan Çalışma grupları şunlardır329.

a- Avrupa Politikası

EPP Başkanı veya Başkan Yardımcısının başkanlığında toplanan ve Avrupa seçim kampanyalarının organizasyonu ve politikaların geliştirilmesinden sorumlu çalışma grubudur. Avrupa politikası çalışma grubunun belirlemiş olduğu program ve politikalar Ayrıca, EPP’ye üye partilerin ulusal düzeydeki seçim çalışmalarının koordinasyonu ve seçim kampanya programlarına da yön vermektedir.

b- Ekonomik ve Sosyal Politika

Ekonomik ve Sosyal Politika çalışma grubu, Avrupa düzeyinde Ekonomik ve Sosyal gelişmelerle ilgili temel konularla ilgilenir. Parti, Lizbon sürecinde özellikle üzerinde önemle durulması gereken nüfus, araştırma ve geliştirme gibi önemli konulara eğilmiş ve bu politikaların EPP tarafından öncelikli olarak desteklenmesi gerektiğine odaklanmıştır.

c- Genişleme ve Partiye Üyelik

Genişleme ve partiye üyelik çalışma grubu, aday ülkeler ve AB’nin genişleme stratejisi ile ilgili çalışmalar yapar. Bu çalışma grubu tüm kıta Avrupa’sındaki gözlemci ve ortak üye partiler ile partiye yeni üye olmak isteyen ulusal partilere kolaylaştırıcı ve teşvik edici vekâlete sahiptir. Bir üye EPP’ye kabul edildiğinde aynı zamanda AP’deki gruba ve diğer organizasyonlara da kabul edilmiş olmaktadır.

d- Ortak Tarım Politikası

Ortak tarım politikası çalışma grubu, tarım politikasının yanı sıra sürdürülebilir gelişme ile ilgili konular ve tüketicinin korunması konuları ile uğraşır.

e- Yabancılar ve Güvenlik Politikası

Bu çalışma grubu, partinin kıtalar arası ilişkileri ve karşılıklı işbirlikleri yanında, tüm Avrupa’nın yabancı ve savunma politikaları ile ilgili konularda EPP adına görev yapar.

Çalışma grupları Kongre’ye yapmış oldukları önerileri tasarı olarak sunarlar. Tasarılar, Kongre üyelerinin üçte birinden (1/3) az oy alırsa reddedilir, üçte ikiden (2/3) fazla oy alırsa kabul edilir. Üçte iki (2/3) den az oy alan tasarılar bir sonraki Kongre’de tekrar görüşülmesi için Komisyona havale edilir. Komisyonun alacağı karar neticesinde gündeme gelip gelmeyeceği karalaştırılır. Parti içi düzenin kaliteli bir işbirliğini ortaya koyması için kabul edilmiş olan bu kural partide uzlaşma ile karar alınmasına katkı sağlamıştır. Özellikle farklı görüşlerin birbirini anlayışla karşılaması öncelikle partide bütünlüğün sağlanması açısından önemlidir. Böylece EPP, Avrupa düzeyinde temel problem teşkil eden konularda bir uzlaşı merkezi ve ulusal partiler arasında bir denge konumundadır. Dolayısıyla üye partiler arasında ortaya çıkabilecek sorunlar, farklı ülkelerden üye olan partilerin ortak kararları neticesinde, Avrupa düzeyinde tek bir çatı altında çözüme kavuşturulur. Kararlar alınırken üye partiler arasındaki dil, ırk vb. farklılıklar göz ardı edilerek ortak hareket edilir. EPP üyesi ulusal partiler, farklılıklara rağmen Avrupa düzeyinde tek bir politika izlemenin zorluğunu böylece göğüslemiş olurlar.

Ulusal bir partinin Kongresi ile karşılaştırıldığında, EPP Kongresi çok canlı ve renkli değildir. Ayrıca Kongre zamanı ve çalışma olanaklarının sınırlı olması, özellikle üyelerin lisanlarına yönelik tercümelerin uzun ve sıkıcılığı Kongre’nin heyecansız ve zevksiz geçmesine yol açmaktadır. Bunu aşmak için EPP, Kongre metinlerinin önceden delegelerin dillerine çevrilmesi yolunu denemiş, ancak finansal zorluklar nedeniyle tam anlamıyla uygulayamamıştır. Jansen, bu ve benzeri sorunların, Avrupa parti Kongrelerinden beklenen performans ve ilerlemelerin son derece resmi ve sığ kalmasına neden olduğunu belirtmiştir330.