• Sonuç bulunamadı

Yönetici Güveni Ġle BirleĢme ve Satın Alma Arasındaki

3.5. Finansal Karar Alma Sürecinde Yönetici DavranıĢını Belirlemeye Yönelik

3.5.2. BirleĢme ve Satın Alma Kararlarında Yönetici Güveni Alan

3.5.2.2. Yönetici Güveni Ġle BirleĢme ve Satın Alma Arasındaki

Firmada alınan finansal kararlardan biri birleĢme ve satın alma kararıdır. Yapılan ölçek çalıĢmasında yöneticilere aldıkları birleĢme ve satın alma kararları ile ilgi de sorular sorulmuĢtur. Sorulan bu sorularla ilgili değiĢkenlerimiz arasında bir etkinin olup olmadığının incelenmesi için gerekli veriler sağlanmıĢ olup bu konu ile ilgili basit regresyon analizi yapılmıĢtır.

AraĢtırmanın bu kısmında yöneticilerin bu firmada ve daha önce yöneticilik görevinde bulundukları firmada gerçekleĢtirmiĢ oldukları birleĢme ve satın alma ile yönetici güveni arasında bir etki olup olmadığı regresyon yöntemi yardımıyla incelenmiĢtir. Bu amaç doğrultusunda çalıĢmanın bu kısmında bağımlı değiĢken olarak yöneticilerin birleĢme ve satın alma gerçekleĢtirmeleri kullanılmıĢtır. Bağımlı değiĢken oluĢturulurken çalıĢmanın birinci kısmında, bu firmada ve daha önce yöneticilik görevinde bulunulan firmada gerçekleĢtirilen birleĢme ve satın alma ortalamaları kullanılmıĢtır. Bağımsız değiĢken olarak ise yöneticilerin güven faktörü altında yer alan ifadelere verdikleri cevapların ortalaması olan güven değiĢkeni kullanılmıĢtır. Regresyon modeli aĢağıdaki gibi oluĢturulmuĢtur;

Y=α+βX+ε

Ģeklinde bir bağımlı ve bir de bağımsız değiĢken içeren bir modeldir. Bu modelde;

Y; bağımlı değiĢkeni olup, yöneticilerin en son çalıĢtıkları ve daha önce çalıĢtıkları firmada gerçekleĢtirdikleri birleĢme ve satın almaları göstermektedir.

X; bağımsız değiĢkeni (sebep değiĢkeni) olup, yöneticilerin finansal karar alırken ki güven düzey ortalamalarını gösteren güven değiĢkenidir.

133

α; sabit olup X=0 olduğunda Y‘nin aldığı değerdir.

; regresyon katsayısı olup, X‘in kendi birimi cinsinden 1 birim değiĢmesine karĢılık Y‘de kendi birimi cinsinden meydana gelecek değiĢme miktarını ifade eder.

ε; tesadüfi hata terimi olup ortalaması sıfır varyansı σ2 olan normal dağılım gösterdiği varsayılır. Bu varsayım parametre tahminleri için değil katsayıların önem kontrolleri için gereklidir.

Yapılan inceleme sonucunda Ģu an yöneticilik görevinde bulunulan firmada birleĢme ve satın alma gerçekleĢtiren yönetici sayısı 20 iken, birleĢme ve satın alma gerçekleĢtirmeyen yönetici sayısı 22‘dir. Ayrıca daha önce yöneticilik görevinde bulundukları firmada birleĢme ve satın alma gerçekleĢtiren yönetici sayısı 19‘dur. Daha önce yöneticilik görevinde bulundukları firmada birleĢme ve satın alma gerçekleĢtirmeyen yönetici sayısı 23‘dür. BirleĢme ve satın alma ortalamasının bağımlı değiĢken güven ortalamasının bağımsız değiĢken olarak kullanılması sonucu elde edilen regresyon sonucu Tablo 10‘da yer almaktadır.

