• Sonuç bulunamadı

2.2. İlgili Araştırmalar

2.2.1. Yurtiçinde yapılmış ilgili araştırmalar

Sınıf yönetimi konusunda yurtiçindeki araştırmalar incelendiğinde, eğitim sistemimizde sınıf yönetimi daha çok “sınıfta disiplin sağlama” etkinliği olarak algılanmaktadır. Oysa sınıfta disiplin sağlama konusu sınıf yönetiminin sadece bir boyutunu yansıtmaktadır. Ülkemizde sınıf yönetiminin bütün boyutlarıyla ele alınması oldukça yeni olduğu görülmektedir. “Sınıf Yönetimi” dersinin Türkiye’de öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarında ayrı bir ders olarak okutulması yeni yapılanma ile başlamıştır. Öğretmen yetiştiren programlara ise bu ders 1997-1998 öğretim yılından itibaren konmuştur. Bu bağlamda, halen görev yapmakta olan öğretmenlerin büyük bölümü “Sınıf Yönetimi” dersini almayan öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu durum sınıf yönetimi kavramının tam olarak algılanmasının ve sınıf yönetimi ilkelerinin eğitim-öğretim uygulamalarına doğru biçimde yansımasının zaman alacağını göstermektedir (Şentürk ve Oral, 2008, s. 10).

Yalçınkaya ve Tonbul (2002)’un yaptıkları araştırmada, sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerilerine ilişkin algılarının ne olduğu ile denetici, yönetici, aday öğretmenlerin gözlemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini; 47 ilköğretim okul yöneticisi, 103 sınıf öğretmeni ve 120 öğretmen adayı ile 38 deneticisi oluşturmuştur. Araştırmada Delson (1982) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sınıf yönetim becerilerine ilişkin öğretmen algıları, yöneticiler ile farklılık göstermemektedir. Deneticiler ve aday öğretmenler ile farklılık göstermekte olduğu görülmüştür. Yöneticilerin gözlemleri öğretmenler için iyi iken, aday öğretmenlerin ve deneticilerin öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin gözlemleri orta düzeyde olmuştur. Araştırmada, sınıf yönetim becerilerinin uygulanma düzeyine ilişkin öğretmen algılarının cinsiyet ve sınıf mevcudu değişkenine göre farklılık göstermekte olduğu belirtilmiştir. Ayrıca aday öğretmen gözlem düzeyleri ise okulun sosyo-ekonomik çevresine ve sınıf mevcuduna göre farklılık göstermektedir.

Özata (2004) tarafından yapılan çalışmada ilköğretim okullarında çalışan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerinin hangi düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini çalışmanın yapıldığı ilçedeki ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticiler ile müfettişler oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre, öğretmenler sınıf yönetiminin bütün alt boyutlarında yeterli bulunmuşlardır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi uygulamaları mesleki kıdem, okul türü ve cinsiyetlerine göre farklılık göstermektedir. Öğretmenler, sınıf yönetimine dair uygulamaları her zaman yaptıklarını belirtirken, yöneticiler de öğretmenlerin sınıf yönetimi ile ilgili olumlu davranışları genellikle yaptıklarını belirtmişlerdir. Öğretmen ve öğrenci görüşleri karşılaştırıldığında ise, anketin tüm boyutları için anlamlı bir farklılığın olduğu gözlenmiştir. Yöneticilerin görüşlerine göre sınıf yönetimi konusunda, öğretmenlerin kendilerini daha başarılı buldukları belirlenmiştir.

Erol (2006) tarafından yapılan çalışmada ilköğretim okullarındaki sınıf öğretmenlerinin; sınıf yönetimi açısından gerekli olan düzenlemeleri ve davranışları yerine getirip getirmediklerini ve istenmeyen öğrenci davranışları ile baş etmede kullandıkları yöntemlerin belirlemesi amaçlanıştır. Araştırma genel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmacı tarafından anket, Afyonkarahisar merkezinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 213 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Sonuç olarak, sınıf yönetimi açısından gerekli düzenlemeleri ve davranışları yerine getirmede ve istenmeyen öğrenci davranışları ile baş etmede kullandıkları yöntemlerde kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere, 40-49 yaş grubundaki öğretmenlerin diğer yaş gruplarındaki öğretmenlere, eğitim yüksekokulu ve lisans tamamlama mezunu olan öğretmenlerin diğer okul mezunu olan öğretmenlere, diğer bölümlerden mezun olan öğretmenlerin sınıf öğretmenliği bölümü mezunu öğretmenlere, 20 yıl ve üzeri çalışma yılına sahip olan öğretmenlerin diğer kıdemlerdeki öğretmenlere, 2.sınıfı okutan öğretmenlerin diğer sınıfları okutan öğretmenlere, sınıf mevcudu 31-40 olan öğretmenlerin diğer kıdemlerdeki öğretmenlere göre daha olumlu görüşlere sahip oldukları tespit edilmiş ve daha hassas davrandıkları ortaya çıkmıştır.

