• Sonuç bulunamadı

C- Avrupa Parlamentosunda Grubu Bulunan Avrupa Partileri

4- Diğer Gruplar

Avrupa Parlamentosunda bulunan diğer gruplar ise Birleşik Avrupa Sol/Kuzeyli Yeşil Sol, Özgürlükçüler/Demokrasi ve Uluslar Avrupa’sı Birlik gruplarıdır. Bu gruplar özellikle AB’nin genişlemesi ile beraber birkaç marjinal ulusal üye partinin AP çatısı altında birlikte hareket etmeleri ile ortaya çıkmış sürekli olmayan yapılardır.

a- Birleşik Avrupa Sol/Nodric Yeşil Sol Konfederal Grup (European United Left/ Nodric Green Left- GUE/NGL)

GUE-NGL grubu, 1989 yılından beri AP’de sosyalist olmayan birkaç partinin bir araya gelmesi ile kurulmuştur. İtalyan Komünist Partisi CP, Birleşik Sol, İspanya, Danimarka’dan SPP ve Yunanistan’dan Synaspismos partileri Avrupa Parlamentosunda bir araya gelerek Birleşik Avrupa Solu ismi altında konumlanmışlardır. (Gauche Unitaire Europeen), 1993 yılında AB genişleme sürecine bağlı olarak Nordic ülkelerinin birliğe girmesi ile GUE grup buna bağlı olarak üye sayısını artırmıştır. Sol Parti (VP) İsveç, Sol İttifak (Vas) Finlandiya, Sosyalist Halk Parti (SF) Danimarka ayrıca İsviçre ve Finli diğer komünist partiler de Avrupa Parlamentosunda Nodric Green left (NGL) çatısı altında 1995 yılında birleşmiş ve GUE grupla birlikte hareket etmeye başlamışlardır. Böylece parlamentodaki grubun adı Birleşik Sol/Nodric Yeşil Sol Konfederal grup ismini almıştır. AP’de 33 milletvekili ile temsil edilen grup, 1999 seçimlerinde üye partilerin başarılı sonuçlar almasıyla sandalye sayısını 49 yükseltmiş ve parlamentoda beşinci büyük parti ailesi konumuna gelmiştir. 2004 yılında 10 yeni üyenin birliğe katılması ve akabinde yapılan seçimler ile birlikte GUE/NGL grubu 16 doğal üye ve 4 ortak üye parti siyasi faaliyetlerini sürdürmektedir210.

Partiye üye ülkeler ve ulusal partiler aşağıdaki gibidir:

Üye Partiler/Members Parties

Cyprus Progressive Party of Working People (AKEL)

Czech Republic Komunistická strana Cech a Moravy ÚV KSCM, Finland Vasemmistoliitto (VAS)

France Parti Communiste Francais (PCF)

Germany Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) Greece Kommunistiko Komma Elladas (KKE)

Greece Synaspismos Ireland Sinn Féin

Italy Partito della Rifondazione Comunista (PRC) Italy Partito dei Comunisti Italiani (PdCI)

Netherlands Socialistische Partij (SP) Portugal Partido Comunista Português (PCP) Spain Izquierda Unida (IU)

Sweden VänsterPartiet (V) Finland Vasemmistoliitto (VAS)

Ortak Üye Partiler/Associate Member Parties Norway Socialistisk Venstre Parti (SV)

Portugal Bloco de Esquerda (Left Bloc) Luxembourg Déi Lénk

Switzerland Parti Suisse du Travail (POP)