Tablo 10: Yönetici Güveninin BirleĢme ve Satın Almalara Etkisi

Güven R F

,865 (,032)

,331 ,110 4,919

(,032)

Parantez içinde yer alan değerler olasılık değerlerini göstermektedir.

Elde edilen sonuca göre, bağımlı değiĢken gerçekleĢen birleĢme ve satın alma ortalaması ile bağımsız değiĢken güven ortalaması arasındaki korelasyon katsayısı R ile gösterilmiĢ olup, değeri 0,331‘dir. Söz konusu değer, bağımlı değiĢken ile bağımsız değiĢken arasındaki iliĢkiyi göstermektedir.

134

Tanımlayıcılık (determinasyon) katsayısı R2, bağımlı değiĢkendeki değiĢimin ne kadarının bağımsız değiĢken tarafından açıklandığını ifade eder ve modelin evrene ne kadar uyduğu ile ilgili iyimser bir tahmindir. Genellikle model, içinden alındığı örneklemeye uyduğu gibi evrene uymadığından, düzeltilmiĢ R2 (adjusted R square) evrene uyum iyiliğinin daha iyi yansıtılması bakımından kullanılabilir (Kanıt ve Baykan, 2004: 362). Yapılan analiz sonunda R2 değeri 0,110 olarak bulunmuĢtur.

Yapılan regresyon analizi sonucunda modelin %5 (Sig.0,032) önem düzeyinde anlamlı olduğu tespit edilmiĢtir. GerçekleĢtirilen birleĢme ve satın almalar ile yönetici güveni arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir iliĢki söz konusudur. Bu sonuca göre yöneticilerin güven düzeyi arttıkça firmada gerçekleĢtirdikleri birleĢme ve satın alma sayısı artmaktadır. Bu sonuç Billet ve Qian (2005) ve Doukas ve Petmezas (2007) çalıĢmalarına benzerlik göstermektedir. Yöneticilerin güven düzeylerindeki artıĢın sebebi birleĢme ve satın alma kararlarının etkisinin uzun dönemde görülmesinden kaynaklanıyor olabilir. Yöneticiler genellikle birleĢme ve satın alma kararlarını ard arda gerçekleĢtirmektedir. GerçekleĢtirilen birleĢme ve satın alma kararının etkisi belirlenemeden yeni bir birleĢme ve satın almanın gerçekleĢtirilmesi yöneticilerin bu kararı doğru olarak algılamasına neden olarak yeni bir birleĢme ve satın almaya sevk ediyor olabilir.

ÇalıĢmada yöneticilerin mali konuda eğitim almalarına iliĢkin bir bağımlı değiĢken elde edilmiĢtir. Bu bağımlı değiĢken elde edilirken lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini mali konuda ya da mali olmayan konuda eğitim alma ortalamaları dikkate alınmıĢtır. Elde edilen bu değiĢken ve güven ortalamasını içeren güven değiĢkeninin bağımsız değiĢken olduğu bir model oluĢturulmuĢtur. OluĢturulan bu modelden istatistiki olarak anlamsız bir sonuç (sig 0,509) elde edildiğinden sonuçlara yer verilmemiĢtir.

Ayrıca çalıĢmada yöneticilik tecrübesi olarak bu firmada ve daha önceden çalıĢılan firmada yöneticilik yıllarının ortalaması alınarak yöneticilik tecrübesine iliĢkin bir bağımlı değiĢken elde edilmiĢtir. Elde edilen bu

135

değiĢken ve güven ortalamasını içeren güven değiĢkeninin bağımsız değiĢken olduğu bir model oluĢturulmuĢtur. OluĢturulan bu modelden istatistiki olarak anlamsız bir sonuç (sig 0,170) elde edildiğinden sonuçlara yer verilmemiĢtir.

3.6. BirleĢme ve Satın Alma GerçekleĢtirmiĢ Yöneticilerin AĢırı Güven