• Sonuç bulunamadı

4.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular

4.1.7. Yedinci Seminere İlişkin Bulgular

Katılımcıların, yedinci seminer uygulaması olan Dans Eden Bacaklar başlıklı okuma parçası etkinliği sırasında toplam 19 soru sordukları belirlenmiştir. Bu soruların düzeylerine ilişkin frekans ve yüzde verileri aşağıdaki Tablo 4.13’te sunulmuştur.

Tablo 4.13. Katılımcıların Yedinci Seminerde Oluşturdukları Soru Düzeylerinin Frekansları

Soru Sorma Düzeyi Soru Düzeyi f %

Düşük Düzey Bilgi 1 5,26 Kavrama 6 31,58 Uygulama 2 10,53 TOPLAM 9 47,37 Üst Düzey Analoji 1 5,26 Provakatif 3 15,79 Paradoks 4 21,05 Analiz 1 5,26 Belirsizlik Toleransı 1 5,26 TOPLAM 10 52,63

Tablo 4.13 incelendiğinde, katılımcıların yedinci uygulamada sordukları 19 sorudan 9’unun (%47,37) düşük, 10’unun (%52,63) üst düzeyde olduğu görülmektedir. Düşük düzeyde olan soruların frekansları incelendiğinde, katılımcıların bilgi düzeyinde 1 (%5,26), kavrama düzeyinde 6 soru (%31,58), uygulama düzeyinde ise 2 (%10,53) soru sordukları görülmektedir. Üst düzeyde olan soruların ise 1’i (%5,26) analoji, 3’ü (%15,79) provakatif, 4’ü (%21,05) paradoks, 1’i (%5,26) analiz ve 1’i (%5,26) belirsizlik toleransı düzeyindedir. Katılımcıların sorduğu sorular ve karşılık gelen düzeyleri aşağıdaki Tablo 4.14’te verilmiştir.

Tablo 4.14. Katılımcıların Yedinci Seminerde Oluşturdukları Sorular ve Düzeyleri

7. SEMİNER Soru Düzeyi

1. Kurbağa o elektriği nerden buluyor veya yapıyor? Kavrama

2. Elektrik organları nasıl elektrik üretir? * (1 oy) Analiz 3. Neden kurbağanın bacaklarında var da başka hayvan ya da canlıda yok? Provakatif

4. Neden pilin ismi “pil”dir? Kavrama

5. Neden yılanbalıklarında metal olmadan elektrik üretir? * (3 oy) Bilgi 6. İnsanlar önceden elektriği bir şeylerde kullanmayı bilmiyorsa o zaman nerelerde

kullanıyor olabilirlerdi? * (1 oy)

Provakatif 7. Madem Galvani bir doktor niye bu konuyu işliyor? * (3 oy) Paradoks 8. Bakır bir telle oluyor, peki metalle olabilir mi? Uygulama 9. Neden elektronik aletlerin fişleri hayvanlara bağlanmış? * (2 oy) Kavrama 10. Neden metaller sadece kurbağadan gelen elektriği taşımak için konulmuş? Kavrama 11. Dans eden bacaklar deneyini Galvani yapmasaydı ne olurdu? Belirsizlik

toleransı 12. Volta, Galvani’den aldığı fikri nasıl değişik bir fikre dönüştürdü? * (3 oy) Kavrama 13. Bu deney ölü kurbağada yapılıyorsa canlı kurbağada böyle bir şey meydana

gelmeyebilir mi? * (5 oy) Provakatif

14. Neden kurbağanın bacağına bıçak değdirirsin? Kavrama

15. Elektrik hayvanların kaslarından veya sinirlerinden geçmiyorsa nerelerinden ve

nasıl geçiyor? * (4 oy) Uygulama

16. Ölü olduğu için canlı olsa da ölü olsa da aynı şey olmaz mı? Zaten elektrik geçtiği

anda kurbağa şoktan ölür. Paradoks

17. Yılan balığı, nasıl o zaman elektrik çarptırıyor elektrik olmuyorsa içinde? Paradoks 18. Önce bunu denedin mi diye soruyorum. Denedin mi? Denememişsin. O zaman

bunu nereden biliyorsun? Paradoks

19. Süpermen uçuyor, sen uçabiliyor musun? Analoji

* Seminerde oylamaya sunulan sorular ve aldıkları oylar

Tablo 4.14’e göre katılımcıların sorduğu düşük düzey soruların genelde okuma parçasını anlamak için sordukları görülmektedir. Üst düzey sorularda ise okuma parçasının dışına çıkarak genelleme yaptıkları, diğer katılımcıların fikirlerini sorguladıkları ve okuma parçasında yer alan durumları farklı durumlara uyarladıkları görülmektedir. Katılımcıların tartışmak için oylamaya sundukları 8 soru incelendiğinde, 1’inin bilgi, 2’sinin kavrama, 1’inin uygulama, 2’sinin provakatif, 1’inin paradoks ve 1’inin de analiz düzeyinde olduğu; katılımcıların Provakatif düzeydeki “Bu deney ölü kurbağada yapılıyorsa canlı kurbağada böyle bir şey meydana gelmeyebilir mi?” sorusunu seçtikleri görülmektedir.