Parties with MEPs as Associate Members of the Group

Denmark Folkebevaegelsen mod EU

GUE/NGL Konfederal grubu, kendisine üye olan partilerin öz kimliklerine saygılı ve vermiş oldukları politik taahhütler arasında bir ayrım yapmayan işbirliği formudur. Partinin genel eğilimine aykırı olmamak koşulu ile kişisel üyelik yolu açıktır ve üye partiler arasında bir ayrım yapmaz. Grup, tüm siyasi partilere açıktır. Grup, Avrupa bütünleşmesine karşı olmamakla beraber, uygulanmakta olan bütünleşme fikrine karşı çıkar. Öncelikle Avrupa’nın yüz yüze olduğu temel sorunların (istihdam, eğitim, ekonomi, çevre, eşit vatandaşlık hakkı gibi çok önemli konuların) çözülmesi ve ülkeler arasındaki gelişmişlik dengelerinin düzenlenmesi gerektiğini belirtir. Özellikle ekonomik açıdan güçlü AB üyesi ülkelerin güdümünde bir bütünleşmenin mümkün olmadığını bu nedenle eşit haklar çerçevesinde bütünleşme gerektiğini destekler.

Grup, Maastrich Antlaşması çerçevesinde tanımlanan demokrasinin eksik olduğunu savunur ve neo-liberal politikaların bütünleşmeyi sağlayamayacağı

üzerinde durur. AB düzeyinde bölgeselleşmenin desteklenmesini, bu doğrultuda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi örgütlerle işbirliğinin artırılmasını, buna karşın NATO (Kuzey Atlantik İttifakı) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) gibi örgütlerle işbirliğinin gereksiz olduğunu vurgularlar. Kalıcı barışın silahlı kuvvetler ve bu tarz örgütlerle sağlanamayacağı, bölgeselleşme ve etnik hakların verilmesi ile barış ve huzurun daha rahat sağlanacağını belirtirler. Doğrudan demokrasinin uygulanması ile tüm Avrupa’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık gibi haksızlıkların ortadan kalkacağını bunun için güney ve kuzey tüm dünyanın ekonomik sosyal ve kültürel olarak eşit düzeylere gelmesini, hak ve adalet çerçevesinde politikalar üretilmesi gerektiğini savunan politikaları destekler.

b- Özgürlükçüler/Demokrasi Parlamento Grubu (Independence/Democracy- Indemgroup)

Özgürlükçüler/Demokrasi grubu AP’nda 25 Temmuz 2004 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacı, AB bütünleşmesine karşı ve bu yönde yapılan tüm anlaşmaların geçersiz kılınmasıdır. Bu amaçla tüm AB kurumlarının ortadan kaldırılmasını ve AB’nin parçalanmasını isterler. Temelde demokrasiyi savunmalarına karşın AB’nin tüm vatandaşları temsil yeteneği olamayacağını her ülkenin kendi kendini yönetmesi gerektiği tezini savunurlar. Grup, Kongre, Büro ve Başkanlık şeklinde örgütlenmiştir. Parti iki başkan tarafından temsil edilir. Başkanlar parlamento ve parlamento dışında yetki ve görev paylaşımı yaparak görevlerini yerine getirirler. Grup iki yıl altı ayda bir Kongresini düzenler ve bu kongrede başkan, başkan yardımcısı, Mali işler sorumlusu ve denetmeni seçer. Başkanlık üyeleri grup adına yetkiyi kullanır211. Şeffaflık grubun en önemli konularındandır. Grup 10 farklı ülkeden 33 parlamentere sahiptir. Bu ülkeler; Çek Cumhuriyeti (1), Danimarka (1), Yunanistan (1) , Fransa (3), İrlanda (1), Hollanda (2), İsveç (3), İngiltere (10), Polonya (7). İtalya (4)’dır. Grup Başkanı, Nigel Farage (UKIP) ve Jens-Peter Bonde (JuniBevægelsen- Mod Unionen)’dır. In/Dem grubun politik öncelikleri, Avrupa anayasasının ve getirmiş olduğu kurumların reddedilmesi, tek bir Avrupa’nın yaratılmasının engellenmesi, geleneklere ve kültürel değerlere saygı gösterilmesi, egemen devletlerarası işbirliği, demokrasi ve özgürlüklerin geliştirilmesi, ulusal farklılıklar ve ilgilere saygı duyulmasıdır.