Burç (2006) tarafında yapılan çalışmada, Antakya ilçe merkezindeki ilköğretim okullarındaki sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin yönetici, müfettiş, öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlenmesi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Hatay ili evren olarak seçilmiş ve burada görev yapan 21 müfettiş, 28 yönetici, 126 öğretmen ve 400 öğrenci üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlik düzeylerine ilişkin müfettişlerin; yönetici, öğretmen ve

öğrenci görüşlerine göre daha farklılık gösterdiği görülmüştür. Öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin müfettiş, yönetici ve öğretmen görüşlerinin; cinsiyete, yaşa ve öğrenim durumuna göre farklılık göstermediği belirtilmiştir. Öğrenci görüşlerinin ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Buna karşılık öğrenci görüşlerinde okudukları sınıfa göre anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır.

Çelik (2006) tarafından yapılan çalışma ile ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin algıları ile bu algıların kişisel özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma, Denizli il merkezin okullarda görev yapan 788 öğretmen örneklemi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik veriler, sınıf yönetimi becerisini değerlendirme ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sonunda, öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin algılarının orta seviyede olduğu bulunmuştur. Alt boyutlara göre ise öğretmenlerin kendilerini etkinlik yönetimi boyutunda en yeterli, zaman yönetimi boyutunda ise en yetersiz hissettikleri bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerisine ilişkin algılarının cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenlerin, branş değişkenine göre ise sınıf öğretmenlerinin lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerisine ilişkin algılarının, cinsiyet değişkenine göre amaçlı davranış gösterme, planlama, sınıfta iletişim, sınıfta davranış yönetimi, etkinlik yönetimi ve değerlendirme boyutlarında kadın öğretmenlerin; branş değişkenine göre amaçlı davranış gösterme, sınıfta iletişim, sınıfta davranış yönetimi, etkinlik yönetimi ve sınıf içi liderlik boyutlarında branş öğretmenlerinin lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Mesleki kıdem değişkenine göre sınıfta davranış yönetimi boyutunda 11-15 ve 16-20 yıl meslek kıdemine sahip öğretmenler; etkinlik yönetimi boyutunda ise 16-20 yıl meslek kıdemine sahip öğretmenler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.

Topal (2007) tarafından yapılan çalışma, ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi davranışlarını çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmiş, bu davranışların öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan ilköğretim 4. ve 5. sınıflarındaki öğrenciler ve bu sınıfların öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın evreninden örneklem, tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örneklemdeki 4. ve 5. sınıf öğrencilerine ve öğretmenlerine, Topal tarafından geliştirilen, öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarını belirlemeye yönelik ölçek uygulanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarının belirlenmesi (demokratik/otoriter) amacıyla ilgili sınıflarda gözlem

yapılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarına ilişkin olarak öğrenci, gözlemci ve öğretmenlerin değerlendirmeleri arasında anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci ve öğretmenlerin değerlendirmelerine göre öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışları ile öğrenci başarısı arasında anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen, gözlemcilerin değerlendirmelerine göre öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışları ile öğrenci başarısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.

İlgar (2007) tarafından yapılan çalışmada, öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerini ölçen güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı geliştirmek, ilköğretimde çalışan öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek ve öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri yönünden kendilerinde eksik olan becerileri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da görev yapan özel ve resmi okullarda görev yapan toplam 766 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi sonucunda; özel okullarda görev yapanların, bayanların, tek tedrisatlı okullarda görev yapanların, sınıf yönetimiyle ilgili kitap okuyanların, 41 ve üzeri yaşta olanların, evli veya dul-boşanmış olanların, 11 yıl ve daha fazla öğretmenlik deneyimine sahip olanların, öğretmen okulu mezunlarının, sınıf ve yabancı dil öğretmenlerinin, sınıf yönetimiyle ilgili ders-kurs ve seminer alanlar ile kurs ve seminer alanların, sınıf mevcudu 30’dan az olanların sınıf yönetimi becerileri puanı diğerlerinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin, sınıf yönetimi becerileri yönünden geliştirmeleri gereken becerilerin bir kısmının; eğitim araç gereçlerini ders konularıyla koordineli olarak kullanabilmek, istenmeyen davranışları kontrol altına almaktan kaçınarak bunun yerine öğrencinin zamanını etkili kullanmaya yöneltmek, öğrencileri etkinliklere yöneltirken onların ilgi ve yeteneklerine uygun yönlendirme yapmak, sınıftaki grup dinamiğini etkili kullanmak ve ders sırasında istenmeyen davranışla karşılaştığında dersin işlenişini bozmadan hareket etmek olduğu tespit edilmiştir.

