• Sonuç bulunamadı

A- Merkez Örgüt

2- Politik Büro (Political Bureau)

Politik Büro, EPP’nin stratejik organıdır. Başkan tarafından yönetilen Politik Büro, partinin en önemli karar organıdır. Politik Büro, parti ve parlamento grubu arasında yapılacak görüşmeleri ve alınan kararları yerine getirir. Partinin tüzel kişiliği, Politik Büro tarafından temsil edilir. Kurul’dan meydana gelen Politik Büro da kararlar çoğunluk yöntemiyle alınır. Bu karar Wilfered Martens’in Başkan seçilmesi ile alınmış artan işbirliği ve parti içinde uzlaşmanın sağlanması noktasında

atılmış önemli bir adım olmuştur331. Politik Büro’nun üç tür üyesi olup bunlardan ilki EPP’nin idari kadrolarında bilfiil yer alan üyelerdir. İkinci grupta vekiller ve delegeler, üçüncü grupta ise oy hakkı bulunmayan üyeler yer alır. Buna göre Politik Büro’yu oluşturan ve EPP’nin idari kadrolarından gelen üyeler parti tüzüğünün 15. maddesinde düzenlenmiştir332. Bunlar;

• Avrupa Parlamentosundaki EPP grubu üyeleri, • Başkanlık Divanı üyeleri,

• Doğal veya ortak üye niteliğindeki partilerin başkanları, • EPP Yan Kolların Başkan veya Başkan vekilleri,

• Doğal üye partinin Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu üyeleri ve Bölgeler Komitesi Başkanlık divanı üyeleri,

• Avrupa Konseyi (Council of Europe), BAB, AGİT ve NATO Parlamenterler Asamblelerinde ve Bölgeler Komitesinde yer alan EPP grup başkanlarıdır. Bu gruba mensup olan üyeler yukarıdaki görevlerinin sona ermesiyle birlikte EPP Politik Büro üyeliğinden ayrılmış sayılırlar.

Politik Büro ikinci grupta yer alan vekil veya delege niteliğindeki üyeler şu kategorilere ayrılırlar:

• Doğal ve ortak üye niteliğindeki partilerin temsilcileri (temsilcilerin oy hakkı temsil ettikleri üye partinin EPP içindeki ağırlığıyla doğru orantılıdır),

• EPP’nin Bölgeler Komitesindeki grubunun temsilcilerinden (Bunların oy ağırlıkları da Başkanlık Divanı tarafından belirlenir) oluşmaktadır.

Temsil ettikleri delegasyonun ilgili kurumdaki görev süresinin dolmasıyla birlikte bu üyelerin de Politik Büro’daki görev süreleri dolmuş sayılır. Politik Büro’nun terkibi Genel Sekreterlik tarafından AP’nin bir yasama döneminde iki kez olacak şekilde yasama dönemi başında ve ortasında belirlenir.

Politik Büro’nun üçüncü gruptaki üyeleri ise, • EPP’nin Genel Sekreter yardımcıları,

331 Jansen Thomas, (2006), s.88.

332 By-Laws of the International non-Profit Association “European People’s Party”, approved by the EPP

• Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, BAB, AGİT ve NATO Parlamenterler Asamblelerinde ve Bölgeler Komitesinde yer alan EPP grup Genel sekreterleri,

• Gözlemci statüsündeki üye partilerin her birinden gelen iki delegeden oluşmaktadır.

• Ayrıca Başkanın önerisi üzerine Politik Büro danışma amaçlı olarak kurum dışından kişileri davet edebilir. Politik Büro’yu oluşturan üçüncü gruptaki üyelerin oylamalarda oy hakkı bulunmamaktadır.

Politik Büronun görev ve fonksiyonları parti tüzüğü 16. madde de şu şekilde düzenlenmiştir333.

• EPP’nin faaliyetlerini siyasal programı doğrultusunda düzenleyerek eylemde birlik sağlamak,

• Kongreyi, gündem, tarih ve toplanılacak yeri açıkça belli ettikten sonra toplantıya çağırmak. Kongreyi toplantıya çağırma, Politik Büro adına Başkanın sorumluluğundadır.

• EPP Kongresi taslak belgelerini onaylamak ve tartışmak. Başkan olağan Kongre’de görüşülmek üzere kabul edilmiş gündem, toplantı yeri ve tarihini yazılı olarak sunmak durumundadır. Bununla birlikte, Kongre iç düzenlemelerinin bir kopyasını delegelere, Kongre toplanmadan 4 hafta önce göndermek zorundadır. Ayrıca Başkan, delegeleri organizasyonla ilgili düzenlemelerden haberdar eder.