Seminer sonunda okuma parçasının bilimle ilişkisini kurmak amacıyla araştırmacı tarafından sorulan “Okuduğumuz metinde bilimin hangi özellikleri vardı?” sorusuna katılımcıların verdikleri cevaplara örnekler aşağıda sunulmuştur.

Hocam burada kurbağalardan yola çıkmış bilim. Artık kurbağaların içini delmiş. O kadar. İçini delmiş, organlarının mikroskobik canlılarına falan bakmışlar, amip falan bulmuşlar. O da bir bilimmiş hocam. Ardından nerede geçiyor derseniz, her yerinde kurbağalarla ilgili deriyi delmesiyle, dans etmesiyle ilişkilendirilmiş. Bu kurbağalar konusudur. Yani bilim neredeyse her yerindedir. (K8) Hocam hangi özellikler dediniz, bilim olunca zaten aklımıza bilim insanı da gelir. Burada bilim insanlarından da bahsediyor. Kurbağayı da anlatıyor bize, bu bilim oluyor zaten. (K1)

Hocam ben bu bilim neresinde onu sırayla anlatıyorum; ilk başta şeyden başlıyor, Galvani’nin, yani bu bir meslek, bu da bilimin içine giriyor. Sonra bunun şeyi araştırması, bu konu üzerinde araştırması, merak, bu da bunun üzerinde. Ondan sonra Volta’nın bunu geliştirmesi, geliştirmek bu da bir bilim.

En sonunda şeyin bir gaf olduğunun ortaya çıkması, Galvani’nin düşüncesinin, bu da bilimin bir parçası. (K9)

Yukarıdaki alıntılara göre, katılımcıların okuma parçasını bilimsel açıdan incelemelerinde, konu alanına değindikleri, bilim insanlarından bahsettikleri ve bilimin birikimli olarak ilerlediği ve değişebilir özelliğe sahip olduğunu ifade ettikleri görülmektedir.

Katılımcıların seminer sonunda yaptıkları öz, akran ve oturum başkanı değerlendirmelerine ilişkin veriler aşağıdaki Şekil 4.6’da verilmiştir.

Şekil 4.6. Yedinci seminer değerlendirmesi

Şekil 4.6 incelendiğinde, katılımcıların oturum başkanını değerlendirmelerinde en düşük ortalamayı (4,5) konuya bağlı kalınmasını sağlaması konusunda verildiği, en yüksek ortalamaları (5,00) ise anlaşılabilir ve net bir ses tonuyla konuştuğu, herkesi saygıyla

4,63 4,75 4,63 4,13 4,25 4,63 3,38 4,75 4,75 4,88 4,29 4,25 4,38 4,5 4,05 4,45 3,2 4,61 4,63 4,38 5 4,88 4,88 5 4,5 4,76 4,88 5 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 7. SEMİNER DEĞERLENDİRMESİ

Oturum Başkanı Akran Öz

Madde

No Öz ve Akran Değerlendirme

Oturum Başkanı Değerlendirme

Madde No

dinlediği, herkesin konuşmasını sağladığı ve sorduğu soruların anlaşılır olduğu konularında verdikleri görülmektedir. Araştırmacının atölye değerlendirmeleri yapıldıktan sonra seminerde tartışılan konuların değişmesiyle ilgili katılımcıların görüşlerini sorması üzerine yapılan yorumlara örnek alıntılar aşağıda sunulmuştur:

Ama hocam onu konuştuk. Artık diğerine geçtik yani. (K8)

Farklı bir boyuta geldik. Boyutlar arası ilişki.. Hocam sosyalde de aynı şeyi hissediyorum ben. Sosyalde bir konudan başlıyoruz, sosyal bilgilerden bir konudan giriyoruz öbür konudan çıkıyoruz. (K9)

Hocam, ilk başta o soru vardı. Soruyu cevapladık. Ondan sonra sorunun iki cevabı vardı onlara geçtik. Onların cevapları var. Onlara geçtik. (K7)

Öğretmenim şimdi sorunun değişmesine katılıyorum. Soru gerçekten de çok değişti. (K5)

Yukarıdaki alıntılardan da anlaşıldığı gibi katılımcıların sürece hakim olduğu ve sorgulama sırasında konuların değiştiğinin farkında oldukları görülmektedir. Bu bulguya göre oturum başkanının konuyu sınırlandırmaması ve katılımcıları konuyu değiştirebilme açısından özgür bırakmasıyla, atölye değerlendirmelerinde konuya bağlı kalınmasının sağlandığı maddesinin en düşük ortalamaya sahip olmasının tutarlı bir değerlendirme olduğu düşünülmektedir.

Katılımcılar, akran değerlendirmelerinde diğer katılımcıların en düşük düzeyde (3,2) oluşan bir karışıklığı çözmek için girişimde bulunduklarını, en yüksek düzeyde (4,63) ise düşmanca ifadelerden kaçındıklarını belirtmektedirler. Katılımcılar öz değerlendirmelerinde ise kendilerine de en düşük ortalamayı (3,38) oluşan bir karışıklığı çözmek için girişimde bulunma, en yüksek ortalamayı (4,88) sordukları soruların anlaşılır olduğu konusunda verdikleri görülmektedir.