Kars (2007) tarafından yapılan çalışmada İzmir ili Konak ilçesinde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin görüşlerini belirlemesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 156 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenine anket uygulanmış ve İzmir ili Konak ilçesi evren olarak seçilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin kendilerini sınıf yönetimi yeterlikleri açısından yüksek düzeyde yeterli olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerinin, cinsiyete göre bayanlar lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği; kıdeme,

eğitim durumuna, mezun olunan okula, bölüme ve görev yapılan okul kademesine göre toplam puan ve alt boyut puanlarında genel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır.

Özçakır (2007) tarafından yapılan çalışmada ile Düzce ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin otokratik, demokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Düzce ilinde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 72 beden eğitim öğretmeni katılmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin demokratik sınıf yönetimi anlayışını yüksek düzeyde benimsedikleri, otokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarını belirleyen maddelerin bazılarında ise otokratik ve ilgisizlik eğilimi gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf yönetimi anlayışlarına ilişkin görüşleri cinsiyete, yaşa, mezun olunan okula, mesleki pozisyona ve öğretmenlik yapılan okul türüne göre değişmediği; kıdem değişkeni ile ilgisiz sınıf yönetimi arasındaki farkın ise istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Kaya (2008) tarafından yapılan çalışmada, İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan ilköğretim okullarındaki yönetici, sınıf öğretmeni ve bu okulların 4. ve 5. sınıf öğrencilerine anket uygulayarak veri toplamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrenciler öğretmenlerini, okul yöneticileri sınıf öğretmenlerini ve sınıf öğretmenleri kendilerini her zaman yeterli algılamaktadır. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre öğretmenlerini daha yeterli algıladıkları tespit edilirken; öğretmen ve yöneticilerin cinsiyetine göre anlamlı fark saptanmamıştır.

Çubukçu ve Girmen (2008) tarafından yapılan çalışmada, öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Eskişehir ilinde görev yapan 305 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırma, öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri konusunda kendilerini değerlendirebilmelerine olanak sağlamaktadır. Araştırma tarama niteliğinde bir çalışmadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmenler, sınıf yönetimi becerilerine sahip olma düzeylerine ilişkin en çok alan hakimiyeti boyutunda yeterli görülmüşlerdir. Öğretmenler sınıf yönetimi becerilerinin en az planlama boyutunda yeterli oldukları görülmüştür.

Yeşilyurt ve Çankaya (2008) tarafından yapılan çalışmada, sınıf yönetimi açısından öğretmen niteliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Elazığ il merkezinde 2006-2007 eğitim öğretim yılında ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemi evrenden

tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmiş 225 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler beşli likert tipi maddelerden elde edilmiş, çözümlenmesinde yüzde, aritmetik ortalama, t testi ve varyans (Anova) analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgulara göre öğretmenlerin; vizyon geliştirme, çeşitli öğretim yöntem ve tekniği kullanma, etkin dinleme, model olma, rehberlik etme, uygun sınıf atmosferi ve ortamı oluşturma, disiplin ve öğretimi dengede tutma, uyarı ve eleştirilerde olumlu cümleler kullanma, öğrencilerin saygılı, dürüst ve ahlaklı olmasına önem verme ve problemleriyle ilgilenme, ihtiyaçlarını bilme, öğrencileri karar alma sürecine katma ve onlara sıcakkanlı ve adil davranma konularında sınıf yönetimi açısından oldukça önemli niteliklere sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet, branş, öğrenim durumu ve kıdem değişkenlerine göre öğretmenlerin nitelikleri arasında anlamlı farklıklar bulunmuştur.