• Politik Büro, olağan dışı Kongre kararı alabilir. Olağan dışı Kongre kararı, AP’deki EPP grup veya en azından 1/3 doğal üye ve ortak üye parti üyelerinden gelebilir. Olağan dışı Kongre kararını Politik Büro üç hafta içinde yerine getirmeli ve toplantı yeri ve zamanını bildirmelidir. Eğer olağan dışı toplantıya çağırma tüzük ve yönetmeliklere uygunsa ve toplantıya çağıranlar çoğunluğu sağlamışlarsa, Kongre’nin toplanmasına karar verilir. Kanuna uygun verilen önergede yeterli çoğunluğa ulaşılmış olmalıdır. Kongre’nin olağan dışı toplanmasına yönelik verilen bir önergeye geçerli bir

333 By-Laws of the International non-Profit Association “European People’s Party”, approved by the EPP

tedbir konulabilir. Tedbir Kongre Başkanlık divanı veya en az 7 doğal üye ve ortak üye partilerin (bunlar ayrı ülkelerden olmalı ve Parlamentoda EPP gruba üye olmalıdır) verecekleri önergeyle Kongre’nin olağan dışı toplanmasına tedbir koyabilirler. Eğer Kongre’nin olağan dışı toplanmasına geçerli bir tedbir konulmayacaksa, Başkan, EPP Başkanlık Divanına danışarak, olağan dışı Kongre’nin gündemine ve tarihine ilişkin kararı açıkça beyan eder. Kongre’nin olağan dışı toplanmasına ilişkin şartlara ait süre ve ihbar parti tüzüğüne uygun olmalıdır.

• Politik Büro, Başkanlık Divanının tavsiyesi üzerine Genel sekreter yardımcılarını seçer,

• Ulusal parlamentolarda yer alan gruplarla, üye partiler arasındaki ilişkilerin organize bir biçimde ve sistemli temeller üzerinde devam edilmesini sağlar, • Yıllık hesapları ve parti bütçesini kabul eder,

• Üyelik başvurularını değerlendirir ve ortaklık ilişkilerinin yürütülmesini sağlar,

• Parti üyeliklerini iptal eder,

• Üye partiler tarafından ödenen yıllık üyelik aidat oranlarını belirler,

• Başkanlık divanının önerisi üzerine onursal başkan(lar)ın seçilmesi ve Hesap uzmanlarının atanması gibi birçok görev ve fonksiyonu yerine getirir.

Belirli konu ve sorunlar üzerinde çalışan Politik Büro, daimi komisyonlar ve geçici nitelikli çalışma grupları oluşturabilir. Bu komisyon ve çalışma grupları, ilgili komisyon veya grubun başkanının kararı üzerine yine Politik Büro tarafından fesih edilebilir.

Başkanın daveti üzerine Politik Büro yılda dört kez toplanır334. Toplantılar genelde Brüksel’deki parti merkezinde gerçekleştirilmektedir. Gerektiğinde olağanüstü toplantı da düzenlenebilir. Politik Büro, toplantı zamanını en az iki hafta önceden üyelere yazılı olarak bildirilir. Üyelerin çoğunluğunun toplantıda hazır bulunması halinde nisap sağlanmış olur. Nisabın sağlanamaması halinde düzenlenen

334 By-Laws of the International non-Profit Association “European People’s Party”, approved by the EPP

ikinci toplantıda aynı gündemin bulunması halinde nisap sağlanamasa da toplantı gerçekleştirilir. Tüm oylamalar mevcut üyelerin mutlak çoğunluğuyla alınır. Oyların eşit çıkması durumunda Başkanın oyu belirleyici olur. Genel sekreter veya genel sekreter vekili toplantı tutanaklarını hazırlar. Her bir toplantıyı takip eden 4 hafta içinde tutanaklar tüm parti üyelerine ulaştırılır.

Görevi parti birliğini korumak ve aktif olarak Avrupa düzeyinde belirlenen parti siyasetini yürütmek olan Politik Büro, ulusal partilerden gelebilecek istek ve arzuları görüşüp karar bağlar ve bu kararın ulusal düzeyden gelmiş olmasına bakılmaksızın onun, Avrupa düzeyinde etkin kullanımı olup olmadığını kararlaştırır. Bu yolla alınan kararlar Avrupa perspektifinden bakılarak kararlaştırılacağı için ulusal partilerin çatışmasına engel olmaktadır. Neticede Politik Büro, ulusal partilerin Avrupa düzeyinde daha etkin olmalarının yolunu açarak onların kendi aralarında çatışmalarını engeller.

Politik Büro, normal şartlar altında kapalı oturumla toplanır. Bununla birlikte delegelerin onda biri (1/10) veya Başkanlık Divanının ricası üzerine yapılacak oylamayla basit çoğunlukla halka açık toplantı kararı alınabilir. Politik Büro, Kongreler arasında işleyen bir yapıdır ve yapısal reform önceliğine sahip olarak daha sık toplanır. Politik Büro delegeleri, EPP grubu ve üye partilerin AP’deki vekil sayılarıyla orantılı olduğundan EPP’nin seçim başarıları nedeniyle çok sayıda üyeye sahip olmuş gün geçtikçe büyümüş ve hantal bir yapı haline gelmiştir. Özellikle 1990’lı yıllarda Birlik düzeyinde meydana gelen değişimlere ayak uydurmada yetersiz ve yavaş kaldığı görüldüğünden Parti, bu değişime daha hızlı adapte olmak için başka bir forum ve yetkili organ olarak Parti Zirvesi’ni (Summit) kurmuştur.