• Sonuç bulunamadı

Sokratik Sorgulama İle İlgili Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

2.6. İlgili Araştırmalar

2.6.2. Sokratik Sorgulama İle İlgili Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

Yang ve diğerleri (2005), üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerindeki değişimi incelemek için Sokratik sorgulama yöntemini uzaktan eğitim derslerinde kullanmışlardır. Üç erkek ve on üç kız öğrenci ile birlikte toplam 16 hafta boyunca yürüttükleri araştırmalarında, Californiya Eleştirel düşünme ölçeğini ön test ve son test şeklinde öğrencilere uygulamışlardır. Araştırma sonucunda eş zamanlı tartışma oturumlarında kullanılan Sokratik sorgulama yönteminin, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiği ve bu becerilerin kalıcılığını arttırdığı bulgusuna ulaşmışlardır.

Al-Darwish (2012) çalışmasında, Kuveyt’teki ilköğretim devlet okullarında, iki farklı sorgulama yöntemi (Sokratik ve Geleneksel) ile yapılan İngilizce öğretimine ışık tutmayı amaçlamıştır. Çalışma, 15 kadın katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, Sokratik sorgulama becerisini tecrübe etmiş̧ ve yeni mezun olmuş̧ yedi öğretmen ile on yıldan fazladır görev yapan ve bu beceriye hakim olmadığı düşünülen sekiz öğretmenin derslerini

takip ederek gözlem yoluyla elde edilmiştir. Çalışma sonuçları, yeni ve Sokratik sorgulama konusunda deneyimli öğretmenlerin bazılarının; öğrencilerini sorgulamaya cesaretlendirerek yeni sorular sormalarını sağladıkları, öğrencilerini daha ileri gitmeye ve ders konusunun ötesini keşfetmeye teşvik ettiğini ortaya koymuştur. Diğer öğretmenlerin ise anlamamaları veya zaman yetersizliği sebebiyle, sorular sorup belli cevaplar bekleyerek tümdengelim yaklaşımını kullandıkları gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın çıkarımı, İngilizce öğretmenlerinin, öğrencilerin kendileri için düşünmelerini kolaylaştırmak ve doğal meraklarını teşvik ederek zihinlerini geliştirmelerini sağlamak için Sokratik sorgulama yöntemi hakkında daha fazla eğitim almaları gerektiğidir.

Hong ve Jacop (2012), Swinburne Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gören 60 öğrenci ile yaptığı araştırmalarında, Sokratik sorgulama yöntemini kullanarak dört hafta boyunca eş zamanlı tartışma oturumları düzenlemişlerdir. Araştırma sonucunda topladıkları nicel ve nitel veriler ışığında, Sokratik sorgulama yönteminin öğrencilerin eleştirel düşünme düzeylerini geliştirdiği sonucuna ulaşmışlardır.

Knezic, Wubbels, Elbers ve Hajer (2013), ileri seviye ikinci dil öğreniminin etkileşimli çabayla gelişmesini sağlamanın bir yolu olarak, Sokratik Diyaloga odaklanan branş öğretmen adaylarına sunulan bir dersin etkileriyle ilgili yarı deneysel bir çalışmayı sunmaktadır. Çalışmada, sosyokültürel öğrenme teorisi ve ikinci dil edinimi çerçevesinde, Öğretmen-Öğrenci Diyaloglarının (TLD) kalitesini yakalamak ve ölçmek için bir puanlama değerlendirme tablosu kullanılmışır. 202 adet 10 dakikalık TLD'ler puanlanmış ve çok değişkenli analiz sonucu, orta ile çok güçlü etki büyüklüklerine işaret etmiştir. Bulgular, öğrenci faaliyetlerinin destekleyicisi olarak anlaşılan Sokratik Diyalogun temel ilkelerine aşina olmanın, öğretmenlerin TLD'lerde ikinci dil öğrenenlerle etkileşimli bir çaba sağlama kabiliyetini etkileyebildiğini göstermektedir. Aynı zamanda, öğretmenler dil öğrenenlere yönelik daha bilinçli hale gelmişlerdir.