c-Uluslar Avrupa’sı Birlik Grubu (Union for Europe of the Nations-UEN)

UEN grup, altı ulusal partinin bir araya gelmesi sonucu 1994 yılında kurulmuştur212. 1999 yılında bu altı ulusal partinin tek çatı altında birleşme yönündeki kararları doğrultusunda UEN Avrupa düzeyinde Avrupa medeniyetinin temelini teşkil eden bireye saygıya dayalı özgürlük, dayanışma ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılanmıştır. UEN göre AB ideali ancak gelenek, egemenlik, demokrasi ve Avrupa halklarının kimliklerine saygı duyularak gerçekleştirilebilir. Bu amaçla UEN, AB’nin dünyada istikrar yaratacak güce kavuşması amacını ve halklar arasında diyalogu destekler. Buna göre UEN şu ilkeler doğrultusunda Avrupa düzeyinde politikalar gütmektedir.

• Farklı kültür kimlik ve dillerin korunup saygı görmesi ve demokratik temellere vurgu yapılarak korunması;

• Bireyler ve topluluklar arasında dayanışmayı destekleyerek halklar arasında eşitliğin sağlanmasını amaçlar.

• Halkların meşru çıkarlarının korunması, yaşlıların, ekonomik bakımdan güçsüz durumda olanların eğitim ve ekonomik fırsat eşitliğinden yararlanması;

• Yaşam kalitesinin savunularak çevrenin korunması, hayvan sağlığı, kırsal ve şehirleşmekte olan kesimin geliştirilmesi, bölgesel farklılıkların korunması; • KOBİ’lerin ve zanaatkarların desteklenmesi ve işçilerin refah seviyelerinin

artırılarak insan hak ve onuruna uygun gelir elde etmesi;

• Irkçılık ve ayrımcılığın önlenerek insan hak ve özgürlükleri bağlamında bölgesel ve dünya ölçeğinde korunması;

• Avrupa’da AB’ne üye devletlerin dış politika hususlarındaki önceliklerini kendilerinin belirlemesi, ortak bir tavır alınması mümkün olduğunda bunun Birleşmiş Milletler (BM), NATO, AGİT ve benzeri diğer çok taraflı kuruluşlarla gerçekleştirilmesi.

• Uluslar arası sorunlara ortak çözüm amacıyla AB ve ABD’nin sıkı işbirliğine gitmesi gibi politikalara öncelik vermektedir.

212“Political groups of the European Parliament”

Avrupa siyasi parti yapısının ortaya çıkışı, hukuki temellerine ilişkin tartışmalar ve parlamentoda siyasi faaliyetlerine ilişkin yapılan analizlerden sonra Hıristiyan demokrasinin doğuşu ve bir siyasal parti olarak Avrupa düzeyinde örgütlenişinin incelemesine geçebiliriz. Bu bölümde din devlet ilişkilerini belirlenmesine yönelik olarak kısa tarihi seyir ele alındıktan sonra Hıristiyan demokrasinin doğuşu ve fikri temelleri ele alınacaktır. Bu doğrultuda Hıristiyan demokratların Avrupa Bütünleşme sürecinde etkin olmak amacıyla Avrupa partisi kurma girişimleri ve partinin örgütsel yapısı, yetkili organları ve bu organların sorumlulukları ile partinin Ab düzeyindeki konumu ve üye partilerin partiye üyelik durumları ortaya konulacaktır.

İKİNCİ BÖLÜM

HIRİSTİYAN DEMOKRASİNİN DOĞUŞU VE AVRUPA

DÜZEYİNDE SİYASAL BİR PARTİ OLARAK

ÖRGÜTLENMESİ: AVRUPA HALK PARTİSİ-EPP

I- HIRİSTİYAN DEMOKRASİNİN DOĞUŞU VE AVRUPA POLİTİKASINDAKİ YERİ