Özgan ve Yılmaz (2009) tarafından yapılan çalışmada öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri konusundaki algılarının müfettişlerce belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca sınıf yönetimi konusunda müfettişlerin, öğretmenlere çözüm önerileri sunmaları amaçlanmıştır. Çalışma tarama modelinde betimsel ve nitel bir araştırmadır. Araştırmada veriler, tesadüfi yolla seçilen 20 ilköğretim müfettişi ile telefonda görüşülerek toplanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri boyutlar bazında incelemiş ve altı boyuta ayrılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri; alan eğitimi bilgisi, iletişim, sınıf hakimiyeti, öğrenme-öğretme süreci, konu alanı, sınıfın fiziksel durumu ve diğer başlıkları altında incelenmiştir. Müfettişler, öğretmenlerin sınıf yönetiminde en fazla öğretme- öğrenme sürecinde eksik olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin öğrenme-öğretmen sürecinde yanlış yöntem, teknik ve strateji kullandıklarını vurgulamışlardır. En önemli eksik olarak öğretmenlerin sınıf hakimiyetini kuramadıklarını belirtmişleridir.

Keskin (2009) tarafından yapılan çalışmasında, öğretmenlerin görüşlerine göre ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlikleri ne düzeydedir sorusuna cevap aranmıştır. Bu çalışmada anketten yararlanarak, öğretmenlerin sınıf yönetimindeki yeterliklerinin, müfettiş görüşlerine göre ne düzeyde bulunduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma evreni olarak İstanbul Anadolu yakasında çalışan ortaöğretim öğretmenleri alınmıştır. Araştırmada, Keskin tarafından hazırlanan anket veri toplama aracı olarak kullanıştır. Anket tek bölüm ve 5 alt problemi ölçen 41 sorudan oluşmuştur. Bu sorular, öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterliklerini ölçmektedir. Anket toplam 50 kişiye uygulanmıştır. Sonuç olarak öğretmenler sınıf yönetimi konusunda kendilerini çoğunlukla yeterli görmektedirler. Sınıfın fiziki ortamının yönetimi,

program-plan hazırlama ve uygulamada, sınıf içi ilişkileri düzenlemede, zamanı etkili kullanmada ve öğrencide davranış geliştirme ve düzenleme alt problemlerinde bazı sorunlar görülmektedir. Cinsiyete göre farklılaşma durumunda ise; bazı durumlar dışında anlamlı farklılaşma görülmemektedir. Mesleki kıdeme göre farklılaşma durumunda ise; bazı noktalara kıdem yılı daha fazla olan öğretmenlerle, kıdem yılı daha düşük olan öğretmenler arasında bazı farklılaşmalar görülmüştür.

Buğday (2010) tarafından yapılan çalışmada, Kahramanmaraş merkez ilçe ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin, sınıf yönetimi konusundaki düşünce ve tutumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Kahramanmaraş merkez ilçede yer alan resmi ve özel 58 ilköğretim okulunda sınıf ve branş öğretmeni olarak görevli 2260 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma, betimsel türde genel tarama modelinde bir araştırmadır. Örneklemini ise tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiş 1130 öğretmen oluşturmuştur. Verilerin toplanması aşamasında, sınıf yönetimini kapsayan ve 31 sorudan oluşan ölçek araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda araştırma anketinin güvenilirliği α=0.83 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda; öğretmen merkezli yöntem ve tekniklerin kullanıldığı, tehdit, korku ve cezaya dayalı yaptırımların az da olsa kullanıldığı, öğretmenlerin demokratik tutumlarının geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Kaya ve Taşar (2010) tarafından yapılan çalışma ile ilköğretim okulu öğretmenlerinin etkili sınıf yönetimine ilişkin algılarını, okul yöneticisi, öğretmen, öğrenci, okul programı ve eğitim öğretim süreci, sınıf kültürü ve ortamı, sınıf çevresi ve veliler boyutlarında belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ayrıca, öğretmenlerin etkili sınıf yönetimine ilişkin algılarının, okulun bulunduğu sosyo-ekonomik çevre değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni Adıyaman ili merkezinde bulunan 42 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 1.616 öğretmen oluşturmuştur. Tabakalı örnekleme tekniğinin uygulandığı araştırma, 121 öğretmenden toplanan verilerin analizi ile yapılmıştır. Araştırmada veriler ölçek aracılıyla toplanmıştır. Araştırma sonunda, öğretmenlerin etkili sınıf yönetimine ilişkin algılarının sırasıyla en yüksek düzeyde okul yöneticisi, sınıf kültürü ve ortamı, ders programı ve eğitim öğretim süreci, öğrenci, öğretmen ve sınıf çevresi ve veliler boyutlarında meydana geldiği bulunmuştur. Sosyo-ekonomik düzey değişkenine göre öğretmen algılarında tüm boyutlarda üst sosyo-ekonomik düzey lehine anlamlı farklar bulunmuştur.

