• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın alt problemlerine göre elde edilen bulgular sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

1. Sınıf öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlik algılarına bakıldığında öğretmenler, ölçeğin alt boyutların hepsinde davranışları “Her Zaman” gösterdiklerini belirtmişlerdir. Toplamdaki yeterlilik puanları ise X=4,61 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre sınıf öğretmenleri sınıf öğretmenleri sınıf yönetimi konusunda yeterlik düzeyi olarak kendilerini daima çok iyi olarak algılamaktadırlar.

2. Ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlik algılarına bakıldığında öğretmenler, sınıfın fiziksel düzenini sağlamaya ilişkin davranışları ile ilgili ifadeleri içeren alt boyutta davranışları “Sık Sık”, öğretim yöntemi, zaman yönetimi, sınıf içi ilişkilerin düzenlenmesi ve davranış geliştirme ve düzenlemede ise davranışları “Her Zaman” gösterdiklerini belirtmişlerdir. Ortaokul branş öğretmenleri genel olarak değerlendirildiğinde toplam yeterlik puanı ise X=4.47 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre öğretmenler sınıf yönetimi konusunda yeterlik düzeyi olarak kendilerini daima çok iyi olarak algılamakta oldukları tespit edilmiştir.

3. Sınıf ve ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlik algıları karşılaştırılmıştır. Sınıfın fiziksel düzenini sağlama, öğretim yönetimi, zaman yönetimi, sınıf içi ilişkilerin düzenlenmesine ilişkin davranışlar, davranış geliştirme ve düzenlemeye ilişkin ifadeleri içeren ölçeğin tüm alt boyutlarında aritmetik ortalamalara bakıldığında en yüksek ortalamalar sınıf öğretmenlerine aittir. Sınıf

öğretmenleri ölçeğin bütün alt boyutlarında kendilerini “Her Zaman” yeterli olarak algılamaktadır. Ortalamalar arasındaki farkın anlamlılığı için yapılan t-testi sonucunda öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlik algıları arasında istatistiksel olarak sınıf öğretmenlerinin lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin, ortaokul branş öğretmenlerine göre sınıf yönetimi davranışlarına ilişkin algıları daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

4. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun oldukları yükseköğretim kurumu değişkenlerine göre sınıf yönetimi yeterlik algıları incelenmiştir.

Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlik algılarının cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak kadın sınıf öğretmenleri lehine anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Bu sonuca göre kadın sınıf öğretmenleri erkek sınıf öğretmenlerine göre kendilerini daha yüksek yeterliğe sahip olarak algılamaktadırlar.

Sınıf öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlik algılarının mesleki kıdem değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu sonuca göre her mesleki kıdem grubunda öğretmenler kendilerini aynı düzeyde yeterliliğe sahip olarak algılamaktadırlar.

Sınıf öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlik algılarında mezun oldukları yükseköğretim kurumu değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sınıf öğretmenlerin yeterlilik algılarının mezun oldukları yükseköğretim kurumu değişkeninden etkilenmemekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 5. Ortaokul branş öğretmenlerin cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun oldukları yükseköğretim kurumu değişkenlerine göre sınıf yönetimi yeterlik algıları incelenmiştir. Araştırma sonucunda ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterlik algılarında cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun olunan yükseköğretim kurumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ortaokul branş öğretmenlerin yeterlilik algıları cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun oldukları okul değişkeninden etkilenmemektedir sonucuna ulaşılmıştır.

6. Maarif müfettişlerinin sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerinin nasıl olduğu incelenmiştir. Sınıf öğretmenlerin yeterlik algıları ile ilgili genel ortalamaları “Her Zaman” seçeneğinde yoğunlaşmış, aritmetik ortalamaları X=4,61 olarak hesaplanmıştır. Maarif müfettişlerinin sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin görüşleri ile ilgili genel ortalama “Sık Sık” seçeneğinde

yoğunlaşmış, aritmetik ortalamaları X=3,84 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre maarif müfettişlerin görüşleri (X=3,84); sınıf öğretmenlerine (X=4,61) göre bu konu daha olumsuz düşündüğü görülmektedir. Başka bir ifade ile maarif müfettişleri sınıf öğretmenlerine göre sınıf öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilikleri konusunda daha eleştirel bir yaklaşım göstermişlerdir.

7. Maarif müfettişlerin ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerinin nasıl olduğu incelenmiştir. Ortaokul branş öğretmenlerin yeterlik algıları ile ilgili genel ortalamaları “Her Zaman” seçeneğinde yoğunlaşmış, aritmetik ortalamaları X=4.47 olarak hesaplanmıştır. Maarif müfettişlerinin ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin görüşleri ile ilgili genel ortalama “Sık Sık” seçeneğinde yoğunlaşmış, aritmetik ortalamaları X=3,13 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre maarif müfettişlerin görüşleri (X=3,13); ortaokul branş öğretmenlerine (X =4,47) göre bu konuda daha olumsuz düşündüğü görülmektedir. Başka bir ifade ile maarif müfettişleri ortaokul branş öğretmenlerine göre ortaokul branş öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilikleri konusunda daha eleştirel bir yaklaşım göstermişlerdir.

8. Maarif müfettişlerine göre sınıf öğretmenleri ile ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin algıları arasında anlamlı farkın olup olmadığı incelenmiştir. Maarif müfettişlerine göre sınıf öğretmenleri ile ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi davranışlarına ilişkin görüşleri arasında istatistiksel olarak sınıf öğretmenleri lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. Elde edilen bu bulguya göre maarif müfettişleri sınıf öğretmenlerini branş öğretmenlerinden daha başarılı olarak görmektedir, soncuna ulaşılmıştır.

9. Maarif müfettişlerin sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerini değerlendirmelerine ilişkin görüşlerinin mesleki kıdemlerine göre fark gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmada, sınıf öğretmenlerin sınıf yönetimi yeterlilik düzeylerine ilişkin maarif müfettişi görüşlerinin mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.

10. Araştırmanın onuncu alt problem olarak maarif müfettişlerin ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerini değerlendirmelerine ilişkin görüşleri mesleki kıdemlerine göre fark gösterip göstermediği incelenmiştir. Maarif müfettişlerinin ortaokul branş öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin

görüşleri incelendiğinde mesleki kıdem değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.