Shahsavar ve arkadaşları (2013), sokratik sorgulamanın eleştirel düşünme üzerine etkilerini araştırdıkları çalışmalarını, yüz yüze ve online gerçekleştirmişlerdir. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri, ön test ve son test olarak Cornell Eleştirel Düşünme Ölçeği ile tespit edilmiştir. Yapılan eğitim sonucunda, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinde olumlu yönde değişim gerçekleştiği görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin bu eğitim sonucunda edindikleri eleştirel düşünme becerilerini başka alanlara da aktardıkları, günlük hayatlarında anlamlı bir şekilde bir konu ile ilgili bağlantılı soru oluşturma ve ne düşündükleri hakkında soru sorma becerilerinde gelişme olduğu bulgusuna da ulaşılmıştır.

Bijoch (2015), geleneksel olmayan metinler kullanılarak Sokratik sorgulama yöntemi ile yapılan bir müzik dersinin öğrenciler üzerindeki etkilerini araştırdığı yüksek lisans tezinde, 11 ile 14 yaşları arasındaki 6. ile 8. sınıf altısı kız 10’u erkek toplam 36 öğrenci ile her gün 40 dakika olmak üzere toplam 18 hafta çalışmıştır. Araştırma sonucunda müzik eserlerinin Sokratik sorgulamada bir metin olarak başarılı bir şekilde kullanılabildiğini ve Sokratik sorgulama oturumlarının müzik tartışmak için etkili bir teknik olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Sahamid (2016) çalışmasında, farklı İngilizce seviyelerine sahip Malezyalı öğrenci arasında bir eylem araştırması yapmıştır. Çalışmanın süresi beş ay olup, 16 adet birer saatlik edebiyat dersi oluşturulmuştur (orta seviye Malezya İngilizcesi, Üst Orta Seviye okul müfredatından kısa öyküler). Araştırmacı çalışmada öğrencilerin, eleştirel düşüncelerini geliştirdiği ileri sürülen Paul’un (1993) Sokratik Sorgulama modeli yoluyla öğretmen sorularına cevap vermelerine yardımcı olacak bir araştırmacı öğretmen olarak kendi deneyimimi tanımlamıştır. Veriler, araştırmacının alan notları, öğrencilerin yazma görevleri ve eylem araştırması çalışmasının her bir döngüsünden sonra analiz edilen öğrenci görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Değişimler ve uyarlamalar, sonuç olarak toplanan verilere ve uygulamanın geliştirilmesi için öğretmen yansımasına dayalı olarak yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, tekrarlanan Sokratik Sorgulama uygulamasının, öğrenci cevapları ve yazma görevleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin performansını etkileyen faktörlerden bazıları, öğrencilerin dil yeterliliği, zayıf okuma yeteneği ve öğrencilerin soru sorma yöntemine yönelik kaygılarıdır. Sokratik Sorgulamanın sınıfta doğru bir şekilde uygulanabilmesinden önce bu konuların ele alınması ve bunlarla başa çıkılması gerekmektedir.

Kusmaryani (2017) araştırmasında, Borneo Üniversitesi Tarakan 2014-2015 akademik yılı dördüncü yarıyıl öğrencilerinin konuşmalarını değerlendirmede Sokratik sorgulamanın kullanımını tanımlamaktır. Araştırmada, doküman toplamaya, gözlem ve görüşmeye dayanan betimsel nitel tasarım kullanılmıştır. Bu araştırma, Borneo Üniversitesi Tarakan'ın dördüncü dönem öğrencilerinin konuşma dersinde yapılmıştır. Veriler nitel olarak analiz edilmiş ve analiz süreci veri toplama, veri azaltma, veri görüntüleme ve sonuç çizme/doğrulama işlemlerini kapsamıştır. Sonuç, öğrencinin konuşma sonucunun, öğrencilerin %31’inin A, %38’inin B+ ve % 31’inin B almasıyla öğretim görevlisinin beklentisine ulaştığını göstermektedir. Görüşme sonucu olarak ise, öğretim görevlisinin belirttiği üzere, konu seçimi, değerlendirmede kullanılan Sokratik soru türleri, öğretim görevlisi hazırlığı ve zaman alıcılığı gibi engellere rağmen Sokratik sorgulamanın yalnızca

öğrencinin konuşma becerisini değerlendirmede değil, aynı zamanda eleştirel düşünme becerisinde de kullanılabildiği görülmüştür.