öğretmenlerinin sınıf yönetimi hakkında görüşlerinin belirlenmesi ve kişisel özelliklerine göre sınıf yönetimi hakkındaki görüşlerinin değişip değişmediğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma deseni olarak tarama modelinin kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Karabük ilinde görev yapan 60 coğrafya öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlara göre; coğrafya öğretmenlerinin sınıf yönetimi anlayışları, cinsiyetlerine ve en son mezun oldukları okula göre anlamlı farklılıklar göstermemektedir. Coğrafya öğretmenlerinin demokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarında yaşlarına göre anlamlı farklılık görülmezken, otokratik sınıf yönetimi anlayışına göre anlamlı farklılık görülmektedir. Mesleki deneyim yıllarına göre coğrafya öğretmenlerinin demokratik sınıf yönetimi anlayışlarında anlamlı farklılıklar bulunmazken, otokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Okullardaki genel sınıf mevcuduna göre, coğrafya öğretmenlerinin otokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışı anlamlı farklılık göstermeyip demokratik sınıf yönetimi anlayışı anlamlı farklılık göstermektedir. Coğrafya öğretmenleri, otokratik sınıf yönetimi anlayışını belirleyen maddelerin bir kısmında otokratik eğilimli olduklarını, demokratik ve ilgisiz yönetim anlayışını belirleyen maddelerin genelinde demokratik olan ve ilgisiz olmayan sınıf yönetimi sergilediklerini belirtmişlerdir.

Şahin ve Altunay (2011) tarafından yapılan çalışmada öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarını ve bu davranışların öğretmenlerin hangi özelliklerine bağlı olarak şekillendiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma İzmir'in 3 merkez ilçesinden tesadüfi yolla seçilen öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde kullanılan ölçek yedi alt boyuttan ve 40 maddeden oluşmaktadır. Araştırma, öğretmenlerin kıdemlerine, öğretmenlik dallarına ve cinsiyetlerine göre, ölçeğin değişik alt boyutlarında gösterdikleri sınıf yönetimi davranışları arasında farklılıkların olduğunu göstermiştir.

Paliç ve Keleş (2011) tarafından yapılan çalışmada amaç ilköğretim ve ortaöğretimde çalışan öğretmenlerin, sınıf yönetimi kavramı hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Bu görüşler öğretmenlerin özellikleri, sergilenen yaklaşımlar, karşılaşılan sorunlar ve öneriler boyutlarında incelenmiştir. Araştırmada, betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Rize ilindeki 3 ilköğretim ve 3 ortaöğretim okulunda farklı branşlarda öğretmenlik yapan 42 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada, yazılı görüşme formu kullanılmıştır. Bu form 4 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Araştırmacılar kategorileri, öğretmenlerin ifadeleri arasındaki benzerlik ve farklılıklardan yararlanarak oluşturmuşlardır.

Araştırma sonucuna göre, etkili bir sınıf yönetimi için önemli görülen öğretmen özellikleri şu şekilde sıralanmıştır; kişisel, mesleki özellikler ve öğrenciye yaklaşım olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin sınıf yönetiminde, tepkisel, önlemsel ve gelişimsel yaklaşımlara uygun davranışlar sergilemekte oldukları görülmüştür. Ayrıca, öğretmenlerin en çok karşılaştığı sorunların; öğrenci farklılıkları, öğrencilerin aile ilişkilerindeki sorunlar ve derse karşı tutumları olduğu görülmüştür.

Özgan, Yiğit, Aydın ve Küllük (2011) tarafından yapılan araştırmada, özel veya resmi ilköğretim okulu öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin ne düzeyde olduğunu tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi Gaziantep’te 40’ı özel 50’ si resmi okulda çalışan öğretmenlerden oluşmuştur. Belirlenen amaç doğrultusunda öğretmenlerin kıdem yıllarına, yaşlarına, branşlarına, mezuniyet durumuna, çalıştıkları okulun türüne ve cinsiyetlerine göre sınıf yönetimi becerileri anlamlı biçimde farklılık gösterip göstermedikleri inceleme konusudur. Çalışmada, İlgar (2007) tarafından geliştirilen 5’li likert tipinde 81 maddelik sınıf yönetimi becerileri ölçeği kullanılmıştır. Okul türü ve cinsiyet değişkenlerinde genel olarak, kıdem, branş ve yaş değişkenlerinde ise beceri bazında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Mezuniyet durumu ise anlamlı fark yaratmadığı sonucuna